Milyen volt a munkanap László Attilával? FRISSÍTVE AZ ÉLMÉNYBESZÁMOLÓKKAL ÉS A KIÉRTÉKELŐ LAZULÁSSAL


Érdekel, hogyan végzi a dolgát?
Érdekel, hogyan végzi a munkáját?

Nem vicc, nem ámítás, nem ugratás: a blogomon keresztül egy munkanapot tölthetsz László Attilával, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármesterével. Nem kampány, ugyanis semmilyen tisztségre nem pályázik. Nyitni akar csupán, megismertetni napi tevékenységét azokkal, akik számára pontosan nem világos: mivel is foglalkozik Kolozsvár magyar alpolgármestere. Az ötlet tőle származik.

Miből áll össze a napi tevékenysége? Hány órakor kezdi, s hány órakor végzi a munkanapot? Kikkel találkozik? Mit mond nekik? Milyen területekkel foglalkozik? Hogyan sikerül képviselnie a magyar ügyeket a kolozsvári polgármesteri hivatalban? Milyen eszközökkel próbál eredményeket elérni?

A projekt (egyelőre) két hétig tart. Minden nap (hétfő-péntek) egy személy László Attila alpolgármester társaságában töltheti a napját.

A projekt indulási időpontja: szerda, október 28.

Jelentkezni mostantól itt a blogon lehet, komment segítségével. Név és e-mail cím szükséges. Írunk neked, s megadod a mobilszámodat is (a kommentbe is beírhatod, ha akarod). Jelöld meg, melyik napot választod! Amennyiben ketten jelentkeznek egy napra, akkor a jelentkezési sorrend a mérvadó.

Az esetleges szervezéssel kapcsolatos kérdésekre szívesen válaszol Trombitás Enikő irodavezető a 0264/597.500-as telefonszámon.

Jelentkezés indul!

Arra kérem azokat, akik eltöltenek egy munkanapot László Attilával, írják meg ide kommentben élményeiket!

UPDATE (október 29., 13:18): A projekt első résztvevőjével, Edmond Maembével néhány perccel ezelőtt a polgármesteri hivatal üvegtermében találkoztam. A félvér fiatalember az urbanisztikai bizottság ülésén vett részt László Attilával. Újságíró kolléganőim érdeklődéssel (értsd: csillogó szemekkel) tekintettek rá. Beleértve Jakab Judit riporter kollganőmet, aki szóba is elegyedett vele. Állítólag kíváncsi volt arra, hogyan beszél magyarul egy jóképű félvér pasas…

– Az alpolgármesternek az új asszisztense? Wow!

Nem szóltak hozzá, azt hitték, nem beszél se románul, se magyarul. 🙂

Ez csak egy kis ízelítő. A komoly részéről majd Edmond számol be….

UPDTADE2 (november 2., 11:17): Az élménybeszámolók a kommentekben olvashatók. Amennyiben van még jelentkező, indul a hosszabbítás!)

UPDATE3 (november 9., 13:47): A kiértékelő bulit (gulyás, sör, hangulat, lazaság) a Spritz Caféban tartjuk november 18-án, szerdán 20 órától. Valamennyi “gyakornokot” szívesen lát László Attila. Két személy nem tudott az előre egyeztetett napon menni, bepótolják a héten vagy a jövő hét elején, ezért kissé tolódott a buli időpontja.

Jelentkezők:

Október 28., szerda:

Október 29., csütörtök: Maembe Edmond

Október 30., péntek: Butyka Anna

November 2., hétfő: Kiss Gábor

November 3., kedd: Kovács Béla

November 4., szerda: Kristály Bíborka

November 5., csütörtök: Kutron Zsuzsa

November 6., péntek: Deák Attila

November 9., hétfő: Kiss Nikoletta

November 10., kedd: Pap Etelka

November 11., szerda: László Réka

UPDATE4  (november 19., 11:07): Tegnap este baráti hangulatban zajlott a kiértékelő lazulás a Spritz Caféban: egy kivétellel eljött az összes “delikvens”. Ittunk, ettünk, beszélgettünk. Hogy miért volt jelen László Attila felesége is? Azt csak azok tudhatják, akik jelen voltak a tegnap a lazuláson. 🙂

Milyen volt a munkanap László Attilával? FRISSÍTVE AZ ÉLMÉNYBESZÁMOLÓKKAL ÉS A KIÉRTÉKELŐ LAZULÁSSAL” bejegyzéshez 59 hozzászólás

 1. Trombitás Enikő

  Válasz Kajtár Juditnak:
  Nincs azzal semmi gond, ha valaki nem tud bent lenni a teljes munkaidő alatt. Nem vagyunk katolikusabbak a pápánál. 🙂

  Kedvelés

 2. Hahó kedves sorstársak,

  Igen érdekes projektnek tűnik, a jelenlegi gazdasági helyzetben akár hiányozhatok is egy napot a malomkerék mellől. Kolozsvári polgármesteri hivatal…, egy napon keresztül… királyság lenne!
  Egy kis intermezzót szeretnék beiktatni a polgármesteri hivatal ellenőreivel kapcsolatban:
  Egy kertes övezetben lesem hazánk töretlen gazdasági és kulturális előretörését ( például: 20 négyzetméteres felújított parasztházban, anyós, feleség, gyerek, az udvaron meg HÁROM terepjáró! ), politikai szeánszok, és egyéb ínyencségek közt edzem elmém túlélőképességét két kolléga társaságában. Yama és Borisz az igazán laza bolond kutyáim, akik unalmasabb pillanatokban a szemben lakó újgazdag szomszéd az utcán tartott kutyájával torzsalkodnak. Ez csupán kölcsönös fenyegetéseket jelent, ugatás, ez az. Az igazán érdekes része a dolognak az, hogy a szomszéd a fajkutyáját bent, ( gondolom azért mert mutatós ), a másikat ( keveréket ) meg az utcán tartja. Hogy még pikánsabb legyen a helyzet, egy házszámmal feljebb lakó szomszéd engem vont felelősségre a helyzetért, amikor nem is az én kutyáim azok akik nem egy embert hajszálhiján megharapnak, hanem az újdonsült honi káder levadult ebe az aki hergeli őket.
  A fenti szomszéd rámtámadt hogy őt nagyon idegesíti a helyzet, hogy ö fel fog jelenteni a polgármesteri hivatalnál, és persze én vagyok a felelős. Magyaráznám a helyzetet, de látom hogy a logikai alapok, megközelítés, hangnem, egyben stílus az hiányos, ezért simán rávágtam h értem, egyben menedzselni fogom a helyzetet. Persze semmi sem változott, hazaérve kiengedem őket, Borisz a felbujtó ( a féltékeny barát ), Yama a végrehajtó szerepben ( nagyfülű harc érett fehérnép ) hetente két három alkalommal is „verbálisan” összecsapnak, ezen sokat nem tudtam változtatni, elvégre az ilyen mértékű ellenszenv részleteit ök jobban tudják mint én.
  Eltelik egy hét, idéző a postaládában, randi a Mocók útján, fél négykor. Mondom oké, legyen. Belépek, a felelős tisztviselőnek magyarázom a helyzetet, ő erre fel felsorol olyan önkormányzati rendeleteket amiket sehogy se értek.
  – kutyákat a saját udvaron kizárólag este lehet elengedni
  – ergo napközben megkötve kell tartani őket
  Sok hónap elteltével nehéz a többieket is felsorolni, nade a poén abban állt hogy miután kikereste a korántsem legpontosabb tényállást, felolvasta nekem és elmagyarázta hogy érti a helyzetet, de ennek ellenére a minimális büntetést fogja kiszabni. És itt jött a poén, nem találta a tényálláshoz fűződő büntetési tételt, valahogy kifelejtették. Belül ragyogtam a boldogságtól, majd kiugrottam a bőrömből azért mert valahogy a sok hiba valahogy rajtam is segített, persze olyan esetben amikor tényleg nem én kellett volna, vagy legalábbis csak én magyarázzam hogy ez valahol igazságtalan.
  Ave, várom a meghívást

  Kedvelés

 3. Ja, a számom: 0740 624 870

  A kutyatartási szabályokkal kapcsolatban még lenne egy pár észrevételem, de ezt majd később. Cheerio

  Kedvelés

 4. Voltár István

  eddig csak olvastam, nem szoltam hozzá. de most megteszem. Na, hol van a sok hős, aki ezen a blogon kritizálta az alpolgármestert?! miért nem kivancsiak arra, hogyan dolgozik, mit csinal.

  persze, konyebb kritizalni, amikor ott a lehetőseg megnezni, akkor mar nem erdekel, mi?

  Kedvelés

 5. arnold

  @Voltár István. Kedves Istvánom, kritizálni nem hősiesség dolga, hanem egy természetes emberi jog…Tudod? Az egy napi együttlét az alpolgármester úrral PR. fogásnak kitünő de csak ennyi. Sajnos nekem munkám természetéből nem futja egy nap kiesésre sem, viszont a kritika jogával továbbra is élek mert normális, korrekt véleménnyilvánitás a társadalmi lét egyik termésyetes megnyilvánulása, mint ahogy te is, igaz kissé sután, kissé harciasan itéltél azok felett akik itéltek.

  Kedvelés

 6. Voltár István

  mese, mese, meskete! Kritizalj, de informaciok birtokaban tegyed! igy csak ures szavakat irsz!

  Kedvelés

 7. László Réka

  Hát na, elfelejtettem, hogy ide a teljes nevem kell, így hát az elöbbi hozzászólást kijavitva, a nevem Lászó Réka

  Kedvelés

 8. Dezso Tamas

  Nekem nem sok idom van ilyesmire es kedvem sem lenne egesz nap valakinek (barkinek) a nyakan logni, mint az arnyeka. Viszont a beszamolokat szivesen olvasnek. Edmond hajra! Van aki tudja rolad hogy egesz jol beszelsz magyarul 😉

  Kedvelés

 9. Polgármesteri Hivatal László Attilával feedback. Pörgés, vita, eszmecsere
  Elnézést kérek a késésért, de a minőség kedvéért gondoltam reggelre tolom ki a billentyűzetcsapkodást.
  Napom Murphynek köszönhetően érdekesen kezdődött, elfelejtett kulcsok ( nem én voltam a hibás… ), zsimbes kutyák matarászása, után vágtam neki a látogatásnak.
  (László Attila akit ezentúl az egyszerűség kedvéért csak Lászlónak fogok nevezni ), nem szándékozom minden mondanivalómat : alpolgármester úr, a városfejlesztésért stratégiáért felelős László Attila RMDSZ városi tanácsos úr kifejezésekkel tömni, kizárólag szubjektív okok miatt nem látom hasznát ).
  Fél órával később értem a célponthoz, délelőtt fél tizenegykor, László közben a „bábesen” tartott egy előadást. Felajánlották a részvételi lehetőséget, ( a nyolc órai kezdéssel induló program lelki súlyán felül, engem leginkább a polgármesteri hivatal úgymond belső „ feelingje” érdekelt). Betoppanva elnézést kértem a késésért, valahol számítottam arra hogy ez nem lesz nagy gond. A következő fél, háromnegyed órát a titkárnőkkel történő kellemes beszélgetéssel töltöttem el. A téma sokrétű volt, sportolási lehetőségek, a kutyák a tömeges közlekedési eszközökön történő szállítása, ami a romániai vállalkozási morállal, pontosabban az új szolgáltatások bevezetésének a fogadtatásáról, az innovatív megoldások elvetésével zárult. ( az utóbbi témát illetően többnyire saját élmények…saaaaaajnossss)
  Nemsokára László is megérkezett, suhanva egy határozott intéssel az irodába vezényelt, majd berobogtam a helyiségbe.
  Az egyik irodaasztalon egy halom dosszié várta László szinte már automatikussá váló aláírási maratonját. Lapozgatások, poénos ügyekkel kapcsolatos megjegyzések közepette egy rövid beszámolót tartottam hogy ki mi vagyok, mivel foglalkozok, stb. Időközben még beugrott egy két emberke, ügyes bajos dolgokkal.
  Tennivalóm nem volt sok, kivittem egy pár paksamétát, kávéztam, és igyekeztem kibogozni környezetem logikai rendszerét. Meglepő volt hogy Lászlónak nem kevesebb mint 8 motorbiciklije van, ezt nagyon élveztem, nade az már nem annyira jó hogy nem igen jár velük. Énmagam is egy kényszerszabadságra küldött szenvedélybeteg vagyok (Suzuki Bandit F650 első felni, olcsón.. valaki?…)Persze a sofőr sokkal kényelmesebb, de semmi se múlja felül egy napsütéses reggeli motorozás élményét.
  Kerek 12kor városrendezési bizottság gyűlés, pörgünk a lépcsőkön, 1 perces közlekedési morál, kultúra összesítés, majd a tanácsterem. Nagy tekintetek szurkálják csakráimat, vajon ki ez az emberke lookok. Az újságírók asztala felől körülbelül 4-5 ször néznek vissza hogy ez tényleg az amit látok hunyorgások.
  Kegyelemdöfés, és az elégtétel pillanata megszólalásommal ért csúcsra, mégpedig azért mert magyarul beszélek. Egy nagy HEHEHE mindenkinek ( bocs a gonoszságért, ez feltétlenül kell… )
  Telnek a percek, középen a „frissen” felkent városatya, Apostu semlegesen figyeli a felállást, jobbján a műszakis egyetemisták igyekeznek meggyőzni a helyi politika nagyjait az új lapelárusító standok dizájn kreatív mélységeiről. Ahogy nézem a tehetséget felcseréli kommunikáció készség, és fordítva. Az ügyesebb terveket igen mélán, alig hallható hangon lapos ( hangszínváltozásmentes ) felsorolással mondják a mikrofonba, másik véglet a sablon, vagy szerintem a nem túl inspirált terveket, viszonylag könnyed hangvétellel promoválják a résztvevő műszakis hallgatók.
  Ugyanaz a hely, második felvonás. Immár komolyabb felvonulás, korábban olvastam a bizottság napirendjét, helyben nem tűnt izgalmasnak, később nagyot változott a helyzet.
  Építési engedélyek kiadása a tét, a stílus egy nagyon bizarr egyveleget hozott magával. Tudni kell azt hogy minden városrésznek ilyen olyan városrendezési előírásokat tartalmaz (PUZ, PUD, PUG, lálálá), épület jellege, magassága, szélessége, minimális frontszakasz, útszélesség, miegymás.
  Első látásra az ember azt gondolná hogy ha mondjuk egy házat építesz, megnézed a városrendezési tervet, kifizeted a telket, felkérsz egy ízlésben is úttörő tervezőt, megrajzolja a házat, majd irány a városháza, engedély, már csak a munkamorált, és a számlákat kell figyelned. Ez biza nem így van.
  Egy laikusnak is feltűnik az a helyzet, hogy mennyire okos kell legyél hogy mindezt fordítva csináld, esetleg több nekifutással is próbáld átverni a városfejlesztésért felelős bizottságot. Több ponton is hibás, nem kielégítő tervek, valahány hét eltelte után, ugyanaz a terv, imitt amott foltozva, de a hibák valahogy ugyanazok. Megáll az ész, egy kis humorral felvértezve néha már komikusra fordul a beszélgetés, amikor egy tervezőiroda képviselője több nekifutásra sem értette hogy a társasház tulajdona egy vagy több család lesz.
  Más esetek: liftes mélygarázs terv elvetve, pár hét múlva ugyanaz a garázs a tervben.., a megkívánt minimális utcahossz, 7+2 méter, terv elvetve, pár hét elteltével ugyanaz az utcaszélesség…. összesen 5 méter, mondom magamban, ez hihetetlen. Én egy pénzügyi büntetőrendszerrel honorálnám az ehhez fogható eseteket, amikor ugyanazt a hibát kell újból és újból megvitatni, eszerint minden további beadvány X ron lenne. A sok kicsi sokra megy elv mentén sok értékes idő vész el, amit mindannyiunk javára más célokra lehetne fordítani. Még sokat elmélkedhetnék a dolgon, nade most már hosszasnak tartom a beszámolót.
  Letelt az idő, vissza az irodában, még több aláírásra váró akták, feljelentések, szociális segélyért kérelmek, kilakoltatási felszólítások (a cimzett: Junimea Vatra Romaneasca, ide no comment… ), átutalások, meg egyebek.
  Közben ugyanúgy beszélgettünk, a várost mint egészét minden irányból boncolgattuk. Majd fél ötöt mutatott az óra, utolsó felvonásként élvezhettem a közjogi méltóságoknak kijáró elbánás egy igen kellemes részét. Sofőrös kísérettel első kézből megnézhettem a jövő szerdán megnyíló új főtéri munkálatokat. A főtérről meg annyit hogy kissé el fog ütni a megszokottól, igazából a nyugati főterekhez fog hasonlítani, mondjuk a régi főtéri képeken sincs túl sok zöldövezet, ha kissé megfakulnak a kövek akkor azt is elképzelhetőnek tartom hogy mindenkinek tetszeni fog.
  A jelenlegi állapotról egy rövid videót is fel fogok tenni.
  Szaftos témákért privátban kérem jelentkezni…, aki lemaradt a dologról az bánhatja, ha vannak ötleteid, és élvezed, nem egy rossz munkahely, élmény.
  Összesítve, kedves kisegítő személyzet, üdv mindenkinek, nekem legalábbis jól telt. Amit bánok az az hogy nem készítettünk egy csoportképet, de még lehet felugrok valamikor…
  Ha meg az RMDSZ-ről beszélünk, nem mindenki olyan vészes mint gondolnánk (gondoltam volna).
  Főleg nem a városfejlesztésért felelős László Attila alpolgármester Úr!
  Ave

  Kedvelés

 10. Butyka Anna

  Első látásra feszélyezett, majd pörgős, végül pedig szinte teljesen közvetlen – azt hiszem így jellemezhetném a mai László Attilás napomat.
  Ha valakiben esetleg felmerült volna a kérdés, hát itt a válasz: IGEN, ő is ember 😀
  Szóval, hajnali fél 9, nagy izgatottan berobogok a második emelet 76-os terembe. Zavaromat látva Enikő már nyújtja is a kezét, majd bemutat Annamáriának és Ovidiunak. Ők az alpolgármesterhez vezető kapuk utolsó őrei. A célpont még nem érkezett meg, így sajtósként egy-kettő napirendre pofozhattam magam a legfrissebb eseményekkel, majd ismerkedés a helyszínnel, a lányokkal (Ovidiu nem az a fajta, aki társalgást kezdeményez magamfajta idegenekkel). Laza társalgás, licis élmények felelevenítése és a hangulat máris oldottabb.
  Szinte nesztelenül berobog a várva várt célpont, kezet nyújt és máris a teendők után lát. Lapszemle, néhány sürgős telefon majd megérezik az első tárgyalópartner. A mágikus ajtót becsukják, én kívülről szemlélem és értetlenkedve bámulok lányokra. Megnyugtató mosoly, majd újabb lapszemle és a mágikus ajtó kinyílik. A tárgyalópartner távozik, majd egy villanásnyi mosoly kíséretében betessékelnek az utolsó ajtón is és már belülről szemlélhetem a következő két tárgyalást. Röviden az iskolák egészségügyi és orvosi ellátásának problémája, majd a tömbházak körüli garázsok lebontása van napirenden. Néhány ötlet, pár aláírás és kéznyújtás, aztán: „készülj, kimegyünk!”
  Kaptam a kabátom, igyekeztem tartani a lépést a lépcsőkőn és mindent megtettem annak érdekében, hogy ha már női létemnél fogva én megyek elsőnek ki vagy be az ajtókon, ne látszódjon rajtam, hogy halvány lilám sincs arról, hogy akkor most jobbra, balra vagy éppen szembe vesszük az irányt :”>
  Kezdetben szótlanul, a rövid sofőrös utazás után már beszédesebben róttuk az utat, ezúttal a Római Katolikus Paróchiára. Meglepett szemeket meresztettek furcsa párosunkra, nem tagadom, de néhány újabb kéznyújtás után már letisztáztuk, hogy ma én vagyok az, aki önkéntesen a nagy ügyek intézőjével töltöm a napot. Mosollyal nyugtázták, hogy az új temető-projekt tárgyalásán minden fél részéről ketten-ketten voltak. (A Városháza részéről ezúttal !ÉN IS! :D)
  Következő színtér: Auditorium Maximum terem, nemzetközi konferencia az Európai Tanulmányok Kar rendezésében. Néhány érdekes előadás, eközben megjelenik Olivér. Pár szó a projekt kigondolójával majd én is kapok néhány biztató szót + „Aztán várom. Írjad meg hamar, ügyesen, lazán. Jó lesz!” 😀 😀 (Köszi, Olivér ). Az utcán néhány üdvözlés, kis szakmai beszélgetés, cigi vásárlás, majd az RMDSZ székház. Választási zűrzavarok, plakátolási problémák, magyar iskolák nehézségei, kávé, cigi, Fornetti 😀
  Visszarobogás a Városházára, fel a második emeletre, de útközben a gyermekgyógyászi pályafutásról is megtudtam néhány meglepő dolgot. Ha valaki kíváncsi…………. az hamar megöregszik 😀
  Egy rövid Parlamentes beszélgetés, ezúttal a nagy ajtó belső részén, majd kicsit hosszabb tárgyalás valakivel, ez már számomra a terem külső részén.
  Péntek révén „rövid nap” – így kicsit később, mint negyed 3 következhetett az aláírás gyártás. Hihetetlen mennyiségű aláfirkantanivaló, néhány szellemes megjegyzés, pár személyes kérdés és felelet, majd kirobogtam a Városháza ajtaján és rájöttem, „nagykutyának” se olyan könnyű lenni, mint azt egyesek gondolnák…
  Kösz a lehetőséget, szuper élmény volt! Minden jót a többieknek is!

  Kedvelés

 11. Laszlo Attila

  Tisztelt kolleganok es urak!

  Az elmult napokban tobbszor is beszelgettunk Oliverrel es a kovetkezokben allapodtunk meg:

  1. November 11-en este 8-kor tartjuk a kiertekelot. Varom a helyszinnel kapcsolatos javaslataitokat.

  2. A program november 11-e utan is folytatodik!

  Ami az edddigi tapasztalataimat illeti, egyelore csak annyit, hogy szamomra is egy kellemes elmeny.

  Udvozlettel,
  Laszlo Attila

  Kedvelés

 12. peterhunor

  Pont most kellet korházba kerüljek én is :((
  Bármikor, bármilyen nap legyen hosszabitás vagy ilyen lehetőség én azonnal vállalom elkísérni a “Licuriciul Mare”-t egy nap munkahelyén.
  E-mail: peter.hunor@ yahoo.com

  Kedvelés

 13. Nem tudom, hogy magam miatt, vagy a program miatt, de elég nehézkes nap volt. Az is igaz, hogy félretettem a sajtós oldalam, ami egyúttal a beszédesebb oldalam is. Gondolom emiatt sem sikerült László Attilának a poénkodós, személyesebb részét megismerni.

  Na de kezdjük elölről. Fél 10 után néhány perccel robogtam be. Közben benn már folyt egy tárgyalás. Az alpolgármester kijött, és betessékelt. Reggel korán már orvosokkal tárgyalt, merthogy valami baki van ezen a téren is. A középiskolai rendelőket állítólag átadták az önkormányzatok kezébe, és gondjukat kéne viseljék. Dehát valami valószínű ellőttek, mert mind a három magyar nyelvű újságot kiolvastam, amíg ez a tárgyalás folyt.

  Közben kávé, rágyújtani nem merek, de megérkezik a Kolozsvári Rádió riportere, akit már látásból elég jól ismerek. Reszkető kézzel húz elő egy tiszta új Zoom H4, sztereó mikrofonos zsebstúdiót. Igaz, hogy azt inkább állvánnyal kéne használni, de majd szólni fogok azoknak, akik ilyet használnak. Persze folytonos telefoncsörgés, egyik román lap, másik román lap, közben valaki bejön egy pereskedési kérvényért. És akkor rövid szünet, beszélgetek Annamáriával és Enikővel. Közben vége a kétszemélyes tárgyalásnak, rohanunk át egy másik terembe, egy licitre. Azt is gyorsan lezárják, rohanunk vissza, de nincs idő aláírásokra, mert 12-re át kell érni a prefektúrára. Kocsiba ülni, közben kielemzem a kocsit, valószínű 97-es Ford Mondeo, limuzin, motor jó állapotban, még húz. Kiszállás, fel az alelnökhöz, vízpróba, át a terembe, ahol a Pro Demokrácia Egyesület tart egy kerekasztalbeszélgetést. Ha jól értettem, akkor arról szólt, hogy össze kéne állítsanak egy kézikönyvet megválasztandóinknak. Újra kocsi, közben telefonálás, kiderül, szerdán átadják a főteret, és ami nekem nagyon jól esik: LESZ KLASSZIKUS ZENEI KONCERT IS. Közben írok Olivérnek egy sms-t, hogy a fogadást megnyertem, és a hawaii utazást is ki fogom fizeti magamnak, amint lesz annyi pénzem. Közben Olivér visszakérdez, hogy a Pasarea Colibri mióta játszik klasszikus zenét. Na de hagyjuk a vitát, mert Passamezzo, Flauto Dolce és a Dima diákjai mégiscsak azt játszanak.

  És már vissza is értünk, jönnek az aláírások. Csak kapkodom alpolgármesterünk keze alól az aláírt papírokat. és még mindig van. És még mindig van. Mire befejezzük, megérkezik Mezős Tamás és Peltán András, és csendesen, elkezdik megbeszélni, hogy a két szakember mit egyeztetett a Concefa Rt-vel. Merthogy újból terítéken a Mátyás-szobor ügye. Tessék csak benézni a mai Szabadságba, ugye Olivér? és ott is van a cikk. Közben belehallgatok én is a beszélgetésbe, de nem árulok el semmit. Érdekes beszélgetés volt. Vége a megbeszélésnek, Olivér már ott sürög-forog, kamera, kazettés hangrögzítő, papír, Rohonyi D. Iván közben gyorsan belopózik, készít néhány fotót, de ez senkit sem zavar, minenki nyugodtan folytatja a megbeszélést. Következő kép: Peltán Andrással beszélgetek kint, hogy Olivért ne zavarjam interjú közben. Közben Kiss úr kiszalad Kiss úrhoz, mert a kazettás hangrögzítője lemerült, és elkéri a digitális hangrögzítőt. És íme, így kell interjút szerezni, annyi a feltétel, hogy Olivérre és a Szabadságra hivatkozzam mikor bejátszom a rádióba. Közben Mezős Tamás szinte lekési a pesti repülőjáratot, nagy rohanás. Olivérrel ketten (két Kiss egy helyen? nem jó ötlet, nagy vitákat szül) berobogunk a Szabadság szerkesztőségébe, áttesszük a hanganyagot, és szépen hazafele cammogok.

  Dinamikus volt? Hát így is ki lehet fejezni. Ja, és amíg el nem felejtem: volt egy este 6 órás találkozónk is, de arról nem számolok be 😛

  Kedvelés

 14. Kovacs Bela

  9 ora elott mar elkezdodott a program, az alpolgarmester ur szolt, hogy vetkozzek en is neki es rovid idon belul mar kezdodott is a birkozas a dossziehegyekkel.
  Eleinte azt hittem, hogy nehany alairas es vege, de o kitartoan lapozta az aktakat es irta ala oket, mintha egy ujabb rekord megdontesere torekedett volna. Szinte a fel nap azzal telt el, hogy lapozgatott es alairast osztogatott jobbra balra. Ezen egy kicsit elgondolkoztam, hogy ilyen korulmenyek kozott, mikor jut ido massal is foglalkozni.

  A dossziehegymaszas olimpian komoly eselyekkel indulhatnanak a polgarmesteri hivatal alkalmazottai, mert sajnos ez tolti ki minden egyes osztaly munkaidejenek nagy reszet es ez nem csak a magyar alpolgarmester hobbija.

  A nap minden perce ki volt hasznalva: a liciten ott kellett lenni, a kollegak kerdeseit sem lehetett valasz nelkul hagyni, ket gyulesen is aktivan reszt kellett venni, a fogadooran turelmesen vegig kellett hallgatni a panaszokat.(mert erdekes modon aznap mindenki csak panasszal erkezett : ) es raadasul a telefon is folyton csorgott.

  Delutan 5-kor bucsuztam el , nekem a munkanap veget ert, neki tovabbra is folytatodott.

  Porgos nap volt, szamomra mindenkeppen egy pozitiv elmeny, mindenkinek ajanlom.

  Koszonom a lehetoseget .

  Kedvelés

 15. f

  László Attila nem azért alpolgármester, hogy PRos fogásokkal töltse az idejét. A tegnapi igazolatlan hiányzás megmutatta, hogy milyen alpolgármester, hogy milyen politikus, hogy ki is ő valójában! Naponta kérdeznek rá a román kollégák, mai baiete, jol kiall mellettetek a ti alpolgármesteretek. Közröhej tárgyai lettünk miatta!

  Kedvelés

 16. Trombitás Enikő

  Tegnap, november 4-én László Attila alpolgármester Bukarestben volt az Országos Lakásügynökségnél.

  Kedvelés

 17. balettka

  Ha kivágtak volna az alpolgármesteri állásomból, november 4-én én is gyorsan elmentem volna az országos lakásügynökséghez…

  Kedvelés

 18. A főtér felújításával egybekötött rendezvény programjával, ( annak tartalmával ) kapcsolatban a következő dolgokra lennék igazán kíváncsi:

  -ki gondolta ki a programot?

  – kik azok akik ezt megbeszélték, megszavazták, aláírták?

  – kik azok akiknek nem tetszett ? ( itt a városi tanácsosokra gondolok akik megoszthatnák a kulisszatitkokat), ennek milyen írásos nyomai vannak…

  – nem utolsó sorban mikor lesz újból ez egy normális város, ahol az eddig nyíltan vállalt nacionalizmus, kirekesztés átvált, egy kellemes, a ( nemcsak kolozsvári ) multikulturalitás alapjait értékelő társadalmi és politikai akarattá? netán nyíltan promovált programmá? ( ebben csak nagyobb hírnevet, és a turizmus fejlődését látom, ami ugye nem baj… )

  -még lenne egy pár dilemma, de a szapulás helyett inkább a jövőbeli változást jobban értékelném.

  Ez is fel fog kerülni a már nagyon hosszú, egyszerű dolgokból álló kívánságlistámra.

  Ave

  Kedvelés

 19. @Enikő: Miért pont 4-én kellett László Attilának elmennie Bukarestbe? Sokszor egy telefonhívással el lehet intézni egy ilyen utat, ha igazán nagyvonalú és kiáll a magyar érdekekért (azért, amiért megválasztották), akkor ott lett volna.

  Kedvelés

 20. arnold

  Mivel egy rádióadásban emlitve volt, két pontositást szeretnék:
  1. Lehet hihetetlen de tényleg olyan természetű a munkahelyem, hogy nem hiányozhatok csak úgy egy napot, alpolgármesterrel töltendő. Másrészt meggyöződésem, hogy birálni, pro vagy kontra véleményt mondani valakiről, lehet munkája eredményének ismeretében nem feltétlenül napi programjának, hivatali teendőinek az aszisztálása nyomán mondani. Egy pillanatig sem hittem, hogy L.A. csak ül irodájában és orrát vakarja, fülét piszkálja. Teljesen biztos, hogy nagyon elfoglalt 1o-14 órát dolgozik de mindezek ellenére hozhat hibás, nekem vagy egy csoport embernek nem tetsző határozatokat és természetes dolog, hogy azokat megbirálhatom.
  2. A P.R. a közéleti szereplők mindennapi eszköztárához tartozik. Tehát hogy az csak választások avagy valamilyen fontos beosztás megpályázásakor alkalmaznák az butaság. Választások idején kampánytáb (vagy staff ha úgy tetszik) sokkal szélesebb palettán reklámozza az egyént mint egy szimpla P.R.. Másik esetben pedig inkább lobbyról beszélnék. Ha pedig a L.A-val egy napot töltöt személyek beszámolóit olvassuk akkor igenis igen jó P.R. fogásnak minősült és ezt nem elitélőleg mondom

  Kedvelés

 21. arnold: ha most, akkor PR, ha holnap, akkor választási kampány, ha holnapután, akkor fúj a szél, ha azután, akkor süt a nap, ha azután, akkor hull a hó, ha máskor, akkor esik az eső, ha megint máskor, akkor zúg a gép, ha mégsem akkor, akkor miért nem éppen akkor, ha éppen akkor, akkor miért nem máskor, ha máskor, akkor miért nem azelőtt, ha azelőtt, akkor miért nem azután, ha azután, akkor miért rögtön azután, ha rögtön azután, akkor miért nem rögtön azelőtt, stb.

  Kedvelés

 22. Trombitás Enikő

  Dunai: Miért pont 4-én kellett László Attilának elmennie Bukarestbe?
  1. Egész egyszerűen Bukarestben úgy döntöttek (az Országos Lakásügynökség), hogy november 4.-én ülnek össsze tanácskozni.
  2. Hogy miért pont november 4.-ét választották? Őszintén a legnagyobb jóindulattal sem tudnám megválaszolni.
  3. Egyetértek azzal, hogy egy telefonhívással sok mindent el lehet intézni. De nem mindent. Eredeti aláírással és bélyegzővel ellátni hivatalos dokumentumokat madártávlatból még egyelőre nálunk nem egy megoldott ügy.

  Arnold: Az építő kritika szerintem is szükséges és hasznos.

  Kedvelés

 23. arnold

  Oliver, egész ügyesen elmaszatoltad a választ….és mintha némi ingerültséget olvastam volna ki reagálásodból. :-))

  Kedvelés

 24. arnold: korántsem ingerültség! Csak unalmas, amikor valamibe (BÁRMIBE) mindig belekötnek az emberek. Ennyi csupán. Persze, bírálni lehet, de sokkal hitelesebb, amikor valaki azt a dolog ismeretében teszi. Jómagam is sokszor bíráltam László Attilát (nyilvánosan, magánbeszélgetésen), mi több, anno a főtéri gödörnek üvegkoporsóvá alakítása (és nem betömése) kapcsán a lemondását is kértem (tanúm rá Csoma Botond városi tanácsos), de úgy érzem, a szituáció megfelelő ismerete képezte az alapot.

  Ezért sokkal hitelesebbnek találom azokat, akik például együtt töltöttek vele egy munkanapot (nem muszáj estig vele ülni, mindenki csak annyit ül amennyit tud/akar/hajlandó), vagy behatóan ismerik azt, amit csinál, ahogy csinálja, s annak alapján bírálják.

  Kedvelés

 25. Kiss Nikoletta

  A mai közös napunk sajnos rövidre sikeredett. Kb. 1 órás interjú az irodájában, majd két gyors licit következtt:11 órától a kisteremben, 12 órától a nagyteremben. Ezek után kazettánk a kamerában betellt..Ennyit sikerült rögziteni, de részleteket nem árulok el, amig az anyagot teljesen össze nem raktuk. A Klub Tv aktuális adásában láthatjátok a részleteket, még nem tudom melyik adásnapon, de lelkes kiváncsisággal figyeljétek a műsort
  H-Cs-ig 17 órai kezdettel. A Főtér tényleg nagy visszhangot keltett. Sokakban kiverte a biztositékot. Ezúton kezdeményezek nyilt vitát az érintettek részvételével. Reméljük tető alá tudjuk hozni és mindenki választ kaphat kérdéseire. A részletekről itt tájékozódhatsz, majd világgá kürtölheted teljes környezetedben, mikor tapadjon mindenki a Tv készülékek elé pontban 17 órakor az Aktuálisban. További információkkal, bizom benne hamarosan szolgálhatok. Mindenkit buzditok, hogy jöjjön kérdezzen, kiváncsiskodjon és formáljon saját véleményt, ne csak hallomások alapján!

  Kedvelés

 26. peterhunor

  Tegnap részt vettem a kolozsvári önkormányzat első/egyetlen igazán modern, demokrata programján. László Attila alpolgármester kezdeményezésére, a városvazetés átláthatósága érdekében a kolozsvári lakosoknak lehetőségük volt egy napon keresztül együtt dolgozni a vároháza második emberével, illetve elkísérni őt minden gyűlésre, licitre, konzultációra stb.

  Nyugaton ez beletartozik az állami intézmények átláthatóságába, lévén, hogy a jónép adópénzéről van szó, normálisnak számít, hogy (majdnem)minden iroda is nyitott az adófizetők előtt, illetve az intézmények költségvetése is elérhető bárki számára. Nállunk a Basescu-féle demokrácia nagyon jól beágyazodott a köztudatba, a legtöbb városháza inkább egy “siralomházként” működik, ahova a lakosság csak adót fizetni jár be, utcaállapotért nem ajánlatos panaszkodni, a polgármesterrel való kapcsolat pedig végképp nem méltó a köznépre.

  A Kincses Város viszont (szerencsére) nem tartozik a többség közé, nekünk sikerül még mindig szinkronban lenni nyugattal. Nagy felvilágosításokra, lenyűgöző “háttéri” információkra nem számitottam. Rendszeresen követem a helyi politikát, több előadásán is voltam László Attilának, érdeklődéssel szoktam hallgatni Boros Jánost is ahányszor van alkalmam. Az alpolgármesteri munka elméletét jól ismertem, a valóság pedig igen közel áll ehhez. Talán a legnagyobb meglepetést a titkárnők képezték… Ne legyen félreértés, az RMDSZ titkárnőiről is csak jót lehet mondani, de tudta a “főnök” melyik funkciójában kell több időt töltsön….

  Az adminisztratív tennivalóknak megvolt az a monoton, unalmas, lehangoló feelingjük. Csak azt sajnáltam, hogy én fizetem is azt a 11 személyt aki képes volt 45 percet vitatkozni 27 négyzetméter használhatatlan terület sorsán. 11 közpénzből fizetett néni és bácsi….

  De ezen túl örömmel tapasztaltam, hogy bizony, a kolozsvári Polgármesteri Hivatal nem csak a város pillatantnyi működésével foglalkozik, (már) nem csak a meglévő infrastruktúra megtartásán és működtetésén dolgozik, hanem igenis gondolkoznak a város fejlesztésén, a jelenlegi infrastruktúra hatékonyságának a javitásán, stratégiai projekteken amelyek lakhatóbbá, kellemesebbé teszik az itteni életet.

  Ugyanakkor tiszta szerencse (ha nevezhetünk egy fogtörést szerencsének :P), hogy hétfő helyett keddre kerültem be ebbe a programba, így megismerhettem László Attilát mint közalkalmazott, de ugyanakkor mind pártelnök is. Azt pedig mindig izgalmas nézni, hogy az EMNT vezetői hogyan kérözködnek be a rommagyar politikába, milyen elkeseredettséggel érvel Gergely Balázs amellet, hogy habár az RMDSZnek, mint magyar érdekvédelmi szervezetnek, a 11 pontja a magyarok kéréseiről jó ugyan, de az EMNT nélkül nem nevezhető a teljes magyarság 11 pontjának. Ez valahogy úgy jön ki, hogy a Kalotaszegi tánc sem nevezhető igazán kalotaszeginek amíg nem táncolja azt Kalotaszeg összlakossága. Nembeszélve arról, hogy ha egy norvég táncolná azt, az már tisztán sértés. Továbbvive Gergely érvelését, elfogadatlan lenne az is ha a PNL netán kiállna a Parlamentben az autonómia-ügy mellet, ha ezt az EMNT jóváhagyása nélkül tenné.

  A legérdekesebb esemény pedig a nap végére került, amikor egy nap munka után, mint alpolgármester és mint megyei pártelnök, ezt a munkát “el is kelle adni” a médiának. 5 órától László Attila a Klub Tv (késöbb pedig az NCN) meghívottja volt Gergely Balázzsal, Czika Tihamérral és még egy öreggel :-??. Vicces volt látni, ahogy a “nemzetiek” már csak a PDL-től lopott olcsó populizmussal és teljesen párhuzamos beszéddel tudnak kommunikálni. Igaz az erdélyi konzervativizmus éllovasaitól nem lehet elvárni valami újító retorikát, az már paradox lenne.

  Míg az alpolgármester elmagyarázta azt ,hogy hogyan alakult Kolozsvár Főterének a felújítása, milyen procedúrák vezettek a jelenlegi alakhoz, illetve, hogy mire lehet számítani mikor elkészül a hátramaradt 60 százaléknyi munkálat is a téren, addig Gergely csak arról tudott beszélni, hogy az EMNT kimaradt a városnak ezen meghatározó eseményéről is. Az öreg bácsi pedig folyton virágágyásokról beszélt. Hiába volt 3 hónap közvita, hiába volt konzultálva minden közéleti szereplő, az a gond, hogy az EMNT nem volt közöttük, így pedig az egész nem ér semmit, a konzultáció elvesztette hitelességét, merthát valoszínüleg Gergely Balázs szervezete határozza meg a hitelességet a magyar értelmező szótárban. Igen, ez is egy mód a politizálásra. Az öreg bácsi pedig lényegében mindenben egyetértett az alpolgármester által elmondottakból, ő csak a virágokat hiányolta, tudja, hogy a Főtér egy gyülekező hely kell legyen, csak nem értette, hogy azok a virágágyások amik felvették az egész tér területét, miben akadályozták ezt. Erről is ennyit. Tihamér álláspontját most nincs értelme elemezni, neki van saját blogja, én bízok az objektiv nézőpontjában.

  Lényegében erre számíthat kolozsár alpolgármestere egy keddi napon. Végigkövetve pedig az eseményeket, én a munka PR-os részét tartom a legnehezebbnek/leghiányosabbnak. Tudjuk, hogy a Coca-Cólától kezdve rengeteg termék nagyon káros az egészségünkre, de mivel jó reklámjuk van, mégis fogyasszuk őket. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatallal csak az a gond, hogy annak ellenére, hogy egy nagyon jó “termék” nincs ki (kellőképpen)eladja/reklámozza.

  Kedvelés

 27. f

  Istenem, Peter Hunor! Ezert a maszlagert mennyit kaptal? Miert nem oleled kebledre? Ennel rosszabb szoveget csak akkor olvastam, amikor Laszlo Attila megkapta a kultura mecenasa dijat, Mezei laudaciojaval.

  Kedvelés

 28. @f: Egyikünk sem kapott semmit, ezek élménybeszámolók, nem laudációk. És az élménybeszámoló lehet érdekes, és lehet jó, még akkor is, ha egy olyan emberről is szól, akit te nem kedvelsz. Ilyen egyszerű a dolog.

  Kedvelés

 29. arnoldp

  Jaj te Hunci! Elnézve bájossan, fiatal, naiv arcocskádat még haragudni sem lehet az általad leirt bárgyúságok olvastán, elvégre ez a Te személyes véleményed.
  Vagyis:
  “A Kincses Város viszont (szerencsére) nem tartozik a többség közé, nekünk sikerül még mindig szinkronban lenni nyugattal. ” igen ez fontos minden jó, beleértve az eső és szélviharokat minden nyugatról jön. Mondjuk a szinkron az olyan 3o bis 5o évi lemaradást jelent de az a jó hogy a nyugathoz képest…ugye aranyos.
  Aztán ott van az a csúnya megszólalni is alig tudó Gergely Balázs, meg a jó (jó mert ugye aki a virágot szereti….) öregember aki csak a virágágyásokat sajnálta. Az erdélyi politikába sunyin állandóan “bekérözködő” (kérödzés vagy kérezkedés esete áll fenn az nem derül ki egyértelműen) SZNT …tyű de alávalóak.
  Tihamér álláspontja pedig szóra sem érdemes mert ugye van neki blogja az majd megvédi minden vész ellen.
  Ja és a titkárnők is milyen helyesek.
  Végül pedig “A Kolozsvári Polgármesteri Hivatallal csak az a gond, hogy annak ellenére, hogy egy nagyon jó “termék” nincs ki (kellőképpen)eladja/reklámozza.” Huncikám rajtad nem múlott, megpróbáltad, nem sikerült.
  Azért szabad idődben olvasgasd Móra Ferenc “Kivéve a gyevi birót ” c. novelláját hátha rájőssz valamire.
  A “monoton, unalmas, lehangoló feelingjük” szóhalmaz nagyon tetszett
  Osztán, ha irásodat esteleg pamflettnek szántad akkor ne haragudj nekem nem derült ki, de mint stand-up comedy biztos megállná a helyét. 😀

  Kedvelés

 30. arnoldp: tudom, na, tényleg kicsit laudáció-íze van 🙂 de azért mégis durva azt mondani, hogy lefizették. Úgy van jól az a beszámoló, ahogy van 🙂 Ha olyan fiatal lennék, mint ő, talán én is eképp írtam volna a beszámolóm. Az a sanda gyanúm, hogy nem fogok én már ekkora lelkesedéssel semmiről se írni 😦

  Kedvelés

 31. Visszajelzés: Töltsél időt Magyari Tivadarral, a Babeş-Bolytai Tudományegyetem rektor-helyettesével « Kiss Olivér próbálkozós blogja

 32. Visszajelzés: Borászati da capogiro a Spritz Caféban « Kiss Olivér próbálkozós blogja

 33. Visszajelzés: Borászati da capogiro a Spritz Caféban (kiegészítve a borkorcsolyákkal) « Kiss Olivér próbálkozós blogja

 34. Tisztelt Hölgyem/Uram!

  Nem hozzászólni kívánok, hanem személyesen szeretnék találkozni László Attila alpolgármester úrral.
  Ennek megbeszéléséhez keresem az elérhetőségeit.
  Ti.: készülök szervezni egy kolozsvári kirándulást májusban és ehhez kellenének további információk.
  Azért is keresem az alpolgármester urat, mert kitűnő személyes kapcsolatban vagyok a Budapesten élő rokonával, Ernő bácsival, a nagybátyjával, aki jó szívvel ajánlotta megkeresését.

  Tisztelettel várom válaszukat:

  Varga István
  kulturális és társadalmi koordinátor
  (volt önkormányzati képviselő)

  Kedvelés

 35. @Varga István: kérem, keresse meg az alpolgármester urat a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalban. Az intézmény telefonszáma: 0040-264-596030

  Kedvelés

 36. Visszajelzés: Töltsél egy napot Fekete Emőkével, a Kolozs Megyei Tanács alelnökével! « Kiss Olivér próbálkozós blogja

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s