Erdélyi terroristák próbálták meggyilkolni a bolíviai elnököt. MIT ÁLLÍTUNK?! [FRISSÍTVEx4]


Tóásó Előd (balról) és Magyarosi Árpád
Tóásó Előd (balról) és Magyarosi Árpád

Amikor először olvastam a hírt, hogy merényletet kíséreltek meg a bolíviai elnök ellen, gondoltam, áhh, nem annyira jelentős ez egy dél-amerikai országban. Tudtam, hogy Bolívia azért mégsem olyan jelentőségű játékos a nemzetközi porondon, ennek nem lesz akkora visszhangja. Amikor kezdtek érkezni a hírek, hogy magyarok is voltak a bolíviai elnök életére törő merénylők között, akkor már rendkívül érdekessé vált a dolog. A déli szerkesztőségi gyűlésen még poénkodtunk, hogy ezek vajon magyar állampolgárok vagy erdélyi magyarok… S aztán robbant minden: Marosvásárhelyi illetőségű a bolíviai elnök egyik merénylője, Még egy erdélyi a bolíviai elnök merénylői között, stb.

Kissé szürrealista ez az egész. Kik ezek az alakok? Eduardo Rózsa-Flores, Magyarosi Árpád, Tóásó Előd. Mit tudtok róluk?

UPDATE1 (2009. április 21.) Egyre érdekesebbé válik a sztori. A Szabadság on-line változata szerint (www.szabadsag.ro):

Bolíviai kommandósakció – Közös cellában a magyar és a horvát túlélő

Közös cellába került a csütörtöki bolíviai kommandós akció két túlélője: a magyar Tóásó Elődöt és a horvát származású Mario Tadicot a hétvégén szállították át egy számukra biztonságosabb börtönbe – mondta a külügyi szóvivő hétfőn az MTI-nek. Szelestey Lajos arról is beszélt: a magyar konzul és a kijelölt ügyvéd hétfő este újra meglátogatják Tóásó Elődöt a börtönben.

Evo Morales - őt akarták megölni?
Evo Morales - őt akarták megölni?

Szelestey Lajos az MTI-nek nyilatkozva hivatalosan is megerősítette, hogy Tóásó Előd és a lelőtt Rózsa Flores Eduardó is magyar állampolgár. A másik magyar áldozat, Magyarosi Árpád azonban román állampolgár – tette hozzá.

A magyar külügyminisztérium továbbra sem kapott hivatalos információkat a csütörtöki kommandós rajtaütésről a bolíviai hatóságoktól. Az áldozatok állampolgárságára vonatkozó információk is a magyar hatóságok adatbázisából származnak – hangsúlyozta Szelestey Lajos.

illetve

Bolíviai kommandósakció – A bolíviai szenátus elnöke nemzetközi bírósági vizsgálatot követel

A bolíviai szenátus ellenzéki elnöke az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróság elé szeretné vinni kivizsgálásra az állítólagos terrorista csoport múlt csütörtöki felszámolását, amelyet ő kivégzésnek nevezett.

“A kormány emberek kivégzésébe fogott, mert az már biztos, hogy nem volt lövöldözés, sem összecsapás, és egyébként sem lehet terrorral harcolni a terror ellen” – jelentette ki hétfőn Óscar Ortiz, aki úgy véli, hogy “politikai választási manipulációról” van szó, a történteket megpróbálják felhasználni az elnök javára, az ellenzék lejáratására.

UPDATE2 (2009. április 21.;  20:24)

Bolíviai kommandósakció – Evo Morales az európai “zsoldosok” elleni harcra szólított fel

Harcot hirdetett az európai “zsoldosok” ellen a bolíviai elnök az ellene tervezett állítólagos merényletterv múlt heti meghiúsítása után. Evo Morales az ABI bolíviai hírügynökség jelentése szerint hétfőn La Pazban, a hadsereg egyik rendezvényén kijelentette: horvát, magyar, ír, román és belföldi “terroristák” egy csoportja merényletet tervezett ellene, de az összeesküvést a múlt héten leleplezték.

Azzal fordult a katonákhoz, hogy legyenek elszántak a

fegyveres, erőszakos és demokráciaellenes külföldiekkel

szemben, akik szavai szerint merényleteket terveztek a bolíviai demokrácia és az állam egysége ellen. Az egyszerű bolíviaiaktól azt kérte, tegyenek jelentést az esetleges külföldi felforgatókról. Bolíviai rendőrök múlt csütörtökön a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert; letartóztatták továbbá a bolíviai-horvát Mario Tadicot és a magyar Tóásó Elődöt.

UPDATE3 (2009. április 22.;  14:13) Bolíviában parlamenti bizottság vizsgálja ki az állambiztonsági erők múlt csütörtöki fellépését, amelyben életét vesztette három állítólagos terrorista. Más: Balázs Péter magyar külügyminiszter szerint

a történet mozaikjai nem illenek össze

vagyis valami bűzlik a dologban. Részletek a Szabadság honlapján.

UPDATE4 (2009. április 23.; 20:20) Tegnap a helyi NCN tévéadóban a műsorvezető, a szimpatikus Ciprian Aron szóba hozta a bolíviai esetet. Furcsa módon, a román sajtó igazándiból csak most kapja fel a sztorit, eléggé vérszegényen foglalkoztak eddig a témával. Már a holttestek hazaszállításáról beszélnek, a külügyminiszterek vagy az illetékes tárca képviselőinek nyilatkozatáról, de az öldöklés körülményeiről kevésbé.

A tegnapi tévéműsorban is azt állítottam, hogy itt valami bűzlik, nem áll össze a kép. Persze, ezzel korátnsem vagyok egyedül, ugyanis  a magyar külügyminiszter is ezt állította. Lehet valami a dologban, mert ha én, kis mezei újságíróként nem látom át a dolgokat, s nem áll össze a kép, az egy dolog. De ha a magyar külügyminiszternek sem világos ez az egész, akkor tényleg fishy az ügy.

Valóságos dél-amerikai szappanoperához hasonlít ez az egész. Ki tud eligazodni benne?

Erdélyi terroristák próbálták meggyilkolni a bolíviai elnököt. MIT ÁLLÍTUNK?! [FRISSÍTVEx4]” bejegyzéshez 24 hozzászólás

 1. Azt, hogy sem mostanában, sem régebben nem tanult a kolozsvári BB Tudományegyetemen. Ezzel töltöttem el ma csekély másfél órát, újságírók jóvoltából… Később jött aztán a hír, hogy a sajtó kiderítette, hogy Debrecenben tanult.

  Kedvelés

 2. csop.társ

  Árpi nagyon jó ember volt,nem akarna rosszat senkinek.Sztem rossz bandába keveredett!!!Isten nyugosztalja szegényt!

  Kedvelés

 3. Nekem megáll az eszem… Régebb hallottam a viccet: Mi a globalizáció? – Diana hercegnő halála.
  Egy angol hercegnő az egyiptomi szeretőjével balesetet szenved egy francia alagútban, egy német kocsiban amiben holland motor dübörög és belga sofőr vezeti. Olasz paparazzik üldözik japán motorokon.

  Na ez is ilyen: a bolíviai elnök ellen merényletet tervez egy magyarországi, egy horvát egy ír és két erdélyi.
  Mellesleg, mi van, ha az egész csak humbug, ha Morales elvtárs a saját népszerűségét merényelte felfele ezzel a sztorival???
  Nem ez lenne az első ilyen mese hasonló elveket valló tavaris-ok esetében, arról nem is beszélve, hogy elég sok össze-vissza beszédet hallunk az esettel kapcsolatban!
  Én azt mondom, egyelőre tartsunk ki az ártatlansági vélelem mellett. Ha a bolíviaiak majd felmutatnak valamilyen perdöntő bizonyítékot, ráérünk őket merénylőknek nevezni.
  Addig csupán gyanúsítottak, akiket álmukban szitává lőttek.
  Feri

  Kedvelés

 4. konnen

  Ez számomra is bók amit írsz, mert én is a Zrínyin végeztem, sőt történetesen az Előd csoporttársa voltam. De ezalatt, hogy “nem akárki” pontosan mit értesz? Amúgy Ő olyan, hogy a légynek se tudna ártani, egy számítástechnika tanárról van szó, aki kalandvágyból nekivágott a nagyvilágnak.

  Kedvelés

 5. konnen

  Nagyon sokan kihullottak az évek során amíg oda jártunk, de ez sztem minden iskolában így van. Egyébként Előd nem végezte el a sulit, mert az utolsó félév előtt, valamiért érezte, hogy világot kell látnia, de ha kitartó és beiratkozik az utolsó félévre is, akkor Ő is elvégzi, mert jó tanuló volt. Amúgy jópáran végeztünk a ZMNE-n

  Kedvelés

 6. cs

  Szerintem vigyazni kellene a sajtoban a feltetelezgetesekkel es a velemenyekkel, a parhuzamok allitasaval, foleg erdelyt illetoen.

  Kedvelés

 7. Kavaler

  Ha atgondljuk logikusan akko:

  -Ha tanar vegezetseged van es a tanari penzbol ellsz meg
  -Ha irodalmi lapnak vagy munkatarsa
  -ha festo vagy kolto vagy

  nem hiszem hogy vilaglato vagyaid es almaid valora tudnak vallni az anayagi “okok” miatt.

  Mikor vette meg tanar ismerosunk utoljara azt a dragabb konyvet amire regota var?

  Es csak 1 konyvrol van szo nem peddig repulo jegyrol. Nem fapados jarat Kolozsvar es Budapest kozt.

  A fent emlitett vegzetsegu ismeroseink mikor voltak megszalva utoljara legyen az 2 napot is hotelbe, mondjuk Felix en vagy a roman tengerparton de a sajat koltsegukon?

  Mien anyagi hatteruk kell legyen es honnan szarmazik az a penz ami biztositja 4 5 ember utazasat kozep amerikaba, es az ottani Hoteles elszallasolasukat hosszu idore?

  Biztos vagyok hogy ezek a “muvesz” lelkek tobbet utaztak mind 80% kozulunk, bejarvan a fel vilagot es mindig “ott voltak ahol szukseg volt rajuk”

  Ha az APEH vagy a FINANC le elelnorizne az utobbi 5 evben a hivatalos jovedelmuket abbol arra se futna hogy taxival menjenek a repterig.

  Ha viszont valaki maskepp latja a dolgokat legyen az kolto, prozairo vagy akar hetkoznapi zenesz is akko kivancsi vagyok ok mien almukat valtottak valora es hova voltak elutazva szabadsagra az utobbi evekbe! (nem a Kiskapusi satoros kirandulasra ertem 🙂 )

  Kedvelés

 8. Béres Eszter

  Én személyesen ismertem Árpit, évfolyamtársam volt a Főiskolán. Imádta a zenét, az életet, mindig vidám volt és mindenkihez volt egy-két kedves szava. Nem tudom elhinni, amit róla állítanak. Szerintem az “elnök úr” nagy bakot lőtt, mikor lemészároltatta a barátaival együtt.

  Kedvelés

 9. csé

  Irásod végén költőien kérded: ki tud eligazodni benne? Hát, te biztos nem, Olivier…
  Viccet félretéve: román sajtóorgánumok, egytől egyig, úgy állitják be a magyar származású áldotzatokat, mint “terroristák”, “irredentisták”, “nacioalisták” vagy “anarhisták”akik már Romániában is szervezkedtek!

  Kedvelés

 10. Én nem akarok konkrétan senkit semmivel vádolni, de a jelek nagyon, nagyon egy irányba mutatnak, ezért óvatosan kérdem: tényleg senki nem olvasott rajtam kívül Szolzsenyicint?
  És feltéve, hogy olvastatok: nem tűnik néhány dolog nagyon ismerősnek?

  Kedvelés

 11. Kryx Tee

  … borzalmas, felháborító, vérlázító… semmi bizonyíték nélkül, pusztán gyanú alapján kivégeztek(!!!) három-valószínűleg- ártatlan embert, és félig agyonvertek másik kettőt…akikre keserves rabság vár a közeljövőben, és csak Isten tudja mi lesz még… még a gyilkosokat is megilleti az igazságos elbírálás, de ezeket az embereket egyszerűen lemészaroltak, és ki tudja az életbenmaradtak meddig bírják:(((

  Kedvelés

 12. Én tudom, miből vette meg a repülőjegyét M. Árpád: a diákhitelből! Tavaly diplomázott a Debreceni Tanítóképző Főiskolán, ősztől dolgozott egy iskolában, és közben végezte a Debreceni Bölcsészettudományi Egyetem pedagógia szakát.
  Először járt külföldön, Előd meghívására ment, eddig még Bécsbe se jutott el, de a román tengerpartra se!
  Nyaranta a szünetben dolgozott és így keresett egy kis pénzt, hogy meglátogassa a nagymamáját és a barátait, ismerőseit Szovátán.
  Terrorista, zsoldos? Ejj..ezek a narkós kommunista bolívok még hűlyének is néznek minket, ez a szervilis magyar kormány pedig most sem tud határozottan állásfoglalni, inkább segít az ide utazó bolívoknak bizonyítékot gyűjteni ellenük (itt, Mo-n, merthogy ott nem találnak!).
  A románok félelmeit megértjük: amikor Erdély autonómiájáról hallanak, borsózni kezd a hátuk! Elveszíteni azt a jó kis területet, amit szipolyozhatnak folyamatosan??

  Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s