Kinek kell a vérem?


Csak addig nehéz, amíg megszúrnak
Csak addig nehéz, amíg megszúrnak

Emlékszem, 2001-ben volt, amikor felhívást olvastam valamelyik helyi lapban arról, hogy amerikai orvosgárda ingyen jött Kolozsvárra szívelégtelenségben szenvedő kisgyerekeket megműteni, s vérre van szükség. Tudtam, hogy nincs meg a véradáshoz szükséges testsúlyom (akkoriban kényszer-fogyókúrán voltam, ne vigyenek katonának – nem azért, mert nem bírtam volna ki, de sajnos onanizáláson kívül nem sokat csináltak akkoriban a sorkatonák), de gondoltam, mégis próbálkozom a véradással.

A Kolozsvári Regionális Véradó Központ igazgatónőjéhez (most is ő vezeti az intézményt) Elena Chioreanhoz mentem, mondtam, hogy feltétlenül segíteni akarok a segítségre szorultakon, nincs-e valamilyen megoldás a véradásra.

– La pungă mică – mondta. (Azaz kicsi zacskóba).

Kézen fogott, elvitt a laborba, elvégezték a véradás előtti analíziseket (vércsoport, vércukorszint, vérnyomás, a vérszegénység fennállása), bevitt a véradó terembe, s azt mondta a kolléganőinek:

– Domnul acesta dă sânge la pungă mică! – hangzott a parancs.

Nagyot nézett mindenki, valahonnan előbányásztak egy 250 milliliteres zacskót, s adhattam vért. A gond csak az volt, hogy alig jött

Véradás közben Öcsike kollégám előszeretettel bűvöli az asszistens nőket. Vajon azért sikerült neki gyorsabban megtölteni vérrel a zacskót?
Véradás közben Öcsike kollégám előszeretettel bűvöli az asszistens nőket. Vajon azért sikerült neki gyorsabban megtölteni vérrel a zacskót?

belőlem. A kollégám, Póka János András – Öcsike, a Szabadság sport rovatának a vezetője már rég befejezte, s én az ujjaim ökölbe szorításával igyekeztem több vért pumpálni. Öcsike rendszeresen jár, évente ötször. Emelem kalapom.

Az analízisek alapján megállapították, hogy makkegészséges vagyok, adhatok vért. Tudom, hogy maszlagosan hangzik, de felemelő érzés volt. Nem csak azért, mert kevesebb vér volt bennem.

Azóta eléggé rendszeresen járok vért adni. Ma is voltam. Teljesen higiénikus a laboratórium, a véradó terem és környéke.

Te mikor mész vért adni?

Kinek kell a vérem?” bejegyzéshez 13 hozzászólás

 1. Egyszer el akartam menni, a hanszertanárnőm rákos volt, és a műtéthez kellett volna vért adjak, de sajnos csak akkor adhatnék vért, ha tényleg makkegészséges lehetnék. Ennek a veszélye azonban nálam nem áll fenn, mert allergiás vagyok néhány dologra, mint például a penicilin-származékokra. Így nem tarthatok veled, de én is bátorítok mindenkit, aki egészséges, hogy menjen, adjon vért.

  Kedvelés

 2. peterhunor

  Számomra elég kellemetlen volt mikor 8 fiolát kellet megtöltsek egy analízis maratonra. Meg sem fordult a fejemben hogy ennél többet is adjak csak azért mert van.

  DE!! miután elolvastam Csanád beszámolóját, hát rohanva mennék csak azért hogy írjam oda nekik, igen melegeskedtem is a napokban 😀 Kiváncsi vagyok a reakciójukra.

  Komolyan mondom, ha mentek, nekem is szóljatok:P :))

  Kedvelés

 3. Ezaz Oliver! Jol tetted. En mindenkit biztatok, hogy menjen vert adni, mert sokszor tenyleg eletek mulhatnak rajta. Es sajnos a verkozpont keptelen ellatni a korhazakat, hiszen ide hozzak a fel orszagot.
  Volt olyan eset, hogy egy kolleganom anyukajat kellett operalni, es elotte szoltak, hogy valaki a csaladbol menjen vert adni, mert pont nincs olyan vercsoportu ver raktaron…
  Szoval le a kalappal, es hajra veradok 🙂

  Kedvelés

 4. Bogi

  Én sajnos méreten aluli vagyok…. A testsúlyom alapján, ha odamennék, attól félek, inkább belém akarnák pumpálni a vért, mint kivenni belőlem…. Így marad a biztatás azok felé, akik tehetik. És a csodálat azok felé, akik rendszeresen mennek, mint te, Olikám és kedvenc Öcsi kollégánk.

  Kedvelés

 5. Dezso Tamas

  Magam is ketszer probalkoztam veradassal… Elso alkalommal meg a terembe se jutottam be, mert mar a “fogadotanacs” azt mondta, hogy tul sovany vagyok.

  Nem baj. Par honap mulva ismet probalkoztam, ezuttal egy adott szemelynek kivantam segiteni. Akkor mar komolyabban vettek es rajtam is mindenfele vizsgalatot elvegeztek. Rolam is megallapitottak, hogy egeszseges vagyok, de csak a vizsgalatok utan derult ki, hogy nemreg elfogyott nekik a “punga mica” nevu termek, igy aztan ismet hazakuldtek.

  Gondolom az olvasok azt kerdezik, hogy mennyire lehetek sovany?! 180 cm magas vagyok es nemregiben meghaladtam a 65 kilogrammot. Az ugy latom, hogy senkit nem erdekel hogy sokat sportolok (sportoltam regebb, amikor volt idom) es nagyon jo egeszsegnek orvendek…

  Kedvelés

 6. Potozky László

  Sárgaságos voltam, nem adhatok. Na de írj bővebben arról a kényszerfogyókúráról.

  Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s