Ismét kettős mércével mér a kolozsvári rendőrség


Ugyanaz a baj velük

Az elmúlt időszakban másodszor fordul elő, hogy a rendőrség más-más mércével mérlegeli a román és a magyar fiatalok, köztük szélsőségesek akcióit.

Tavaly december 1-jén bekísérték a rendőrségre az Új Magyar Gárda Székely Szakaszának képviselőit, mivel nem volt engedélyük arra, hogy a Székely Hadosztály 1918. december 1-jei kolozsvári megalakulása alkalmából koszorút helyezzenek el a Főtéren, míg az ellenük tüntető, és engedéllyel nem rendelkező Új Jobboldal (Noua Dreapta) képviselőinek semmi baja nem esett.

Utóbbiak sértő és rágalmazó, a magyarságot gyalázó, és Trianont éltető szlogeneket skandáltak, hőzöngtek, zavarták a járókelők és a gépkocsik forgalmát. A legutóbbi rendőri megkülönböztetés az idei év márciusának derekán történt: míg az Új Jobboldal megúszta, dacára annak, hogy március 14-én SS-jelvényekkel tüntetett, addig a KMDSZ három képviselőjét és a Székely Szakasz „szakaszparancsnokát” bekísérték a rendőrségre.

A Szabadságban közölt cikkem ide kattintva olvasható el.

Reklámok

Ismét kettős mércével mér a kolozsvári rendőrség” bejegyzéshez 21 hozzászólás

 1. terez

  Amilyen mércevel mértek, neketek is ugyanolyannal mérnek majd … ez csak a Bibliában érvényes. A való világ úgyis más. Egyébként meg miért lepődünk meg, hogy kettős mércével mérnek? Még mindig nem szoktuk meg? Ez már régi mese.
  Ha a románságot támogató felvonulásról van szó, akkor természetesen nem avatkoznak közbe … ellenkező esetben viszont valamit tenni kell . Ha magyarkodók ellen kell valamit tenni, akkor egy-kettő lépnek a hatóságok, de már ez is megszokott: a rendet tartsuk fenn alapon.
  Viszont nem kell okot adni rá, hogy egyáltalán megtörténjen az ilyen fajta méregetés, ahogyan te mondod. Nem kell okot adni a hasonlítgatásra, és példásabban, okosabban kellene viselkedni, mint román társaink. De még akkor sem fognak egyenlő mércével mérni! Viszont ne adjunk okot, arra, hogy xy személyeket letartóztassák, és nem kell ujjal mutogatni, hogy bezzeg román testvéreinknek nem esett semmi bajuk. Kisebbség…ez valakinek eljut az agyáig, hogy mit is jelent?
  S aztán vizsgáljuk meg a magunk házatáján történteket, a saját szálkánkat lássuk meg előbb, ne mások gerendáját.

  Kedvelés

 2. Zsolt

  A roman sajto es politikum elvarta az RMDSz-tol, hogy hatarolodjon el es itelje a gardistak megnyilvanulasait. Amennyire en tapasztaltam ez meg is tortent. Erre es a kolcsonossegre hivatkozva az RMDSZ koveteljen hasonlo nyilatkozatokat a roman partvezerektol es termeszetesen magyarazatot a rendfenntartok megkulonboztetett eljarasara a ket esetben.

  Kedvelés

 3. szegedi edit

  Igazsagtalan es felhaborito, de sajnos a Noua Dreapta nemzet-es tortenelemfelfogasa szinte azonos a hivatalos roman felfogassal, mig a HVM vagy a Gardaje nem. Hivatalosan meg mindig ugy mutatjak be, hogy a Noua Dreapta a “hazaert” tuntet, igaz elveti a sulykot. Mivel van nemi tapasztalatom a Noua Dreapta-val (lehordtak az egyik lapjukban), nem hagyhatom szo nelkul: A “Szekelyfold nem Romania” es a “Tinutul secuiesc e pamant romanesc” ugyanarrol a torol fakad es ugyanabbol a pocsolyabol taplalkozik.

  Kedvelés

 4. szzol

  Igazságtalanság, és a ND jelképe, a kelta kereszt, az is eléggé rasszista szimbólum. Manapság inkább a rasszizmussal társítható mint mással. Persze abba is bele lehet magyarázni bármit, mint a horogkeresztbe, hogy az ősi indiai szimbólum.

  Nem gondolom hogy valaha, valakit el fognak vinni Romániában a rendőrök azért mert azt kiabálja h éljen Románia, vagy “ki a magyarokkal az országból”. A másodikért mondjuk elvihetnék őket, normális körülmények közt. Ami a “Székelyföld nem Románia” és a “Tinutul secuiesc e pamant romanesc” feliratokat illeti, szerintem az első nagyon provokatív, és olyan mintha azt mondanád a fehérre, hogy fekete, persze attól még nem lesz fekete. A második meg gyerekes válasz az elsőre. Úgy, magában nagyon is természetes dolog. Szerintem a nem székelyföldiek, nem akadtak ki e felirat miatt. Hát persze, hogy a Székelyföld román föld, s akkor mi van? (lehtne mondani nekik) Olyan mintha azt írnák, hogy Kolozsvár román város. Hát az, nem? Székelyföld meg Románia. Még akkor is az marad, ha autonómiát kap, akkor is Románia marad. Hogy Székelyország soha nem lesz, az is biztos. Habár, soha ne mondd, hogy soha alapon… ki tudja. De nem az elkövetkező 200 évben 🙂

  Kedvelés

 5. arnold

  Való igaz, hogy a rendőrség és általában az egész román politikum hajlamos a román szélsőséges megnyilvánulásokat (még akkor is ha nyilvánvalóan ellenkeznek a hatályos román alkotmány cikkelyeivel) olyan ejnye-bejnye kissé túlzó, de valójában hazafias megnyilvánulásnak (illetve sokszor egyszerűen nemzetféltő hazafiasságnak) feltüntetni, kvázi cinkosan szemethúnynak. Az erdélyi magyarság bármely, nemzeti identitásmegőrzésben is vélt románellenes, megnyilvánulásait pedig túlzóan, irredentizmusnak, soviniszta-románellenességnek titulálják. A lényegre terézke tappintott rá, mert felelőtlenül okot adni arra, hogy megrendszabályozzanak annál okosabban kéne viselkednünk. Halkan jegyzem meg, hogy egyesek a mi sorainkból sem teljesen objektiven itélnek meg dolgokat illetve a “félig üres pohárból” a miénk és csakis a miénk a teli fele és mindig csakis mindig a románoké az üresse.

  Kedvelés

 6. Gajdos György

  A jövő magyarsága (ha nem teszünk semmit), a másodrangú állampolgár hitvallása,a következőkben:
  @ terez “Egyébként meg miért lepődünk meg, hogy kettős mércével mérnek? Még mindig nem szoktuk meg? Ez már régi mese.
  Ha a románságot támogató felvonulásról van szó, akkor természetesen nem avatkoznak közbe … ellenkező esetben viszont valamit tenni kell . Ha magyarkodók ellen kell valamit tenni, akkor egy-kettő lépnek a hatóságok, de már ez is megszokott: a rendet tartsuk fenn alapon.”
  “Nem kell okot adni a hasonlítgatásra, és példásabban, okosabban kellene viselkedni, mint román társaink. De még akkor sem fognak egyenlő mércével mérni! Viszont ne adjunk okot, arra, hogy xy személyeket letartóztassák, és nem kell ujjal mutogatni, hogy bezzeg román testvéreinknek nem esett semmi bajuk. Kisebbség…ez valakinek eljut az agyáig, hogy mit is jelent?”
  ISZONYAT !
  E jövőkép ellen létezünk.

  (Moderálva)

  Kedvelés

 7. arnold

  @Gajdos György. S, te Gyurikám, hogyan látod milyen irányban kéne elmozdulni. Persze nem azt várom, hogy ki mit, esetleg XY egyén párt, mit/hogyan cselekedjen, mit mondjon és nem a fejjel sokadjára falnak menő kecske példázatából kiindulva, ne adj’isten etnikai foggantatású polgárháborúra buzditsál, hanem te személy szerint okosan megfontoltan nemzetét, ismerőseit, családját féltő módon mit javasolsz? Mert az, hogy saját nemzettársad véleményét csak “ISZONYAT !” szóval fogadod egy rossz giccses filmforgatókönyv szintjén még elmegy, de pragmatikus politizálás szintjén semmit sem ér. Bár isten tudja szerintem neked “a kibicnek semmi sem drága” hitvallás a követendő út.

  Kedvelés

 8. Dando

  A román elitnek, akiket már annyiszor emlegettek, az kellett volna valamit tegyen… Ők kellett volna kivonuljanak és velünk kellett volna ünnepeljenek. Megismerhették volna kultúránkat és történelmi hagyományainkat. Hagyományainkat pedig nem jelentésekből, fordításokból lehet megismerni, hanem a magyarság körében, magyarul tudva. Aki Descart filozofiajat tanulmanyozza, az nem a forditast olvassa… hanem az eredetit. Persze a roman-magyar kapcsolatokban mindez UTOPIA es antagonisztikus kooperacio.

  Kedvelés

 9. Gajdos GyörGy

  Adjon az Isten!

  “Tetveinktől ellepetten, elgyengülve várjuk, hogy mit kezd velünk a más népek sorsa”
  Németh László

  Nem vagyok kibic, a Székely Szakasz tagja vagyok, ott voltam dec 1 jén is. Igenis megfontolom miért viszem vásárra a bőrőmet. Az ND és más magyarellenes huligánok előttünk is léteztek, már csak ezért se mossuk össze a Székely Szakaszt valami magyargyűlölő szervezettel. Minden évben belerondítottak Nemzeti Ünnepünkbe és nem tehettünk semmit, csak tudomásul vettük hogy nekik lehet, ők megússzák. Magyarokat (lányokat!) vertek és késeltek meg rendszeresen a Sora előtt kimondottan azért mert magyarul beszélnek. 2008ban megöltek egy magyar fiút mert magyarul beszélt, később az etnikai incidensek elkerülése végett tudatosan futbalhuligán beállítottságúnak hazudták az esetet. Az ND futbalhuligánokből áll az igaz, de azért verték agyon mert magyarul beszélt a szórakozóhelyen. Híre van annak, hogy Kváron verik a magyarokat, a román hatalom pedig tojik rá, csak a látszatra ügyel, sokszor még arra sem. Ha mi létezünk a román hatalom rá lesz kényszerülve hogy elejét vegye ezeknek. Meg is látszott az idei Március 15kén. Sok éve már hogy román huligánok nem zavarták meg, nem tartottak ellentüntetést és a rendőrség mindent megtett hogy zavartalan legyen, a polgármesteri hivatal nem adott nekik engedélyt ellentüntetésre (bezzeg a tavaly adott!) stb. Persze ezt ők vereségként élik meg, ezúttal sikerült nekünk helyzetet teremteni, nem csak kullogni az események után a kisebbik rosszat választva, ahogy az udmr szokta, hanem mi kezdeményeztünk és cselekvési kényszerbe hoztuk a román karhatalmat. Ők érzékelik hogy most mi voltunk a kutya és ők voltak a farok, megcsóváltuk őket és erre az egész bekísérés, legyen meg az ő elégtételük. Minket nem érdekel, a Székely Szakasz tagjai önfeláldozó emberek.
  Amúgy mi nem politizálunk. Tele vannak a blogok saját gyártmányú elméletekkel arról hogy milyen politikát követünk, s annak cáfolataival, szóval ők adnak saját maguknak érveket a mi részünkről s ugyanők cáfolják is azokat rögvest. Mi a magyarellenes atrocitások ellen lépünk fel, különböző módon, akár trükkös lélektani eszközökkel is, nehogy már valamelyk fotel forradalmár elkezdjen fröcsögni arról hogy ugyan már hogy fogunk mi verekedni vagy mit tudom én mi.

  Szebb Jövőt!

  Kedvelés

 10. Terez

  @Gajdos Úrnak! elmondtam, amit gondolok és nem írtam le vele senkit! Az, hogy neked ez nem tetszik…szived joga, de nagy okosságot te sem mondtál. Miért baj az, hogy vannak még olyanok, mint én, akik nem heves vérmérséklettel, hanem ésszel próbálnak gondolkodni. Nem kell egyetérteni velem, de nem is kell leírni azért, mert nem vagyunk egy véleményen. Én sem írtalak le…és amint a legelső hozzászólásban is írtam: lásd meg a gerendát a saját szemedben (én is az enyémben) s aztán foglalkozzunk mások szálkájával (vagy gerendájával)……

  @Arnoldnak…köszönöm a törődést!

  Kedvelés

 11. EN

  Hát, a demokráciával éppen az a gondom, hogy az RMDSZ kormányon van! Ha a kettős mérce ellen kormányon sem tud tenni, akkor mire várhatunk, ha nem lesz kormányon?
  Vagy tényleg komolyan gondolják azok, akik állítják, hogy márpedig a demokrácia ilyen, hogy a végtelenségig tart a szavazók buzgalma? Hogy az ígérgetések, be nem váltható ígéret-csomagok biztosítják a jövőben is a jelenlétet az urnáknál? Vagy úgyse számít? Mert csak ezt tudom gondolni, az EU-s ígéretekkel együtt, ország-világ részéről megígért pozitív dolgok megvalósulatlansága kapcsán is. Ha nem lehetünk azonos jogú polgárok egy országon belül, akkor hogyan lehetnénk azonos jogúak az EU-n belül, vagy a világon?
  Megtűrtek vagyunk bizony, és csak ennek örülhetünk, akárcsak őseink, akik jobbágyok voltak!

  (Moderálva)

  Kedvelés

 12. szzol

  Nagyon könnyű szidni a politikusokat és a politikát. Még azt mondjátok, hogy az RMDSZ nem csinál semmit a magyarok érdekében. Hát, szerintem csinál. Nem vagyok RMDSZ párti, sem más párti, csak nem értem miért kell mindig szidni az RMDSZ-t. Ha vannak korszakalkotó elképzelései valakinek, akkor vágjon bele a politikai életbe. Tegyen rendet ebben az országban.

  Sajnos úgy manipulálják a többséget ebben az országban, ahogy akarják, egy kiló cukorral és liszttel szavazatokat vesznek. Hát ez a demokrácia? Tele van a TV a politikai játékokkal, hogy rosszul leszek amikor a híreket nézem. Nem a politikusok fogják megváltani ezt az országot, az biztos.

  Ahogy én látom, ez úgy van, mint ahogy a közmondás mondja, “ha korpás leszel, megesznek a disznók”. Az szidja a politikusokat aki jobbat tud felmutatni mint azok. Még távol állunk a színtiszta demokráciától amíg a korrupció a király.

  Persze, zúgolódni mindenkinek joga van.

  Kedvelés

 13. arnold

  @Gajdos. “Szebb Jövőt!”…csak ne a tiedet és kár azért a bőrödet vásárra vinni. Bár gondolom az én véleményem nem befolyásol táged. Istenem, hogy te “cselekvési kényszerbe akarod hozni a román karhatalmat.” lelked rajta és megkockáztatom -a moderáció ellenében is – kártékony jelenség vagy.

  Kedvelés

 14. Visszajelzés: S a Kolozs megyei RMDSZ ilyenkor nem lép? « Kiss Olivér próbálkozós blogja

 15. Sajnos az a rosz hir jarja hogy mar soha nem lesz beke romanok es magyarok kozt , ezt persze alca alat fogjuk tartani ezentul orokre , azt hiszem a ver nem valik vize , barmenyi viz is filyon le a szamoson

  Kedvelés

 16. szzol

  Persze hogy nem lesz béke, ameddig “nekünk kell Erdély”, s ők nem akarják nekünk adni. Elég ha eltűrjük egymást.

  Kedvelés

 17. arnold

  Ugyan, a gajdosok közül esetleg a geszterédi Gajdos János parasztfestőt tisztelem….Gyurikát???…ugyan. 😦

  Kedvelés

 18. Gajdos György

  @arnold Mindig meghökkentett a “demokraták” (rajtuk kívűl senki sem az) azon pofátlansága, hogy miközben mindenkin számonkérik a békés eggyüttélést, a civilizált hangnemet stb. ők maguk igazi szenilis vérkomcsi, tömbházfelelős módjára fitymáznak, jelzőznek. Megkockáztatom arnold, én is a moderálás ellenében, hogy a fentiekben jóval többször használtál személyeskedő hangnemet mint bárki más és bár ezt megteheted csak azt bizonyítja hogy nulla vagy.

  Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s