Tisztségek, emberek… (frissítve a listával!)


Mely magyar politikusok ülnek majd az asztalhoz?

Szinte valamennyi újságíró kollégám, többségi politikus nevet: na, az RMDSZ ismét kormányzati tényező lett. S akkor kezdődnek a spekulációk: ki, mit kap.

Nagyon érdekes volt szemlélni, amint az elmúlt időszakban majdnem sok RMDSZ-es politikus helyezkedett, kapálózott, intézkedett, egyezkedett, egyeztetett, odaállt, kiállt, beállt, leállt stb.

Egyesek ezt nagyon látványosan, mások pedig sokkal diszkrétebben tették. Mindenki tudta, hogy csak a választottaknak, a létra legtetején levőknek jut a koncból. Az alsóbb fokokon levők pedig reménykedtek. De mást is tettek: a többségi (azaz román) politikusok közbenjárására számítottak annak érdekében, hogy kitapossák maguknak az utat a miniszteri, az államtitkári vagy más tisztéghez.

Villámgyorsasággal zajlottak az események: szerdán este Băsescu bejelentette, hogy csütörtökön tíz órakor bejelenti, ki lesz a miniszterelnök-jelölt. De már szerdán este biztosra lehetett venni, hogy Boc lesz a választott. Csütörtökön pedig kezdtek kiszivárogni azok a tárcát, amelyeket megszerez az RMDSZ: tárca nélküli miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi minisztérium, művelődési minisztérium. Szóba jött a távközlési tárca is Borbély Karcsinak. No, meg a közmunkaügyi Borbély Lászlónak.

Az már szerda este kiszivárgott, hogy valamelyik minisztérium élére kolozsvári magyar politikus kerül. Ilyenkor persze elsőre mindenki Eckstein-Kovács Péterre (még akkor is, ha nemrég összement az RMDSZ csúcsvezetőségével) gondol. De kiderült, hogy nem lesz kisebbségügyi tárca, az igazságügy pedig nem az RMDSZ-nek jut. Akkor maradt az egészségügy. Itt szóba jöhet (ha szakemberekről beszélünk) Molnár Géza (már volt államtitkár), Hegedűs Lajos és László Attila.

Ahogy utóbbi neve megjelent a Szabadság on-line változatában, felhívott valaki, aki tudja, mit beszél, s azt mondta: Attila biztos, hogy nem lesz.

De ha mégis? Akkor ki lesz az alpolgármester?

Több forrásból hallottam, hogy Csoma Botond, akire mindenki gondol, nem vállalja. Egyébként ide a blogomba is leírta ezt:

Semmilyen más hátsó szándékom nem volt, nem szeretnék sem alpolgármester lenni, sem másoknak tetszeni, egyszerűen ez volt a véleményem, de természetesen mindenkinek joga van azt gondolni erről az eseményről, amit akar.

Akkor marad Irsay Miklós és… Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Karának a dékánja. Igen bizony, ugyanis ő következik az RMDSZ-es városi tanácsosi listán. Neki viszont nincs közigazgatási, önkormányzati, pontosabban tanácsi tapasztalata. Tehát marad Irsay Miklós, alias Joe.

A művelődési tárca államtitkára lehet Hegedűs Csilla, a Transylvania Trust Alapítvány ügyvezető igazgatója. S mi marad például Szenczi Biankának, aki szépen szerepelt a parlamenti választásokon?

De hogy ebből mi válik be, az eldől a mai nap folyamán.

UPDATE1 (december 18., 10.17): Ezekben a percekben ülésezik az Szövetségi Egyeztető Tanács (SZÁT). Talán itt eldől minden. Ha nem, akkor a délben kezdődő SZKT-n.

UPDATE2 (december 18., 11:57): A SZÁT döntése szerint a következők lesznek az RMDSZ-es kormánytagok:

Miniszterelnök-helyettes: Markó Béla

Művelődési miniszter: Kelemen Hunor

Környezetvédelmi miniszter: Borbély László

Egészségügyi miniszter: Cseke Attila

Reklámok

Tisztségek, emberek… (frissítve a listával!)” bejegyzéshez 33 hozzászólás

 1. arnold

  ZIUA DE CLUJ: “în schimb, potrivit unor surse de la vârful UDMR-ului, Clujul ar putea da un ministru-surpriză, în persoana şefului UDMR Cluj, viceprimarul Laszlo Attila. Doctor, ca pregătire, el ar putea fi nominalizat pentru portofoliul Sănătăţii. Laszlo nu a dorit să facă nici un comentariu pe marginea acestui subiect.”, s akkor?

  Kedvelés

 2. kikerics

  Mennyire regiek? Hiszen meg mindig folyik a hercehurca a L.A. kinevezesevel. Legujabb infok szerint: a kormanyfo akarja, de eppen az RMDSZ-en belul vannak gondok, mert nehanyan ellenkeznek szemlyevel, kinevezesevel.

  Kedvelés

 3. arnold

  Einstein óta minden relativ. 🙂
  Minden esetre a belinkelt szöveg a mai “Ziua de Cluj” online-os változatában a “Guvernul Boc III ar putea avea doi miniştri clujeni” c. cikkből lett idézve.

  Kedvelés

 4. arnold

  Sőt, szintén ugyanaabból a forrásból “Irsay Miklos ar putea fi noul viceprimar” c. cikk.

  “Primarul Sorin Apostu – vorbind despre posibilitatea ca Laszlo Attila să primească portofoliul Sănătăţii în Guvernul Boc III , iar oraşul să aibă nevoie de un nou viceprimar – a arătat ieri spre consilierul local Irsay Miklos.”
  Meg nem erősitett forrásokból persze. Azért, szabadságon vagyok, úgy 30-40 percenként leszkennelem a hazai (helyi és központi) román és magyar lapokat. 😛

  Kedvelés

 5. arnold

  És egy másik meg nem erősített forrás.
  “Laszlo Attila lasa Primaria pentru Ministerul Sanatatii
  Locul Secret |
  17 Decembrie 2009 – 19:39

  Se pare ca municipiul Cluj-Napoca va ramane, in curand, fara unul dintre viceprimari. Bursa zvonurilor din ultimele ore il crediteaza pe Laszlo Attila pentru preluarea Ministerului Sanatatii. Medicul pediatru clujean are sanse foarte mari, 90%, de a obtine aceasta functie, spun gurile din targ.”

  Kedvelés

 6. betamas

  Igen, most mindenki errol beszel, mert ez az aktualis. Szerintem viszont sokkal fontosabb, az, hogy mi kerult az RMDSZ-PDL megegyezesbe. Ha nem kerult bele a tobbszintu autonomia (a kulturalisba beleertve az onallo magyar nyelvu allami egyetem letrejottenek a lehetoseget), konkret torvenytervezetekkel mellekelve, akkor elmehetnek a paszulyba. 2004-ben is Basescu es a PD csucsvezetosege beleegyezett a kisebbsegi statutumba, am amikor a konkret torvenytervezetet vette elo az RMDSZ, a PD kepviseloi leszavaztak.

  Kedvelés

 7. f

  Hm, hm, szóval a kormányfő szerette volna Attilát (ő egy politikailag teljesen megbízható, alakítható személy) az egészségügyi tálca élére. Hm. Szóval nem a szervezet akarta, hanem BOC? MIért nem áll be a PD-L-be? Akkor egyszerű. Nem kell magyarázkodni, vígan üzletelhet és bólogathat.

  Kedvelés

 8. kikerics

  F:
  1. a tálca nem egyenlő tárca
  2. a miniszterelnokok is csapatokkal dolgoznak, ezt nevezik kabinetnek, ergo: jogos egy kormanyfo kerese, akarata.
  3. L.A. nem kell bealljon sehova, lehetne o fuggetlenkent is…

  u.i.
  Erdkes, mennyi gondotok van L.A.-val, bezzeg volt neki elodje is… akkor?…

  Kedvelés

 9. @kikerics: tálca/tárca? L. A. nagyon ráhajtott arra, hogy ő legyen az egészségügyi miniszter. Eckstein-Kovács Péteren kívül nem volt Kolozs megyei minisztere egyetlen kormánynak sem. Tudtommal elődje, Boros János egyszer jött szóba, közmunkaügyi miniszter lett volna belőle. Nem vállalta, inkább alpolgármester maradt.

  Kedvelés

 10. kikerics

  nocsak, oliver, es a rahajtas az onmagaban baj? mostmar mi a jo es mi a rossz?kellene miniszter nekunk vagy nem? legy egyertelmubb… ott van peldaul Boti baratod, o is lehetne…

  Kedvelés

 11. kikerics

  Mit ertesz te rahajtason? Mert ugyanitt olvastam es olvasok olyanokrol, akik valoban rahajtanak, csak mas szinteken. En kifogasoltam, masert, de ugy latom, hogy a fokuszalas kimondottan L.A.-n van, akit te is tamogattal valamikor… Most sokan megfutamodnak tole, mintha virusos lenne. Legyunk becsuletesek, legalabb onmagunkkal szemben.

  Kedvelés

 12. @kikerics: ráhajtás = cél, amelyet valaki határozottan, saját és más eszközökkel követ. Lobbizás stb. A fókusz rajta is van, de a blogbejegyzésemben sok más név is szerepel. Nem tudom, mit értesz támogatás alatt…

  Kedvelés

 13. kikerics

  Látom, hogy félrekalapálunk… Csupán ennyit még: senki nem tudta, nem merte leküzdeni L.A. elődjét a megyei szervezetnél. Ő volt az, aki sikeresen megtette ezt. Mindenki “ráhajtott” akkor: politikusok, újságirók, külső-belső drukkerek, habár senki nem bizott abban, hogy egy teljesen új ember legyőzheti azt, aki már-már úgy beágyazta magát a megyei RMDSZ élére, mint -mondjuk- Háry János a köztudatba. Te is köztük voltál azoknak, akik ezt nagyon támogattad magánbeszélgetéseken, sajtóban, emberileg, szakmailag.

  Kedvelés

 14. arnold

  A legnagyobb baj, hogy a “guvern Boc reloaded part. III.” c. sci-fi-ben a tálcán fekinált miniszteri tárcák élére nem elméletileg és gyakorlatilag felkészült profi szakemberek hanem a politikai alku, a pártok boszorkánykonyhájában életre lehelt zombik kerülnek. Annélkül, hogy valami bajom volna az egézségügyi tárca élére kerülő akárkivel, ha már volt autókereskedő “orvos”, akkor lehet csavarkereskedő “orvos” is, de az orvosi ellátás, egészségügy mai romániai helyzete megkövetelné egy tapasztalattal rendelkező, profi jelelnlétét a minisztérium élén. Habár tudomásom szerint legjobb egészségügyi miniszter Hajdú Gábor jogász volt…de legalább tudta mit akar.
  @betamas. Ne álmodozz! Azokról a dolgokról szó sincs, legfeljebb több pénz a székelylakta megyéknek, némi útfelújítás, kézfogás, vállonveregetés. A forgatókönyv reális részét ismered: “…a PD kepviseloi leszavaztak.”

  Kedvelés

 15. arnold

  Felcsigázott érdeklődés, várakozás lefújva:
  “A SZÁT döntése szerint, amennyiben a PD-L hozzájárul, a következők lesznek az RMDSZ-es kormánytagok:
  Miniszterelnök-helyettes: Markó Béla
  Művelődési miniszter: Kelemen Hunor
  Környezetvédelmi miniszter: Borbély László
  Egészségügyi miniszter: Cseke Attila”
  Úgy tünik a “küjnele máré fu..é máj binyé” elv érvényesült.
  Akkor mostmár csak imádkozhatunk. 😉

  Kedvelés

 16. arnold

  Ha minden igaz: “Ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a declarat azi că va include proiectul minier de la Roşia Montană în programul de guvernare.
  În plus, Videanu vrea ca acesta să înceapă cât mai curând posibil, cu actualul investitor, compania canadiană Gabriel Resources.
  “Vreau pornirea acestui acestui proiect cât mai curând posibil”, a afirmat Videanu.” akkor Borbély Laci kapaszkodj.

  Kedvelés

 17. betamas

  De 2004-ben az egyezseg megkotesekor nem volt ismert a torvenytervezet. Persze a kesz torvenytervezet esteben is leszavazhatjak utolag, viszont ez tenyleg egy olyan dolog lenne, ami miatt az RMDSZ-nek ki kellene lepnie a kormanybol.

  Kedvelés

 18. arnold

  Hát, betamas, a politika nem kisasszony-foci. Megboldogult fiatalkoromban, a párttitkár, szimpatikus velem egyívású, magyar fiatalember, cinkossan kacsintott rám és azt mondta: Hagyd mert még mindig jobb, ha én belülről bontom a pártot. Na ez van az RMDSZ kormányzásával is. 😀

  Kedvelés

 19. kikerics

  F.
  Szeretnéd, ha én lennék, nem? megkavartam a számitásaidat valamivel? nem vagyok én és nem is ismerem L.A.-t. Attól még a tálca nem tárca, ha erre gondolsz.

  Kedvelés

 20. buxus

  Jóemberek, ti tényleg azt hiszitek, hogy László Attila neve egy pillanatig is komolyan felmerült miniszterként a 4. Boc-kormányban? Szerintetek megfordult a Markóék fejében, hogy azt az embert vigyék fel Bukarestbe, aki az elmúlt időszakban alpolgármesterként és megyei RMDSZ-elnökként egyaránt óriási baklövéseket követett el, ráadásul a kampányban, a Base-Crin vitán “nagy ártatlanul” beült a narancssárgák közé? Ugyan mi predesztinálta volna erre a tisztségre: hogy orvos? Na ne röhögtessük magunkat.

  Kedvelés

 21. kikerics

  Buxus, ha nem is a Marko fejeben, de mas fejeben igen… Olyan infok leteznek, nem alaptalanul, hogy az RMDSZ eredetileg megkapta a mar ismert tarcakat, kiveve az egeszsegugyet, amelyet maga a kormanyfo kerte L.A. reszere, mert maga mellett akarta tudni. Ez amugy ki fog derulni. Nem Markoval van a baj, sot… Ami a sajtoban megjelenik nem feltetlenul fedi a kulisszak mogotti mozgasokat. Itt is megvannak a kulisszak, mint a szinhazakban, a politikusok is szineszek. Jok vagy rosszak, de felteszik, leveszik maszkjukat.
  Nem vedem en L.A.-t, de birtokomban azok az infok, hogy mi van az egesz hozonges mogott…

  Kedvelés

 22. „Egyértelmű, hogy az új kormány közösen elfogadott irányelvei az RMDSZ-nek a demokratákkal szemben támasztott igényeitől igencsak elütnek Markó Béláék ez alkalommal sem kérték meg „ a liba árát”, hanem újultan beleomlottak a román hatalom karjába.”-fogalmazott Tokes

  Ez van az RMDSZ mintmar ezt tette nem egyszer nemzeti érdek fole helyezte a parterdekeket.:((

  Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s