Levegőt!


Meddig marad érintetlen?
Meddig marad érintetlen? (Rohonyi D. Iván felvétele)

Egyre fogynak a zöldövezetek Kolozsváron, egyre több fát vágnak ki.

A Főtérről kivágott fák csak a jéghegy csúcsát jelentik: a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal úgy döntött, parkot létesít a Hója-erdőben.

Miért teszi ezt?

Hogy több zöldövezet legyen a városban, pontosabban betartsuk az uniós normákat. Miért nem létesítenek új zöldövezetet a belvárosban? Miért van szükség egy erdő parkosítására? Ráadásul itt ösvényeket, sétányokat hoznak létre. S ha már parkról beszélünk, akkor elfér egy kis bódé, ahol hűsítőt, szendvicset lehet árulni, elvégre a polgárok megszomjaznak, megéheznek. S ha már van bódé, akkor legyen egy kis kocsma is, milyen kellemes meginni a természet lágy ölén egy jó hideg sört. Elvégre a Sétatéren is van ilyen. Igen, de az alkohol nem csúszik zene nélkül, s itt jön be a képbe a jó öreg manele. S akkor elfelejthetjük a Hója-erdőt…

Elismerem: gyanakvó, bizalmatlan vagyok. De sajnos igazam lesz. Döntéshozó barátom szerint túlzás az, amit állítok, nem ilyen forgatókönyv szerint zajlanak a dolgok.

Az utóbbi időben viszont egyre több ilyen jellegű intézkedést láttunk a Városháza részéről. Erről a témáról írtam a Szabadságban vezércikket. Hátha még marad levegőnk…

Levegőt!” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Szerintem nem tulzas amit allitasz, pont azon okok miatt amiert elleneztem a foteri atalakitasokat is. Akarhogyan is akarjuk, ROmaniaban ugysem lesz olyan egy munkalat kivitelezese, mint ahogyan azt a terv eloirja. Ez igy lesz a foterrel is es igy lesz a Hoja erdovel is. Majd lesz egy csupasz, meleg, beton negyzetunk es egy jo maneles, majd szemettel is feltoltodo parkunk….

  Kedvelés

 2. Mondjuk azt, hogy mindennek megvan a helye. A Hója erdőben jó, ha van egy sétány, persze normális körülmények között, hogy Vasárnap, amikor az ember szabadabb egy kicsit, és néhány órára lelassul az élet, elmehessen egyet sétálni. De az is lehet, hogy még várni kéne egy kicsit ezzel a parképítéssel. Van Kolozsváron néhány park, ami csak van, mert senki sem veszi számba. Az egyik ilyen a vágóhidi piac melletti vasutas-park. A bokrokat eléggé rendben tartják, kicsit gondját is viselik, de a félreesőbb helyeken már csak szemét van, nem kaszálnak rendszeresen. Azt hiszem a park vonzereje csak télen észlelhető egy kicsit, amikor egy vonatot állítanak az alig használt sinekre, és néhány lejért vonatozhatnak rajta a kicsik. A reklámtábla szerint utazni lehet “la Mos Craciun” és “la Polul Nord”. Ha minden időszakban lenne valami attrakció, lehet, hogy nem lenne ennyire elhagyatott ez a park. Így csak az idősebb korosztály jár ki egyet-egyet beszélgetni, illetve az ottmaradt betonépítményeken gyülekeznek a környékbeli fiatalok, graffitiznek, és telefonról hallgatják a különböző zenéket – igaz, hogy meglepetésemre manelet még nem hallottam, de hiper-szuper telefonokról nyomatják a rap-et és a hip-hopot. Kicsi erőfeszítéssel a jelenlegi parkállományt nagyon szépen meg lehetne csinálni.
  A kérdésem csak az, hogy a belvárosba hova képzeltél el zöldövezetet? Biztos, hogy néhány helyet ki lehetne csinosítani egy kis gyeppel, egy-két bokorral, de szerintem az lenne a vége, hogy előbb-utóbb kitapossák, a biciklisek ott mennének, mert ott nem járnak a gyalogosok, stb. Valószínű mégiscsak az a megoldás, ha nagyobb parkokat hozna létre, illetve a már meglévőket rendbe teszik, és vigyázunk, vigyáznak rá.

  Kedvelés

 3. Gaborrr: a jelszónak annak kellene lennie, hogy: építkezés helyett zöldövezet! Hogy hova képzeltem el zöldövezetet? Például a Kétágú (Alvsóvárosi) Református Templom mögötti telket kellene meghagyni olyannak, amilyen most. Oda sportlétesítmény épül, s oda költözik a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség is.

  Kedvelés

 4. Az, hogy maradjon olyannak amilyen, szerintem rossz ötlet. El van hanyagolva. Ott most is sportpálya van, igaz, hogy időközben a salakon áttört a fű, de sportpályaként használják. Amúgy nem vagyok benne biztos, hogy “Oda sportlétesítmény épül, s oda költözik a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség is” mert tudomásom szerint az egyházé a telek, csak még nem szolgáltatták vissza. A per zajlik jelen pillanatban is, ez biztos, mert megkérdeztem. Na de ha oda csinálnak egy parkocskát, azt nem ellenzem. Amúgy eszembe jutott, hogy a Hója-erdőt meg lehetne csinálni úgy is, hogy az embernek ne menjen el az étvágya, ha kimegy. A sétány nem rossz ötlet, de én ösvényekre szavaznék, ahol biciklizni is lehetne. Zöldövezetet másképp is meg lehet oldani, pl. ha a járdát nem pont az úttest mellé építik, hanem hagynak egy méter helyet gyepnek és fáknak, és amellett lenne a járda. Két pozitívuma is lenne: lenne zöldövezet, és az autók nem tudnának felparkolni a járdára, főleg ha a szélén fák is vannak.

  Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s