A gárdások és vármegyések társaságában nem ünnep március 15-e! (a gárdás Csibi Barna a román kormánynak dolgozik?)


Rosszul éreztem magam a tegnapi koszorúzáson. Nem fizikailag. Kiborított a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM), illetve a Új Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Mozgalom Győri Wass Albert zászlóalj Székely Szakasza. Pontosabban e két szélsőségesen radikális, romángyűlölő szervezet képviselőinek a jelenléte. Nincs mit keresniük az ilyen jellegű, méltóságteljes, a magyar forradalmat és szabadságharcot ünneplő rendezvényen. És ezt az RMDSZ Kolozs megyei szervezete is tudta, ugyanis Molnos Lajos ügyvezető elnök elmondása szerint közölték velük: nincs mit keresniük a felvonuláson, az ünnepségen és a koszorúzáson. Tudomása szerint “a teológusok” járultak hozzá ahhoz, hogy végül a vármegyések és a gárdások részesei legyenek az ünnepségsorozatnak.

Az Új Magyar Gárda Székely Szakaszának képviselői NEM MÁRCIUS 15 ALKALMÁBÓL, HANEM A SZÉKELY HADOSZTÁLY EMLÉKÉRE helyeztek el koszorút!!! Ezt írja a gyászszalagon (Rohonyi D. Iván felvétele)

Zavart az is, hogy mintha senki sem ügyelt volna arra, a magyar forradalom és szabadságharc ünnepe hogyan csapódik le a többség szemében. Magyarán: hogyan adjuk el magunkat, nemzeti ünnepünket a többségnek. Más szavakkal: milyen március 15 marketingje. Mert ha csak mi érezzük át ennek a szellemét, akkor elszigeteltek maradunk, képtelenek vagyunk megértetni magunkat a többséggel. Továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy a román értelmiség többsége nyitott és érdeklődő a kihalófélben levő kolozsvári és erdélyi magyarság iránt. Nem mindegy, milyen a közmegítélésünk a többség szemében. Persze, nem nekik vagy miattuk ünnepelünk, nem értük érzünk ilyenkor úgy, ahogy érzünk (vagy másképp), de a szórványban kulcsfontosságúnak tartom azt, hogy megértessük magunkat velük, képesek legyünk megfelelően kommunikálni irányukba. Március 15-én is. Főleg ilyenkor.

Sorin Apostu, Kolozsvár polgármestere helyezte el az Új Magyar Gárdások koszorúját?! Nem, éppen tiltakozásképpen elvonul. Lévén, hogy a magyar hivatalosságok (például Cseke Attila egészségügyi miniszter, László Attila alpolgármester, Máté András parlamenti képviselő, Szilágyi Mátyás, Magyarország főkonzulja) tétlenül nézték a vármegyések és gárdások akcióját (felvonulás, koszorúzás), vajon amikor magyar ügyekben hozzá fordulunk támogatásért, meghallgat minket?! (Rohonyi D. Iván felvétele)

Zavart, hogy a román politikusoknak és sajtósoknak nem fordított senki a szervezők közül. Sorin Apostunak egyszer-egyszer László Attila, a román sajtónak pedig én.

Más: a Székelyföld nem Románia feliratot (magyarul és rovásírással) nem itt, hanem ott, Székelyföldön kell esetleg megsétáltatni! Mi itt szórványban élünk, nincs szükség erre a feliratra.

Hol van a román ellenség? (Rohonyi D. Iván felvétele)

Szerintem Szilágyi Mátyás, Magyarország kolozsvári főkonzulja bakit követett el, hogy együtt vonult fel és ünnepelt egy, az anyaországban betiltott szervezettel, nevezetesen az Új Magyar Gárda erdélyi nyúlványával. Ő Magyarországot képviseli, ahol a szervezetet betiltották. Olyan ez, mintha a nagyszebeni német főkonzul elmenne a szcientológusok valamelyik rendezvényére, holott Németországban betiltották a szcientológiát. Minden valószínűség szerint, okkal.

Mindenki kellemetlenül és feszélyezve érzi magát (Rohonyi D. Iván felvétele)

Ugyanakkor óriási hiba volt a szervezők részéről az, hogy a szélsőjobb eme két szervezetének megengedték, hogy felvonuljon és koszorúzzon.

Legjobb esetben elgondolkodtató az Új Magyar Gárda képviselőjének hőzöngő megnyilvánulása a Főtéren. Lásd itt a videót.

A koszorúzás alkalmával készített videón (a 3 perc 45-ik másodpercnél keződik!) világosan látszik, ahogy az Új Magyar Gárda Székely Szakaszának képviselője meggyőzi a következményekkel teljesen párhuzamos hölgyet, hogy koszorúzhasson. Azt kellett volna mondani:

köszönjük, nincs szükség rá.

De a hölgy elérzékenyült, s kaján mosollyal beleegyezett. Ha szervező lettem volna, odamegyek azonnal hozzá, s szólók neki: kisasszony, ezek egy paramilitáris alakulat (tavaly december elsején gázsprayt és elektrosokkot találtak náluk, katonai ruhába öltöznek, parancsnokuk van, akinek a beleegyezése nélkül semmi se történik), ezeket nem szabad engedni koszorúzni, érti hölgyikém?

"Meine Ehre heißt Treue”, azaz "A becsületem az erényem" - nemzetszocialista köszönési forma ugyanúgy, mint a "Heil Hitler", „Sieg Heil". Máté András parlamenti képviselő (a Szabadságnak azt nyilatkozta: "nem tekinthető náci szlogennek") ennyit se tud? (Rohonyi D. Iván felvétele)

Ugyanakkor érdemes megjegyezni a román Új Jobboldal (Noua Dreaptă) tüntetői közül senkit sem kísértek be vasárnap a rendőrőrsre, pedig ők is vasgárdista, tehát egy önkényuralmi rendszer jelképeit használták. A román rendőrség miért mér kettős mércével?

Az Új Magyar Gárda Székely Szakasza jelenlétének mellékhatása is volt. A rendkívül feszült hangulat miatt a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) három képviselőjét bekísérték a rendőrségre, amikor Nagy-Magyarország térképét akarták kiaggatni a kerítésre. Négy forrásból is megerősítették nekem: azt hitték, gárdások.

Nincs szükség a gárdások és vármegyések jelenlétére Kolozsváron! S főleg nem március 15-én!

Kiegészítés1 (március 17., 17:00): Közben eszembe jutott az is, amit a “forradalmi kolozsvári ifjúság” kért:

a román hatóságok és szélsőséges szervezetek magyarellenes megnyilvánulásának megszüntetését

Helyes! De a gárdások és a vármegyések szélsőséges megnyilvánulását, mi erdélyi magyarok miért nem szüntetjük meg?

Kiegészítés2 (március 17., 21:14): Megtaláltam az egyik prominens gárdás, Csibi Barna (aki megjelenik a Főtéren készített videón, ő hőzöng) blogját. Azt írja magáról, hogy pénzügyi ellenőr és a román kormánynak dolgozik. Ejnye! Annak a román kormánynak, amely nem ismeri el Székelyföld autonómiáját? Nem szép!

Oooops

A gárdások és vármegyések társaságában nem ünnep március 15-e! (a gárdás Csibi Barna a román kormánynak dolgozik?)” bejegyzéshez 128 hozzászólás

  1. szzol

    Igen, csak ki tudja megállítani őket? Amúgy tényleg náci a szlogen, meg a szimbólum is, a koponya. Jó hogy elvitték a rendőrök a csávót.

    Kedvelés

  2. Ha nem lenne az egész tragikusan súlyos dolog, már-már viccesnek találnám őket.
    Horribilis rímérzékük van (“…magyarul dobog/…takarodjatok).
    A legjobb amikor az énekben oda érnek, hogy “mindenkinek el kell menni”, és indulnak is mindnyájan.
    Szerintem exportáljátok őket át ide, Amerikába.
    Nagyon sok társra találnának, itt hemzsegnek a paranoiások, paramilitáris szervezetekbe tömörülve hetente lőgyakorlatokat tartanak, különböző vészekre készülve. A legjobb, a “kormány diktatúrát kiált ki”, de akadnak egyebek, festőibbek is.
    És ami a legszebb:
    1. Teljesen legálisan csinálják, Amerikában mindenkinek szíve joga teljesen hülyének lenni.
    2. A kutyát sem érdeklik, a józanabbak elszigetelődnek tőlük, s élik életüket.
    3. A republikánusok legtébolyultabbja egy követ fúj velük, vagy ha éppen szégyelli, hogy nyíltan kiálljon mellettük, lépten-nyomon elárulja, hogy ugyanúgy gondolkodik, tehát van némi kis kongresszusi képviseletük. A médiában pedig hangsúlyozottan jelen vannak (lásd Rush Limbaugh, Glen Beck, Bill O’Reilly).
    Emellett tavasziasra derítenék a Magyarországról elmenekült és végképp idesavanyodott fasiszták harmatos szívét.
    Otthon csak ártanak, lassan mindenkit zavarnak, a hasonszőrű ütődötteket leszámítva.
    Talán csak a vasgárdisták örülnek titokban, mert végre kijelenthetik: ugye megmondtuk…!
    Elnézést a cinizmusért, de lassan tele van a hócipőm azzal, hogy nem tudunk és nem is akarunk különbek lenni azoknál, akiket évszázadok óta oly súlyosan lenézünk és megvetünk.

    Kedvelés

  3. @Ercsey-Ravasz Ferenc:

    1. Teljesen legálisan csinálják, Amerikában mindenkinek szíve joga teljesen hülyének lenni.

    Igen ám, de az Amerikai Egyesült Államokban nem volt Holokauszt!

    Kedvelés

  4. egyetemista tizenéves

    Már hiányoltam OLIVÉR a szélsőjobbozó, gárdázó, vármegyéző Czika Tihamérrel testvér bejegyzésedet.

    Nem kellett csalódnom.

    Kedvelés

  5. 1848-ban a szabadságért küzdöttek és nincs ez másként most sem. Pontosan úgy a magyar nép Erdélyben most is a szabadság – hoppá, nem ennek vagy a szerkesztője? -áért küzd, a román elnyomás ellen, errefel te és az rmdsz gyengíted ezt a harcot a s..rkeverő beírásaiddal, hogy ne mondjam azt, hogy elárulja.

    Közben pár vélemény a cikkel kapcsolatban:

    “nincs mit keresniük a felvonuláson, az ünnepségen és a koszorúzáson.”

    Románia tudtommal demokratikus állam és mint ilyenben, mindenkinek ott van joga lenni, részt venni, ahol akar.

    “Sorin Apostunak egyszer-egyszer László Attila, a román sajtónak pedig én.”

    Apostu – mint Kolozsvár polgármesterének illene tudnia magyarul, ha már olyan multikulti város Kolozsvár, elvégre 18-19%-os magyarság él még mindig a városban, számokban kifejezve 60000 lakos + egyetemisták. Vagy a multikulturalitás mindig csak egyoldalú, mi legyünk azok, de ők csak mindent románul?

    “Más: a Székelyföld nem Románia feliratot (magyarul és rovásírással) nem itt, hanem ott, Székelyföldön kell esetleg megsétáltatni! Mi itt szórványban élünk, nincs szükség erre a feliratra.”

    Evvel részben egyetértek, de egyik nemzet sem vívta pl. ki úgy az autonómiát vagy függetlenséget, hogy egy kis falucskában csinált, demonstrált valamit a hatalom ellen, hanem a fővárosban – esetünkben Erdély fővárosában. Az, hogy Kolozsvár szórvány lenne röhejes kijelentés egy 60000-es lélekszámú magyarság esetén, Kalotaszegről nem is beszélve.

    “Ugyanakkor óriási hiba volt a szervezők részéről az, hogy a szélsőjobb eme két szervezetének megengedték, hogy felvonuljon és koszorúzzon.”

    Mitől szélsőjobb egy szervezet? Hogy te annak nevezed? Vagy esetünkben 2, magyar érdekekért kiálló szervezetet nevezed annak? Te milyen érdekekekért dolgozol nap, mint nap? Magyar? Személyes? Román? Liberális?

    “De a hölgy elérzékenyült, s kaján mosollyal beleegyezett. Ha szervező lettem volna, odamegyek azonnal hozzá, s szólók neki: kisasszony, ezek egy paramilitáris alakulat (tavaly december elsején gázsprayt és elektrosokkot találtak náluk, katonai ruhába öltöznek, parancsnokuk van, akinek a beleegyezése nélkül semmi se történik), ezeket nem szabad engedni koszorúzni, érti hölgyikém?”

    Ha a román hivatalosságokat zavarta a Gárda és a HVIM koszorúzása, miért nem tettek valamit ellene? A magyarokat pedig miért zavarja? Elvégre nem fasiszta szervezetekről van szó, hanem magyarokról, hangsúlyozom, magyarokról. A gázspray meg tudtommal törvényesen használható önvédelmi eszköz.

    “Mindenki kellemetlenül és feszélyezve érzi magát (Rohonyi D. Iván felvétele)”

    Csak a talpnyaló RMDSZ és bandája. Senki más nem a tömegből (persze rajtad kívül Olivér).

    “Vajon amikor magyar ügyekben hozzá fordulunk támogatásért, meghallgat minket?”

    S eddig mit tett értünk, magyarokért? Én csak visszalépéseket látok: Dsida utca, nemlétező többnyelvű feliratok az intézményeken és emlékműveken, nemlétező 2nyelvű feliratok stb.

    “A rendkívül feszült hangulat miatt a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) három képviselőjét bekísérték a rendőrségre, amikor Nagy-Magyarország térképét akarták kiaggatni a kerítésre. Négy forrásból is megerősítették nekem: azt hitték, gárdások.”

    Mitől volt feszült és kinek a hangulata? Hogy lehet 3 egyetemista, mindennapi ruhában lévő lányt gárdistának nézni egy bejelentett rendezvényen? S azt tán nem tudták a rendőrök, hogy ilyen esetekben csak a közösségi rendőr intézkedhet – Máté András Levente szerint -?

    “Nincs szükség a gárdások és vármegyések jelenlétére Kolozsváron! S főleg nem március 15-én!”

    Akkor kire van szükség? Czika Tihamérre és Kiss Olivérre, akik szélsőjobboznak, náciznak, antiszemitáznak úton útfélen a magyar összefogás erősítése helyett?

    Kedvelés

  6. Másik dolog, hogy nem láttam sehol megemlítve a cikkben azt, hogy mennyi valósult meg, s ha nem, miért nem a koszorúzás előtt felolvasott 12 pontból?

    Nagyjából 1 sem!!!

    Erről kellett volna írjál bejegyzést, a valódi munkáról és nem egy képzeletbeli problémáról.

    Kedvelés

  7. @egyetemista tizenéves: csak egy kérdésem van: a “Meine Ehre heißt Treue”, azaz “A becsületem az erényem” kinek a szlogenje, jelszava, jelmondata, köszönési formája volt?

    Kedvelés

  8. @egyetemista tizenéves: ebben igazad van, és többször írtam erről blogbejegyzést, írtam cikket, gyakoroltam nyomást a magam módján és eszközeivel. A Bolyai Egyetemért annak idején harcoltam is, Báthory-díjat is kaptam az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácstól és a Bolyai Kezdeményező Bizottságtól. Vajon azért, mert áruló vagyok, ahogy azt néhány vármegyés és gárdás írta a korábbi, ilyen jellegű blogbejegyzésem kapcsán?

    Kedvelés

  9. gall feri

    VÁLASZOLJ, ÉS KÉRLEK NE KERTELJ!

    MIÉRT GYŰLÖLÖD, NÉZED LE A SZÉKELYEKET? IRIGY VAGY, HOGY ŐK MEGMARADTAM MAGYARNAK, ÉS NEM BESZÉLNEK OLYAN SZÉPEN KOOOOOLOZSVÁRIASAN, AHOGY TE ÉS KOLOZSVÁR ,,MAGYARAJKÚ,, LAKOSSÁGÁNAK TÖBB MINT FELE?

    Kedvelés

  10. Andras

    100%-osan egyetertek azzal, amit leirtal.
    Es kivancsi lennek, az ”egyetemista tizeneves” hogyan beszel romanul…

    Kedvelés

  11. szzol

    @ egyetemista tizenéves

    Szeretném tudni, hogy mi jó származott a Magyar Gárda féle akcióból. Röhejes ez a magatartás. Még a magyarok is szégyellték magukat miattuk.

    Ha már ennyire témában vagy ezekkel a dolgokkal, világosíts fel minket is, hogy miért kell a gárdisták náci szlogeneket és szimbólumokat varrassanak a ruháikra?

    Kedvelés

  12. Sándor

    Pontosan mit is csináltak ezek a pfúj, gonosz gárdások? Esetleg megvertek valakit, mert román zászló volt a kezében? Esetleg inzultálták a polgármestert, mert nem beszéli a város őslakóinak nyelvét? Pfújoltak talán, amikor a Magyar Köztársaság konzulja románul beszélt? Belekötöttek a rendőrökbe, vagy ellenálltak a – kétséges, hogy indokolt – rendőri intézkedésnek?
    Ha mindezeket nem tették, akkor sajnos vagy nem sajnos NINCS MIÉRT kitiltani őket! Nem hiszen, hogy csak a liberálisoknak szabad koszorúzniuk. Aki a magyarság legfőbb ünnepéről ki akar tiltani akármilyen irányultságú magyart, az kirekesztő. Vannak akit bocskait viselnek, vannak akik napszemüveget. Joguk van hozzá, mint ahogy neked is jogod van hozzá.

    Kedvelés

  13. csé

    Ahogyan Ercsey kolléga is megjegyezte: tele van a hócipőm (hogy ne mondjam, a tö…öm) a magukat “magyar”-nak kikiáltó, mindenféle hőzöngővel…Azt gondolom, elkérkezett az ideje, hogy szakítsunk az udvariaskodással, egyszerűen el kell küldeni őket meleg éghajlatra…vagy vissza, a “szabad” székelyföldre.
    Ha Kolozsvár 30 évig a románok “honfoglalását szenvedte, most megnézheti magát a “székely honfoglalás” korában. Mert olyan székely góbé, aki az egyetem végeztével hazamenne a pityóka földekre, és ott pofázna a románok ellen, ritka mint a fehér holló…
    Ettől függetlenül: Isten áld meg a magyart!…mert fejbe már verted eleget. Meg is látszik néhányukon…

    (Moderálva)

    Kedvelés

  14. egy ember

    megneztem a tegnap a marcius 15 videot….nagyon szep volt,azon kivul ,hogy egy hdiota elkezd kolozsvar foteren hoborogni egymagaba meg orditani …egy olyan kolozsvaron ahol 20% talan magyar es annak fele vegyes hazassagba el……ez az alak mit akart?????egy ujabb buntetest???
    amugy a hires mittudom en milyen garda tele van zoldfulu fiatalokkal akik nem fernek a borukbe utalnak ciganyr romant zsidot mindekit
    szerintem foleg sajat magukat es nem kapjak meg helyuket ebbe a vilagba……

    Kedvelés

  15. egyetemista tizenéves

    Amennyit (jelenleg) kell, annyi tudok románul. Egyébként miért érdekel annyira?

    Nem mondtam 1 szóval sem, hogy maradéktalanul egyetértek a Magyar (Székely) Gárda tetteivel gúnyhatárokon innen és túl. De az a támadás, aminek ki vannak téve a magyarok részéről is az már szégyen ránk nézve.

    Nem értek egyet én sem a fasizmussal, de nem azért amiért az itteni liberális banda, hanem, mert a németekkel való kapcsolatunkból soha nem származott javunk – kezdve Atillától.

    A plakát, amit hordoztak csak annak zavaró, aki nem érzi át a jelentőségét és mondandóját. Az másik kérdés, hogy lehet tényleg nem itt kellett volna mutogatni, de szerintem ezt megteszik/tették otthon.

    Kedves Olivér – én, mint kolozsvári egyetemista nemrég ismertem meg munkásságod, és ennek is azt a részét először, amelyik antiszemitázik, gárdázik, vármegyézik, szélsőjobbozik minden 3 cikkében. Ez a jelen. Hogy mi volt a múltban, azt már később tudtam meg, az a jelen fényében már elhalványul, tudva azt, hogy pl. amiért annak idején – és remélem most is – harcoltál, a Bolyai Egyetem, MÉG NEM valósult meg.

    Talán az áruló kifejezés – némi indulattal telítve – onnan jön, hogy nem a valós problémákkal, hanem a -z általatok is – kreálttal foglalkozik.

    [Kérdés – itt a blogon nincsen semmilyen szerkesztési lehetőség a hozzászólásokon belül? Ha van, akkor BBCode vagy HTML kód működik, mert látom te tudsz szerkeszteni.]

    Kedvelés

  16. egyetemista tizenéves

    Kedves szzol!

    Kritizálni mindenki tud, de te milyen szervezésben vettél részt 15-én, egyáltalán jelen voltál az eseményeken?

    Kedves Olivér!

    Mi már találkoztunk személyesen is, onnan jön az itteni nevem is.

    Kedvelés

  17. árulókvagytok

    Üdv!
    Nem is várhattunk más cikket. Egyszerűen szúrja a szemed, hogy valakik igazán tenni akarnak a nemzetért és nem egymást próbálják mardosni, és ezért próbálod lejáratni. Szánalmas vagy…
    Olvasva a kommenteket, azt kell mondjam, hogy egyszerűen sokan elvannak tévedve. A sok megpróbáltatást és nehézséget megélt öregek könnyes szemekkel mondták például a vármegyéseknek, hogy büszkék rájuk, és, hogy ne adják fel soha, és a nemzetünkért harcoljanak. A gárdisták a maguk módján próbálnak cselekedni, tenni a szebb jövőnkért, amit az olyanok mint te soha nem tesznek meg.
    Visszatérve rád, tisztelt K. O., egyszerűen jobban tennéd ha más mesterséget választanál és nem próbálnád jobban széthúzni a nemzetünket.

    (Moderálva)

    Kedvelés

  18. Gajdos György

    Minden állítólagos majdani ellenvélemény és utánajárás ellenére, elsősorban: a 64 Vármegye Ijjúsági Mozgalom szervezte tevőlegesen a március 15-iki ünnepségeket. Az összes többi ifjúsági és nem ifjúsági szervezet kisajátította magának a látványos elemeket. A szép, látványos tömeg igenis a magukfajta önfeladók által szélsőségesnek titulált szervezetek szimpatizánsainak tömege volt. Tudjuk ezt hiszen mi szerveztük, majd mindenkit személyesen ismertünk. A szervezésben ugyan igénybe vettük a kevésbé megbélyegzett szervezetek formai hozzájárulását, mert könnyebben megszerezhetővé váltak a szükséges engedélyek. És az RMDSZ által szervezett veteránfelvonulás később találkozott a Biasini szállónál a Vármegyés és Gárdista szervezéssel összehozott tömeggel. De ha csak az RMDSZ vagy mit tudom én milyen középiskolás szervezetek vettek volna részt akkor max. 30 fő lett volna részvétel. Ez a magyarázata annak hogy “miért kell odaengedni a szésőséges szervezeteket”. Mert ők adták a felvonulás zömét, a tömeg zömét és a fiatalokat. Mert amikor maguk, toleránsék szerveznek valamit akkor mindeki otthon ül a maguk táborából, mert csak erre képesek toleránsék.

    Ha többen tudnák, hogy milyen módszerekkel figyeltetik és hurcolják meg azokat a magyarokat Erdélyben akik nem hódolnak be hanem csupán elmondják véleményüket a lassan tényként előálló erdélyi magyar megszűnés és önfeladás közepette akkor azt is tudná, hogy a románok által értelmezett “tolerancia” magyarságunk másodlagossá tételét, a magyaroknak románok előtt való feltétlen megalázkodását és ismételt megaláztatását jelenti a románok uralkodó voltának kifejezésére. Ebben a közegben egy erőt mutató szervezet mint a Magyar Gárda Székely Szakasza,ami nem szélsőséges, csupán tevőlegesen magyar (nem úgy mint maguk fotelmagyarok), szükséges és a magyar autonómia ügyét sokkal hatásosabban képviselő szervezet mint bármely más szervezet amely mindig kiszámíthatóan elfogadja a román többség “demokratikusan” megszavazott magyarellenes intézkedéseit. Ha Kolozsvárt fertőzi valami jelenleg, az a polgármester azon makacssága, hogy magyarul nem tüntetik fel a közhasznú táblákat, de kínaiul igen. Erre a pökhendi, folyamatos, áldemokratikus leszavazásra válasz a Magyar Gárda.

    Kedvelés

  19. Levi

    Az hogy ki hogyan beszel, azt nem Olivernek kene felroni es nem itt kene feketere festeni. Mert egyelore Oliver nem csak magyarul, romanul, angolul, franciaul beszel tokeletesen… Hanem azt kene merlegelni hogy mennyi joguk van az u.n. teologus-rmdsz-es es szekely egyetemistakbol allo felvonulokbol felvonulni kolozsvaron a magyarsag neveben… Szegyeljek meg magukat hogy a tortenelemmel csufolkodnak es jovot negativan befolyasoljak tetteikkel! Vonuljatok fel szekelyfoldon, ne itt!
    A roman rendorseg vegre jol csinalta amit csinalt, ha masok nem akkor legalabb ok probaltak fekezni az extremizmust.

    (Moderálva)

    Kedvelés

  20. Gajdos György

    Amúgy, tisztelt K. Olivér és Czika Tihamér s a külföldre menekült többi önfeladó (biztos azért mentek el, mert itt minden annyira rendben van, csak ne lennének ezek a gárdisták) a román elnyomás egy fényes példáját magatok adtátok meg saját írásatokban. Idézek most K. Olivértől e lap tetejéről: “Ugyanakkor érdemes megjegyezni a román Új Jobboldal (Noua Dreaptă) tüntetői közül senkit sem kísértek be vasárnap a rendőrőrsre, pedig ők is vasgárdista, tehát egy önkényuralmi rendszer jelképeit használták. A román rendőrség miért mér kettős mércével?” AZÉRT GYÁVA, NYÁLASOK, AZÉRT VESZITÜNK, BÁR LASSAN, DE MÉGIS VESZITÜNK.

    Kedvelés

  21. transmigrans

    “– Nem tekinthető náci szlogennek a „Meine Ehre heißt Treue”, azaz „A becsületem az erényem” jelszó, ami Balázs Pál Gergelynek kabátujján volt látható, akárcsak a szöveg fölött található halálfej sem – jelentette ki a Szabadság kérdésére Máté András Levente ügyvéd, parlamenti képviselő.”

    Az idézett szlogan kimondottan és kizárólag az SS jelszava volt, csak az SS-é. Övcsattukon volt olvasható, ellentétben a Wehrmacht-éval, amelyen “Gott mit uns” állt. A halálfej pedig egyes SS-elitalakulatok jele, nemcsak a metálosoké. Ha ezt egy parlamenti képviselő nem tudja, akkor pályát tévesztett. Ha pedig ügyvédileg teszi magát, hogy nem tudja, akkor igen szomorú jövő vár azokra, akiket ilyen emberek képviselnek.

    A fordítás is rossz: “Becsületem neve a hűség” a pontos fordítás.

    A “Székelyföld nem Románia” felirat pedig súlyos provokáció. Nemkülönben a honleányok által kiállított Nagymagyarország -térkép.

    A rendőrség meglepően toleráns volt ezekkel szemben.

    Az egész együtt pedig a bornírt butaságnak, rövidlátó hülyeségnek siralmas szimptómája. Hallatlan szellemi szegénységi bizonyítvány. Helyettetek is szégyelem magam.

    Kedvelés

  22. nem fontos

    Adjon Isten!!!

    “Nincs szükség a gárdások és vármegyések jelenlétére Kolozsváron!”

    Szerintem, ne haragudj, de ez a kijelentesed egy nagy marhasag. Igenis szukseg van, addig ameg magyar tarsainkat bantsak az utcakon a romanok, most pontosabban a ND-s huliganokra gondolok, szukseg van.
    Valaki meg kell mutatsa nekik, hogy nem garazdalkodhatnak kedvuk szerint es az biztos hogy nem az “UDMR” fogja megtenni.
    Remelem majd megvaltozik a velemenyed a HVIM-rol es a Szekely Gardarol es azt is remelem hogy elegge erthetoen felyeztem ki magam.

    Szebb Jovot kivanok minden magyarnak!!!

    Kedvelés

  23. szzol

    @ egyetemista tizenéves

    Hát az a helyzet hogy nekem hét közben délelőtt nincs időm ünnepelni, mert valaki kell építse az országot is.

    Kedvelés

  24. tlevente

    Szerintem ideje lenne mindenkinek magába szállni, és elgondolkodni, hogy kinek tett jót a tegnapi “ünnepség”. Ünnepelni általában méltóságteljesen, tiszteletadással szoktak. Amit a gárdás egyenruhások tettek/tesznek, az normális és felelős ember számára provokáció. Egyáltalán nem sajnálom, hogy bevitték őket az örsre, inkább azzal nem értek egyet, miért engedték el. Az én véleményem az, hogy játszunk a tűzzel, melynek előbb utóbb – néhány idióta miatt – az egész magyarság megissza a levét. Most az ideje leállítani őket, menjenek vissza oda, ahonnan jöttek.

    Kedvelés

  25. kolev

    Teljesen igazad van abban, hogy a garda hőbőrgésének és főleg egyenruhás jelenlétének semmi értelme nem volt, semmi baj nem lett volna ha civilizáltan, civilben jönnek és ünnepelnek ők is, persze magánemberként.
    Ami a KMDSZ-s 3 lányt illeti, akiket egy térképért bevittek, súlyos rendőri túlkapásnak minősitem, amire reagálni kéne komolyabban, főleg a sajtóban, de a politikában is. Mintahogy a csángó ünneplők ellen elkövetett túlkapásokra is…sőt arra még jobban. ÜNNEPELNI JOGA VAN BÁRKINEK BÁRHOL, A CSÁNGÓKNAK IS!
    Nem értek egyet viszont azzal az állitásoddal, hogy mindent forditani kellett volna a román jelenlevőknek. Magyar ünnep, a mi ünnepünk…ha megismerni akarja kultúránkat, ismerje meg nyelvünket is…mi ünnepelünk külön, ők külön..mindenki a sajátjaival, vita nélkül…Ne globalizáljuk el azt, ami a miénk, ami sajátunk..Nemzeti ünnepünk, márpedig az!
    Nekik semmi ünnepelni valójuk nincs március 15-én! Hagják meg legalább ezt a napot csak nekünk!

    A vasgárdista és Nagy Romániát ábrázoló Új Jobboldal ellen is ugyanolyan határozottan lépjen fel a rendőrség, mint a magyar szélsőségesek ellen…azok is fasiszta, legionárius szimbólumokkal vonultak…erre kéne felhivni a rendőrség és közvélemény figyelmét!

    Kedvelés

  26. kolev

    Nemzeti ünnepünk továbbá nem egy eladandó tárgy, amit reklámoznunk kell…nem kell neki marketing, aki megakarja ismerni, megismerheti…de csak eredeti formájában, saját nyelvén, azaz magyarul. Ha van akarat, lesz eredmény is…de szerintem a román értelmiség közeledése inkább csak diplomácia és szóbeszéd…tudják ők mit ünnepelünk, milyen a kultúránk, kik vagyunk és mióta Erdélyben…nagyon is jól.
    Azok a románok, kiknek felmenőik régi kolozsváriak, azok 99%-a ért és sokuk tud is magyarul..ők ismernek és tisztelnek minket…a többiek is megérthetnek,megismerhetnek, ha akarnak..magyarok magyarul (és mielőtt irogatna valaki, hogy én hogyan beszélek románul ha ilyet irok, közlöm szinte anyanyelvi szinten, mert itt nőttem fel),de ez a véleményem…
    És ne feledjük: Ez a túlzott közeledés egy biztos eredményre vezet: A méggyorsabb beolvadásra!
    Szóval maradjunk meg mi a miénknél, ők az övéknél!

    Kedvelés

  27. Kolozsvári

    Gajdos Gyorgynek:

    Ne haragudj, de nevetséges vagy.
    Nem tom mit rendezett, szervezett a gárda, de személyesen ismerem a szervező ifjúsági szervezetek nagy részét… S az összes program lefutását végigvizsgálva sem kaptam meg hogy mit marad ki, mit is rendezhettetek ti?
    A tömeg pedig sokkal inkább elhúzódott a mindefajta nackóktól, inkább elundorottak az emberek tőlletek, nem hogy ti hoztátok volna őket. Több embertől is visszahallottam, hogy a templomi megemlékezés után nem akart tovább jönni, titeket látva.

    És végül örökös kérdésem az efajta nézeteket valló embereknek:

    Mit tesztek ti az erdélyi magyarságért?
    Mert ha bajt okoztak, s teszitek a nagy katonásdit, attól nem oldódik meg semmilyen gondja az erdélyi magyarságnak. Egy kicsit még gazdagítjátok az állam kasszát a büntetésekkel, de annyi.

    És azoknak akik az Rmdszt szidják:

    Sok hibájuk van, bevallom. De ők az egyetlenek akik valamit tesznek közösségünkért. Nekik köszönhetjük hogy nem vagyunk a szlovákok helyzetébe, és nem egy marék egyenruhás majomnak, aki 150 évvel le van maradva az időben, vagy más “politikai” szervezeteknek, akik a nagy autonómiás törekvésekben, azt se tudják már, hogy mit is jelent az autonómia. Elfelejtennek egy hatástanulmányt végezni, vagy egyáltalán felmérni a valós, reális Székelyföld helyzetét.

    Végezetül:

    Gratulálok Olivér a cikkhez. Sajnos a médiában nincs elég bátor, merész ember, akik ki merje mondanni nyiltan a véleményét. Pedi akkor lehet másképp állna a helyzet…

    Kedvelés

  28. Kedves Levi és mások!

    Már megint ez az ócska duma, hogy jönnek a székelyek, felvonulnak s hazamennek.

    1. nemcsak székelyek vettek részt,
    2. ott vonul fel édes hazánkban Erdélyországban a bennszülött magyarság/székelység, ahol akar,
    3. amíg itt egyetemista valaki, igenis minden következményét viseli tetteinek, sokan közülük itt maradnak utána is,
    4. megnézném, hány személy lett volna a 15-ikei ünnepségen és hány zászló lett volna, ha nem lettek volna a nem kolozsvári születésűek.

    Lássam már azokat a magyarságukért kiálló kolozsváriakat, mert sajnos viszonylagos hiányuk miatt kell pótolni őket Székelyföldről, ahol legtöbben nem szenvednek nemzeti öntudatban hiányt – habár már itt is bajok vannak.

    Kedvelés

  29. Arthur

    Nem tudtam jelen lenni a rendezvenyen, mivel kesoig dolgoztam 15-en.
    Hogy ez sajnalatos e szamomra, azon meg gondolkozom. Igazan nem szerettem volna resztvenni egy olyan rendezvenyen ahol eggyesek teljesen parhuzzamosan viselkednek a valosaggal.

    A valosag sajnalatos modon az, hogy az ilyen megnyilvanulasok ma 2010-ben csak szegyent hozank rank magyarokra es szemelyesen szanalmasnak talalom oket.
    HVIM tes a Szekely Garda tagjai, ha adrenalin hianyba szemvednek nyugodtan benevezhetnek az idegenlegioba, vagy reszt vehetnek egy bunyo/keselesbe egy szekelyfoldi kocsmaba, az biztos levezetne a felesleges energiajukat. Mondjuk utobbit nem gondoltam teljesen komolyan, de az is a szomoru valosaghoz tartozik.
    Nem tudom miert nem tudunk civilizaltan megnyilvanulni egy unnepen, amelynek nemes jelleme nem tartalmaz valojaba se nationalista, se fasiszta jelkepeket. Miert kell naci megnyilvanulassal ennek a latszatat kelteni?

    A gardasok megnyilvanulast ugyszinten szanalmasnak talalom, mivel ok tobsegukben nem is tudjak minek a jelkepe e unnep.
    Szerintem hazank (ha tetszik, ha nem) mas nemzetisegu lakossaganak tobb min 99%-a nem tudja mit jelkepez szamunkra ez a nap es a jelek szerint a szekely olvasoid se tisztak evel a temaval kapcsolatban Olivér…

    Amit a mai fiatalok, de nem csak, nem ertenek meg az, hogy a szabadsag nem azt jelenti, hogy barmit tehetek es mondhatok, hanem azt, hogy felelosseget valalok azert amit tesze es mondok. Es ha az a tarsadalommal es/vagy a torvenykezessel szembe van, akkor ezt a tarsadalom illetve a torveny bunteti.

    Nekem nagyon teli van a hocipom aval, hogy olyan ifjak, akiknek megadatott az esely, hogy egy relative civilizalt es muvelt varosba egyetemre jarjanak, vagy eggyaltalan eljenek ugy gondoljak, hogy meggondolatlan cselekedetekkel megvaltoztatjak a vilagot.

    Hat kijelentem en, ha eddig nem fogtak fel:
    Megvatloztatjak! Rosszabbra!

    Szerintem az energiajukat es idejuket a tanulmanyi, szakmai elomenetelukre es a lelkiu udvosseguk erdekebe haszanaljak.
    Penzuket meg az eletszinvomaluk novelesere, eselyuket meg arra, hogy megaljak a helyuket ebben a tarsadolmba.

    Ne ertsuk felre egymast. En nem vagyok a szekelyek ellen, hanem eggyesek sajanlatos megnyilvanulasai ellen.

    En is szebb jovot kivanok minden magyarnak, de azt az altalanos muveltsegnek novelesen kerul kepzelem el!

    Kedvelés

  30. Engem nagyon erdekelne, hogy mikent is kuzdenek a magyar erdekekert a fentemlitett radikalis szervezetek? Azon kivul, hogy fotogen arccal es oltozetben sikerul kisajatitaniuk az ujsagok cimoldalait mit nyer a magyarsag rajtuk keresztul? Mert, hogy mit veszit az egyertelmu. Ezek az emberek nem ertik meg, hogy a minden magyar altal ho”n ahitott autonomia, nem az o”, se nem az EU kezeben van, hanem egyesegyedul a romanokeban. 1989 ota nagy utat tettunk meg es meg tobb van hatra. De ez az ut a romansag joindulatan es sajat erdekein keresztul vezet, amit kizarolag kolcsonos tisztelet es bizalom reven szerezhetunk meg. Vagy volna mas alternativa? Kervenyezzuk az autonomiat Brusszelben? Vagy eppenseggel addig hergeljuk a romanokat, amig verontas nem lesz es akkor majd jonnek az amerikaiak es addig bombazzak oket, amig nem adjak fel Erdelyt? Esetleg jon Magyarorszag es visszafoglalja? Magyarazza meg mar meg nekem valaki es becsszo egybol beoltozom en is. Addig is meggyozodesem marad, hogy az ilyenfajta olcso kakaskodas csak arra jo, hogy az a regionalizalodasi torekves, ami objektiv okok miatt meglepoen eros az erdelyi romansagban, egy-kettore elparologjon. Pillanatnyilag meredeken novekszik azok szama, akik inkabb az erdelyi magyarokkal mint a bukaresti “mitikakkal” vallalnak sorskozosseget, mivel az utobbiak egyertelmuen mindannyiunk veret szivjak. Ennek a szuksegszeru szolidaritasnak kell lekuzdenie a sok evtizeden at kinevelt roman nacionalizmus szornyetege’t. A szornyeteg gyenguloben. Ido kell mig elhalalozik, de mindnyajan tudunk tenni erte. Kovetkezetesseg, racionalitas, mertekletesseg. Egyetlen meggondolatlan gesztus elegseges a szorny feltamasztasahoz. A magyar szelsosegessegbol taplalkozik. En ugy latom, hogy kedves gardasaink es fajtarsaik pont a szorny testi-lelki joleteert “kuzdenek”. Ha akarnak tenni a magyarsagert, akkor kovetkezetesen folytassanak parbeszedet a romanokkal. Kave, so:r, udito mellett, ujsagcikkben, blogban, forumokon. Es sokat segit, ha romanul szolnak hozzajuk. A roman nacionalizmus, sovinizmus, magyarfobia es Erdelyfeltes egy sor mitoszon alapszik, ami konnyen fellelheto a mediaban, forumokon, bloggokban. Ha a gardistak abba fektetnek energiajukat, hogy eloszor is tajekozodnak, majd kovetkezetes, faradhatatlan mitoszrombolo kampanyt folytatnak a romansaghoz vezeto megannyi csatornan keresztul, akkor tennenek a magyar ugyert. Pillanatnyilag viszont, epp hogy a mitoszokat megalapozo roman felelmek tokeletes inkarnacioi. Nem szeretnem, ha ezt kerdest, a romanok oldanak meg helyettunk. De kepesek vagyunk megvedeni magunkat, magunktol?

    Kedvelés

  31. arktik

    Tisztelem a velemenyedet a temaval kapcsolatban, de nem tudom osztani.
    1: A legtengereszebb tengeresz beszedeit sem forditja senki magyarra NEKUNK. Akit erdekel, hogy mi hangzik el egy magyar rendezvenyen, hozasson es fizessen egy forditot, s ha nincs penze ra, hat tanuljon meg magyarul. Emlekeztetlek, hogy abban az esetben, ha te birosagon anyanyelvedet szeretned hasznani peldaul az eselyegyenloseg neveben, sajat zsebedbol fizeted a tolmacsot. Kovetkeztetes: Apostu tanuljon meg magyarul, a roman kollegak meg hozzanak egy forditot.
    2: Egy unnepseget nem lehet kisajatitani olyan elven, hogy ok rossz fiuk es nincs mit keressenek itt.
    3: Szerintem Szekelyfold autonomiajat kovetelni es hirdetni kell minden adodo alkalommal, s ez nekunk is `szorvanybelieknek` is erdeke.
    4: Szerintem kar ezt a frusztralt, agyhalott, genetikai selejtekbol osszeallt huligan csoportot reklamozni. `No such thing as bad publicity` nemde?

    Kedvelés

  32. Zsolt

    @ nem fontos
    Ki a kutyam fule ved meg minket a romanoktol? Azok a paprikajancsik, akiket decemberben a rendorok kellett kimentsenek, a duhongo romanok kozul. Szenvedelyes RMDSZ-biralo vagyok, de hiszem, hogy minket a jogallamisag, az europai szellem ved meg a torzsfejlodes korai fokan megrekedt emberszabasu egyedek vehemenciajatol. Ehhez pedig partnernek kell lenni a tobbsegiekkel. Nem feladni celjainkat, hanem tu”re’shata’ron belul kell csopogtetni a sok roman szamara gyomorfelforgato izu koveteleseink kulacsabol. Addig amig teljesen megszokjak az izet, talan egyenesen gusztusuk is tamad hozza. Amig elhiszik, hogy ha nem is ambrozia, de legalabbis nem mereg, sot talan orvossag. Kolozsvari vagyok, nem kooooolozsvari, es ezuton felkerem kedves feketebe csomagolt honfitarsaimat, hogy vedelmemre akkor kelljenek, amikor erre felkerem oket. Minket felto romanoktol hallottam, hogy azert nem jo a szekelyeknek az autonomia, mert akkor lehet, hogy ehenhalnak es/vagy Verestoy-fele kiskiralyok illetve Csibi-fele maffiotak igaja alatt fognak nyomorogni hu”beri tarsadalmi korulmenyek kozott. Ez pedig egyetlen roman allampolgarral sem tortenhet meg. Egy a demagogia, de sok nyelven beszel!

    Kedvelés

  33. gombocka

    Kedves Gajdos Gyorgy,

    Hatrabb az agarakkal, marmint ami a kulfoldre menekulteket illeti. Amig odahaza sok-sok szervezet elvezi a kulfoldon elo magyarok hazakuldott penzet, ovatosabban az ilyen nyilatkozatokkal! Hogy ujjal ne mutassak ra, pontosabban neveket nem akarok irni, ki, kik, mit valositottak meg a kulfoldi magyarok penzebol!Tessek a csipakat kinyitni: az egesz gardista szar titkosszolgalatok szervezese alatt all, hajuk szala se gorbult volna! Valami erik a levegoben, Magyarorszagon is, Erdelyben is! Mindenesetre, a halalfejes jelvenyuktol a hideg kiraz, nincs jo eloerzetem az egesz sz@rtol! Mar Magyarorszagon kilog a lolab, ami a Jobbikot illeti. Nem az, aminek hirdetik magukat, ezt az ertelmisegiek eszrevettek! En is ertelmetlennek tartom ezt a mesterseges hazafiassagot, erdekes, a kommunizmus 40 eve alatt senkit se kinzott hogy naci egyenruhaban vonuljon, unnepeljen! Valaki iranyitja ezeket, es a resztvevoknek sincs fogalmuk arrol, milyen jatekban vesznek reszt!Mindenesetre, a roman oldalt is moderalhatnak, ok is nagyon elindultak!Ez van!

    Kedvelés

  34. Zsolt

    @ Gajdos Gyorgy
    A kutya ugat, a karavan halad. A Noua Dreapta ho”zo:ngesei, nem tavolitanak el a celjainktol. Sot! A roman szelsojobb meg a parlamentben sincs, az RMDSZ pedig kormanyon. Ha ugyesen politizalunk meglesz a harom szekely megye egy regioba sorolasa, meglesz a hatalom leosztasa helyi szintre is.
    A Magyar Garda es a tobbi jonevu szervezet ho”zongesei viszont nagyon is visszavethetik azt a folyamatot, aminek reszesei vagyunk. Szerinted CV Tudor et. co, miert vesztett teret? Talan mert a magyarok felvonultak es “adtak nekik”? Kizarolag azert mert sajat magukat nevetsegesse tettek mig az RMDSZ, amelyet terrorista szervezetnek titulalnak, kovetkezetesen jo partnernek bizonyul, akivel kompromisszumosan, de lehet orszagot adminisztralni. Magyar egyetem is lesz, ha lesz ki meg jarjon oda. De semmi nem rontja ugy a demografiankat, mint peldaul egy marosvasarhelyi marcius, melyet kovetoen tomegevel hagytak el magyarok Erdelyt. Egyetertek, hogy Kolozsvaron meg nincs otthon a magyar. De mire valasz a Magyar Garda Erdelyben? Toleranse’k nem megalkuvok, nem tevoleg magyarok, hanem siman magyarok, mellesleg a fejuket hasznaljak. Ha mar szelsojobbos temaban kavarunk, akkor feltennem a kerdest oroszlanszivu testvereimnek, hogy nagy ellensegeik, a romanok es a zsidok, hogy ertek el, hogy a magyar nemzet allitolag alig piheg nyomasuk alatt. Erovel, felvonulassal, mellveressel? A zsidok soha ilyet nem csinaltak es megis iranyitjak a vilagot. A roman hadsereg u:to”ereje ugy az elso mint a masodik vilaghaboruban viccbevalo volt. Megis megnyertek mindkettot. A magyarok mindig is szerettek teljes mellszelesseggel nekirontani az ellensegnek, mikent azt a jelenkori politikai terkepen is latszik. Ideje volna mar lassan esszeruen politizalni. Kevesbe latvanyosan, de annal hatekonyabban.

    Kedvelés

  35. Sándor

    @ koliver: Egyetértek. De egy emberről volt szó, aki egy fasiszta német feliratot viselt. Azt el is vitték a rendőrök. Miért használsz jogosulatlanul többes számot? A többi rendben koszorúzott. Nem voltak szimpatikusak Neked. Rendben, gondolom Te se nekik. Mégsem írták, hogy “liberális sajtósok társaságában nem ünnep március 15”. (ld. a posztod címét) Akkor most senki se koszorúzzon, aki valakinek nem szimpatikus? Szerintem inkább mindenki koszorúzzon, akinek fontos ez az ünnep.
    Megjegyzem, ha a kolozsvári magyarok 10%-ának fontos lett volna a nemzeti ünnep, akkor kinn lett volna 6000 ember, s senkinek fel sem tűnt volna a néhány hőbörgő. Kézdivásárhelyen 9000 ember volt kinn, a két tucatnyi vármegyés senkinek fel se tűnt. Pedig még beszédet is mondott valamelyikük.

    Kedvelés

  36. Dobermann

    Alaposan teved az, ki nincs tisztaban azzal, hogy itt Kolozsvaron eleg sok magyar SZEKELY – eredetu! “Megtanultak” itt elni, lassan szorvany – magyarokka valtak … Tessek kerem tortenelmet tanulni,tajekozodni – megpedig idejeben.

    Kedvelés

  37. peter

    Húzzatok haza s hőbörögjetek a saját udvarotokon. Nem ti kell megoldjátok a mi problémáinkat, világos?

    Szerintem valaki fel kellene már sapkázza azt a gúnárt, aki a Főtéren “mutogatta magát” – röhejes és egyben szégyenletes volt, hogy “a mieink” ugyanúgy viselkednek mint a Noua Dreapta.

    (Moderálva)

    Kedvelés

  38. http://www.napocanews.ro/ ez a kép váltotta ki az egyetemista lányok elhurcolását.Azt hitték,hogy gárdások eggyes állitások szerint a lányok,valaki elhiszi?
    Nem tudom hogy garazdalkodtál,törvényt sértettél de azt hittem alapon a rendörség tehet bármit mert érdekképviselet hiányában magyarokkal bármit tehetnek!!!14-én nagy-Románia térképét lobogtatták beszarabiával együtt,és más jelképekkel együtta ND-sek,nekik lehetett következmény nélkül.!?
    Eggyetértek @Gajdos György kijelentésével “románok által értelmezett “tolerancia” magyarságunk másodlagossá tételét, a magyaroknak románok előtt való feltétlen megalázkodását és ismételt megaláztatását jelenti”
    A gárdások is magyar emberek de ha törvényt sértenek akkor felelniük kell érte!Minden magyar érzelmű embernek aki megemlékezni szándékszik joga van megemlékezni pártállástól nézetektől függetlenül!

    Tisztelt Kiss Olivér!”vajon amikor magyar ügyekben hozzá fordulunk támogatásért, meghallgat minket?”jegyezted meg azon kép illusztrációja alatt amikor Apostu elhaggya a helyszint mérgesen.Miért valaki még ezen a földön számbaveszi László Attilát úgy diplomáciából esetleg,másfelöl magasról tesznek Apostuval kézenfogva a magyar ügyekért!!
    Már megne haragudjatok de többre tudok tisztelni egy olyan embert aki nyiltan válllalja,hogy forrofejü hülye a gárdás náci gyerek,mint László úrfi gerinctelen jellemét!
    Az a sajnálatos leragadunk 5 vagy fene tudja hány gárdásnál ahelyett,hogy a reális tényleg eltünödésre érdemes tényekre figyelnénk.MIért megy ki több magyar dec 1-én tüzijátékozni mint marc 15 -én?Érdekképviseletünk lepaktál a hóhérokkal.Hól van az Rmdsz hivatalos kérdörevonása mint a magyarság szószolója a szervező lányok elöállitása kapcsán!A rendörség rangosabb utca ügyeleteseit még nem láttam ilyen koncentraltnak mint az idén soha eggyértelmüen keresték az okokat az autonómia ügye kapcsán látszik hogy a rendörség felvolt szólitva,hogy legyen éber.A 6 orási rendezvényen is egy román börfejü szováltásba került egy magyar ünneplő fiuval de a rendőr csak a magyar fiút szólitotta meg és megfenyegette hogy elviszi 4csikos rendör bácsi.

    Es arra hogy ki kelt milyen imaget magaról itt egy kis izelitő a román fél johiszemüségéből…

    http://videonews.ro/action/ viewvideo/40210/Badea-Pe-Marko- Bela-sa-nu-l-contraziceti/
    Nézzétek meg ki kit úszit,hogyan van bemutatva Markó Béla üzenete kivan ragadva a szónoklatából pár kijelentése uszitolagosnak beállitva.Aki kiváncsi a telyes Markó szónoklatára is csak összehasonlitásképpen tekintse meg a dunatv.hu videotárában.
    Ez a reális Románia!!!!!
    “juhak gyertek vissza” ennyit tudott mondani magyarul. Eljátszva a hulyét h ö csak ennyit tud magyarul.Nem volt semmilyen sugallata kérdem én?Egy elég nagy médiacsatornán!!
    Az igazán humoros Băsescu kijelentése legalább annyira büszkék kéne legyünk arra hogy román állampolgárok vagyunk mint amilyen büszkék vagyunk a magyarságunkra.Mire legyünk büszkék

    :))

    Kedvelés

  39. Zsolt

    Kedves Oliver!
    Elarulnad, hogy miert takaritottad el bejegyzeseimet? Szemelyt vagy szeme’rmet serto, esetleg tintafesteket nem tu”ro nyelvezetu volt? Rejtett reklamot tartalmazott? Hihetetlenul kivancsi vagyok.
    Mint olyan ember, aki feltetelezem, hogy tiszteli mas munkajat, es jomaga betuvetesbol el, tudhatod, hogy idobe es energiaba kerul gondolatokat megfogalmazni, kozzetenni.

    En egyszer mar letettem, hogy hozzajaruljak bloggodhoz, amikor mocskolodo hangnemu bejegyzesek moderalasat a szolasszabadsag cimen megtagadtad. Ertsem ugy, hogy ez esetben az lenne a gond, hogy tul moderalt volt a bejegyzeseim hangneme?
    Szemelyes email cimemet megadtam, nem kerek nyilvanossagot csak magyarazatot.

    Kedvelés

  40. arnold

    Istenem, én is szebb jövőt kivánok minden magyarnak. Gyógyuljanak ki minden fajta frusztráltságból fakadó nagymagyar köldöknézésből. Akik lazán oláhoznak de vérig sértve érzik magukat ha lebozgoroznak, akik újjal mutogatnak a szélsőséges ND tagjaira, de a rossz emlékű történelmi, manapság városi gerilla, egyenruhában masirozó zavaros fejű MG-nak újjonganak. Akik, kibicnek semmi sem drága alapon, azt sem bánják ha, végre a hivatalos szinten is valamennyire elfogadott, ünnepünk örömét rossz szájizűvé változtatják. Akik igen jó magyar hazafinak tartják magukat de sem a magyar helyesirást, sem logikus, világos mondatszerkesztést, kifejezésmódot nem sajátit(ják)ották (va”ly(j)”on nem bánt”s(j)”ák füleiket), akik helyeslően bólintanak – Erdély viszonylatában- a svájci modellre, de akik “amennyit (jelenleg) kell”, annyi tudnak románul, holott közismert hogy Svájcban ha valamilyen értelmiségi pályán akarsz érvényesülni akkor a négy hivatalos nyelvből legalább kettőt de a legjobb hármat tökéletesen kell-illik beszélni. De az Svájc ugye? Akik, keményen UDMR-znek vagy UDeMeRájoznak de épkézláb elfogadható alternativáról, megoldásról, nem tudnak beszélni vagy ne adj’isten kigondolni, akik nem járnak el szavazni és akik megmaradnak a kávéházi politizálás, ócsárolás, handabandázás szintjén. Mert akik a harcias, eszetlen, höbörgő, inkább ártó mint segitő megnyilvánulásokban látják erdélyi magyarság felemelkedését, “toleránsék”-nak titulálva akik nem osztják nézetüket, vajon milyen alapon várják el a velük szembeni toleranciát. Végre rendet kéne rakni a fejekben mert az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulások csak hasonló ellenreakciókat váltanak ki. Talán magyarázná meg valaki milyen politikai, magyarságsegitő hozadéka volt az Új Magyar Gárda Székely Szakasza “előfordulásának” márciús 15-én Kolozsváron. Qui prodest? Mert ha bomlasztó, feszültség generáló hatással esetleg a SRI küldte őket, akkor érthető az egész. Ha pedig bárkit és bárkiket az utcán gyaláznak, ellene vagy ellenük úszitanak, zászló miatt vernek, megvernek, a rendőrség egyoldalúan intézkedik akkor, úgye kedves politikusaink, megvannak a keretek, hogy az ellen a megfelelő módon tiltakozzunk, a bünösök megfelelő intézményeknél azok felelősségrevonását kérjük. Ami pedig Máthé András Levente jópofáskodó “megmondom én a tutit” kijelentéseit illeti a viselt egyenruha, jelmondat és halálfejhasználatról én helyében leszereltetném a fürdőszobatükrömet, hogy reggel ne kelljen szembenéznem önmagammal.

    Kedvelés

  41. szegedi edit

    egyetemista tizenévesnek, Gajdosnak es mas hasonszorunek:
    az erdelyi szaszoknak a becsuletet es jovojet hozongo, nagynemeteskedo taknyosok tettek tonkre. Ok is a higgadt politikusokat “reakciosoknak” neveztek es nem erdekelte oket, hogy viselkedesukkel csak rosszat tesznek sajat kozosseguknek.

    Kedvelés

  42. Autonomiat a szekelyfoldnek

    Kedves bajtársak!

    Minden hőzöngőnek ajánlom az Invictus nevezetű nagyon, de nagyon tipikus amerikai blockbustert. Van benne egy olyan fonal, amely biztosan elkerülné a figyelmeteket, viszont emiatt érdemes megnéznetek a különben elégge gyenge filmet. Tolmácsolom: Nelson Mandela, Dél Afrika új elnöke a 90-es évek közepén. Tudni kell róla, hogy a fehér dél afrikai kormány üldözte, megkínozta, 27 évre bebörtönözte, öreg ember volt, mire szabadult. S amikor elnök lett, szerintetek mivel kezdte? Kinyírt mindenkit, aki valaha megkínozta, vagy aki valaha egyetlen négert is bántalmazott. Hát nem. Volt neki egy álma, egy célja, s a jelen mutatja, hogy sikerült elérni: egyetlen nemzetet kovácsolni a nagyon is megoszlott és gyűlölködő fehérekből és négerekből álló országból. Együtt dolgozzanak, együtt éljenek, fogadják el egymás szimbólumait (külön himnusza volt a fehéreknek és külön himnusza a négereknek). Sikerült neki, s ő maga volt a példakép.
    Korábban is céloztam: aki nem akar ebben az országban élni, úgy ahogy ez most van, tele románnal, cigánnyal meg miegymással, az… hát álljon odébb és hagyja békén azokat, akiknek fontosabb a család, a rokonok, a barátok, a lelki nyugalom, vagy az, hogy holnap mit tesz az asztalra. Mellveregetés, “háborúskodás”, középkori, barbár megnyilvánulások, ez mind elavult sztori. Ha uralkodni akartok valakin, valamin, használjátok a modern eszközöket: tanulás, befektetések, gazadasági erő, stb, de hát ehhez meg is kellene dolgozni.
    Adjon Isten észt mindannyiotoknak!

    Kedvelés

  43. @Sándor: Egy ember viselt olyan feliratot, de a többi társa sorsközösséget vállalt vele, tehát egyetértett azzal, ami a karjára fel volt írva.

    “Liberális sajtósok társaságában”

    Mióta ad liberális sajtósnak Báthory-díjat az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Bolyai Kezdeményező Bizottság?!

    Kedvelés

  44. Aladár

    A Kolozsvárra vissza-visszatérő székely gárdisták a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) beépített emberei. Azért fizetik, vagy zsarolják őket, hogy időnként zavart keltsenek ;s provokáljanak. Ilyen egyszerű ez. Szépen ki volt dolgozva az egész forgatókönyv, SS-halálfejjel, náci jelmondattal.

    Kedvelés

  45. terez

    Konnyu a szavakkal dobalozni, ordibalni a foteren es hoborogni, Olivert szidni.ugyebar…de TE EZZEL mutatod meg, hogy magyar vagy? te vegkepp nem fogod fel, hogy a kolozsvari magyarnak magyarnak kell maradni … ami sokkal nehezebb, mint mashol. Te, mint egeytemista, csak annyit tudsz, hogy huuuu nincsenek tablak, s akkor mi van? miert olyan nehez felfogni, hogy ha kivonulunk magyarkodni, azzal semmit sem erunk el, csak olaj a tuzre az ilyen viselkedes. Normalis, hogy midnenfelenek titulalnak minket…hogy ime egy ujabb marcius 15, ami botranyba fullad, ami csak a cirkuszrol szol, arrol, hogy egymast marjuk. Peldat kellett volna mutatni, hogy igenis tudunk civilizaltan unnepelni, csendben, szepen. Ennyi.
    CSAK IGY TOVABB OLIVER! MI TUDJUK, HOGY MENNYIT ERSZ!!!KOSZI A BEJEGYZEST…

    Kedvelés

  46. szzol

    Jó lenne, ha egy ilyen cikk megjelenne a román sajtóban is, mert ők azt hiszik, hogy mi mind ilyen radikálisak vagyunk.

    A tagnapi nap folyamán a Cuj Online-on legalább három cikk jelent meg ami a magyarokat szidja, és mindenkit egy kalap alá tesz. Meg Funar-nak a hülye elképzelései, hogy hogyan kéne visszafogni a magyarokat.

    Ne is mondjam az Antena 3-at, amelyik minden lehetséges hírt lehoz a magyarokkal kapcsolatosan, de persze véletlenül sem pozitív értelemben.

    Kedvelés

  47. EN

    A bunkóságot sem a nezetiségi hovatartozás, sem a politikai nüansz nem menti. A kettős mérce azonban óhatatlanul szélsőségességet szül. Ezért van egyre tőbb antiszemitizmus is, ezért van gárda is. Kár, hogy a kettős mércét erőltetők börtönbe csukására nincs törvény, ami miatt jóhiszemú embereket kétségbeesésükben gárdákba és szélsőséges szervezetekbe kényzerítik!

    Kedvelés

  48. Gajdos György

    1)Kolozsvári-nak:
    Kolozsvári
    Gajdos Gyorgynek:

    Ne haragudj, de nevetséges vagy.
    Nem tom mit rendezett, szervezett a gárda, de személyesen ismerem a szervező ifjúsági szervezetek nagy részét… S az összes program lefutását végigvizsgálva sem kaptam meg hogy mit marad ki, mit is rendezhettetek ti?
    A tömeg pedig sokkal inkább elhúzódott a mindefajta nackóktól, inkább elundorottak az emberek tőlletek, nem hogy ti hoztátok volna őket. Több embertől is visszahallottam, hogy a templomi megemlékezés után nem akart tovább jönni, titeket látva.

    Válasz:
    Hát kedves Kolozsvári, akiket még a Református Teológiánál láttál felvonulni azok 80%-ban HVIM tagok voltak egész Erdélyből. Ezeket van bátorságom ismerni személyesen. A Református teológiától a Szent Mihály templomig vonló fiatalaok HVIM szervezésben voltak ott. A templomban már ott voltak mások is, gondolom az RMDSZ veteránjai. Onnét egyesülve ment ki a tömeg. Ha addig szép volt jó volt, akkor nem tudom miért nem volt jó azután.

    (Moderálva)

    Kedvelés

  49. EN

    Amúgy meg a Sorin Apostu ünnepi beszédében nem találtok semmi kivetnivalót, csak Máté András nem-elhatárolódásában? Megköszönte-e valaki a polgármester kedves, magyar ünnepünket méltató szavait?
    Aki a becsületességet erőnek tartja, az mind fasiszta? Az USA zászlaja árpádsávos, tehát fasiszta? Gyanúsan tendenciózus, szerkesztő úr! A neolibsi szellem éppen úgy értékeket tapos a sárba, mint a fasizmus! A másság tisztelete álnok érték: tagadja, hogy rossz és jó között különbség van!

    Kedvelés

  50. Gajdos György

    Kedves Zsolt!
    Már olyan elvont kategóriákban gondolkodsz,a melyeknek semmi köze a kézzelfogható valósághoz. Ezt írtad: “Ha mar szelsojobbos temaban kavarunk, akkor feltennem a kerdest oroszlanszivu testvereimnek, hogy nagy ellensegeik, a romanok es a zsidok, hogy ertek el, hogy a magyar nemzet allitolag alig piheg nyomasuk alatt. Erovel, felvonulassal, mellveressel? A zsidok soha ilyet nem csinaltak es megis iranyitjak a vilagot. A roman hadsereg u:to”ereje ugy az elso mint a masodik vilaghaboruban viccbevalo volt. Megis megnyertek mindkettot. A magyarok mindig is szerettek teljes mellszelesseggel nekirontani az ellensegnek, mikent azt a jelenkori politikai terkepen is latszik. Ideje volna mar lassan esszeruen politizalni. Kevesbe latvanyosan, de annal hatekonyabban.”

    Igenis a románok erőszakkal nyertek. Csak nem a saját erőszakjukkal. Igenis, háborúval nyertek. Nem ésszel nyertek hanem igenis, nyers erőszakkal. A Kolozsvári 80% magyarságot igenis erőszakkal módosították 20%-ra. A gárdista bajtárshoz hasonló hazafiakat igenis erőszakkal törik meg, Funár 12 évig volt e kincses toleráns európéer város polgármestere és ő az erőszakot jelképezte ami mindmáig nemcsak visszafizetetlenül maradt hanem további megaláztatások maradtak ránk. Stratégiai ügyekben nem haladtunk semmit. Felmorzsolódásunk gyorsabb ütemű mint bármilyen önrendelkezési terv tervezett valóra váltása. Az erőszak nem szalonképes, de eredményes. Ne legyen már annyira pavlovilag kondicionált, hogy igazságokat nem tud kimondani mert nem polkorrekt.

    Kedvelés

  51. Vándor

    Gajdos Györgynek:
    Nem kéne arcátlanul hazudni. A teológia udvarához 120 középiskolás diákommal jöttünk oda. Ez volt startból a tömeg 50 százaléka. Ők nem a HVIM tagság képviseletében és szervezésében voltak ott. Senki nem hívott, vagy kért fel bennünket a HVIM részéről, hogy vonuljunk oda. Erre mit válaszolsz? Hogy van hitele ezek után a bejegyzéseidnek?

    Kedvelés

  52. Gajdos György

    arnold írta:
    “akik helyeslően bólintanak – Erdély viszonylatában- a svájci modellre, de akik “amennyit (jelenleg) kell”, annyi tudnak románul, holott közismert hogy Svájcban ha valamilyen értelmiségi pályán akarsz érvényesülni akkor a négy hivatalos nyelvből legalább kettőt de a legjobb hármat tökéletesen kell-illik beszélni. De az Svájc ugye?”

    Kedves arnold, tudod jól, hogy éppen a románok túlnyomó többsége nem beszél magyarul.

    Kedvelés

  53. Gergely Balázs

    Néhány személyes észrevétel az ügy kapcsán:

    1. A Szent Mihály templomban tartott ökumenikus Istentiszteleten – akárcsak a korábbi években – az első sorokban sorfalat álltak a nemzeti lobogókat tartó fiatalok, többnyire teológusok. Felemelő, ünnephez méltó érzés, látvány. Az idén a HVM zászlósai is közéjük furakodtak, a szervezet fekete zászlóit lobogtatva. Ki engedte oda őket? Mit keresnivalója van a templomban bármilyen szervezet jelképének? Ilyen tappintatlan, ünneprontó és ízléstelen húzást még a politikai pártok sem engedtek meg maguknak! Sajnos a szervezők nem léptek közbe, és nem szólították fel az érintetteket, hogy mindezt ne tegyék. Pedig megtehették volna. Nem mellékesen, a HVM-es és gárdista csoportról sok mindent elárul az ünnepi gúnya, amelyben a templomot, az ünneplő résztvevőket és – nem utolsó sorban – magát az ünnepet megtisztelték. Akin nem militarista egyenruha volt, az felöltötte az ünnepi kapucnis pulóverét, hanorákját, szakadt farmerét. Mit is mondhatnánk? Felemelő látványt nyújtottak!
    2. A Biasini szálló előtt az EMNT és az MPP nem kapott szót. László Attila a HVM-re hivatkozva mondta vissza az EMNT beszédét. Arra hivatkozott, hogy precedenst teremtenének, melynek következtében a HVM-nek is szót kellene adniuk. Gondolom, hogy érzik az egyenlőségjelet… NESZE NEKED ÖSSZEFOGÁS!!!
    3. A Főtéren készült videó sokatmondó. Mi a különbség a Noua Dreapta-s “Afara, afara cu ungurii din tara!” és a “Gyarmatosítók takarodjatok!” rigmus között? Mi a különbség a Főtéren hőzöngő, magából kikelt gárdista agresszívitása és a Noua Dreapta-s futbaluligánok viselkedése között? Valójában semmi! Egyazon stílus, egyazon cél. Botrányt csinálni, megfélemlíteni, feltűnést kelteni minden áron! De nem Székelyföldön, mert ott nincs sok értelme, az emberek nagy része úgyis csak megmosolyogja őket, legyint rájuk. Kolozsvárra kell jönni, mert itt még durran is az akció. Decemberben már kipróbálták, és bejött. Most is bejött. És még jönni fognak, mert arra számítanak, hogy újra meg újra bejön.
    A mi bőrünkre játszanak, gátlástalan, szemét módon és igencsak eredményesen! De csakis azért, mert hagyjuk…

    Kedvelés

  54. egymagyar

    Kiss Olivér próbálkozós blogja
    Lássuk, mi lesz belőle(m)

    Ez az oldalad címe!!

    Kedves olivér, ne foglalkozz olyasmivel amihez nem értesz.. Ez a blog egy kalap fos. Fröcsögéssel és gyűlölködéssel tele.

    (Moderálva)

    Kedvelés

  55. Gajdos György

    Zsolt irta:
    “Ezek az emberek nem ertik meg, hogy a minden magyar altal ho”n ahitott autonomia, nem az o”, se nem az EU kezeben van, hanem egyesegyedul a romanokeban. 1989 ota nagy utat tettunk meg es meg tobb van hatra. De ez az ut a romansag joindulatan es sajat erdekein keresztul vezet, amit kizarolag kolcsonos tisztelet es bizalom reven szerezhetunk meg. Vagy volna mas alternativa? Kervenyezzuk az autonomiat Brusszelben? Vagy eppenseggel addig hergeljuk a romanokat, amig verontas nem lesz es akkor majd jonnek az amerikaiak es addig bombazzak oket, amig nem adjak fel Erdelyt? ”

    Elvileg az általad említett forgatókönyv sejtetése szükséges és kívánatos. Az erőszak háttérben tartása, nagyon halványan ugyan de mégis észlelhető közelségben. Ne gondolják, hogy demokratikus többséggel bármikor, bármit elvehetnek tőlünk.

    Kedvelés

  56. Gajdos György

    Vandornak
    Ugy hogy hetekkel azelőtt kezdte a HVIM a szervezést,a mint ahogy ezt sok RMDSZ-es elöljáró is tanúsíthatja akiknél jártak Vármegye képvislői. A Bocskai ruhába öltözött fiúk ls székely ruhás lányok közt legalább két párat ismerek, Vármegye, és összesen voltak vagy 6-7 pár. Azonkívűl személyesen ott voltam az ünnepséget megelőző vármegyés előkészítéseken a két teológiánál, sőt utána a holmijainkat is innet vettük vissza. Vármegyés elnökök, alelnökök, székelyföldi vármegyés ismerősők mindenütt. Hogy a HVIM milyen korán kezdte és milyen nagyságrendben megtudhatod itt a rendezvény előtt leadott beharangozóból:
    a http://szentkoronaradio.com/elszakitva/2010_03_11_az-erdelyi-hvim-marcius-15-en-nemcsak-megemlekezik-hanem-vissza-is-vag
    http://szentkoronaradio.com/elszakitva/2010_03_12_nem-engedunk-48-bol

    A kezetekben volt ugyan a papír, de nálunk volt a tömeg.

    Kedvelés

  57. Gajdos György

    Gergely Balázs írta:

    “Az idén a HVM zászlósai is közéjük furakodtak, a szervezet fekete zászlóit lobogtatva. Ki engedte oda őket? Mit keresnivalója van a templomban bármilyen szervezet jelképének? Ilyen tappintatlan, ünneprontó és ízléstelen húzást még a politikai pártok sem engedtek meg maguknak! Sajnos a szervezők nem léptek közbe, és nem szólították fel az érintetteket, hogy mindezt ne tegyék. Pedig megtehették volna.”

    Ha neked meg Cs. S.-nek, meg T.T-nak hallgatóság kellett akkor fogd be a csőrőd mert minden utólagos mosdatás és hazudozás ellenére a Ref Teológiás felvonulást a HVIM szervezte és adott embereket. A zsebszervezetek engedélyeket kértek mert a HVIM nem kapott volna engedélyeket. Pofára estetek szalonképes népség, résztvettetek a mi ünnepünkön majd most nem tudjátok hogy mosdassátok ki belőle magatokat.
    Mert ti 2…3 évig jegyeztek be egy pártot, majd 3..4 év után semmire sem mentek vele majd Sz. J. törzsfőnök elárulja a magyarokat.

    (Moderálva)

    Kedvelés

  58. gorike67

    Hat igen.Valoban nincs kulombseg a noua dreapta es a magyar garda kozott.Mind a ketto soven banda.Kar hogy elrontottak az unneplest es eleg szegyen a szervezoknek hogy nem volt batorsaguk vagy akaratuk leallitani oket.Ebredjunk mar fel a trianoni traumabol,vegyuk eszre hogy a jelen mas es nem lehet a vegtelensegig sebeink nyalogatasaval foglalkozni,hanem igen is a romanokkal egyut kene tegyunk valamit hogy erdelyi szellemben lehessen elni itt es nem mashol.Ami a marcius 15-et illeti Kosuth es Balcescu megegyeztek rajottek ok is 160 evvel ezelott hogy csak kozosen tudunk tenni valamit az ugyert.Sajnos keso volt.Mar megtortent a vilagosi fegyverletetel.Itt Gorgeyt,a nagy magyar mellveregetok learuloztak pedig csak az volt a celja hogy ne vigyen a vagohidra annyi embert amikor mar nyilvanvalo volt a vereseg.Es kesobb is bebizonyosodott hogy Deak Ferencnek volt igaza a kiegyezesnel aki realisan “nyilt szemmel”politizalt es el is erte celjait nem pedig a levert forradalmat siratoknak akik megmaradtak a magyarkodas szintjen de alternativakat nem voltak kepesek felmutatni

    Kedvelés

  59. Lajibá

    Gajdos, lebegtesd te az erőszakot otthon, a családodban. Az én gyerekemnek Kolozsváron kell iskolába járnia, míg a haverjaid visszahúznak Csíkszeredába. Semmivel sem vagytok jobbak az Új Jobboldalnál!

    (Moderálva)

    Kedvelés

  60. Vándor

    Gajdos Györgynek:
    Na akkor még egyszer, hogy tisztán értsed te is, mert a többi olvasó bizonyára érti:
    te ezt állítod: “…akiket még a Református Teológiánál láttál felvonulni azok 80%-ban HVIM tagok voltak egész Erdélyből. Ezeket van bátorságom ismerni személyesen. A Református teológiától a Szent Mihály templomig vonló fiatalaok HVIM szervezésben voltak ott. ”

    Ismétlem: a 120 középiskolás diák a felvonuló tömeg felét tette ki, és ők nem HVIM meghívásra mentek oda. Elferdíted a jóhiszemű kolozsvári diákság ünneplési szándékát, miközben hazugsággal akarsz itt egy rendezvényt kisajátítani. Ez milyen becsület?

    Kedvelés

  61. arnold

    @Gajdos György-“Kedves arnold, tudod jól, hogy éppen a románok túlnyomó többsége nem beszél magyarul.”
    1. Kedves G.G tudod, jelen pillanatban nem a románok túlnyomó többsége óhajtja az autonómia, vagy az arra hajazó valamilyen államszerveződési formát. Vágod?
    2. Amúgy a románok túlnyomó többsége nem Erdélyben él.
    3. Teszik nem tetszik de úgy néz ki egyenlőre az ország ahol élünk Románia, tehát e kereten belül kell megtalálni az utat a békés optimális egymásmellett éléshez. Mert szeretni nem muszáj egymást de tisztelni és egymást tolerá…aj ezt nem szeretitek, vagyis eltürni kell.

    Kedvelés

  62. arnold

    @Gajdos GY.- “Ha neked meg Cs. S.-nek, meg T.T-nak hallgatóság kellett akkor fogd be a csőrőd …” a kifejezésmód, minősiti az embert. Ami pedig az általad vélt “erőt képviselés” nem egyébb mint kártékony, magyarságnak káros, szánalmas handabandázás.

    Kedvelés

  63. Gajdos György

    Kedves gorike67,

    ahhoz hogy Deák Ferenc reálisan politizáljon előbb meg kellett történnie az 1848-as forradalomnak és 1849 végéig tartó szabadságharcnak. Mert ez hozta meg az elnyomó agyában azt a szorongást ami rávitte a magyarok javára történő kompromisszumra.

    Nem győzőm csodálkozni ezeken a végtelenül gyáva, csonka lelkű, önbecsülésükben megsemmisített igenis, minden tiltakozásuk ellenére, kooooolózsvári személyeken. Azt hiszem az egyedüli különbség köztük és a nemzetiek között nem is politikai, hanem egézségügyi. Ahhoz, hogy ma 2010 ben egy kolozsvári magyar a nemzeti tábort támogassa, csupán egézséges kell legyen. A lelki nyomorékok, az ösztönéletűek maradhatnak a problémák nem tudomásul vételénél. És ez mindig meggyőző érveket szolgáltathat, hiszen egyrészt a város magyarsága globálisan, hosszabb időtávlatban mindig, de mindig veszített eleddig. Veszített népességében, épített örökségében, a román lakossághoz arányított gazdasági jelentőségében (ez külön téma, mert nem a szabad piac erőinek tulajdonítható a helyzet, hanem, az egy adott területre mindig másodikként érkező román tulajdonú cégek helyi hatóságok általi hallgatólagos támogatásának. De, pszt!, ne mondjak ilyen “felelőtlenséget” nehogy indulatokat szítsak, igaz toleránsék? ) Mindez valóság, s a a holnapi megélhetésre hivatkozva elhessenteni a kérdéseket NEM MEGOLDÁS.

    (Moderálva)

    Kedvelés

  64. Gajdos György

    Vándor, te ki vagy? Én vállalom magam, hogy ne férjen hozzá kétség hogy ki mondja és az aállítás a későbbiekben is bizonyítható legyen. De egy álnéven bejelentkező ha állít valamit és ha történesen ellenkezik azzal amit én tapasztaltam hát ne haragudjon, akkor valamiben kételkednem kell. Minden Árpádsávos vármegyés vagy MG tag volt. A fényképeken megtalálható hol kezdődnek az Árpádsávot lengető személyek és meddig tartanak. A fényképeken látható Bocskai gúnyásokat a Vármegye adta, ők bérelteéka ruhákat. Végig a tömegben számtalan kolozsvári és erdélyi vármegyést ismerek. Mégegyszer, hetekig tartó szervezőmunka folyt előzőleg a HVIM részéről amibe eredetileg lovashuszárok is lettek volna stb, És ennek számtalan nyoma. Nem tudom honnan veszed Vándor, a “120 diákod a tömeg fele startból” ellentmondást nem tűrő megállapítást. Hol voltak a tömegben? A rezesbanda és a MG között, azután??? Tiszta mellesleg a rezesbanda az ünnepély előtt a HVIM egyik főhadiszállásán, Ref Teollógián, gyakorolta az Erdélyi Induló reveizinoista dalt, amellyel indultak, mindenzta HVIM népes tagjainak táraságában a teremben. Mi a fenét magyaráztok ti koooolózsvári, aszott, komcsi, örökös ” közéleti szemeélységek”?????????

    Kedvelés

  65. Kedves Gajdos György!
    Azzal,hogy eröszakra úszitod az embereket nem érsz semmit vagy,hogy vered a melled,hogy mennyit tett a HVIM egy marcius15 i rendezvényen.Aki akar tenni valamit csendben teszi és hallgat vele hacsak nem azert teszi hogy felfigyeljenek rá.
    Én személy szerint Kolozsváriként nem értetek,se az Rmdsz-ért egyik szervezetért sem mentem az ünnepségre azért mentem mert ugy éreztem és ha tesz bárki,bármit a magyarságért tegye és ne reklámozza mert azzal,hogy ugrál mint a majom a ketrecbe a főtéren vagy fitogtassa hogy ő mit tett, energiát veszitünk vele!Van amiben eggyetértek veled mint láthatod fentiekben idéztem is tölled és megértem némileg,hogy kivagy akadva én is.De megkell tanulnunk elösször is iskoláinkban a tiszteletnek,becsületnek,nyelvünknek,hagyományainknak,öntudatunknak,újra értékét helyére billenteni,generacioról generációra továbbadni.A jelenlegi helyzetben siralmas az iskalapadokból kijövő gyerekek szóbösége,általános müveltsége.értékrendje és nem beszáélve az öntudatukról.Ennek a javitásához mindenki a maga nemében hozzá kell járuljon és jogfosztottságainknak jogerösséget kovácsolni de nem eröszakkal.Azzal én is eggyetértek,hogy nevén kell nevezni a gyereket csak többet ésszel mint erövel!!!! Szerintem kár vitatni a semmit

    Kedvelés

  66. Gajdos György

    Adjon az Isten!

    Kedves Humus,

    ha uszítanám se tenném itt, csupán fel kell eszméltetni a koooolózsvári magyarságot (is). Akkor fogunk boldogulni, ha megvan az autonómia. Kár apró lépések illúziója közepette hátrafele lépni vagy legfeljebb helyben állni. Időtöltés. Követelnünk kell következetesen az autonómiát, annak jogi kodifikálását és nekiállni azt megvalósítani, akár saját rendfenntartó szervezetek létrehozásával amelyek egy adott pillanatban hasznossá válhatnak. Attól a perctől lesz lehetséges egy teljes lélektani kicserélődés, a magyar minőség hivatalossá válásával. Ezért kell harcolni, ez az új időszámítás kezdete. Említetted a magyar diákok katasztrofális szóbőségét, hát akkor hajrá folytassuk a megkezdett utat, majd az ő gyermekeik már egyáltalán nem is fognak magyarul beszélni…. Amit most erdélyi magyar közéletnek neveznek az a végromlásban létezés közbeni annak tudomásul nem vételének a művészete.

    Szebb Jövőt!

    Kedvelés

  67. Azzal viszont eggyet kell értenem veled Gajdos Gy. h én sem láttam 120 diákot eggyet sem csak a templomban párat nem áltam neki számolni :D.Bizonyára kényszerrel kihozta valamelyik tanáruk és joszántukból elillantak mint általában.De attól a tényekről lehet beszélni anélkül,hogy ocsárolnál bárkit lehetne vitatkozni itt székely hüségről is ám a történelem során nem szentek ők sem stb.De akkor amikor egy kalap alá mosol minden Kolozsvárit…mi a fészkes fenének jösztök Kolozsvárra tanulni akkor eggyáltalán?!!!

    Kedvelés

  68. Gajdos György

    Adjon az Isten!

    Bocs, Humus, egyáltalán nem nézünk le mindenkit, a fenti bejegyzések ilyen szempontból téveseknek tekinthetők, a rengeteg önfeladó véleménye késztetett ezen válaszokra. Amúgy, történelem ide vagy oda, ma 2010-et írunk, össz erdélyi magyar probléma van, össze kell fognunk, ott és úgy kell segítenünk egymást ahol lehet.

    Szebb Jövőt!

    (Moderálva)

    Kedvelés

  69. arnold

    Tiszta a kép Gajdos György, nem vagy koooolózsvári, hál’istennek tenném hozzá…s még csak annyit nem te fogod megváltani a kolozsvári magyarokat mert erőszak csak erőszakot szül és az a fajta politikai hitvallás (ha úgyan hitvallásnak lehet nevezni) amit te képviselsz az elmőlt században már kétszer háborúba taszitotta Európát.

    Kedvelés

  70. Gajdos György

    Adjon az Isten!

    Kedves arnold,

    amit most erdélyi magyar közéletnek neveznek az a végromlás átélése közbeni annak tudomásul nem vételének a művészete.

    Nem győzőm csodálkozni ezeken a végtelenül gyáva, csonka lelkű, önbecsülésükben megsemmisített igenis, minden tiltakozásuk ellenére, kooooolózsvári személyeken. Azt hiszem az egyedüli különbség köztük és a nemzetiek között nem is politikai, hanem egézségügyi. Ahhoz, hogy ma 2010 ben egy kolozsvári magyar a nemzeti tábort támogassa, csupán egézséges kell legyen. A lelki nyomorékok, az ösztönéletűek maradhatnak a problémák nem tudomásul vételénél. És ez mindig meggyőző érveket szolgáltathat, hiszen egyrészt a város magyarsága globálisan, hosszabb időtávlatban mindig, de mindig veszített eleddig. Veszített népességében, épített örökségében, a román lakossághoz arányított gazdasági jelentőségében. Mindez valóság, s a a holnapi megélhetésre hivatkozva elhessenteni a kérdéseket NEM MEGOLDÁS. Sajnos ezek vagytok ti: UDMR, a Málészájú Polgári Párt, hagyományörző körök és egyesületek. Ahogy ma műkődnek, tagadhatatlanul nem befolyásolják a médiát, közvéleményt és nem várható tőlük számottevő javulás. A Magyar Gárda megmutatta a román közvéleménynek amit akart, nagyobb visszhanggal mint a legtöbb trágyadombi “civilizált” kukorékoló. Inkább állnátok be mögénk, mintsem a képzeletbeli légváraitokat építgetnétek és vérre menő acsarkodással marnátojk egymást a nem tudom miért, hiszena legtöbbetekről csak akor hallani ha más csinál valamit és ti parazita módra akkor próbáljátok megismertetni magatokat. Mégis, milyen ábrándokat dédelgettek, minden gittegyletből világhatalom lesz s ti lesztek az élén?

    Szebb Jövőt!

    (Moderálva)

    Kedvelés

  71. KeleMén

    Olvasom a fenti hozzászólásokat és ámulok. Mintha mindenki megveszett volna. Egy biztos, ismételten sikerült összeugrasztani minket. Kiknek-is?
    A Március 15.-i eseményhez csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy annak a csapatnak vagyok a tagja, akik huszár felvonulók lettünk volna a menetben. Minket nem engedtek be Kolozsvárra (kik-is?), azzal a magyarázattal, hogy Kolozsvárra (ez egy közvetett információ) nem mehetnek be lovak (jó, hogy Rómába igen, oda is meghívtak, mint hagyományőrzőket)!
    Mi tudomásul vettük a gáncsot, hisz világos volt, hogy ez az esemény alaphangon is felborzolja majd a kedélyeket s Kolozsvár helyett Bánffyhunyadon vonultunk fel kalotaszegi legényekként egy magasztos ünnepen. Ismétlem ÜNNEPEN!
    Az, ami Kolozsváron történt, rámutatott arra, hogy ameddig nincs egyetértés közöttünk, magyarok között, addig sehova sem jutunk, juthatunk el. Azok, akik egyesek szerint, megzavarták az ünnepséget, magyarok. Olyanok mint mi, csak másképp látják a “közös cél(van egyáltalán ilyen?)”-hoz vezető utat. Nem védeni akarom őket, hisz a viselkedésük, magatartásuk jellemzi őket ( http://video.szabadsag.ro/play.php?vid=834 http://video.szabadsag.ro/play.php?vid=833 ). De a torzítás, félre informálás sem vezet jóra. Én nem találok semmi kivetnivalót a Bocskaiba öltözött és adott esetben Árpád sávos zászlót tartó fiatalban. Esetleg csak annyit, hogy nem ez az alkalom, ahol ez a szimbólum kell az uralkodó legyen, hisz az 1848-1849-es Szabadságharcnak megvannak a saját jelképei, tartsuk azokat tiszteletbe.
    Még egy megjegyzés a blog szerkesztőjének. A tolerancia fontos, de a megalázkodás káros. Ne vakítson el minket egy olyan réteg, aki igenis tisztel és becsül minket, de ne jellemezze a mellettünk élőket az a szervezet, mely a kiirtásunkat tűzte ki célul. Van ilyen is és olyan is. Tavaly Lettországban járva, egy középkori fesztiválon, egy ott született orosszal beszélgetve, értettem meg egy világos tényt, ami Erdélyre is érvényes. Azt kérdezte tőlem, miért hibás ő azért, hogy valamikor a XX. század elején Sztálin az ő nagyapját Lettországba telepítette? Ez van! Tetszik, nem tetszik mid itt vagyunk. És mind hazánknak tekintjük ezt a földet. természetesen vannak olyanok, akik később jöttek (példa: Zilah lakossága 1966-ban: 5 302 román 6 746 magyar; 1977-ben: 21 388 román 9 665 magyar; 1992-ben: 53 547 román 13 637 magyar), de már nem ők a hangadók, hanem a gyerekeik, unokáik. Ők ellenben már itt születtek. Na, erre mi a megoldás?

    Kedvelés

  72. arnold

    @Gajdos György. A vérre menő acsarkodóban rád ismerek, sőt a trágyadombon kukorékolóban is.
    Valóban szép jövőt, de nélküled. 😀

    Kedvelés

  73. A gárdások vagy a vármegyések közül valaki el tudja végre magyarázni, miért vittek ki gyásszallagos koszorút, amelyen azt írja: a Székely Hadosztály emlékére? Mi köze ennek március 15-éhez?

    Kedvelés

  74. TE

    Felmerül a kérdés, kedves barátaim, hogy tudják-e ezek az emberek, akik kint hőbörögtek március 15-én, hogy miért is “harcolnak”?! Már tudom is a választ: a magyarságért! De mit is jelent ez?

    Hiszen kiindulva a székelyföldi esetből, nem tudjuk elmagyarázni, hogy mit is akarunk. Bővebben azoknak, akik nem voltak jelen: tavaly, amikor Băsescu államelnökünk “megtisztelte jelenlétével” a Tusványost, a tömeg autonómia feliratos táblákat tartva a kezében fogadta. Amikor a hurrogás miatt már nem tudta megtartani a beszédét, kiválasztott a tömegből egy hölgyet, aki ugyancsak egy ilyen táblát tartott a magasba és megkérte, hogy menjen fel a színpadra és magyarázza el, hogy mit is követel pontosan? Szégyenszemre, a hölgy nem tudott válaszolni neki, nem tudta megmagyarázni, hogy mit követel…

    Ez egy remek húzása volt kedves államelnökünknek, hiszen most már jogosan mondhatják román honfitársaink, hogy ott volt a lehetőségünk, hogy elmondjuk mit akarunk, szót kaptunk, mi pedig még azt sem tudtuk megmagyarázni, hogy mit követelünk. És mindez Székelyföldön történt!

    Nem kellene inkább hazamenniük a gárdás fiatalembereknek és felvilágosítaniuk az otthon maradottakat arról, hogy miért hőbörögnek itt, Kolozsváron?! Lehet, hogy jobb lenne mindenkinek!

    Kedvelés

  75. Nemo

    Gajdos kitűnő példája annak, hogy milyen mélyre képes hatolni az emberi elmében egy rendkívül egyszerű, de hatásos agymosás. Neki kalapácsot adtak a kezébe Magyarországról, most meg minden szeget be akar verni vele. Később majd persze orrokat verne be, hiszen ez számára természetes és egyszerű megoldása mindenféle problémának.

    Ugyanakkor jó munkát végez a román titkosszolgálatoknak. Hiszen most éppen arra van szüksége bizonyos romániai köröknek, hogy néhány kamikaze jól beleálljon a kolozsvári betonba december 1-jén, március 15-én, hogy aztán lehessen hivatkozni a magyar veszélyre. Amíg a titkosszolgálatok malmára hajtják a vizet, addig Gajdosnak és társainak nem lesz komolyabb bántódásuk, legfeljebb egy-két pénzbírság, ejnyebejnye, ilyesmi.

    Aztán amikor már nem kellenek a titkosszolgálatoknak, akkor legközelebb, amikor Kolozsvárra jön gárdaruhában, SS-jelszavakkal, nem a rendőrség viszi majd be, hanem egy kapualjban kiveri a szart is belőle néhány “részeg rendbontó elem”, akiket aztán majd nem lehet azonosítani. Esetleg elviszik egy zárt furgonnal egy irodába, ahol egy kékszemű pasas szépen elbeszélget vele, hogy utána akkor is hátranéz majd, amikor a vécére megy. Így megy ez.

    Kedvelés

  76. nóci

    Arhív anyag a Krónikából:

    Székely Gárda alapítása kilátásban

    2007. 10. 31. 09:17

    A csíkszeredai Csibi Barna elégedetlen a romániai magyar politikával, legyen az jobboldali vagy baloldali. Éppen ezért lelkesen üdvözölte a Magyar Gárda létrejöttét, csakhogy ebbe nem vették fel román állampolgársága miatt. Ekkor pattant ki az ötlet a fejéből: megalapítja a Székely Gárdát.

    Csibi 28 éves, Csíkszeredában pénzügyi ellenőr, és két hónapig a Székely Nemzeti Tanács csíkszeredai kirendeltségének volt elnöke, de lemondott, mivel úgy látta, hogy a szervezet az RMDSZ befolyása alá került. A Székely Gárda megalapítása egyelőre nem történt meg, Csibi alapítókat és tagokat toboroz. Az egyesület bejegyzéséhez három alapítóra van szükség, amelyből kettő egyelőre hiányzik. Csibi a következő érvekkel indokolja egy ilyen szervezet szükségességét: erősíteni kellene a székely nemzettudatot, és ki kellene harcolni az önrendelkezéshez való jogot. A fiatalember úgy véli, hogy helytelen a székelyeket kisebbségnek nevezni, inkább a gyarmatosított nép meghatározás illene rá. És ha ezt elfogadjuk, akkor a székelyeknek joguk lenne a függetlenséghez. Csibi szerint a székelyek tehetetlenek és inkább beletörődnek a kisebbségi státusba: ő ezen szeretne változtatni.

    A Székely Gárda a Magyar Gárda székelyesített változata lenne: jelképük az árpádsávos lobogó, illetve az eskü szövege a magyar nyelv, a székely nép, a magyar nemzet, a Székelyföld, a magyar haza védelmét írná elő. A tagok szellemi és fizikai kiképzést is kapnának: a román, a magyar és a nemzetközi jog törvényeit kell elsajátítaniuk, illetve nyugalmazott katonák tartanának kiképzéseket nekik.

    A kezdeményezést nem kommentálta sem Csíkszereda polgármestere, sem pedig Csibi Magor, aki unokatestvére a Székely Gárda életre hívójának, és a Liberális Párt ifjúsági tagozatának elnöke.

    (kronika.ro)

    Kedvelés

  77. erika

    Oliver, most az egyszer feltetel nelkul teljesen egyetertek veled. Hanyinger kornyekezett a foteri hoborges video lattan. Es csak az jutott eszembe, hogy o azt kiabalja gyarmatositok haza, en annyit mondtam volna neki, hogy o is szep csendben menjen csak haza es ott kiabaljon Szekelyfoldon. Nem kerunk az efele “haza”fibol.
    Azt nem ertettem en sem, hogy magyar politikusaink miert turtek meg oket, mar rogton az elejen el kellett volna hatarolodni toluk. Semmi kozuk nem volt egy kolozsvari bekes marcius 15-i unnepleshez.

    Kedvelés

  78. Zsolt

    @koliver: a “kitorolt” bejegyzesekrol.
    Amennyiben en voltam figyelmetlen elnezesedet kerem. De inkabb hajlok azt hinni, hogy valami technikai problema merulhetett fel, mert ma reggel 10 ora fele se a sajat se a pillanatnyilag elottem megjeleno egy-ket bejegyzes sem jelent meg. Vegulis mindegy. Megertheted, hogy elegge felhaboritott. Megegyszer bocsi!

    Kedvelés

  79. egy szemlélő

    Kedves vitázó felek!
    Van egy nagyon nagy baj itt köztünk, magyarok közt. És az nem az, hogy a gárdisták Kolozsváron hőbörögnek. A baj ott kezdődik, kedves vitázók, hogy a mi politikai elitünk nem ért el semmi az elmúlt 20 évben. Ott csücsülnek a parlamentben, Markó ott áll Boc úr hátánál minden tévécsatornán, és vigyorog. Kapja a pénzt, benyal nekik és leszar minket. Látja ezt a székely ember, a magyar ember, bárki akinek van köze hozzánk és mit gondol: hát itt valami nagyon el van baszva, itt bizony változtatni kell. Hogy változtatunk? Radikálisan. Magyarországon is ez van. Azért van szélsőjobb, mert ilyen a magyar kormány. Egy NULLA. Ha egy 10%al is többet tett volna az RMDSZ értünk, már nem hőbörögne senki. De semmit. Itt kéne keressük a bajt, ott fenn. Őket kell eltüntetni és eltünnek a szélsőjobbosok. Addig mind kiabálhatunk itt, hogy minek kellett Kolozsvárra jönni, minek kellett ilyen jelképeket használni. Nem az ő hibájuk. Nem a gárdistákkal kell vitázni! Őket hagyjuk, hogy nyugodtan csinálják a dolgukat, mert úgyse lehet ezt megváltoztatni fogjátok fel. Amíg így áll a belső politikánk úgyis lesz szélsőjobb.
    Költői kérdés: valaha megváltozik-e ez a politikai elít?:)

    Kedvelés

  80. Májai Ferenc

    Szégyeltem magam,miért mert együtt vonultam a Magyarországon is kitiltott “gárdistákkal”.Minden évben ott voltam a koszoruzáson. Miért kell egyeseknek elrontani azt ami szép és felemelő kellene legyen.74 évet leéltem szükebb hazámban Kolozsváron,soha nem volt nemzetiségi problémám sport társaimmal. S akkor jönn egy Marosludasi fiatal ember ordibál a Főtéren. A teologusok okosan elvonultakl és elhatárolodtak.Miért kell még nehezebbé tenni ugyis elég nehéz sorsunkat. Kinek jó ez? Kinek a malmára hajtják a vizet? Talán a S.R.I nek? Én szeretném a még hátra levő éveimet ha lehet nyugodtan megélni.Nem vagyok se félős se be@ri.,de sokszor elgondolkozom azon vajon mindent megtettem,azért,hogy ne legyen része a felnövő fiatalságnak a megaláztatásban amiért Magyarnak született. Fejezétek be a mocskolodást és az egymás gyalázását hisz jó izüen röhögnek rajtunk . Mint az a férfi az Univarsitatii felet levő ablakból intve halál rátok.KELL EZ NEKÜNK?

    Kedvelés

  81. Zsolt

    Kedves Gajdos Gyorgy!
    Amikor azt kerdeztem, hogy vajon egy figyelemfelkelto verontas, esetleges amerikai, magyar(orszagi), stb. fegyveres kozbeavatkozas, az amire alapozzuk a kemenyvonalas megkozelitest, akkor azt irod, hogy:

    “Elvileg az általad említett forgatókönyv sejtetése szükséges és kívánatos.”

    Szamomra ugy tunik, hogy eltevesztetted a “sportagat”. Valahol mashol, valamikor maskor valoszinuleg alkalmazhato lehet(ett) ez a strategia. De itt es most teljesen mas mu”fajrol van szo. Egyetertek, hogy nem kell elhallgatni torekveseinket, nem kell beletorodni abba, ami van.
    De azt hogy mennyire vissza’s az M.G. fele megkozelites egesz jol tukrozi az a teny, hogy annal hangosabb a magyar szelsojobb, minel engedekenyebbek a tobbsegiek. Ez nem forditva kene mukodjon? Feltetelezem, hogy a M.G. tipusu ideologiat Erdelyben nem a magyarorszagi politika szulte, hanem az letezett 1945 ota, csak most, Gyurcsanynak hala, testet es egyenruhat oltott. Viszont 10 evvel ezelott szusszanni se mertek a ho”zo:ngo:k, mert abbol egy-kettore nagy baj lett volna. Miert csak most, hogy a roman szelsosegesseg eltunt a politikai szinterrol, bujtak ki a foldbol a “bator” magyarok? Mivel magyarazhato, hogy jobbara csak Erdelyben lehetseges “megvedeni” a magyarokat, Szlovakiaban, Szerbiaban, Ukrajnaban nem? Vajon nem-e azzal kapcsolatos, hogy egyedul itt tortenik az, hogy ugy a helyi igazgatas szintjen, mint a legmagasabb – miniszterelnoki es allamfoi – szinten koszontik a magyar nemzeti unnepet.
    Az en meglatasom szerint, ha a romanok lenyelik az M.G. jelzesu keseru pirulat az iden, akkor jovore garantaltan emelkedni fog az adag. Figyelem! Ezt a romanok is tudjak.

    En ugy latom, hogy az M.G. et co. teljesen rossz lora tesz, mitobb hatrafele lovagol. Az erdelyi magyar autonomia egyetlen nyeregben tud megmaradni es elore jutni. Az Erdely mint egesz es Romania tobbi resze kozotti alapveto mentalitasbeli kulonbseg a kulcs.

    Egyetertek azzal is, hogy aki nem ker az biztos nem kap. De ha valaki ker csak harom esetben kap: ha megsajnaljak, ha erdekeltte teszik a masik felet, vagy ha megfelemliti azt. Az elso kizart, mert az csak akkor lep fel, mikor mar post mortem visszasirjak a letunt kisebbseget. Az M.G. a harmadik uton indult el, a “tolera’nse’k” a masodikon. A harmadik ut nyilvan kudarcra van itelve, mivel abszolut kisebbseg vagyunk ugy Erdelyben mint az egesz Karpat medenceben es mar eleg jol e’lu:nk ahhoz, hogy a magyarok tobbsege ne vallalja a ho”s szerepet, ha ez azzal jar, hogy egy egyenlotlen polgarhaboruban lemaszarolhatjak a csaladjat, azelott meg azutan pedig fe’l megszolalni az utcan. Marad hat a harmadik, formaljuk at mi a tobbseget, a sajat erdekunknek megfeleloen.

    Az eszuket hasznalo roman politikusok jol tudjak, hogy lenyegeben erdektelen, hogy a szekelyeknek van-e autonomiajuk vagy sem, hogy hova milyen es mekkora tablakat teszunk ki, ha a mindenfele urlapokat magyarul is ki lehet-e tolteni, stb. Tehat ha jol kufarkodunk aka’rmit a’t tudunk vinni. Ha viszont a roman politikus ugy latja, hogy ha’la a magyar szelsosegeseknek, olyan szintre emelkedett az istenadta jone’p fe’lelme es bizalmatlansaga, hogy abbol konnyebben csinal politikai to”ke’t, akkor lesepri az asztalrol a magyarok nyavalyas 6%-os voksat, es a sokkal jovedelmezobb nemzetfelto kampanyba kezd. Manapsag nem “biznisz” nagyromannak lenni! A M.G. viszont mindent megtesz, hogy ez megvaltozzon.

    Kedvelés

  82. Kolozsvari

    @Gajdos Györgynek

    “Nem győzőm csodálkozni ezeken a végtelenül gyáva, csonka lelkű, önbecsülésükben megsemmisített igenis, minden tiltakozásuk ellenére, kooooolózsvári személyeken.”

    Ez a gárdisták nagy magyarsága? … Hogy szidjuk, és mocskoljuk a magyarokat?!
    Szavaid jellemeznek….
    Ameddig épkézláb érvekket nem tudsz hozni, és ameddig kérdésemre (Mit tesztek ti az erdélyi magyarságért?) nem válaszolsz, nem sikerül hitelt, becsöletet nyerned mint vita partner…

    A rendezvényen pedig igenis résztvettek a középiskolások.
    Egy kicsit ki kellett volna nyitni a szemeket… 3 kórus( kb. 150 ember), s azonkívül úgy a templomban mint a Biasininál jelen volt kb. 300 gyerek.

    S ha te magadba és a te fajtádban látod az erdélyi magyarság “megmentőjét”, nem ezen a világon születtél.

    “mindenzta HVIM népes tagjainak táraságában a teremben” – tényleg olyan sokan lennétek mind ahogy mondod, ha egy terembe befértek. 😀

    “A Magyar Gárda megmutatta a román közvéleménynek amit akart” mégis mit akartok? Nagy-Magyarországot és magyar Erdélyt? … én is szoktam álmodni. De azért épp ekkorát… És kicsit meg kéne értenni, hogy azok az idők már rég lejártak…

    “Akkor fogunk boldogulni, ha megvan az autonómia.”
    Az miért Kolozsváron kéritek? Tudtom szerint Székelyföldnek az autonómiájáról beszélünk… Ezt nem otthon kéne kérni?

    “résztvettetek a mi ünnepünkön”

    Soha nem volt, és soha nem is lesz egy kolozsvári ünnep a tietek. A Kincses város a kolozsváriaké, ti idejösztök tanulni a mi egyetümünkre, dolgozni a mi cégeinknek, nehogy otthon éhen halljatok, és a tietek már a város, s a MI ünnepünk? SOHA! A kis gárdátok a 15-20 tagjávval nehezen fizeti ki az 500 millió lejes büntetést, amit “parancsnokotok”, a most is letartúztatott Balázs Pál-Gergely kapott… Hisz a fellebezésetek több mint valószínű hogy nem jár sikerrel….
    Hátha megtanuljátok. hogy üljetek otthon, mert Kolozsváron nincs rátok szükség. Nagy hősök vagytok, mert este hazamentek, és kész. S a hülyeségeteknek mi isszuk meg a levét. Úgyhogy ne csodálkozz, hogy az embereknek nem kelletek itt.
    És jővőre biztos vagyok benne, hogy ki lesztek rakva az ünnepségről, ha megjelentek.

    (Moderálva)

    Kedvelés

  83. egyetemista tizenéves

    Kedves Lajibá!

    Kolozsvár Erdély fővárosa, s amíg itt nincsenek rendben jogaink, addig máshol sem lesznek rendben. Egyébként meg már Csíkszeredában is félnek az emberek megszólalni magyarul, magyarokat vernek ugyanitt. Ébredj magyar!

    A felvonuláshoz pár megjegyzés!

    Köszönjük a diákoknak, akik – Gajdos György nem pontos megfogalmazásához képest – a teológiától indultak szép számban, vármegyés nem volt több 30-40 személynél, de ezek fele BOCSKAI-ban és SZÉKELYRUHÁ-ban, ill. NÉPVISELET-ben volt, nem pedig köznapi viseletben, ahogy itt sok jelen nem lévő fotel-fórumozó állítja.
    Nem tudom megérteni, hogy miért kell összemosni mindent és mindenkit, közben jól szélsőségezve, fasisztázva!

    Az, hogy 1 – EGY – gárdistán SS-jelszó volt, az csakis az ő magánvéleménye és -ügye. Az, hogy a MG Székely Szakasza Székelyföld NEM Románia feliratú táblát vitt, megint nem azt jelenti, hogy pl. az HVIM – és nem HVM, ahogy egyik tájékozatlan kommentelő többször is tévesen írta – egyetértene vele, szintúgy, ha valaki megnézi a főtéri videót, a vármegyések fele nem skandálta az egyesek számára sértő mondatokat.

    Szóval sokkal árnyaltabban és pontosabban kellene fogalmazni – talán ez nem szándék? – és nem összemosni és elferdíteni a dolgokat.

    Kedves Kiss Olivér!

    Gratulálok a díjaidért, de ezért a bejegyzésedért nem, talán annyiban jó, hogy van ilyen is, hogy mutatja, mennyire elfogult és “eltérült” a magyar értelmiség egy része.

    Még annyit utószóként, hogy vicces volt, hogy mindenhol úgy jelent meg az ünnepség hirdetése, hogy 9 magyar szervezet rendezi azt, amikor ezek együttes tagsága nem mozgatott meg annyit, mint a HVIM egyedül, persze itt is az EMI-vel a felsorolás elején, amelyik az elnökön és egy zászlótartón kívül alig sorakoztatott fel valakit.

    (Moderálva)

    Kedvelés

  84. Kedves TE!
    Felmerul a kerdes valojaban mit is jelent a magyarsag az erdelyieknek, es a magyar hataron tuliaknak?

    A magyar allampolgaroknak a magyarsag egy nagy semmi. Ok mar europaban gondolkoznak, es leszarnak mindenkit. Bebizonyitottak a 2004 december 5.-en zajlott Kettős állampolgárságról szóló népszavazás eredményeivel. 20 eve a hataron tuli magyarok keresik magyarorszagon a magyarsagukat, de sajnos nem jon be nekik.
    Nekik nem szamit a hataron tuli magyarsag csak azert mert magyarnak szulettunk a trianoni hatarok meghuzasa utan az anyaorszagon kivul.
    Nekunk kolozsvariaknak es akik magyarorszag hatarain kivul elunk, a magyarsag nagyon sokat jelent: Igazan erezzuk a kissebbsegi sorsot nap mint nap, megtapasztaljuk a diszkriminaciot is idonkent, es buszkek vagyunk arra is hogy nyugati civilizacio felmenoi vagyunk. Igy buszken de kissebbsegben elunk, es igyekszunk kiegyezni a tobbseggel.
    De van meg egy kulon kategoria: A Szekelyek. Akik elleptek nem csak magyarorszagot, kolozsvart, politikai partokat es allami hivatalokat hanem meg raadasul ha megkerdezed a szekely te ki vagy? magyar vagy szekely? elobb szekely aztan magyar, es ha a roman allamtol kaphat valamilyen hasznot – ide ertve a politikai partokat is (RMDSZ) akkor a szekely az roman allampolgarsagu magyar nyelvet beszelo szekely. Es ha magyarorszagrol juthat valamilyen haszonhoz valamilyen palyazat utjan, akkor – szegeny szorvanyban elo magyar szekely. – Itt a legfontosabb a szavak sorrendje ami azt tukrozi hogyan nyal a szekely ott ahol kap….
    Mi a magyarsag nekunk? Becsulet kene legyen elsosorban az a becsulet ami hianyzik nagyon sok romanbol, es ezert a romanok tisztelhetnek bennunket, de a szekelybecsulet az egy ketszinu dolog… Ugyanigy a kolozsvari reformatus teologiarol evente marcius 15. elindulo csapat is csak egy celt probal megteremteni: a szekely autonomiat. Ok, ez rendeben is van , mineket kolozsvariakat nem zavar, ha a szekelyeknek van autonomiajuk. Az egyeduli dolog ami zavar az az hogy hogyan akarjak elerni: kihasznalva mindenkit, magyart, romant, kolozsvarit, budapestit, stb… csak azert hogy a kedves szekely autonomia megvalosuljon. Ok, ez engem nem is zavarna ha nem borzolnak a kedelyeket a szulovarosomban , mert innen a szekely hazamegy, de en itt maradok a romanok kozott, es majd magyarazkodnom kell nekik, hogy en nem vagyok az a magyar aki felvonult, en nem akarok autonomiat itt Kolozsvaron, mert tudom hogy megvalosithatatlan, en csak bekeben akarok elni a roman szomszedokkal, kollegaval, mert nem a szekely es a magyar a szomszedom, a kollegam, mert ok nincsenek itt, vagy legalabbis nagyon kevesen vannak magyarajkuak akiekkel egy atlagos kolozsvari magyar – aki nem magyar cegnel dolgozik – naponta talalkozik.
    Ez a baj itt: keveritek a kedelyeket egy olyan helyen ahol SOHA nem lesz tobbet magyarsag vezeto szerepben. Mert Kolozsvaron ma kevesebb mint 20% a magyar. Es egyre kevesebben vagyunk. A szekelyeket kolozsvaron tudod hol talalod a legnagyobb szamban? A kozponti kocsmakban. Ott szazaval talalod oket naponta. Ez nem megoldas es nem buszkeseg a magyarsagomra…

    (Moderálva)

    Kedvelés

  85. Kovács Lehel

    Szerintem az is szélsőséges, aki ki akarja tiltani a szélsőségeseket! Gondoljuk csak el, minden diktatúra így kezdődött, elhurcolták azokat, akik másként vélekedtek elvekről, ideológiáktól. Szerintem egy demokráciában mindenkinek helye van, ameddig normálisan, tisztességesen, civilizáltan viselkedik és cselekszik, mert egy embert a tettei határoznak meg, nem a gondolatai. Tehát igen, ha verekedést, rendetlenséget stb. okoz valaki, azt el kell tiltani, azt aki civilizáltan viselkedik pedig be kell fogadni. A szimbólimok pedig soha senkit nem öltek meg, csakis az emberek tették. Kár szimbólumokra haragudni. A horogkereszt ősi napszimbólum, minden Buddha-szobron rajta van (pl. http://www.swastika-info.com/images/asien/hongkong/buddha_statue_lantau_postcard.jpg). Ezek szerint végig kellene járni keletet és összetörni, beolvasztani az összes Buddha-szobrot? Vagy hányan öltek a kereszt nevében (keresztes háborúk, inkvizició stb.)? Be kellene tiltani a keresztet, mint szimbólumot? Hasonlóan hányan öltek a félhold nevében (török dúlások, az örmények kiirtása)? Be kellene tiltani a félholdat? Sőt ki kellene venni Erdély címeréből is, mert ott is ugyanaz a szimbólum! Szerintem kár szimbólumokkal hadakozni, úgysem tudnak azok visszavágni, de emberekkel már igenis kellene. Nem tömegesen, hanem egyenként, s nem azokkal, akik békésen tüntetnek, vagy hangot adnak másságuknak, hanem azokkal, akik randalíroznak, vandálok, civilizátlanok, rendetlenek stb. Ha választanom kellene egy békésen vonuló vasgárdista közül és például egy olyan “nem szélsőséges” liberális közül, aki pl. műanyag palackokat dobál el kirándulás közben, nem valószínű, hogy az utóbbival szimpatizálnék…

    Kedvelés

  86. vincze j ferenc

    most amikor a funari orulet nyolc eve utan ,nagyjabol normalizalodni latszik a hejzet kolozsvari magyarok es romanok kozott,jon egy ilyen hozongo akarmilyen szervezet,es ujra szitani kezdi a gyulolet alvo parazsat.
    Higgyek el,hogy senkinek nem jo ez.A magyarokra soha nam volt jellemzo a naci nemetorszagot idezo,egyenruhas kemenyarcos,dongoleptu felvonulas.Nagyszeru erzes a kegyeletteljes meltosagos,a romanoknak peldatmutato megemlekezes,es szegyenletes,rossz erzeseket kivalto,magyarazkodasra keszteto ez a gardas felvonulas.
    Javaslom a gardanak,hogyha mar olyan nagy legenyek,menjenek fe a havasokba,feher megyebe a mocok koze is tuntetni,felvonulni,ne a masok altal szervezett unnepi megemlekezest megzavarni.A roman barataim elott,szegyenkezem,a marcius 15en tortentek miatt.

    Kedvelés

  87. Elod

    En se ertem mi ertelme van hogy ezek a gardistak mindenhol hozngenek! Olyanok mint a roman Uj Jobboldal, csak magyar ajkuak!
    Valaki irta hogy jogallamban elunk! Teves! Ha abban elnenk akkor a politikusaink nagyresze mar huvoson kene csucsuljon! Vagy konkret pelda, a rendorok elnezoek voltak az Uj Jobboldllal mig a Gardasokkal vagy azzala 3 lannyal nem. Se Jobb oldalra nincs szukseg se a Gardasokra!!!

    Kedvelés

  88. Gajdos György

    Adjon az Isten!

    Kedves K. Olivér, a Magyar Gárda győri Wass Albert zászlóalj Székely Szakaszának vagyok tagja. Sosem állítottam semmit HVIM-es tagságommal kapcsolatban, ahogy a Szabadságban te megírtad.

    Szebb Jövőt!

    Kedvelés

  89. Undoító! A nemzet megmaradásáért egyáltalán nem ilyen eszközökhöz kellene folyamodni! És még csodálkoznak, hogy egyre kevesebb kolozsvári lakos kívánkozik kimenni a március 15.-i rendezvényekre?
    A szélsőségesség mindig is véres eredményre vezetett. Nem valószínű, hogy ezúttal másként lenne. Bár igaz, aki balhét akar, az pont erre számít. Szomorú, hogy ennek az egésznek mi isszuk a levét, mi, akik nap mint nap a román kollégák, barátok és ismerősök között vagyunk. Mert ugye könnyű idejönni és pofázni, aztán hazahúzni, mint aki jól végezte a dolgát…

    Kedvelés

  90. szzol

    Jaj uramteremtőm !

    Az előző hozzászólásom nagyon félreértelmezhető. Szóval, azt akartam írni, hooogy ha lehetne alapítani egy kolozsvári Anti-SzékelyGárda Gárdát, és amikor lennének ilyen események, akkor eléjük állnánk és azt mondanánk, hogy márpedig kooolozsváron nem Székely Gárdázunk. A demokrácia értelmében megtehetjük, nem? Jó buli lenne, elvégre ez kell a népnek. Cirkusz és kenyér.

    Kedvelés

  91. arnold

    Gajdolhatsz te gajdos györgy, de már annyi felesleges szót vesztegettek itt rád meg hasonszőrűekre. Az meg, hogy minek vagy a tagja, szived lelked bánata de a nagyotmondáson és a botránykeltésen kivül semmi hasznosat nem tesztek. 😦

    (Moderálva)

    Kedvelés

  92. Nézd Gajdos György, gárdások és rajongóik…

    Nem szoktam az ilyen emberekkel vitatkozni, mert bár én is, ti is magyarok vagyunk, nem egy nyelvet beszélünk.
    De meg kell értenetek pár dolgot velünk, kolozsvári magyarokkal kapcsolatban (nyilván amit mondok nem vonatkozik éppen mindenkire, de az a 35 év amit leéltem és ledolgoztam a kincses városban gondolom, feljogosít arra, hogy legyen fogalmam városom magyarságának hozzáállásáról, tehát jórészt releváns).

    1. Sajnos ti mindössze két kategóriát láttok: nemzetit és nemzetietlent. Ezt nem tudjuk és nem akarjuk elfogadni, mert ebben a városban – 12 évnyi funarizmus meg egyebek után és dacára – tudjuk, hogy a képlet nem ilyen egyszerű. Soha nem is lesz ilyen egyszerű.

    2. Ti látszólag a politika és a közélet színpadán forgolódnátok, de fogalomtárotok ezzel összeférhetetlen – inkább háborúra jellemző. Nem ellenfélben, hanem ellenségben gondolkodtok. Az ellenféllel lehet vitatkozni, dűlőre vinni valamit. Az ellenséggel harcolni szokás, annak megsemmisítésére “illik” törekedni. Ezzel nem értünk egyet, ebben nem vagyunk hajlandóak résztvenni.

    3. Az előbbi folyományaként és ideológiai elődeitek mintájára úgy állítjátok be, hogy aki nincs veletek az ellenetek van – ezzel lehetetlenné teszitek azt, hogy a makacs és erőszakos szembenálláson kívül bármikor bármit is elérjetek. Tevékenységetek egyetlen lehetséges eredménye a gyűlölet öncélú szítása. A világ ugyanis nem hajlandó az efféle radikális sémákat követni.

    4. Nemzetiszocialista-fasiszta és félkatonai jellegű mozgalom vagytok, amit tessék-lássék próbáltok ugyan burkolni, de tagadni nem tagadhattok

    5. A burkolási kísérleteitek arról tanúskodnak, hogy magasról lenézitek mások (ellenségeitek?) értelmi szintjét.
    Csak pár példa:
    A. Ha a “Becsületem neve hűség” felirat önmagában szép kis mondat, annak német nyelvű, gót betűs feltüntetése egy karszalagon, egyenruha felett, eléggé egyértelművé teszi, hogy igenis, ez most az SS jelszó és az SS magatartás tudatos felvállalása-hirdetése.
    B. Ha parancsnokotok viseli, és ti mögötte álltok, az már nem a parancsnokotok magánvéleménye. Egyébként is, ha egy szervezetnek parancsnoka van (és nem vezetője, elnöke stb.) az meglehetősen kizárja azt, hogy bárkinek is magánvéleménye legyen az illető szervezetben.
    C. Egy parancsnok parancsokat szokott adni, amint azt nemrég hallottuk is: hátra arc stb. Parancsok és azoknak való engedelmesség katonai, illetve katonai jellegű szervezetekben fordulhat csak elő. Vagy változtattok ezeken, vagy elfogadjátok a “félkatonai”, “paramilitáris” jelzőket, mert ellenkező érveitek erősen átlátszóak.

    6. Ismerjük indulataitokat. Olvassuk néha – undorral, de megtesszük, mert illik képben lenni – a hozzátok hasonlók és szimpatizánsaitok kiadványait. A szerkesztőségeket meglehetős gyakorisággal árasztja el a “Nemzeti Hírlevél”, és néha benézünk a gárda weboldalára és a kuruc.info honlapra is.
    Tudjuk kik vagytok, mit akartok, és milyen indulatok várnak megfelelő alkalomra a nemzetifasiszta álarc alatt.
    Tudjuk hogyan éreztek a zsidók, a liberálisok, a románok, a szlovákok, a cigányok, a máskéntgondolkodók iránt, és tudjuk mit tennétek, ha hatalom lenne a kezetekben.

    7. Értsétek meg jól: Kolozsvár SOHA nem fog arra a szintre süllyedni! A huszadik század még elég közel van ahhoz, hogy jól tudjuk, mit is jelent ez.

    Kolozsváron nem fogunk kéjjel feljelentgetni senkit szomszédaink, tegnapig barátaink és munkatársaink közül.

    Kolozsváron nem lesz többé soha gettó, nem lesz deportálás, nem lesz pogrom és lincselés.
    Bármennyire is büszkék vagyunk magyarságunkra, bármilyen erős is sokunkban a nemzeti öntudat, semmilyen elv vagy eszme nevében nem fogunk beállni olyan szervezet mögé, amely totalitárius rendszert, diktatúrát, militarista magatartást, etnikai és faji tisztogatást hirdet.

    Esetleg elhatárolódtok a Magyarországon hasonló elveket vallóktól, kijelentitek, hogy a kuruc.info nem képvisel titeket, hogy antiszemita és fajgyűlölő retorikájukhoz semmi közötök?

    Értsétek meg: Kolozsvár nem ilyen, és bármit is tesztek, soha nem lesz ilyen!

    Emberként, magyarként, büszke erdélyi magyarként ennél többre tartjuk magunkat és ez a fő oka annak, hogy szégyenlünk titeket, szégyenlünk együtt ünnepelni-koszorúzni veletek!

    Kérünk: többé ne próbálkozzatok ilyesmivel, itt ne szítsatok gyűlöletet, ne háborgassatok!

    Kedvelés

  93. Dando

    Nincs mentség arra, ami történt. Ilyet nem lehet csinálni. Ebben egyet tudok érteni. Azonban abban nem, hogy marcius 15-bol marketing ugyet csinalunk es a roman ertelmisegnek akarjuk eladhatova tenni? Aki marcius 15-t akarja eladhatova tenni, az sajat magat akarja eladhatova tenni… Az, aki magat eladta gardistanak az gardistanak adta el magat; aki magat kinevezte roman-magyar bekebironak abbol az lett. Amugy az utacalany esete az ugyanaz, sot a politikai prostitucionak is nagy hagyomanya van nalunk! Az a legszebb, hogy mindenki allastfoglal, miutan meg a loveszarokban kezet fogott a bajtarsaval utan kop egy nagyot a masik taborba, az meg visszakop. Errol szola az egesz Blogod! A kormany es a roman ertelmiseg pedig rohog. Nagyjabol mind a 100 valahany blogbejegyzes errol szol. Elojonnek a regi serelmek. Szekelyek haza, le a szekelyekkel. Rendben, ha a Monroe-elvet kovetjuk, akkor a A szekelyek szekelyföldre; a partiumiak a Partiumba; és a marosvásárhelyiek Marosvásárhelyre. Mikor pedig a varos kiurult akkor meg hivjunk be “igazi” kolozsvariakat. Meghunyaszkodhatunk, kinyaljuk a kinyalnivalot, atvesszuk az eletmudijakat, nem teszunk semmit. Divide et impera marcius 15-en cimmel pedig igazan irhatunk es szep konyvet es magunkat szabadsagharcosnak allithatjuk be egy 50 ev mulva megirando konyvben. Utopia az, hogy valaha lesz egy szep unnepunk. Van egy resz, aki ugy akar magyar lenni, hogy kozben nagyroman is egyben; van egy olyan resz, aki uvolt, hisztizik es boduletes okorkodeseket csinal; es van egy magyar, aki csak nezi és már rég megunta…

    Kedvelés

  94. EGy összegző véleményem
    1.MOlnost nem kéne számbavenni tudjuk ki volt most mit csinál(semmit)Inkább azzal törödött volna vagy arra adna választ miért nem engedték a huszárfelvonulást Kolozsváron azért mert nem az Rmdsz kezdeményzte?
    2.Egyáltalán ki érzi kisajátitva márc 15 ét én nem!No igen arról lehet beszélni,hogy mi keresnivalója volt náci jelképeknek.De innén addig hogy összeakarrod mosni OLivér a Teológiáróla felvonulást nemzetszocialistává,ezek ott voltak a Sz.MIhály templomtól való felvonuláson is akkor azt a felvonulást is megkell szüntetni?Vagy az Rmdsz akarja azt a felvonulást beszüntetni… mert nem akarja megsérteni ahitott Apostunkat ulyabb Moduvai betolakodónak hodolunk?
    3.Rendszeresen ott volt a HVIM-e más években is és Apostunak nem fordult ki a szeme szerintem csak a Gárdával volt nemtetszése most.NE félj Oliver és kedves magyarok mert Apostu ugyanúgy fog hátat forditani nekünk mint eddig!
    4 A veszély helyett inkább arra kéne keresni a választ miért nem érzik képviselve magukat más szervezetek révén ezek a fiatalok miért csak a nyudijjasbrigad szavaz tisztelet a kivételnek és azok még akiket nem érdekel a politika név alatt!
    5 .Idézem K.Olivér: “(Jogos ugyanakkor a kérdés: de akkor miért nem léptek fel kellő határozottsággal a rendfenntartók vasárnap, az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) tüntetésén, amikor néhány fiatal legionárius jelképeket viselt?)” és ha azt hözöngi egy gárdás hogy rendörállam más kontextusba akkor sajnos igaza van miért jogállam?tévedés ne essék nem irok alá semmiféle náci felvonulást.DE azt hiszem alapon előlehet állitani pár SZERVEZŐ LÁNYT rendörnek?Ezért nem láttam senkit hőzöngeni pedig ugyanolyan súlyos mint a náci jelképes gárdás srác.
    6.A Román értelmiség kapcsán kifejtettem véleményem már többször, s image kreállás eladás Marcius 15e kapcsán,nem eladni kell hanem ünnepelni!
    7 NE VÉGEZZÜNK AGYMOSÁST OLIVÉR AZOK SORAIBAN AKIK SOHA NINCSENEK OTT A MARC15I MEGEMLÉKEZÉSEN S A TÉNYÁLLÁSOKAT BLOGGRÓL OLVASVA TÁLYÉKOZODNAK NAGYOBB BOTRÁNY SZERINTEM AZ HOGY JOGÁLLAMBA 3 SZERVEZŐ LÁNYT 1 1848 AS TÉRKÉP KAPCSÁN FORRADALMI ESEMÉNYEKET TÜKRÖZŐ KÉP KAPCSÁN RENDÖRI TÚLKAPÁSnak KITeTT ALANYAI, VAGY ANNYIRA hozzávagyunk szokva a becsületünket tipró cselekedetekhez FUNÁRI meg elöbbi kórszak óta,hogy már mit sem számit?! A lányoknak,szervezőknek ideje munkája a szervezésben,saját önszorgalmuk gyümölcse elismerést kéne követeljen!!!Mig te szimpátiát vagy nem,… reklámozod magad a bloggon ez neked csak hasznos ök nem haszonért szakitottak időt. EZ MIÉRT NEM KAP KELLŐ HANGOT! (nem beszélve aról hogy mint bűnözők annyi rendöri kiséretet kell kapjunk,hogy nehogy bántodásunk essék egy megemlékezésen és ez nem csak Kolozsvár ime http://www.erdely.ma/publicisztika.php?id=66377&cim=karhatalmi_erodemonstracio_zajlik_marosvasarhelyen )
    Ne haragudj másként látom a világot mégegyszer náci jelképeknek semmi helye !!!Amig a rendörség nem vitte el a cimzetest addig nem hőzöngött senki nem láttam semmiféle bekiabálást úszitást mi itt a megrontás?Be lehet állitani bárminek,mégegyszer nincs helye felkatonai szervezetnek civilbe békésen tölem jöhetnek még a négerek is!!! Ezt a cirkuszt egyedül te kelted de elsőként a belügy és a rendörség.

    (Moderálva)

    Kedvelés

  95. arnold

    @HUMUS
    Idézetek a Magyar Nemzetből (http://www.mno.hu/portal/701715) “Három diáklányt bírságolt meg a román rendőrség amiatt, hogy Kolozsvár főterén a március 15-i ünnepségen kifüggesztették Nagy-Magyarország térképét.”/”23 éves fiatalember kabátja ujjára ugyanis gót betűkkel az a jelmondat volt felírva, hogy Meine Ehre heisst Treue (Az én tisztességem a hűség). A mondat a náci Waffen-SS jelmondata volt.”
    Akkor miről is fröcsögsz.

    Kedvelés

  96. Zsolt

    Kedves Lehel!

    “A szimbólimok pedig soha senkit nem öltek meg, csakis az emberek tették. Kár szimbólumokra haragudni. A horogkereszt ősi napszimbólum, minden Buddha-szobron rajta van (pl. http://www.swastika-info.com/images/asien/hongkong

    Ha a szimbolumok fontossaga ennyire jelentektelen lenne, akkor nem hasznalnank oket uton-utfelen. Meg lehet probalni bagatelizalni de nem fog menni. Szimbolumok valoban nem oltek meg senkit, de bizonyos szimbolumokat viselo emberek igen. Eppen ezert van, hogy a svasztikara nem is nez ferde szemmel senki egy muzeumban vagy egy konyvben, de egyenruhaban masirozo embereken igen. Tedd a szivedre a kezed es mond, hogy a M.G. a buddhizmus iranti elkotelezettseget probalja kifejezni a svasztikaval. Ez esetben szerintem a naci egyenruha helyett inkabb abuddhista szerzetesi kontost kellett volna viselniuk.

    @Humus
    Egyetertek, hogy nem meltanyos, hogy a magyar lanyokat eloallitottak a roman N.D-seket nem. Viszont ebben a blogban mi nem a roman rendorseggel vitatkozunk, hanem egymas kozott, magyarok. Arrol, hogy melyek azok a viselkedesformak, amik nekunk valoban szebb jovot hoznak, es melyek nem.
    10-20 evvel ezelott a meltanytalansag azon a szinten allt, hogy egy patikara felkerult magyar felirat is lincseleshez vezethetett, melyet kovetoen csak magyarok, es nagy valoszinuseggel pont az aldozatok ellen inditottak bunugyi eljarast. Az europai, romaniai, kolozsvari/vasarhelyi kozhangulat sokat fejlodott azota. Meg van hova, de az irany es a megtett ut merteke egyertelmu. Korabban mar felvetettem: a Nagy-Magyarorszag terkep, egyenruhak, naci szimbolumok, melyek csak most, hogy gyokeresen jobb az etnikumkozi hangulat, kerultek elo valahonnan, milyen iranyba mozditjak elo a tobbsegnek a kisebbseggel szemben tanusitott meltanyos magatartasat? Elore vagy visszalepunk?

    Amig nemzeti imankat enekelve, a roman szelsosegesek futtykoncertjetol es ocsmanykodasaitol kiserve, meltosagteljesen unnepeltunk, Europa rokonszenvvel, egyutterzessel kovette a fejlemenyeket. Most, hogy a roman politikum resztvetelevel, ugyanakkor pedig magyar neonaci csoportok kisereteben vonulunk fel, mar teljesen mas benyomast keltunk kivul is. Elhuzzak a szajukat a nyugatiak, szegyenkezve lehorgasszak fejuket az erdelyi magyarok, habzani kezdenek a romanok es kockaztatjuk, hogy visszajutunk 1990-be, vagy meg oda sem, mert akkoriban legalabb Europa szemeben mi voltunk a jo fiuk, a romanok a rosszak. Nemzetarulok lennenk, mert nem akarunk idejutni? Gyavak lennenk, mert nem harcolni, hanem (haborut) nyerni akarunk?

    Kedvelés

  97. Kolozsvari

    Humus, nez korul jobban a mediaban. Mindenhol elitelik a garda megnyilvanulasait, es resztveteluket az unnepen.
    Nemcsak ezen blogon. 🙂

    Es nem tom honnan veszed hogy valaki egyaltalan meg akarja szuntetni a felvonulast… Hogy a szelsosegeseket ki kell tiltanni innen, az igen. De a kolozsvariak unnepe marad.

    A rendoroket meg kellene koszonni baratom.
    Mert 2 eve, mikor a NDsok kb. 300an tuntettek a Szecsenyi-teren, rendezvenyket kellett lefujni ertuk, es felo volt hogy tomegverekedes lesz vege… Akkor mindenki boldogan nezett a rendorokre, ugye?
    Szemelyesen sokszor volt dolgom a rendorseggel efajta rendezvenyeken, es mindig segitokeszek es tisztelettudoak voltak. Tehat ne kotodjunk annyira veluk.

    Es nem tom mit kepzelsz, de itt senki sem vegez agymosast. 😛
    Azert mert valaki elmondja a velemenyet, nezopontjat, es ha az nem egyezzik a tieddel, akkor mar hazudik, ;s agymosast vegez? Enyje…

    Kedvelés

  98. "ne bántsd Otthonom!"

    Oli! Komolyan jólesett, hogy haza beszéltél!

    Könnyű Nektek, akik magyar többségben nőttetek fel és most bölcs kintlakó módra jösztök ide diplomát szerezni, hogy aztán visszamenjetek apuka pityókásföldjére titkárnak vagy apuka soförjének.Ez még a jobbik eset.
    És akkor vagytok Ti, akik nálunk maradtok, a szórványban – habár Kolozsváron él a legtöbb magyar egy településen belül, de ne felejtsük, hogy háromszázezer románnal együtt és talán ötvenezer egyetemistával, akik azért jöttek, hogy műveljék magukat és elismerést, oklevelet kapjanak érte – és többség módra veritek a melleteket és otthon érzitek magatokat. Ez még rendben van, de legalább ne álljatok az erdő felől és hibáztassátok a kolozsváriakat! Menjetek szépen és otthon, Csíkfingon vagy Csíkszarodán szídjátok egymást. Gondoljunk arra a két hülyegyerekre, a szomszédnénizőkre, akik nekünk mondják, hogy hogyan beszél a koooolozsvári, mikor a saját nyálukon is megbotlik a nyálvük.
    Fárasztóak vagytok mind, akik Kolozsvárra jösztök és az kell, ami már meghalt. Fogadjátok el a multikultit, mert hamarosan eláraszt benneteket is a sok botlottnyelvű tápos és kisebbségbe kerültök, mert felvásárolják Korondot és megisszák a pálinkátokat. Fárasztó. Kérdés: ha hazemegyek Kolozsvárra, hogy nézek a román szomszédom szemébe, hogy nézek azok szemébe, akikkel felnőttem? Most mi van? Mert Csíkban már nem menő a mellveregetés, jösztök ide, és mondjátok nekem, hogy akikkel felnőttem, azok az ellenségeim? Megvan minden népnek a maga szemete és mocskos múltja. Természetesen a hegyekből leszármazott román parasztokat sem komálom, akik jönnek ide mellveregetni – mert ott fenn a hegyekben már elfogyott a puliszka és otthon, Kolozsváron a “habzó szájért” még lejt is adnak.
    Ha átjösztök valaha a Táposföldön túlra és az osztrák avagy német rend megcsapja orrotokat, rájösztök arra, hogy már nem az erőszak azoknak a fegyvere, akik NPD-seknek mondják magukat, hanem a képzettség, a kapcsolatépítés, a státus. Ezek közül, akik zajonganak, gyújtogatnak, az csak a pórnép, az öreg SS-ek nem foglalkoznak ilyesmivel.
    Szégyenlem magam, hogy pont azáltal hígultunk el, hogy jönnek az ilyen náci-kabátos zászlósok és leépítik mindazt a diplomáciai munkát, amit az általunk választott magyar elöljárók – ha már rmdsz, hát ez van, mert ha szar nincs, a kaka is jó – úgy ahogy elértek.
    Uff! Kimondtam, oszthatjátok tovább a témát.
    Köszi Oli ezt a pezsgő témát! Érdeklődéssel követem további hírközlésed, véleményed.
    Maradok tisztelettel,
    _ _

    (Moderálva)

    Kedvelés

  99. Vagasi Karoly

    Azt hiszem elerkezett annak az ideje, hogy az erdelyi magyarsag utcara vonuljon sajat szelsoseges elemei ellen. Ha valaki megszervez egy ilyen akciot, az elsok kozott vonulok 3 gyerekemmel, felesegemmel, szulokkel es nagyszulokkel.

    Kedvelés

  100. Lokodi bácsi

    Szerintem a Szzol által javasoltt Anti-Székely Garda megalapitasa nagyon is hasznos volna: jelzés volna a külvilagnak hogy a többseg nem szimpatizál neonacikkal, felülvigyázná hogy komoly nemzeti es kulturalis ünnep ne legyen meggyalázva vagy eltéritve, megmutatnák ( a politikusokkal ellentétben) hogy az erdelyi magyarnak van józan esze és hátgerince.
    Ha a székelyek autonomiát akarnak, az ö dolguk: gazdaságilag ki tudja miből tartanák fenn a tartományt, mindenhol kitüznék a székely zászlót, a székely nyelv egyben államnyelv, regionalis es világnyelv lenne, stb. Miert volna ez jo a szilagysági, besztercei, szatmari, külonböző szorványban élő magyarnak? Azért hogy mi is odaköltözzünk, vagy minden évben odazarándokoljunk? Vagy azért hogy ket kategoriajú magyar legyen: autonom és nem autonom.
    A SZÉKELY VENDÉGEKNEK kéne tudniuk, hogy NEKÜNK az itt élők szülei, nagyszülei, ősei tobb évszázadon keresztul müvelte a földet, épitette a várost, ápolta kulturáját, együttmüködve szomszédaival. Nekem, kolozsvárinak, kolozs megyeinek, szorványban élő magyarnak, SZÉKELY VENDÉG ne adjon leckét és ne mocskolja be a nemzet unnepét! Ha ezt akarja menjen szépen haza a Székelyföldre! Kolozsvár Europa! Kolozsvár egyetemi város!
    Kolozsvár nem Belfast!!!

    Kedvelés

  101. csé

    Megfontolt és tárgyilagos a bejegyzésed Feri, de az ilyen gajdos-féle szubkulturált figurák soha, de soha nem érik el a szellemnek azt a magaslatát, hogy ebből vajmi keveset is megértsenek. Ahogyan egy professzorom mondogatja: a gondolkodás a világ legnehezebb dolga…A lelki és szellemi mocsárból kikászálodni pedig, embertelenül nehéz…

    Kedvelés

  102. István

    Elszomorító, hogy ennyire nem értjük egymás szavát. Nem hiszem, hogy az erőszak, a provokativ magatartás megoldásra vezetne, legyen az bármilyen formájú: verbális, tettleges vagy gondolati. Talán nem ártana felidézni egyik legnagyobb költőnk szavait:

    “…török, tatár, tót, román kavarog
    e szívben, mely e multnak már adósa
    szelíd jövővel – mai magyarok!
    … Én dolgozni akarok. Elegendő
    harc, hogy a multat be kell vallani.
    A Dunának, mely mult, jelen s jövendő,
    egymást ölelik lágy hullámai.
    A harcot, amelyet őseink vivtak,
    békévé oldja az emlékezés
    s rendezni végre közös dolgainkat,
    ez a mi munkánk; és nem is kevés. “

    Kedvelés

  103. Csé: köszönöm, valószínűleg igazad van, de ezt akkor is el kellett mondanom, ha senki ne érti azok közül, akikhez szól.
    Vagasi Karoly, Lokodi, Sszol: Ami a gárdaellenes tüntetést vagy mozgalmat illeti, ezt én már akkor is pedzettem, amikor december elsején igyekeztek koszorúzni. Helyeslője akkor is akadt, tettek nem követték.
    Pedig úgy gondolom, itt az ideje, hogy e város értelmes többsége tegye egyértelművé álláspontját.
    A decemberi cirkusz közben elhangzott a román kérdés: ezt akarjátok?
    Nem nekik és nem is annyira válaszképpen, elsősorban önmagunk számára kellene egyértelművé tenni, hogy nem ezt akarjuk.
    Ha otthon lennék, nekiállnék szervezni, de kissé messzire jöttem s még másfél évig itt leszek.

    Kedvelés

  104. Zsolt

    Tetszett az otlet a szelsosegesseg elleni felvonulasra vonatkozoan. Nem volna pelda nelkuli. De valoszinuleg a romanokkal egyutt kene csinalni. Mar csak azert is, mert nem akarnank azt a benyomast kelteni, hogy csak a magyar vagy csak a roman szelsosegesseg ellen tiltakozunk.

    Errol jo volna egy beszelgetest megejteni, mert nem egyertelmu, hogy mit is akarunk uzenni. Semmifelekeppen nem azt, hogy barmi jo immar nekunk, amit a tobbsegtol kapunk, mert elso a beke. Sokkal inkabb azt, hogy kerjuk jussunkat, jogainkat, otthon akarjuk erezni magunkat, de hisszuk, hogy ezt az (idealizalt) Europai szellemben tudjuk dulore vinni. Ha kell szivesen jovok nehany szlogennel.

    Mas:
    Kifejezetten zavar ez a mesterseges “magyar”-szekely konfliktus, ami tulajdonkeppen nincs. Az, hogy a szelsoseges magyar tortenetesen szekely az nem ok arra, hogy letamadjuk az egesz szekelyseget. Sot! Egyenesen fajdalmas, ha nem gyomorfelforgato. A szekely magyar is erdelyi magyar. Nekik is celjuk az, mint nekunk kolozsvariaknak, hogy otthon legyenek a foldjukon. Termeszetesen ez naluk egy picit mast jelent szamaranyuk miatt. De talan eppen ezert meg megalazobb a helyzetuk. Az a kolozsvari aki a szekelysegbe rug, onmagaba is rug. A kolozsvari magyarnak nem lehet kifogasa a szekely autonomiaval szemben, sot erdeke az. Viszont a szelsoseges megnyilvanulasok, melyek hatarozottan a szekely autonomia ellen is dolgoznak, vegytisztan karosak a szorvanyban elok szamara.

    A kooolozsvari beszed egy szomoru realitas, de talan erre is valamelyest orvoslast jelent majd a (leendo) roman-magyar egyenrangusag (a tovabb romlas megszuneset eredmenyezheti esetleg). Bar ki tudja? Ugy is fel lehet fogni, mint a nyelvfejlodes egy ujabb szakasza. Ki beszel szepen magyarul? A pesti, kolozsvari, partiumi, stb. akademikus? Kazinczy? Netan Balassi? Vagy Isten bocsa, Arpad vezerunk? Erdemes meghallgatni a http://www.mindentudas.hu/nadasdy/20031117nadasdy.html cimen elerheto eloadast a nyelv valtozasarol.

    Kedvelés

  105. “ne bántsd Otthonom!” Öhm, érdemben nem kívánok hozzászólnia dologhoz, ugyanakkor:
    “Csíkfingon vagy Csíkszarodán”… Igen? Tudom én, hogy akinek nem inge, ne vegye magára, de mivel én ‘Csíkszarodából’ jöttem, talán megérted, hogy bármennyire is igaz felindulásból írod soraidat, ez számomra felháborító.

    Hogyan várhatod el, hogy a kormány ne álltalánosítson, mikor te is azt teszed azzal, hogy minden csíki székelyt megsértesz az ilyen elmés élcekkel? Mert a székelyek, azok egyöntetüen azt mondják, hogy jól tették ezek, hogy felkorbálcsolták az indulatokat igaz? És véletlenül ezt elmondod kevésbé toleráns emberek előtt, akik, szintén jogos felindulásukban, letárgyalják veled a véleményed Csíkfingostól, Csíkszarodástól. És remélem, hogy a végén azt fogják mondani, hogy ezt azért kaptad, mert nem vagy székely. Nem azért, amit mondtál, nem azért, hogy sértegettél. Azért, mert Kolozsvári vagy. Csak, hogy megmaradhass a saját előítéleted mocsarában.
    Na, de hogy a végén békejobbot nyújtsak. Megértelek, és hőn remélem, hogy azokról az emberekről írtál, akik ott felvonultak, nem álltalában a székelyekről. Csupán a fentiekre reflektáltam.

    (Moderálva)

    Kedvelés

  106. A Nagy-Magyarország térképpel kapcsolatban. Én ott voltam, mikor a diáklányok közül ketten kigondolták, hogy hogyan is legyen az a montázs. Mert ez egy montázs volt, annak is egy része. Csak sajnos kimaradt a médiából a kontextus. A ’48-as forradalom és szabadságharc fontosabb embereit és helyszíneit akarták bemutatni azon a térképen. És engedtessék meg, de akkor Magyarország ÚGY NÉZETT KI. Oktató céllal lett volna kifüggesztve a térkép, nem ‘mindent vissza’ szlogennel. Ennyit kiegészítésként, és elnézést a dupla hozzászólásért.

    Kedvelés

  107. Kiraly Levi

    Gratulalok a Blogodhoz!
    Egyre jobban porog es egyre jobban megosztodnak a velemenyek. Ez az igazi szolasszabadsag!
    Amugy jo otlet lenne es fokepp 20 ev utan ideje lenne hogy a kolozsvari magyarok marcius 15. en ellen felvonulassal vonuljanak! Ezt mindenkepp 2011 ben meg kell tennunk! Szervezzunk egy “Ref. Teologia–szekely&co+Rmdsz-csoportulas” – ellenes igazi Kolozsvari higgadt, bekes felvonulast! Mutassuk meg a szekelyeknek es a kedves politikusainknak, hogy mi is letezunk, es valojaban kik is vagyunk! Eleg a sok mocskolodasbol, ideje tettekhez fordulni, es egy nonprofit kolozsvari szervezetet letrehozni, amely megmutassa a vilagnak hogy az erdelyi magyarok tudnak europaiak lenni es elhatarolodnak a szelsosegessegektol! En vallalom ingyen es bermentesen a szervezet megszervezesehez szukseges hozzajarulast – weblapkeszites & stb… Mit szolsz mester? (Oli)

    Kedvelés

  108. egyetemista tizenéves

    Ez az Kiraly Levi, széthúzás felsőfokon.

    Ehelyett inkább miért nem ülsz le tárgyalni és megbeszélni a dolgokat azokkal, akiket te szélsőségesnek tartasz?

    Kedvelés

  109. Lokodi bácsi

    Persze, egyesek szerint az ellenmozgalmak szükségtelenek!! Mi a teendő: passzivan nézni ahogy a politikusok kiszolgáltatják nemzeti ünnepünket a szélsőséges szervezeteknek, azt hogy a Teológia azt tálal ilyenkor amit jónak lát, azt hogy a helyi lap képeket készit az esemenyekről? Ki segithet? Az egyszerü(sima) kolozsvari magyar úgy érzi ilyenkor, hogy kihagyták, becsapták és a nemzeti ünnepet bemocskolták, itt Kolozsváron. Ezért jo lenne(sajnos)egy külön koszoruzás, ahol az egyszerü kolozsvariak vennének reszt, amit valamillyen polgari szövetség szervezne meg. Nem ellentüntetés volna, hanem elhatárolodás! Tudom, egyesek szerint ez gyerekesnek tünik, de kész tenyek elött allunk: az RMDSZ, az egyhazak es mas szervezetek keptelenek voltak nemcsak a Marcius 15-ei ünnepet tisztességesen megszervezni, de más, a magyarok számára fontos kérdást orvosolni(lásd a főter átépitését)!! Úgy érzem , annak ellenére, hogy Kolozsvár ma is az erdélyi magyarság központja, a város magyarságának élete, hagyomanyai, erdekei, problémái valahogy elsiklanak a nagy politika es a közélet kepviselői elöl! Mi ez elitizmus?
    Ma olyan világban élünk ahol a legtöbb csoport militans magatartást mutat: a szelsosegesek, homoszexualisok, ökológiai mozgalmak, stb. Ha az egyszerü emberek mindezt tétlenül, minden hatarozott magatartás nelkül szemlélik, akkor vége a békés mindennapi életnek! Főleg itt Kolozsváron, ahol mindenki csak a saját kis pecsenyéját sütögeti!!

    Kedvelés

  110. @Arnold no komment talán csak annyit,hogy ha elolvastad volna az egész beirásomat akkor rá jöttél volna mit akarok mondani.De utolsó kérdésedből itélve biztosan lenne helyed a gárdában legalább is szóhasználatod üti a szintet.

    @Zsolt ”Egyetértek,hogy nem méltányos,hogy a magyar lanyokat elöállitottak a roman N.D-seket nem.”
    Én másként látom szerintem az nem méltányos,hogy a magyar lányokat előállitották és az ND-éseket nem.Becsületemre olykor mintha már román egyénekként gondolkoztok magyar létetekre.NEM KELL ÖSSZEMOSNI A 3 LÁNY ELÖÁLLITÁSÁT SE aZ ND-sekkle se a gárdával inkább utobbi kettöt egymással és ott sem volt a bánásmód egyenrangú de attól mindakettő elitélendő mégegyszer elitélendő csakhogy már mindenki értse,hogy mit akarok mondani.A második bejegyzéseddel viszont egyetértek a ”MAs” alatt beirtakkal viszont nem a szélsőségesek elleni tüntetéssel.Nem kell az ök malmukra hajtani a vizet.

    @Kolozsvari A media szenzaciohajhász és ez szenzació a magyar gárda a mumus amivel jól ellehet adni egy hirt de belehet feketiteni egy összmagyar ünnepet 5 barom miatt.Apropo média nézz egy példát az első beirásomból h lásd miről beszélek román jószándékról.Ha te is elolvastad volna az egész bejegyzésem talán érted mit akarok mondani.Nem hiszem,hogy kifejtettem volna egyetértésemet vellük a gárdával.A Szécsényi téri felvonulásra emlékszem láttam is öket mint kiéhezett habzott horda voltak azok.Megsugok valamit a rendörség nem engedheti meg magának nyiltan semmilyen ellenünk irányuló támadást már nem azt a világot éljük,vannak más módszereik.Én nem azt neheztelem miért ügyelnek a közrendre hanem h miért kell még mindig ilyen körülmények között ünnepelnünk természetesen egy multikulturális egymást elfogadó Kolozsváron nemde?és hogy miért nem alkalmazzák pártatlanul a törvényt a jogsértökre.Az agymosást arra értem,hogy események közlésekor háttérbe szorulnak szerintem a minket ért jogtalan támadások amelyek nem kapnak ugyanolyan hangot.Használjak más szót figyelemeltérités.
    KOlozsváriként sajnálattal de hozzá kell tennem az ünnep nem a milyénk kolozsváriaké mert nem érezzük annak erre a példa a nagy létszám évről évre akkor amikor 60000 magyar s még mondjuk 8000 egyetemista tartozkodik a városunkba 1000 1500 sz.tartja és érzi annak.Tavaly szombatra esett 1500nál többen akkor sem voltak…

    Kedvelés

  111. arnold

    @Humus- Visszaolvastam. A szóhasználatom miatt elnézésed kérem. Valójában más hozzászoló beszédstilusát, véltem neked tulajdonitani és abban a stilusban válaszolni. Sajnálom, tévedtem, elnézést. Nem jelenti azonban, hogy véleményeddel 1oo%-ban egyetértek. Ha pedig ismernél akkor tudhatnád, hogy korom miatt már a gárdába (a magyarba se) sem vennének fel :-D, mintahogy az egész gárdajelenséget felettébb károsnak gondolom erdélyi magyar viszonylatban.

    Kedvelés

  112. egyetemista tizenéves

    A Magyar Gárdának van 60 éves tagja is, így a kor nem gond, hacsak nem 18 év alatti vagy.

    Kedvelés

  113. arnold

    Hagyd csak kedves tizenéves, még 6o vagy akárhány évesen sem igénylem…aztán egyszer csak neked is megjön az eszed…vagy nem? 😎 , :-0

    Kedvelés

  114. Visszajelzés: S a Kolozs megyei RMDSZ ilyenkor nem lép? « Kiss Olivér próbálkozós blogja

  115. Visszajelzés: Jancsó Noémi halálos gázolására voltak kíváncsiak a legtöbben « Kiss Olivér próbálkozós blogja

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!