Miért lesz új stadion, s nem új filharmónia Kolozsváron? (frissítve: óvás a stadion ellen)


A felvétel a korábbi, a Farkas utcai előadóteremben készült

Felemelő, csodás, egyedi élmény – ezek a jelzők használhatók a Transilvania Filharmónia pénteki koncertjére. Azaz egy részére. Lehet, nem vagyok eléggé vájt fülű, ezért nemigen gusztáltam Bartók Béla Második Zongoraversenyét. De ennek korántsem Freddy Kempf az oka. Kiváló volt például (itt elsősorban a kontrasztív akusztikai esztétikai hatásról beszélek) Enescu I. Rapszódiája. C. Franck: e-moll szimfóniája viszont kissé túl disszonáns volt az én ízlésemhez.

Remek volt viszont a Kempf által ráadásként játszott két Chopin és az egy Beethoven zongoramű-részlet.

A szünetben Kovács Hajni (mondhatni naivul) megkérdezte: miért van az, hogy bezzeg épül az új stadion, s nem építenek előadótermet (székhelyet) a filharmóniának?

Egyszerű, válaszoltam neki. Az U FC stadionba többnyire olyanok mennek el, akik értékelik majd a politikusok gesztusát, és szavaznak. Ráadásul sokan

A politikusok óhaja: filharmónia helyett stadion.

vannak. Ezzel szemben a filharmóniába (szinte kizárólag) teljesen más kategóriába tartozók mennek el. Olyanok, akik, lehet, többet mérlegelik az aktuálpolitikai helyzetet, perspektívába helyezik a dolgokat, s lehet, ki vannak ábrándulva a politikából. És/vagy valamivel könnyebben kiszűrik a populizmust. Ráadásul kevesen is vannak.

A politikusok (akik az általunk szolgáltatott anyagi javak fölött rendelkeznek) érdeke pedig az, hogy újraválasszák őket. S ezt nem a filharmóniába járók biztosítják számukra, hanem elsősorban azok, akik az U FC stadionjába járnak meccsekre.

Ezért lesz több tízmillió eurós stadion, s a Transilvania Filharmónia ezért játszik a Diákművelődési Házban.

UPDATE (január 18., 16:05): Most érkezett a megyei tanácstól a sajtóközlemény, hogy néhány műépítész keresettel fordult a bírósághoz a stadion megvalósíthatósági tervének (studiu de fezabilitate), illetve az építkezési engedély (autorizaţie de construire) érvénytelenítésére. Sajnos a közleményből nem derül ki, pontosan mit kifogásolnak a műépítészek.

Miért lesz új stadion, s nem új filharmónia Kolozsváron? (frissítve: óvás a stadion ellen)” bejegyzéshez 40 hozzászólás

  1. Bottyán Terézia

    Szerintem nem csak ezért nem épül új konccertterem…más oka is van…persze a politika az politika. Egyszerűen, én úgy érzem, hogy a filharmóniában, vagy a kultúrában úgy általában, másfajta business múködik (azaz nem működik). Nincs annyi profit, mint a fociban. A stadiont felfoghatjuk, mint a mai szurkolótábor templomát, ahova elzarándokol, lerója kegzeletét, tiszteleg és dicsőiti a labda után futkosó kisisteneket. Ide pénzt fektet be nagyon sok ember. Ez kifizetődő, ez jó kis business, jobban eladható. A kultúra nem hoz profitot … és kész. Ugyan már…minek menjünk el filharmóniába, mikor kiőrjönghetjük magunkat a meccseken. Meg egyáltalán: kevés ember érzi azt a késztetést, hogy klasszikus zenét hallgasson. Vannak ugyan, de nagyon kevesen. Igyhát marad a kifizetődőbb stadiontervezet.

    Kedvelés

  2. arnold

    A teljes igazsághoz, hozzátartozik, hogy 2oo8-ban terv, pénzalap készen állt a sétatéri új filharmonia székhely, a régi kaszinó-épület felhasználásával, épitésének megkezdésére. Bár az egész sétatér dendrologiai állománya egyrészt elöregedett, másrészt évek óta különböző fabetegség támadta meg, a tisztelt zöldek, környezetvédők csak az új filharmonia székhely esetében jajdultak fel a fák védelmében (minden más pusztulás, pusztitás- lásd a stadion épitése miatt kivágott évszázados fák esete- esetében lapitottak és lapitanak) elérvén, hogy a bizonytalan jövőbe tolják ki annak megépitését. Pedig szerintem az épület nem befolyásolta volna a környező zöldövezetet, bár maga az építés folyamata bizonyosan jobban károsította volna mint a kész épület, de azt gondos tervezés, szervezés, épitési fegyelem betartásával ezt a minimálisra lehetett volna csökkenteni. Dehát a Napoca Kerékpárklub (!!!!!!?????) és maga Radu Mititean igazgató (ki a f…sz lehet ez is, nem zenerajongó biztos 😦 ) által szignált tiltakozás erősebb volt minden más megvalósitásra irányuló akaratnál. Hogy a Bükkben sokkal több fát vágnak ki, mint amennyit a Sétatérről el kellett volna távolítani a Filharmónia felépítése miatt az ellen senki sem tiltakozik és talán néhány 20–25 éves fa kivágásáról lett volna szó. Ennél a Főtér átalakitásakor és az új “Hiábavaló Stadion” épitési folyamatában sokkal több fát vágtak ki. Persze megemliteném (ez saját vélemény) ha a városvezetés kulturális szinvonala, müveltségi szintje, lesüllyedt napjaink U-s szurkolóinak nivójára nem csoda, hogy Kolozsváron még soha nem tapasztalt pénz és erőforrások lettek megmozgatva az új stadion épitése miatt. Persze kinek-minek, elbir e kolozsvár 2 avagy 3 stadiont az az előszeretettel hangoztatott megvalósithatósági tanulmány (studiu de fezabilitate – sóhivatalok kedvenc vesszőparipája) szerzőit minősiti. Legfeljebb lesz egy “Alin Tise stadion”, amúgy az illető igen hiányzó karizmájának a helyét betöltendő, meg amúgy akik politikai karrier-iskolában szerzik Cluj-Napocai kulturájukat általában, egyebek mellett, nem a klasszikus zene szeretetén szocializálódnak. Igen szavakban lehet szeretni Kolozsvárt a kultura erdélyi fővárosát, de szellemiekben gyarapitani, tettekkel hozzátenni már kissé nehezebb.
    Hétfő….jhaj, minden mérget kiköptem magamból. 😀
    Azért valamit tenni kéne.

    Kedvelés

  3. Dezso Tamas

    Oliver,

    En nem sejtek epp ekkora mennyisegu politikai erdeket a “stadion vs. filharmonia?” kerdes hata mogott. Szerintem jelentos ok az anyagi is. Szerinted mennyi penz forog a stadion korul es mennyi a filharmonia korul?

    Szo ami szo: mi vagyunk az oka, mert inkabb jarunk stadionba meccset nezni es kiuvolteni a tudonket, mint meghallgatni szep csendben egy szinfonikus zenedarabot a filharmoniaban.

    Amit irtal viszont erdekes meglatas es elgondolkozva rajta valoban lehet ez is egy szempont, annal is inkabb mert igencsek naracssarga lett az uj stadion, pedig az U FC szinei fekete-feher.

    Tamas

    Kedvelés

  4. legyel kicsit optimista is … a filharmonia nyari, hatalmas sikeru koncertjeit, helyszuke miatt majd a stadionban fogjak megtartani es mindenkinek milyen jo lesz … 🙂

    Kedvelés

  5. Ok, de amugy ha jol tudom, akkor ket kulonbozo hatosag korebe tartozik egyik es a masik, a filharmonia problemaja a varosi tanacs hataskorebe tartozik, a stadion pedig a megyei tanacseba. Amugy meg igazad van abban, hogy politikai szempontbol jobb stadiont epiteni, mint filharmoniat.

    Kedvelés

  6. @arnold: A Mititean család többet tett a környezetvédelemért, mint mi valamennyien. Csak ismerni kellene őket. Igen, Kerékpárklub, mert úgy jegyezték be. De sok minden mással foglalkoznak. A környezetvédők az épülő stadion környékén kivágott fák esetében is tiltakoztak. Csak sajnos, kész tények elé állították őket. Azaz a fák már ki voltak vágva. Ezeket pillanatragasztóval már nem lehet a helyükre állítani. A filharmónia tervezett helyszínével kapcsolatosan előre jelezhették kifogásaikat. Miért nem építették fel az új koncerttermet például a Monostor végén félkész állapotban levő helyszínre? Mert nem akartak pénzt áldozni rá. Mert (lásd Terézia hozzászólását) a stadion esetében a befektetés legtöbb egy-két évtized alatt amortizálódik, a koncertterem viszont nem hozza vissza a befektetett pénzt.

    Kedvelés

  7. @Gáborrr: Tudom, melyi intézmény, kinek a hatáskörébe tartozik. Akkor a megyei tanács épít a városnak stadiont, s a polgármesteri hivatal és a városi tanács képtelen felépíteni egy kulturális intézményt Kolozsváron? Itt tartunk?

    Kedvelés

  8. Cs.Rea

    Sajnos keves az erdeklodo ebben az iranyban…
    Hatterbe szorul a kultura…mind ezt a politikusoknak kosoznhetjuk akik sajat erdekeit nezik, azt, hogy legyenek megvalasztva. Sokan azon a mentalitason vannak, hogy szivesebben meccs jegyet vasarolnak, meglehet tobb penzzel mennek haza, mert fogadtak…
    De miert juttotunk ide, hogy a ket kulonbozo dolgot szembe allitsuk? Miert nem adnak az emberek a kulturara? Miert hagyjuk, hogy legyozzenek minket a manelistak? Ezekre a kerdesekre csak azt lehet valaszolni, hogy az emberek igenytelenek, ennek az orszagnak a salata zene kell, pontosabban a manele, ami messze all a zene szo fogalmatol…
    Ezek utan ne csodalkozzunk, hogy az orszag ilyen emberekbol all! Kiabrandito!
    Nem vagyok a stadion felepitese ellen, de ha mar ide jutottunk, hol van az igert filharmonia terme, amit mar ezer eve igernek es mire vegre meglett volna akkor kulonbozo okot kellett rafogni; pl a ligetben levo fak, parkolo, ter, stb… Miert nem talalnak erre is egy megoldast?
    Ez Kolozsvar szegyene!

    Kedvelés

  9. Elösször is gratulani szeretnék a témahoz Olivér!
    Én is osztom a politikai érdek véleményt ebben a döntésben egy az általad emlitett szavazati bázis megörzése és gyarapitása végett, hiszen sajnos Kolozsvár lakosságának növekedésével a lakosság inteligencia szintje,kultúra iránti szeretete nagy arányokban szóródott, maradva a város csak a hajdani hirnevével s nem az értékével.Fajjó szivvel kell kijelentenem,hogy Kolozsvár beolvadt egy amerikanizált,szubkulturális átlagos Román várossá alakult trendbe, elveszitve sajátosságát hajdani értékadó képét amiért már oly kevesen munkálkodnak aprópénzért öntudatból,passzióból.A mai ember értéke a pénzhajhászás miden eszközzel de egyéni értékeként mást nem lát.Egy könyv olvasás,egy tárlat látogatás,szinház avagy legalább egy dokumentumfilm megtekintése, dehogy a kolozsvári kép nem más
    Am bani mertan ce poezia mea… si in weekend ma duc in mall ce fain…
    A stadion prioritásának még van egy általam számottevő prioritása Román NEMZETI szimbólum volt és az is maradt az uj jobboldal keménymagjai ennek a csapatnak a szurkolotáborában virulnak és tetlegesen garazdálkodnak.A csapat szimpatizánsai is föleg kemény román érzelmü emberek nem mondom, hogy nincsenek magyarok is ezen szurkolok között de a lényeg ugyanaz…
    a román azonosulás mindig is hangoztatva volt a társitásában.
    Végsösoron ha emlitésre kéne birni a kezdeményezést és sportba akarták fektetni a pénzt, akkor Kolozsvár nem stadionba kellett volna fektesse ezt az összeget 3ad osztályu csapat részére, ahol a korrupció virágzik és pénz örlő, mert foci szintjén nem büszkélkedik Kolozsvár kiemelkedő eredményekkel.Korszerüsithették volna a Babes Parkot sok nemzetközi szinten jó éredményt hozó sport javára kevesebb pénzből.

    Kedvelés

  10. szegedi misi

    Elegem van a kulturalis hoborgesetekbol. Kell a stadion es kesz. Nem voltatok egy filharmonia koncerten sem csak beszeltek, kulturalis tarsasag.

    Kedvelés

  11. Na pont erre gondoltam, hogy a varosi tanacsnak nem prioritasa a filharmonianak szekhelyet biztositani, mig a megyei tanacsnak erdeke, hogy felepitse az uj stadiont. A stadionrol keveset beszeltek, es felepitik, a filharmoniarol mar evek ota szo van, de senki sem tesz semmit ennek erdekeben. szegedi misi hozzaszolasarol a kovetkezo jutott eszembe: igenis voltam filharmonia koncerten, sot annakidejen meg jatszottam is (igaz, hogy az meg a Farkas utcaban volt, es zenesulis korszakomban). azota sok ido eltelt, es ha ritkabban is, de eljarok koncertekre, ugyanugy ahogy operaba es szinhazba. Nekem mindharom ugyanolyan fontos. Meccsen pedig eletemben nem voltam, es irtozom is a focimeccsektol, jobb szeretem otthon megnezni. Mar a meccsek elotti felvonulasoktol borsodzik a hatam, amikor a villamosok megtelnek szurkolokkal, es orditva, duborogve vonulnak a stadion fele. Ha egy koncerten kiraz a hideg max a gyonyorusegtol.

    Kedvelés

  12. gorike67

    @humus
    ne legy mar ilyen borulato
    Bizonyos fokig igazad van de ez elkerulhetetlen ebben a mai urbanizalodo vilagban am szerintem igenis van kolozsvarnak arculata

    Kedvelés

  13. arnold

    OK. megkövetem a Mititean családot, de ismétlem nem hallottam szavukat a Sétetér elöregedett, beteg faállományának fiatalitása, megújitása érdekében.
    Véleményem szerint a sétatéri Kaszinó-épület + az új filharmonia épület ideális lett volna és a környezetvédők arra kellett volna összpontositsanak, hogz máshol pótolják a kivágott fákat és felügyeljék a kivitelezés folyamán a lehető minnél kisebb zöld-pusztitást. Monostor végére Filharmoniát nem tartom nagyon szerencsés ötletnek. Az, hogy a stadionba “fojtott” összeg 2 év alatt megtérül, ….az a téma teljes hiányának az ismerete, mert kétlem, hogy a harmatgyenge U meccsekre több 10ezer ember lenne kiváncsi (még a CFR stadion sem gazdaságos, ismerem a témát elég jól) nemzetközi rendezvényekhez pedig más is kell nemcsak egy stadion. Vagyis a stadionnak csak politikai hozama, egynémely politikusnak “imidzsépitő” szerepe van.
    Szegedi Misi pedig …..ugyan milyen tényező volna egy ilyen kis szubkulturaszereplő. 🙂

    Kedvelés

  14. @arnold: a stadionban nem csak meccseket tartanának. Ott szerveztek kongresszust a Jehova Tanúi, de Beyoncé is ott koncertezett…

    Kedvelés

  15. Olivér, minden tiszteletem a Mititean családé, de szerintem ezt kicsit elszúrták.
    Ahelyett, hogy javasoltak volna egy épkézláb alternatív megoldást, (fákat át lehet ültetni, újra lehet ültetni, volt már példa rá), egyszerűen leállíttattak egy olyan projektet, amely a város érdekét szolgálta volna.
    Elmondhatatlan, mekkora szégyen, hogy ennek a városnak nincs egy minden igényt kielégítő hangversenyterme.
    A kérdésedre a te válaszod a leghelyesebb: számold meg hány fociőrült, hány U-rajongó van a városban/megyében, és hányan járnak a Filharmónia koncertjeire. Mindez lefordítva szavazatokra teljesen egyértelművé teszi az egészet.
    Ugyanez arra is válaszol, hogy miért nem lesz a stadionban filharmónia-koncert. Istennek hála, mert borzasztó lenne.
    Ne tévesszétek össze a szezont a fazonnal: a három tenor stadionkoncertjei és a hasonló haknik nagyszerű showbiz-mutatványok, de mint komolyzenei koncertek, csapnivalóak. Egy stadion nemlétező akusztikájával képtelenség igényes előadást megvalósítani.
    Végül már csak két kis pontosítás:
    1. Hacsak az elmúlt 2 év alatt ez meg nem változott, a Filharmónia is a Megyei Tanács hatáskörébe tartozik, a városi önkormányzat önszántából vállalta magára az intézkedés feladatát.
    2. Kedvenc francia romantikus szerzőmnek, César Francknak egyetlen szimfóniája d-moll és nem e-moll.

    Kedvelés

  16. arnold

    “TILTAKOZÁS A FILHARMÓNIA-ÉPÍTÉS ELLEN

    2008. március 29.

    A Napoca Kerékpárklub nemrég nyilatkozatot tett közzé, amelyben felhívja a nemkormányzati szervezetek és minden jóérzésű ember figyelmét, hogy foglaljanak állást a kolozsvári Sétatérre tervezett Filharmónia-székhely megépítése ellen.
    A Radu Mititean igazgató által szignált írás szerint a város előjárói törvénybe ütköző módon akarnak zöldövezetet megsemmisíteni, autóutat építeni, és két éven keresztül elhallgatták szándékukat.”
    Kommentár nélkül.

    Kedvelés

  17. Cs.Rea

    Legyunk komolyak 🙂 Szabadteri koncertet csak nyaron lehet eloadni….es mi van a tobbi szezonnal??? Lesz e annyira modern a stadion, hogy telen majd befedik?;P Ha igen, akkor nem tiltakozom:)
    Akusztikailag lehetne ra megoldas, lehetne improvizalni valamit a szinpad kore, lattam par ilyen felallitast…

    Kedvelés

  18. ogy

    A kep nem a Farkas utcai egyetemiek hazaban keszult, hanem 2007 szeptembereben, a bukaresti Enescu fesztivalon a palota teremben (sala palatului).
    Karmester Sascha Goetzel, program: Bartok- Csodalatos Mandarin
    Ami a termet illeti, nincs szukseg ujra..
    A Farkas utcai terem felujitas utan meg jobban szol, mint elotte. Csak vissza kene kerezkedni, amit a filharmonia vezetosege meg sem probalt igazabol.

    Kedvelés

  19. Szerintem nem szabad a kettőt összehasonlítani! Ez olyan mintha azt kérdeznék, hogy kit szeretsz jobban anyádat vagy apádat?….és a stadion meg a labdarugás nem egyenlő, a kultúrálatlansággal vagy a manélével. Szerintem mind a kettőre nagy szüksége van a városnak. Na meg lássuk be nem csak a filharmónia terültén vagyunk lemaradva más európai városoktól, hanem a stadionok területén is.

    Kedvelés

  20. hogyelaci

    Aki azt állitja,hogy egy stadionba nem lehet komolyzenei koncertet élvezni ,annak figyelmébe ajánlom André Rieu világkörüli koncertjeit.

    Kedvelés

  21. Levi

    1. Van valami ironikus abban, hogy egy sokadik osztályban játszó, évek óta mélyrepülésben levő focicsapatnak építenek stadiont (persze, tudom, a városnak is, de a városnak már van egy, amin Bajnokok Ligája-szintű találkozókat lehetett játszani). Keressétek csak elő kedves alpolgármesterünknek azokat a nyilatkozatait, amelyekre véletlenül derül fény imitt-amott és amelyek arról szólnak, hogy a fociban van csillogás, pénz, paripa és fegyver (a többi támogatandó területnek pedig kuss). És sok minden kiderül arról, hogy – noha minden nem ennek köszönhető – van néhány rövidlátó politikusunk (magyar is), aki a kultúrában csak terhet lát. Mert életében nem látott kulturális turizmust vagy felmérést arról, hogy milyen súlya (többek között anyagi súlya is) lehet az ilyen dolgoknak.
    2. A stadionos koncertek poénnak jók, de inkább torokszorító pótmegoldások. Persze, a nyári szabadtéri koncerteken el lehetne gondolkodni, van néhány ilyen nagy sikerű kezdeményezés (egészen közel hozzánk pl. a Budapesti Fesztiválzenekaré). Biztos, hogy lesz baj az akusztikával, de ha jobban megnézzük, akkor még az egyébként kitűnő, nagyon jó énekesekkel rendelkező Román Operában is bőven elég ilyen jellegű gond akad (a magyarrról most ne beszéljünk, az talán egy külön történet, sok jóval és rosszal egyaránt).
    3. A történet számomra onnan kezdődött (és bizonyos tekintetben még mindig ott tart), hogy Andrei Marga anyagi okok miatt gyorsan kipakolta az egyetem épületéből a filharmóniát. (És ugyebár Marga nem az Apostuhoz és László Attilához hasonló félbarbár, akik csak politikai rendezvényen láttak színházat vagy operát, tehát ne csodálkozzunk, ha itt-ott kiderül, hogy a focit polgármesterként – tehát nem magánemberként – is mindig fontosabbnak gondolják a kulturális intézmények támogatásánál. Mindez azzal együtt, hogy tudom: ebben a történetben a megyei tanács a főszereplő.) Hallottak egyetlen egyetemi tanárt, egyetemi hallgatót tiltakozni hangosan? Néhány újságíró háborgott és ennyi. És ezzel vissza is értünk a történet számomra legfontosabb eleméhez.
    4. Azaz magunkhoz. Hogy miközben képesek vagyunk más dolgokért komolyan nyomást gyakorolni, a Filharmóniáért nem indult aláírásgyűjtés, nem fogtak össze civil szervezetek, kolozsváriak. (Mert bizony az az érvelés, hogy hány embert érint konkrétan egy dolog, igencsak hamis. Engem személyesen, a saját közvetlen életteremben ugyan nem érint Verespatak, de mégis tiltakozom, mert a világ nem a saját szobám és munkahelyem ajtaján belül van.) A Filharmónia még csodával határos módon képes kitűnő koncerteket adni. Addig kellene nyomást gyakorolni, amíg még van amiért. S ha valaki nem szeret koncertre járni, attól még van egy sor ok, ami miatt támogathatja a projektet: kulturális turizmus fellendítése, lokálpatriotizmus stb.
    (5. És egy apró zárójel: miből gondoljátok, hogy a focimeccsre járók automatikusan narancsban fogják látni a világot? Amúgy meg tudjátok hányan jártak-járnak az U meccseire az utóbbi években? Töredéke azoknak, akik kosármeccsekre vagy esetenként kézilabda-meccsekre járnak. Ja, és aki stadiont építtet az U-nak, azt biztos nem fogja megszavazni ezért a CFR-rajongó. Szerintem is szavazatokért épül a stadion, csak nem ilyen direkt módon.)

    Kedvelés

  22. @ogy: Köszönöm a pontosítást. Érdekes: újra rákerestem, a filarmonia transilvania kulcsszóra több ízben ezt a felvételt adta meg. A háttér nem hasonlít a Palota Termére.

    Nagyon fontos felvetésed viszont ez:

    Csak vissza kene kerezkedni, amit a filharmonia vezetosege meg sem probalt igazabol.

    Vajon valóban nem történt próbálkozás a “visszakérezkedésre”. Érdekes a téma, remélem, lesz időm foglalkozni vele.

    Kedvelés

  23. groaveri

    A stadion es a filharmonia ket kulonbozo dolog, nem szabad osszemosni, mert igy beallunk a varosi es megyei vezetoseg jatekaba. Ismerek focirajongot, aki el-hal a barokk zeneert es rendszeresen szinhazba is jar.
    A varosi es megyei vezetoseg muvelodes szempontjabol ugylatszik a kommunista partaktivistak szintje alatt all. (Lehet hogy nem ide tartozik, de ERich Honeckert, aki meg a sajat orszaga nevet is alig birta helyesen kiejteni, meg lehetett gyozni arrol, hogy a lipcsei Gewandhausorchester-nek szuksege van egy rendes hangversenyteremre, mert ez novelne az orszag presztizset es nemi penzt is hozna az allamnak).
    De a BBTE tanari karanak a szintje sem sokkal jobb. A Filharmonia kiuzese csak az egyik szegyenfolt. Az egyetemhez tartozo epuletek ronditasa is ide tartozik.

    Kedvelés

  24. ogy

    Bocsi. A bukaresti radio termeben keszult a felvetel. A tobbi adat stimmel.
    Sajnalom, hogy nem tetszett a Bartok es a Franck, en es kollegaim mindent beleadtunk..
    Ha szeretnel meg jonni, szolj.

    Kedvelés

  25. hertel

    Sajnos a BBTE rektora szivehez kozelebb all az U sorsa mint a Filharmonia sorsa. Pedig a Filharmonia meg nem hozott szegyent a varos szamara.

    Kedvelés

  26. @ogy: nem vagyok elég vájtfülű, annyi az egész. Meggyőződésem, mi több, tudom, hogy profik vagytok, ezt nem kérdőjeleztem meg. Köszönöm szépen a meghívást, lehet, ma este sikerül elmennem a hangversenyre.

    Kedvelés

  27. A Filharmónia kérezkedett, Marga viszont csillagászati árat szabott a teremért: 6 millió régi lej/négyzetméter/óra.
    Emiatt döntött úgy a Filharmónia, hogy elfelejti azt a termet, hiszen mégcsak tárgyalni, alkudozni sem érdemes, ennek a bérnek a töredékét sem lenne képes kifizetni.
    Mellesleg az egyetem visszakapta a pofont Mikó Lőrinctől, aki miután visszanyerte Majális utcai ingatlanát, célzott iróniával felajánlotta azt az egyetemnek további használatra… 6 millió régi lej/négyzetméter/óra ellenében.
    Az egyetem sem fogadta el, kiköltöztek Szamosköziék.

    Kedvelés

  28. Anonymusz

    Egy kicsit tévedésbe esnek egyesek…
    1. Nem szabad öszehasonlítanni a sportot, akár foci, akár nem, a műveszettel. Mindkettőnek megvan a kulcsfontosságu szerepe társadalmunkban, mindennapi életünkben.
    Aki azt mondja, hogy a stadion és a foci hiábavaló, az semmivel sem különb annál, aki ellenzi a Filharmónia építését, létrehozását. Lehet, hogy a foci nem a kedvenc sportja az illetőnek, viszont a sport szerepe, és szeretete rendkívül fontos. Ehez peddig szükség van egy épkézláb stadionra városunkban.
    2. Ha valaki egyáltalán érdeklődne az U focicsapata felől, rájönne, hogy mostanában a pénz kérdése kezd megoldódni, és kezd játszanni a csapat. A klubbnak magyar csapatok voltak az elődei, és sok magyar ember megfordult arrafele. 90 éves múltra tekint vissza, és szép eredményeket ért el az évek során különböző sportokban.
    3. Az U szurkolótábora nem csak huligánokból áll. A szurkolók nagy része jóérzésű, ép elméjű ember, ki ugyanúgy elítéli a gaztetteket, mind a társadlom többi egyéne.
    4. A Filharmóniára szükség van. Ez kétségtelen.
    Viszont az, hogy a sétateret tönkretenni ezért, az már nem elfogadható.
    Rengeteg épület van Kolozsváron, melyet át lehet alakítanni erre a célra. Rengeteg helyen fel lehet építenni, és nincs semmi szükség arra hogy a Sétatér hangulatát elromtsuk az építkezéssel, utánna pedig a hangversenyekkel. ( Személyesen a népzenét hallgatom, a komolyt kevésbé kedvelem. )
    Ha valaki csak a sétateret akarja, az sétálhasson nyugodtan.

    Ismétlem: Egyetértel a Filharmónia szükségességével, csupán a helyszínnel van a gondom.

    Kedvelés

  29. Egyetértek. Szégyen, így van. A kultúra nem divat, mert értelmességet igényel befogadására és művel, ami nagy bűn.
    Teljesen érthető, hogy a politikum számára miért a stadion fontosabb és nem a filharmónia.
    Annyit még hozzátennék, hogy ez nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy a Kolozsvári Filharmónia kialakítson magának egy komoly pr csapatot, mely keresse és kihasználja a támogatási lehetőségeket egy új filharmónia építésének finanszírozása érdekében. Lehet, hogy kevés pénz gyülne össze itthon, de meg vagyok győződve, hogy egy korszerű marketing komoly európai és nemzetközi támogatásokat hozhatna.. esetleg elegendőt az új filharmónia megépítéséhez? vagy lehet nem, de azért csak érdemes megpróbálni, nem?

    Kedvelés

  30. arnold

    “…Edilul a adăugat că municipalitatea ia în calcul anul acesta ambele proiecte, Centrul de Cultură Urbană, care urmează să găzduiască un sediu pentru Filarmonica Transilvania, dar şi Sala Polivalentă de lângă stadion. ”
    Hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon…vagy csak árúkapcsolás kolozsvár-polgármesteri-megyei tanácsi módra?

    Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!