A romák miatt maradunk le a Schengen-övezetről?


schengen
Mi történik, ha mégsem csatlakozunk a Schengen-övezethez?!

Elegem van a nyugati országok nyavalygásából: állandóan azt sulykolják belénk: felkészületlenek vagyunk arra, hogy csatlakozzunk a Schengen-övezethez. Nocsak! Igen ám, de korátnsem műszaki vagy anyagi akadályokról van szó, hanem valami teljesen másról. S Leonard Orban, az Európai Bizottság (EB) többnyelvűséggel foglalkozó biztosa ki is mondta, mi a bibi: a csatlakozási tárgyalások során

az egyik legégetőbb kérdés a romaprobléma lesz.

Álljon meg a verekedés! Mit állítunk?

 1. Akkor a kizárólag műszaki és számítástechnikai jellegű [az európai hálózathoz csatlakoztatott adatbázis, a közös vízumrendszer, a román külképviseletek (főleg konzulátusok) korszerűsítése] feltételek mellett etnikai/faji kérdéstől is függővé teszik a Schengen-övezethez történő csatlakozásunkat?
 2. Az Európai Unió (EU) és/vagy az Európai Bizottság külön statisztikát készít arról, hogy milyen nemzetiségű/fajú személy (román állampolgár) követ el bűncselekményt a Schengen-országok területén?

Ezzel kapcsolatban jelent meg cikk a Szabadságban.

A romák miatt maradunk le a Schengen-övezetről?” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Nézzünk a fenti idézetek valóságtartalma mögé:

  1.a. Az idézeted:
  “az egyik legégetőbb kérdés a romaprobléma lesz.”

  1.b.. És a Szabadségban a cikk címe:
  “A romakérdés miatt távol a schengeni övezettől?”

  2. Ellenben ami a Szabadságban megjelent Leonard Orban szöveg, az így hangzik: “Túl az objektív kritériumokon, a román hatóságoknak meg kell birkózniuk egyes tagországoknak a román munkaerő-migrációval, a romákkal és az „exportált” bűnözéssel kapcsolatos fenntartásaival.”

  Azt hiszem a külömbségek ordítanak. Mert nem csak a roma kérdés, hanem az csak egy a három közül.

  Mi lett volna, ha a cikk címe az: A romakérdés miatt is távol a schengeni övezettől?

  Az értelmezésed visoznt nem értem, de annak a fényében ahogy idéztél, inkább nem is akarom érteni. Azonban mindeképpen vedd figyelembe, hogy ezt egy román biztos mondta, aki mellesleg annyit tett a soknyelvüségért, hogy semmit. A szlovák nyelvtörvényre sem volt képes tudomásom szerint reagálni.

  Kedvelés

 2. Lolka: ne a szemantikán akadj fent. Inkább háborodj fel azon, hogy az EB tisztségviselője ilyeneket mond. Mi több, azon, hogy a nyugati államok így állnak hozzá a kérdéshez. Nem értelmezés, hanem kérdésfeltevés.

  Kedvelés

 3. gashicsavargo

  Ez tudott dolog…ha barki atlag nyugati embert megkerdezel, tud a “roma problemarol”. Ha az atlag ignorans Janko is tud rola, gondolhatod, hogy a nagy EB kepviselok is epp annyira informaltak. Teny es valo, hogy Romania eleg sok mindent exportalt (nemcsak romakat) es az is teny es valo, hogy mar nincs olyan hely, Helszinkitol Parizsig es Londoltol Becsig ahol nem roman allampolgarok keregetnek az utcakon. Most itt az egyeduli baromsag abban all, hogy Schengennel vagy nelkule, ugy sem valtozik semmi. Az aki azert ment ki kulfoldre,hogy lopjon es kolduljon (es erositem, hogy nem csak ciganyok) azok mar ugyis ott vannak. A gond az atlag palival van, aki utazik es a vamos szep ketkedo nagy szemekkel minden mozdulatat.

  Kedvelés

 4. gashicsavargo: valóban, sokan kéregetnek. Ez egy kihágás. A nyugat-európai országok hatóságai miért nem indítanak eljárást ellenük, miért nem büntetik meg őket? Ha ez a módszer nem válik be, akkor bírósági eljárás és börtön. Miért olyan nehéz ezt megtenni? Miért kell ettől függővé tenni egy egész országnak a schengeni-övezethez történő csatlakozását?!

  Kedvelés

 5. majd pont a schengeni ovezet hatara fogja megallitani a ciganyokat, oppardon, a romakat (az erezkeny lelkuletu olvasokat is figyelembe veve)

  az utolso kerdesedre egy lehetseges valasz: azert kotekednek ott ahol lehet, mert erdekukben all, hogy ne engedjek be konnyen az orszagot abba a bizonyos ovezetbe

  a nagy eb kepviselokrol csak annyit, hogy ugy hozzak a donteseket a ciganyproblemajukrol, hogy valoszinuleg eletukben nem lattak (szagoltak) igazi romat …

  s Lolka Lolka … megint osszezavarodtal es erthetetlenul irsz, ejej , Koliver lenyegre tapint s te osszekevered a szezont a ciganykerdessel

  Kedvelés

 6. Haver

  A gond az, hogy mindig az orrunkra koppintanak a cigánykérdés rendezése miatt (lásd, még Madonna is ahelyett, hogy közönségét szórakoztatta volna elővette a faji diszkriminációt, és mivel néhányan kifütyülték, Románia rasszista lett), de valójában szeretnék távol tartani magukat tőlük, éppen a már említett magatartásuk miatt, amit külföldön is gyakorolnak.
  A faji megkülönböztetés egy gyönyörű példája az a tábla, mely Spanyolországban figyelmezteti a sofőröket, hogy vigyázzanak a “cigány” gyalogosokra.
  http://www.soitu.es/soitu/2009/09/21/info/1253563480_932948.html

  Kedvelés

 7. @piskzosfred
  Orulj, hogy te nem a szezont kevered, a…
  Mert mint felsobb instancia, ugy latom igencsak megallapitod, hogy Oliver itt a lenyeget tapintgatna.

  Sanda gaynum, hogy magam is arrafele tapogatozom: nem tortent mas, csak meg tovabb elezte Leonard Orban biztos 3 hulyeseget, melyet egyre reduklat. Vajon miert??? Ez nem erdekes, nemde? Csak az, hogy az EU, ahelyett, hogy egyszer sajat hazunk tajank takaritanank…

  De eh, ugyis erthetetlen vagyok a fredek es piszosak kozott…

  Kedvelés

 8. Lolka: piszkosfred csak véleményt fogalmazott meg. Még akkor is védeném, ha ellenvéleményt fogalmazott volna meg.
  Azért emeltem ki/hangsúlyoztam ki a romákkal kapcsolatos felvetését Orbannak, mert az a legfelháborítóbb.

  Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s