Május 1. Ki, hova utazik?


Nosztalgiázom: azok a régi szép idők, amikor Glytz mutatta az utat...
Nosztalgiázom: azok a régi szép idők, amikor Glytz barátom mutatta az utat... (saját felvétel)

Itthonról pötyögöm a szavakat. Igen, csütörtök van, s nem kell dolgozni. Pontosabban: nem kell bent lennem a szerkesztőségben. Dolgozni kell és lehet, de itthonról, a Szabadság weboldala nem maradhat gyorshírek, friss anyagok nélkül. Hisz mások dolgoznak. Így én is. Itthonról. Elvégre a WebSzabadsághoz csak három dolog szükséges: villanyáram (van), PC (van) és internet (van). 🙂

Mi is dolgoztunk volna, ha holnap, május 1-jén lett volna ki kihordja a lapot. Lehet, még a munka ünnepét is munkával töltöttük volna ha pénteken lett volna ki kinyomtassa a lapot. Merthogy szombaton lett volna ki kihordja. Így könnyű volt a döntés: csütörtökön és pénteken szabadok leszünk, hétfőn pedig 16 oldalas lesz a lap. Kompenzálunk.

Tényleg nem arról volt szó (habár ezt sokan a fejünkhöz vágják majd), hogy lusták vagyunk, nem akarunk dolgozni. Jó, na, ki szeret dolgozni. De most nem ez volt a lemez.

Idén is későn kezdtük szervezni a majálisozást a baráti társasággal. Mikor tanuljuk meg, hogy szilveszter után szervezzük a május elsejét, utóbbi után (de legjobb ha már február-márciusban) a nyári kiruccanást, augusztus-szeptemberben pedig a szilvesztert. Kifelejtettem valamit?

Itt érzem igazán elememben magam...
Itt érzem igazán elememben magam... (saját felvétel)

És hova mehetünk még, ahol nem voltunk, s nincs messze? Addig-addig vaciláltunk, míg egy lehetőség maradt: Glytz barátom hétvégi háza Poiana Horii-n (Gyálukáluluj, Poiana Horea/Horii, Kolozs megye). Aki rendszeresen olvassa a blogomat az tudja, április elején voltunk ott legutoljára. Nem mondom, csodás hely, szeretek oda járni. Akkor is kimentünk Enikővel, amikor évekig senki sem járt oda: télen-nyáron, roskadozó, régi kályhával fűtöttünk, éjjel sapkába és 3 nadrágba aludtunk, reggel versenyeztünk: kinek hosszabb a lehelete… 🙂 Akkor élveztem igazán, amikor villanyáram se volt, téreről nem is beszélve. Nincs ott tévé- és rádiókészülék, internet, fax, telefon, nyomtató, RSS, Twitter, satöbbi. Álomi hely. Na, de olyan gyakran oda menni…

A barlangi táborozásnak is egyedi a hangulata (Szilágyi Palkó Pál felvétele)
A barlangi táborozásnak is egyedi a hangulata (Szilágyi Palkó Pál felvétele)

Száddám (nem túl bizalomgerjesztő a név? Pedig nagyon rendes gyerek!), a Kolozsvári Amatőr Barlangász Klub (CSA – KABK) egyik alapembere alternatívát ajánlott: barlangászni a Marosmentén és Székelyföldön. Lévén, hogy az előrejelzések szerint kint esős lesz az idő, mi minden valószínűség szerint be megyünk. Mélyre. Ilyen időben mindenképpen valamilyen barlangban a helye az embernek. Úgy tudom, aktív barlangokba megyünk, úgyhogy bent is nedves lesz.

Na, de meglátjuk, estig még sok minden adódhat.

Te hova rándulsz ki?

Május 1. Ki, hova utazik?” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. F.Zsolt

  Úgy néz ki, mi páran a Riszegtetőt választjuk, és majd arra gondolunk, hogy te a Poiana Horiin álmodozol, vagy valamelyik székelyföldi barlangban tárod fel a tényeket 😀 Mert Székelyföld jó hely, ezt ne feledd!

  Kedvelés

 2. csiga

  eljen a munka unnepe…oh je….vagy valami ilyesmi… en is majalisozom negy fal kozt, a varos egyik nagy monstrumaban (Julius Mall nyitva)…oh nem kell ennyire irigyelni…en sem magamat… majd elalmodozom az uzletben, hogy fu(meggyujtok egy fustolot) meg sor(kar h viz )meg haverok( viszek kepeket) es stb….a kepzelet szarnyan hatar a csillagos eg…. de azert mindent bele, es susse a hasadat a nap…

  Kedvelés

 3. F.Zsolt

  Még nem jártam Poiana Horiin, de remélem, hogy majd elmeséled, milyen volt (ha oda mentek). Én is tudnék mesélni Székelyföldről, és különösen Hargita megyéről, ahol talán több helyen folyik a falból a víz, mint Kolozs megyében. 😀 egyébként éljen a munka ünnepe! ja, Olikám, fogadd meg a Csiga tanácsát, süttesd kicsit a hasadat a napon 😀

  Kedvelés

 4. Zsolt: komoly kételyeim vannak arra vonatkozóan, hogy Kolozs megyében kevesebb helyen

  folyik a falból a víz

  , mint Hargita megyében. Milyen adatokkal rendelkezel? Vagy ez csak duma?

  Kíváncsi vagyok, ismét annyi Lada jön velem szembe Hargita megyében, mint a múltkor? A Daciám sztár volt, fordultak meg utána a falvakban. Menő voltam…

  Kedvelés

 5. F.Zsolt

  A Kormány pontosan egy héttel ezelőtt (április 23-án) utalt ki 48,7 millió lejt a magyarlakta települések infrastrukturális fejlesztésére, a Kolozs és Hargita megyéknek juttatott támogatások felhasználásának mikéntje pedig igen érdekes információkkal szolgál. Azt persze elismerem, hogy a Hargita megyei utakon is van mit javítani, de ez Kolozs megyére is ugyanolyan mértékben érvényes, és abban is igazat adok neked, hogy az ember menő lehet Daciával Hargita megyében. De nézd csak:

  “Kolozs megyében a községi utak javítása és a vízhálózat fejlesztése bizonyult a legsürgősebbnek, erre igényelt összesen 3,75 milló lejt Bonchida, Borsaújfalu, Buza, Egeres, Erdőfelek (Györgyfalva), Esküllő, Kalotaszentkirály, Katona (Melegföldvár), Kolozs, Körösfő, Magyargorbó, Magyarkapus, Magyarkályán, Magyarszovát, Mocs (Mezőkeszü), Ördöngösfüzes, Szék, Tordaszentlászló, Tordaszentmihály és Várfalva”

  – olvasható az RMDSZ honlapján, ennek ellenére Hargita megyében az egyik megyei út felújítása mellett utca- és útjavításra, épületek korszerűsítésére szánják a pénzt. Azért, mert nem annyira SÜRGŐS a víz bevezetése a lakásba, hogy “a falból follyon a víz”, mint Kolozs megyében. Mert ott már folyik a falból a víz…
  Amúgy meg vagyok győződve arról, hogy ha nem nézzük Kolozsvárt, csak a Kolozs megyei településeket, akkor Hargita megye jobban áll.

  Kedvelés

 6. Zsoltikám: ott a kútból merítik a vizet… 🙂

  Amúgy meg vagyok győződve arról, hogy ha nem nézzük Kolozsvárt, csak a Kolozs megyei településeket, akkor Hargita megye jobban áll.

  Szép álmokat!

  Arról semmit se írsz, mennyit kapott Hargita megye az infrastrukturális pénzekből… Vajon azért kevesebbet, mert nincs szükség a pénzre, vagy inkább azért, mert Kolozs megye politikai, közigazgatási súlya nagyobb és lobbija erősebb annak ellenére, hogy itt szórványban vagyunk….?!

  Kedvelés

 7. F.Zsolt

  Térjünk vissza az eredeti kérdéshez, mert kezdünk eltérni tőle. Szóval, ki hol tölti a május 1-jét?:D

  Kedvelés

 8. csiga

  huh…itt van egyszer fejlemeny…es en hol voltam mindekozben??? hmmm…biztos egy masik csapot probaltam… Hargita megyet meg nem kell szidni, es fejlodott mar annyit, hogy a dacia mar olyan cool dolog, es van ott viz, sot tobb is mint kene… oliver te meg elismerted, hogy kolozs megyenek mert jut olykor nagyon is tobb…szal nem ertem en ,h min kell itt vitazni, amikor mindenki erzi milyen szepen viragzik nalunk a “demokracia”, lenyeg hogy van viz, vagany vagy nem vagany mar a dacia, de a lenyeg hogy az is van es ez igy cool , ahogy van …nah mindenkinek joejt.

  Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s