Nővé operáltatta magát egy 16 éves fiú. Imádkozzunk érte?


Vajon eléggé kiforrott személyiséggel rendelkezik ahhoz, hogy átlássa döntésének következményeit?
Vajon eléggé kiforrott személyiséggel rendelkezik ahhoz, hogy átlássa döntésének következményeit?

Majdnem leharaptam irodánk ajtajának kilincsét, amikor kolléganőm, Jakab Judit felhívta a figyelmemet, arra a hírre, amelyet a Szabadság weboldalának bulvár rovatába már feltöltöttem: Nővé operáltatta magát egy 16 éves fiú.

A lényeg: Kim a legfiatalabb személy a világon, aki nemi átváltoztató műtéten esett át, miután 12 éves kora óta hormonterápián ment keresztül. Most 16 éves, és így nyilatkozik: „ Azt kérdezték tőlem, hogyan érzem magam nőként. Igazság szerint mindig is nőnek éreztem magam, csak rossz testben éltem.”

A hír szerint Kim felülkerekedik az őt támadó súlyos sértegetéseken és teljes erővel kezdett álmainak megvalósításához, már bele is fogott modell karrierjének építésébe.

És a csattanó: a műtétet csak akkor engedélyezték, amikor több pszichológus egybehangzóan megállapította, hogy Kim kétségkívül egy lány, aki csupán fiú testben él.

Bevallom, rejtély számomra, mi zajlik egy ilyen személy lelkében, érzésvilágában. De vajon a pszichológusok és az szakorvosok képtelenek voltak valamilyen formában megállapítani, hogy valójában szereptévesztésről, génelváltozásról, személyiségzavarról van szó vagy tényleg ez egy olyan egyedi esetről van szó, amikor az illető “valójában” nőnek született, de szüléskor valamilyen malőr folytán mégis férfi testet öltött.

Tavaly májusban ÚJSÁGÍRÓKÉNT (pontosítás BéFének!!!) részt vettem a transzvesztiták országos szépségversenyén. Egy-két kivétellel a résztvevők alter egóját láthattam, ugyanis nappal, a munkahelyen szinte valamennyien a “normális” énjüket mutatták. Vagyis a biológiai nők nők, a férfiak pedig férfiak.

Vagy valójában magánéletükben mutatják meg igazi énjüket, s a társadalom számára csak bohózat az egész?

Nővé operáltatta magát egy 16 éves fiú. Imádkozzunk érte?” bejegyzéshez 11 hozzászólás

 1. Én meg pont erről a témáról készülék éppen egy átfogó, komolyabb cikket írni, így aztán hónapok óta tanulmányozom a trans communityket. Több nőből-férfivel találkoztam ugyan, mint férfiból-nővel, itt a WP-n is (genderoutlow, tboyjacky, becomingella és a többi blog, ha esetleg szétnéznél – rettenetesen értelmes, érett gonolkozású, normális felnőtt emberek). Ők mind azt mondják, boldogok lettek volna, ha már pubertás előtt lehetőségük nyílik hormonkezelésre és műtétre, és nem bánták meg a procedúrát. Olyan emberkékkel is találkoztam, akik “iszonyat rossz nőként” debütáltak a Föld neű bolygón, aztá “gyilkos jó pasi” lett belőlük. Nagyon érekes a dolog identitást feltérképező része, pszichológiai oldalról.

  Kedvelés

 2. Jómagam nem tanulmányoztam a jelenséget, de igen érdekesnek találom. Nálunk bizonyos társadalmi csoportok részéről még mindig divat a szexuális kisebbségek sztigmatizálása, a mainstream sajtóban alig van róluk szó. S ha igen, akkor rendszerint elmarasztaló, ritkán őket kuriózumként kezelő cikkek jelennek meg az írott tömegtájékoztatási eszközökben. A tévében nagyon ritkán, a rádióban szinte egyáltalán nincs róluk szó.

  Érdekes amit írsz:

  Ők mind azt mondják, boldogok lettek volna, ha már pubertás előtt lehetőségük nyílik hormonkezelésre és műtétre

  Szerintem azért mégis minimum furcsa, hogy valaki 16 évesen átoperáltatja magát…

  Kedvelés

 3. Jó-jó, persze az is tény, mi mind csak “kívülről szemlélődünk”, hiszen nem volt soha ilyen problémánk az életben. Szóval feltevéseink csak feltevések.

  Én úgy látom, az átoperáltak 95%-a néhány éves korától fogva úgy érzi, “rossz testbe született”, tehát 16 éves korára – amikor az ember lánya/fia már úgymond ivarérett és szexuálisan nyitott – már biztos benne, hog “valami nem stimmel”, és ez az érzésnem múlik, csak erősödik. Tehát én elviekben el tudom hinni, hogy egy ilyen korú fiatal már nem bánja meg később a döntést… a dolog spirituális, vallási oldala persze így is vitatható, de erkölcsi-filozófiai kérdésekben nem érdemes túl sokat vitatkozni (max egy-egy sör mellett, régi barátok körében).

  Kedvelés

 4. veryke

  Sziasztok!
  Pszichológus hallgató vagyok és szeretnék készíteni egy életút interjút olyan személlyel, aki nemváltoztató műtéten már átesett, vagy transzszexuális. Tudnátok nekem segíteni, abban, hogy ez megvalósulhasson?
  Köszönöm a segítséget előre is!

  Kedvelés

 5. Veryke!Nézz be pár román ismerkedős oldalra,találsz pár alanyt az interjúdhoz…ha még aktuális:D
  Amugy véleményem szerint abszólut jól döntött,ez tény sokan megtennék,kortól függetlenül.Hidd el,el tudják ezt már dönteni,méghozzá helyesen,akár 3 évesen is…Én meg eggyel több nőre lehetek most féltékeny,ez felháborit.:P

  Kedvelés

 6. barneee

  Figyu, szerintem te összekevered a transszexualitást a transzvesztizmussal. Nézz utánna ezeknek mielőtt legközelebb post-olsz.

  Kedvelés

 7. Gutléber Dávid

  sziasztok! Igen szerintem jó döntés volt részéről hogy elkezdte ezt a nemi átalakulást,,mert én is régóta tervezem,sőt nőnek érzem magamat,teljessen, ,csak rossz testben születtem meg,erről nem mi tehetünk,a génjeink határoznak,

  Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s