Miért szól Eckstein Kovács Péter a HVIM és az EMI ellen?


Az EU-táborban Eckstein Kovács Péter elnöki tanácsos keményen nekiment a HVIM-nek és az EMI-nek.

A videó ide kattintva tekinthető meg.

Borboly pedig kiáll az EMI mellett. Videó itt.

Miért rüheli Eckstein ezt a két szervezetet? Kommenteld!

Miért szól Eckstein Kovács Péter a HVIM és az EMI ellen?” bejegyzéshez 20 hozzászólás

 1. És nem mellesleg, Olivér, szerinted az kemény nekimenés, amit Eckstein összehozott? Vagy a videón kívűl is mondott valami keményebbet?

  Az hiszem, ha kemény nekimenéseket akarsz, akkor olvasd a kurucinfot, ott is az Ecksteinról és Czika Tihiról szóló legutóbbi cikket.

  Kedvelés

 2. Lolka: szerintem kemény. A kurucinfót eddig soha nem olvastam és remélem, nem is fogom. Nem akarom pörögtetni a számlálójukat és szennyel megtölteni magamat.

  Kedvelés

 3. Olivér, te a Borboly nyilatkozatából azt értetted, hogy kiállt az EMI, és az általa képviselt értékrend mellett? Mert én két dolgot értettem:

  1. 89 előtt volt olyan időszak, hogy valakit elítéltek azért, mert másképp gondolkozik.
  2. Borboly azon dolgozik, hogy az EMI-t a szélsőségből hozza a közép fele.

  Dehát, biztos velem van a baj, hiszen én csak egy “csúnya” politikus vagyok.

  Péter

  Kedvelés

 4. R.Zsolt

  Szerintem is tulzas “ruhellesrol” es “kemeny nekimenesrol” beszelni, ami pedig az okokat illeti: minden ertelmes ember tudja szerintem, hogy a magyarsagot osszehozo rendezvenyek (lasd EMI tabor) jot tesznek nekunk, a nacionalista lazadas viszont hatarozottan nem.
  Ami a kurucinfot illeti (mostmar kivancsisagbol beleolvastam enis), nyomdafesteket nem turo, alpari stilusuk es nyiltan felvallalt neonaci uzenetuk onnmagaert beszel.

  Kedvelés

 5. Peter: Borboly minősíti Ecksteint és a gondolkozásmódját, illetve kiáll amellett, hogy a Hargita Megyei Tanács jó minőségű EMI rendezvényt támogat.

  Pontosabban azt mondja Ecksteinról és gondolkozásmódjáról, hogy:

  89 előtt volt olyan időszak, hogy valakit elítéltek azért, mert másképp gondolkozik.

  1. Tehát Eckstein is olyan, és úgy gondolkodik. Illetve elítéli azokat, akik másképp gondolkodnak (EMI) és akik támogatják az ilyen másképp gondolkodós rendezvényeket (Borboly és Hargita Megye Tanácsa).

  Kedvelés

 6. Egy kicsit megtévesztő lehet Olivér introja:

  ,,Az EU-táborban Eckstein Kovács Péter elnöki tanácsos keményen nekiment a HVIM-nek és az EMI-nek.

  A videó ide kattintva tekinthető meg.”

  – Valami nagy kemény nekimenésre gondolunk, és ha megnézzük a videót, hát ,,csalódottak,, lehetünk…

  Az általa készített interjúban ,,finoman,, fogalmazott, ám előadásán valóban élesen bírálta.
  A szekcióülésen készített videófeltételt feltöltöttem a Szabadság-ra (is), hogy legyetek képbe…mi is hangzott el valójában az EU Táborban:

  A videó az alábbi linken érhető el:
  http://video.szabadsag.ro/play.php?vid=588

  Kedvelés

 7. kereső

  Sziasztok!
  Tudtok valamit arról, megbízható, biztos forrásból, hogy Eckstein az államelnök segítségét kérné (?!) az EMI tábor beszüntetésére? – mert a Székelyföld nevű lap lap ezt állítja ill. így kommentálja a történteket.

  Kedvelés

 8. @ kereső Ez sztem nem igaz, csak sajtócirkusz, lejárató kampány. Nem annyira súlyos a helyzet, sztem még EKP szerint sem, hogy ebbe a dologba az elnök segítségét kellene kérni.
  Különben sem ő (lenne) ebben a kérdésben a kompetens szerv/személy.

  Kedvelés

 9. kereső

  Előző kérdésemhez kapcsolódik: az itt említett tusványosi felszólaláson kívül nyilatkozott-e szóban vagy írásban Eckstein K. P. az EMI-vel, EMI táborral kapcsolatosan bárhol is? HA igen, tudnátok segíteni abban, hol olvashatom? Köszönöm

  Kedvelés

 10. kereső

  Hogy mindenki olvashassa:

  “Az EMI válasza Eckstein Kovács Péternek

  Eckstein Kovács Péter nemrégiben megjelent nyilatkozataibó l (látszólagos) informálatlansá got és tudatos ferdítést vélünk felfedezni, célja egyértelmű: az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) megbélyegzése, beskatulyázása.

  Eckstein Kovács Péter a csíkszeredai Budaházy melletti tüntetésből kiindulva és azt hamisan az EMI tevékenységeként feltüntetve az EMI-tábor résztvevőit és annak neves meghívottait sérti meg. Jelen közleményünk célja tisztázni a helyzetet.

  Tények:

  1. Az említett csíkszeredai tüntetés szervezésében az EMI csíkszeredai szervezete nem vett részt, a rendezvényen nem képviseltette magát.
  2. Az Erdélyi Magyar Ifjak és a magyarországi székhelyű Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom két különálló szervezet, amelyek rendezvényei, programjai és megjelenési formái különbözőek. A két szervezet tevékenységének összekeverése tudatos zavarkeltés.
  3. Az EMI független civil ifjúsági szervezet, egyetlen erdélyi vagy magyarországi politikai párt mellett sem kötelezte el magát és a továbbiakban sem áll szándékában ezt megtenni.
  4. Az EMI a táborban és különböző rendezvényein azon közéleti szereplőknek, szakértőknek, neves személyiségeknek biztosít nyilvánosságot, akik a magyarságért tevékenykednek
  5. Az EMI radikális, következetes, de nem szélsőséges, nem kirekesztő, célja: tenni a Kárpát-medencei magyarságért.
  6. Az EMI nemzeti ügyek előmozdításáért különféle – akár politikai – szervezetekkel, csoportosulásokkal működik együtt, így lett tagja az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumnak (EMEF) is.
  7. A Hargita Megyei Önkormányzat nem támogatója az V. EMI-tábornak, hanem partnere ugyanúgy, ahogy Gyergyószentmikló s Polgármesteri Hivatala és több civil szervezet is.

  Az Eckstein Kovács Péter (és újabban Czika Tihamér) nevével fémjelzett csoportosulás nyíltan elkötelezett partnere a magyarországi, szétesőben lévő Szabaddemokratá k Szövetségének (SZDSZ), amely párt következetesen a nemzeti érdekek elleni cselekedetekről híres, ilyen a december 5-i népszavazáskor a NEM-re való szavazásra buzdítás. Czika Tihamér egyházellenes megszólalásai nemtetszést váltottak ki még pártján belül is. Jelenlegi kisebbségi létünkben a szabadelvűség és a liberalizmus már eddig is megtapasztalt káros hatásai az asszimilációval és az identitásveszté ssel fenyegetnek.

  Megkérjük Eckstein Kovács Pétert, hogy ne importálja az SZDSZ szélsőjobboldallal való riogatásait Erdélybe is tudatos ferdítések és féligazságok mögé bújva. Mi nem állunk be egyetlen párt mögé sem, maradunk független erdélyi ifjúsági szervezet.

  Az augusztus 5-9. között sorra kerülő V. EMI-táborba várjuk a szabadelvű csoportosulás tagjait is, rendezvényünk nem jobb vagy baloldaliaknak szól, hanem magyaroknak.

  Kolozsvár, 2009. július 22.

  Soós Sándor,

  az EMI elnöke”

  Kedvelés

 11. Magyar Harcos

  Ez a hungarofób Eckstein mindent gyűlöl ami a magyar nemzethez tartozik.Inkább jönne el ő is személyesen a Székely Szigetre, az EMI táborba vagy a Verőcei Magyar Szigetre(igaz az nem erdélyi fesztivál). Ha nem tetszik neki az EMI és a HVIM akkor ne foglalkozzon velük, mert már kezd sok ember idegeire menni.Szerintem még az átlag RMDSZ-esnél(lásd Borboly) is egy sokkal nagyobb hazaáruló, akinek meg kellene alapitania az SZDSZ erdélyi megfelelőjét, amelyik nem csinál mást csak gyalázza a magyarkat.

  Kedvelés

 12. Eckstein-Kovács Péter

  Válasz az EMI-nek

  A Tusnádfürdői EU táborban elhangzott nyilatkozatomat az EMI még július 22-én megválaszolta, de mivel azt csak a kurucinfó hozta le, amit nem találok elfogadható médiafelületnek, nem állt módomban lereagálni. Az EMI válaszában pontokba szedve közöl bizonyos „tényeket”, ezekre kívánok a következőkben válaszolni.

  1. A csíkszeredai Budaházy melletti szimpátia-tüntetést illetően az MTI július 6-i tudósításában a következő megállapitások szerepelnek: „A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szervezte húszperces tüntetésen 20-30 fekete ruhás, illetve a Magyar Gárda egyenruhájára emlékeztető öltözetű fiatal vett részt, képviseltette magát az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI).”
  A tudósítás utolsó bekezdésében az MTI megjegyzi, hogy „Budaházyt 2009 június 17-én vette őrizetbe a magyar rendőrség terrorcselekmény elkövetése és emberölési kísérlet gyanújával.”
  Azt, hogy az EMI képviseltette magát, több portál, rádió és újság is hozta, a teljesség igénye nélkül megemlíthetem a kurucinfót, a Szent Korona rádiót és a 168 órát. Ha ők tévedtek, az EMI azt bármikor számon kérheti tőlük. Tudomásom szerint nyilatkozatom időpontjáig mindenesetre az EMI nem cáfolta ezt a hírt. Azt, hogy bár későn, de elhatárolódtak a HVIM-től és a csíkszeredai tüntetéstől, üdvözölni lehet.

  2. „Az EMI független civil ifjúsági szervezet, egyetlen erdélyi vagy magyarországi politikai párt mellett sem kötelezte el magát” – írják a nyilatkozatban. Ez így rendben is volna, és az első három EMI tábor meghívott-listája igazolni is látszik a kijelentést. A negyedik EMI táborban viszont már megjelenik előadóként Vona Gábor, mint a Magyar Gárda Egyesületnek az elnöke, annak a szervezetnek, amelyet az idén a magyar igazságszolgáltatás jogerősen betiltott. Az idei tábor programjában Morvai Krisztina mellett, csütörtökön, 16 órától újból Vona Gábort harangozzák be, ezúttal a Jobbik elnökeként „Az 1%-tól a 15-ig: pártépítés Jobbik-módra” című előadásával. (Forrás: EMI honlap) Ha figyelembe vesszük, hogy más magyarországi pártok nem kaptak meghívást (vagy ha igen, nem fogadták el) és, hogy Vona pártépítésről és nem más témáról kiván előadni az EMI szimpatizánsoknak, engedjék meg, hogy szkeptikus legyek az „egyetlen magyarországi párt mellett sem kötelezte el magát” (t.i az EMI) kijelentés valóságfedezetét illetően.

  3. A „Háromszék”-ben megjelent írás cime: „Nem szélsőségesek”. Nem derül ki, hogy ez a megállapítás a cikket jegyző Sylvester Lajos véleménye, az EMI-sek önjellemzése – habár ebben az esetben erre utalni kellett volna -, vagy netán arról van szó, hogy ilyen módszerrel akar valaki az én számba adni egy olyan kijelentést, amit én nem tettem meg. Lásd az EMI válasz apropóját alkotó tusnádfürdői EU táborban elhangzott előadásomat, illetve az azt követő videóinterjút, amit a „Szabadság” c. napilap készitett. (Mindkettő megtekinthető a „Szabadság” honlapján: http/video.szabadsag.ro/play.php?vid=583, illetve 588 alatt.) Tisztázni szeretném: a Jobbikat és a Magyar Gárdát szélsőséges szervezeteknek tartom, és ezzel nem vagyok egyedül, így gondolja ezt többek között a New York Times, a The Times, a Le Figaro és a Spiegel is. (Lásd: Jobbik: a Brit Nemzeti Párt (BNP) magyarországi fasiszta barátai. The Times, 2009 jún. 9, http://www.timesonline.co.uk/tol/news/politics/article6457752.ece; A magyar szélsőségesek tükrözik és erősitik az elégedetlenséget. New York Times, 2007 okt. 24. http://www.nytimes.com/2007/10/24/world/europe/24hungary.html?_r=1&scp=1&sq=Jobbik&st=cse; A Magyar Gárda, új szélsőjobboldali milícia. Le Figaro, 2007 aug. 29. http://www.lefigaro.fr/international/2007/08/29/01003-20070829ARTFIG90175-la_garde_hongroise_nouvelle_milice_d_extreme_droite.php; A neofasiszta Magyar Gárda Magyarország szégyene. Der Spiegel, 2007 aug. 8. http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,502184,00.html)
  Vona EU-s állampolgárként keresztbe-kasul járhat Erdélyben, és ott tarthat előadást ahol akar, kivéve, ha kitiltják Romániából. Az EMI, politikai szimpátiái alapján azt hív meg a táborába, akit akar. Meg kellene fontolniuk azonban, hogy a Jobbik vezetőinek a jelenléte milyen irányba kötelezi el őket.

  4. Kérem azokat a kiváló erdélyi értelmiségieket, egyházi és közéleti személyiségeket, sportolókat és művészeket, akik részt vesznek az EMI táborban, hogy vizsgálják meg, mennyire fér össze habitusukkal, nézeteikkel, hogy képletesen egy asztalhoz üljenek a Jobbik vezetőivel, és amennyiben ezt megteszik, milyen mértékben legitimizálják ezzel a Jobbikat, és végsősoron magát a szélsőségességet.

  5. A Szabadságban közölt videóinterjúm másik megszólitottja Borboly Csaba volt, a Hargita Megyei Tanács elnöke. Vele kapcsolatban kifejtettem: partnerséget vállalni és közpénzekkel támogatni egy olyan tábort, amelyik teret enged szélsőséges politikusoknak, véleményem szerint megengedhetetlen egy RMDSZ színekben megválasztott tisztségviselő számára. Érdeklődve várom az RMDSZ vezetőségének véleményét ebben a kérdésben.

  És végezetül egy vélemény: az EMI előtt két út áll. Az egyik az EMNT/EMEF féle irányzat, a másik a Jobbik. A kettő együtt nem fog menni. Jó választást.

  Eckstein-Kovács Péter

  (Megjelent a Háromszék 2009. július 31-i számában)

  Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s