Ki győz Kolozsváron? Lesz második forduló? (frissítésekkel!)


Vajon az első fordulóból győz?
Vajon az első fordulóban győz? (Fotó: Ziua de Cluj)

Az az érzésem, hogy a választási kampány csak tegnap-tegnapelőtt kezdődött. A város hirtelen megtelt plakátokkal (még kukán is láttam egyet), az “hülyítő dobozból” folynak az ígéretek, a jobbnál jobb ötletek, megvalósítható és megvalósíthatatlan elképzelések. Figyeltem a jelöltek választási klipjeit: mi sem változott a korábbi kampányok során elhangzott szlogenekhez képest. Egyik-másik jelölt továbbra is az

aszfaltozatlan utak miatt veri ki a biztosítékot, a másik a terelőutak, a filharmónia, a sürgősségi kórház hiánya, az autópálya megépítésének megengedhetetlen késése miatt panaszkodik. Lényegében egyetlen eredeti ötletet sem hallottam/olvastam. Szinte ugyanazok a klisék (Fellegvár), szlogenek (a kolozsváriak polgármestere, mindenki polgármestere, stb.). Uncsi.

Ha megnyeri, eltapossák
Ha megnyeri, eltapossák (Fotó: Ziua de Cluj)

Ami a mediatizálást illeti: a Szabadságban történő megjelenésen kívül a magyar jelöltek (Gergely Balázs – MPP és László Csaba – Zöld Párt) kvázi láthatatlanok. Ugyanakkor a román közösség irányában továbbított üzenetük a nullával egyenlő. Talán nem vettem észre valamit?

Ugyanakkor a román jelölteknek a magyar közösség irányába tett gesztusa vérszegény. Mintha éreznék a román nemzetiségű jelöltek: a magyar választópolgárok masszív távolmaradására lehet számítani. Nincs tét, nincs motiváció, nincs tanács. Utóbbihoz tartozik az, hogy a jelöltállítás meghiúsulását követően László Attila RMDSZ-elnök több napra sízni ment Ausztriába, a masszív gyűrődést követően szüksége volt egy kis kikapcsolódásra. Igen ám, de a kolozsvári magyar választópolgárok tanácstalanok maradtak: kire szavazzanak? (Nagyon jó címet adott vezércikkének Papp Annamária kolléganőm: Most akkor kire szavazzunk? – Szabadság, 2009. január 27.) Ez a kérdés továbbra is aktuális. Az RMDSZ politikusai eddig nem adtak egyértelmű választ. Nem mintha minden esetben szükség lenne a terelésre, de valamennyi alkalommal volt útbaigazítás.

2001 nyarán volt bátorsága letartóztatni Funart...
2001 nyarán volt bátorsága letartóztatni Funart... (Fotó: Ziua de Cluj)

Állítólag készültek közvélemény-kutatások. László Attila által a szerdai lakossági fórumon nyilvánosságra hozott egyik felmérés szerint nem lesz második forduló, ugyanis Sorin Apostu, a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) jelöltje 54 százalékkal győz. Őt Marius Nicoară, a Nemzeti Liberálist Párt (PNL) követi körülbelül 30 százalékkal. A harmadik Teodor Pop Puşcaş, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje 6 százalékkal.

Egy másik felmérés viszont azt mutatja, hogy lesz második forduló, ugyanis Sorin Apostu csupán a szavazatok 37 százalékát gyűjti be. Őt ebben a közvélemény-kutatásban is legfontosabb riválisa, Marius Nicoară követi, de nem 30, hanem csak 17 százalékkal. A harmadik szintén a volt rendőrfőparancsnok 6-8 százalékkal. A futottak még című kategóriában mindenki 3-5 százalék alatti arányt ér el, legtöbben 1 százalék alatti eredményt produkálnak.

A politikai egyensúly, az utólagos személyes önbizalom index megfelelő szinten tartása érdekében feltétlenül szükség lenne a második fordulóra. Amennyiben Apostu az első fordulóban győz, az elkövetkező időszakban valóságos önbizalom-hullámra lehet számítani. Politikai következményekre lefordítva ez azt jelenti: tisztogatás-hullám különböző szinteken, illetve saját emberek elhelyezése. Ha a második forduló előtt egyezkednie, egyeztetnie, győzködnie kell, akkor már teljesen másként áll majd hozzá a dolgokhoz.

Nem a választásokért jelölték
Nem a választásokért jelölték (Fotó: Ziua de Cluj)

A legfrissebb hír az, hogy ma érkezik Kolozsvárra Emil Boc volt polgármester, jelenleg az ország miniszterelnöke. Két kemény nap alatt valóságos népszerűség-infúziót hajt végre Apostun. Ez minimum 10 százalékot jelent. Amikor a tömeg meglátja a hőn szeretett vezetőt azonnal elfelejti a kormány által az elmúlt időszakban hozott rendkívül népszerűtlen intézkedéseket. Amikor pedig egymás mellett látja Bocot és Apostut, akkor utóbbi népszerűsége automatikusan növekszik. Ez elengedhetetlen következménye a népszerűség-infúzió nevű választási műveletnek.

Politológusok szerint nem egészséges, ha a politikai hatalom egy politikai alakulat “kezében” összpontosul, ugyanis túlkapásokra lehet számítani. Gondoljunk csak bele: elnöki hivatal (Traian Băsescu – PD-L, hivatalosan és alkotmány szerint független), kormányfő (Emil Boc – PD-L), Kolozs megyei tanács

László Csaba blogja)
Örvendetes, hogy zöld (Fotó: László Csaba blogja)

(Alin Tişe – PD-L), Kolozsvári Polgármesteri Hivatal (Sorin Apostu – PD-L), Kolozsvári Városi Tanács (PD-L, szinte kétharmados többség). Szóval minden az ők kezükben lenne. Amennyiben valamilyen formában viszont Marius Nicoară lesz Kolozsvár polgármestere, tevékenységét teljen mértékben ellehetetlenítik. Nem másért, de a rivális nem lehet sikeres. Agyő kormánypénzek infrastrukturális befektetésekre, anyagi juttatások a Kolozs megyei tanácstól. Vajon mi a jobb?

Eddigi adataim és megérzésem szerint nem lesz második forduló, Apostu elsőből győz. A magyar jelöltek jóval 5 százalék alatti eredményt érnek el. Gergely Balázs esetében a legvalószínűbb a 3 százalék körüli eredmény, László Csaba minden bizonnyal 1 százalék alatti eredményt ér el.

UPDATE 1. Apostu győzött. Lásd erről a Szabadság online gyorshírét (feltöltve: 16/02/2009 01:42)

UPDATE 2. A PNL megerősíti Apostu győzelmét. Lásd erről a Szabadság online gyorshírét (feltöltve: 16/02/2009 02:17)

UPDATE 3. A végeredmény szerint is Apostu nyert. Lásd erről a a Szabadság online gyorshírét (feltöltve: 16/02/2009 10:35)

UPDATE 4. Gergely Balázs: 3,53 százalék. Lásd erről a Szabadság online gyorshírét (feltöltve: 16/02/2009 10:44)

Ki győz Kolozsváron? Lesz második forduló? (frissítésekkel!)” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. NitRo

  Én pl. arra lennék kíváncsi, hogy hol vannak a januárban beígért négynyelvű helységnévtáblák? Állítólag napok vagy hetek kérdése volt az egész.

  Kedvelés

 2. Szabolcs

  Szerintem lessz második forduló ami a zöld pártot illeti ma a központban kampányoltak szorólapokat osztogattak.Apostu 40-43%körüli eredményt fog elérni és második lessz biztosan Nicoara 20%körüli eredménnyel.A tegnapi havazás Apostu és a PDL népszerüségét csökkentette és a város tegnap szinte megbénult.Több kilónéter hosszú sor kigyózott Felek bejáratátol Kolozsvárig egy csupa narancssárga vezette megyében akik nagyon jól tudnak hazudni.Amennyiben Gergely Balázs 3%-ot kap ne várjuk a négynyelvü helységnévtáblát.
  Szerintem a legjobb roman jelölt Nicoara ha ö nyer a második fordulóban pályázni fog nyugatról mert Boc Apostu és a többiek csak 35000 eurot voltak képesek pályázni.

  Kedvelés

 3. olvasó

  Küldtem egy e-mailt a szerkesztőség címére, remélem megkapták. Felháborító röpcédula érkezett az alábbi szöveggel:

  Saptamana aceasta, presedintele Traian Basescu i-a atentionat pe cetatenii romani, ca in primariile detinute de etnici maghiari se produc epurari ale etnicilor romani.

  Sorin Apostu nu va primi in Primaria Cluj nici un functionar maghiar.

  Kiemelve: La 15 februarie, fii ROMAN! Nu vota candidatii maghiari la Primaria Clujului.

  Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s