Vulkánkitörés. MI EZ A HISZTÉRIA?


Egy ilyesmi a feje tetejére állítja Európát

Most kissé megértem azokat, akik olykor bírálják a tömegtájékoztatási eszközöket: szerintem ez a vulkánkitöréses dologból egy kisebb hisztériát csináltak. Mi több, egyes kereskedelmi televíziók rájátszanak a polgárok érzékenységére és félelmére: mintegy világvégi hangulatot keltenek.

Romániát ellepi a hamufelhő. Veszélyben vagyunk!

Give me a break! Én ma voltam kirándulni. Nem veszem be a maszlagokat.

Hol azt hallom, hogy a fennáll a víz- és légszennyezés veszélye, hol pedig azt, hogy légterek lezárása miatt a légitársaságok rengeteg pénzt veszítenek, így tovább fokozódik a világgazdasági válság. Ebben van valami.

Az izlandi tűzhányó kitörése nyomán a légkörbe került vulkáni hamu hírek szerint 6-10 kilométer magasságban helyezkedik el.

– írja az MTI. Na látja, ezért nem látja.

Mondjuk azt, megértem, hogy nem lehet repülni, ugyanis a hamu károsíthatja a repülőgépek hajtóműveit (legrosszabb esetben a leállásukat okozhatja), eltömheti a gép külső felületén elhelyezett érzékelőket, és az ablakokra tapadva lehetetlenné teheti a kilátást a pilótafülkéből.

Igen, emlékszem, valamelyik tévécsatornán láttam néhány hónappal ezelőtt, ahogy egy pilóta rémálma bekövetkezett: a vulkáni eredetű hamu ellepte a motorokat, s leálltak. Mind a négy.

Na, de minket egyelőre nem érint a dolog. Sajnálom viszont azokat, akik a reptereken ragadtak. Nagyon sajnálom őket, nem szeretnék a helyükbe lenni!

Vulkánkitörés. MI EZ A HISZTÉRIA?” bejegyzéshez 16 hozzászólás

  1. arnold

    Katasztrófa. Kereskedelmi TV. ráharap. Boldog boldogtalant megkérdez. Hisztéria (Cristian Zarescu felveszi a “bevetési” cuccot). Csúsztatni is lehet sőt kell mert a nép bukik a rossz hirekre, a borzongató katasztrófákra, katasztrófa forgatókönyvekre. Közben a nézettségi mutató (rating) nő. A TV csatornák bevétele a reklámokból nő. Mi meg meredt szemmel, bambán nézzük a sokszor egymásnak ellentmondó baromságokat, pszeudószakértők okos arccal elmondott véleményeit a TV tulajdonosok pedig elégedetten dörzsölik a kezüket a buta nép megint besétált a butaság zsákutcájába. 😦

    Kedvelés

  2. Sajnos elqrvultunk. Mi, összvesen, mint sajtó. Már rég nem azért létezünk, hogy tájékoztassunk, információt nyújtsunk, hanem azért, hogy eladjuk magunkat. Minél nagyobb példányszámban, minél több embernek.
    Ha összevetem azt, amit független forrásokból megtudok az amerikai politikáról – például a kormány intézkedéseiről – azzal, amit a média közvetít róla, az az érzésem, hogy itt legalább 5-6 párhuzamos világ zajlik, semmi közük egymáshoz. Ráadásul itt a csúsztatást, a mellébeszélést nem az otthoni amatőr módon csinálják, itt nem fogsz ráérezni a hamisításra csak úgy magadtól, legfeljebb ha nagyon keményen utánajársz.

    Kedvelés

  3. KeleMén

    Tisztelt Olivér! Igazad van, hisztéria, mint sok más, de, Te is ráharaptál, hisz a múlt heti, kolozsváriaknak és erdélyieknek sokkal fontosabb témát (a polgármesterrel folytatott tárgyalás) megelőzi ez. 🙂

    Kedvelés

  4. Freeman

    Már hogy a jóistenbe ne ez legyen a téma, mikor három napja gyakorlatilag megszűnt a légi közlekedés Európában? Mi ebben a csúsztatás és a félrevezetés? Nem szállnak fel a gépek, nem tudnak az emberek utazni, ennél nagyobb katasztrófa hova kell?

    Kedvelés

  5. @Freeman: én másra utaltam. A túlzásokra. Ellep a hamufelhő, meghalunk, szennyezett lesz a víz, veszély, katasztrófa, világvége.

    Kedvelés

  6. Freeman

    @koliver: “egyes kereskedelmi televíziók” mindig ilyen baromságokat nyomatnak, nem kell ehhez vulkánkitörés. Az OTV-ről minden nap lehetne írni ilyen alapon, és szinte minden nap kap is egy büntetést a CNA-tól. A baj az, hogy sokan nézik.

    Kedvelés

  7. Euthymia

    “Sajnálom viszont azokat, akik a reptereken ragadtak. Nagyon sajnálom őket, nem szeretnék a helyükbe lenni!”

    Hát én sem szeretnék a helyükben lenni, meg annak a pilótának sem, akinek valóra vált a rémálma “a vulkáni eredetű hamu ellepte a motorokat, s leálltak. Mind a négy”

    Az én férjem Philadelphiában ragadt, én kicsit a másik részén vagyok a világnak, eléggé aggasztó, amúgy is 20 órás távolság van köztünk és még akkor az sem tudom, hogy mikor indulhat a kedd éjjel induló gépe, ami elvileg péntek éjjel kellett volna, hogy induljon.

    Nem hisztizek, de nagyon frusztráló érzés ám ez 😦

    Szép napokat!

    Kedvelés

  8. KeleMén

    Szóval, a Szabadság honlapját megnyitva a Te blogod vezető címe ez. A 11 pontot keresnem kellett.
    De megtaláltam és ez a fontos.

    Kedvelés

  9. arnold

    Persze mondhatnám “A quelque chose malheur est bon” ….minden rosszban van valami jó, mert akik a globális felmelegedés miatt stresszelték magukat most megnyugodhatnak mert épp az előbb olvasám, hogy…..asszongya ” a legtöbb pliniusi típusú (hevesen lezajló robbanásos) vulkánkitörés után erőteljes (globálisan akár 0,6-0,7 °C) lehűlést regisztrálnak.”. Nem semmi. 😀

    Kedvelés

  10. Őszintén, nem értem, miről beszélsz, Olivér.

    Lehet, hogy a sugárzott sajtónak csak az elitebb felét figyelem, de én sehol nem láttam ezt a világvége-hangulatot. „Csupán” annyit, hogy a légiközlekedés megbénult – bizonyára nem azért, mert a légitársaságok épp bögyükben voltak a globális összeesküvéselméletek sátáni moguljainak.

    És ez bizony nem hisztéria, hanem valós – és igencsak súlyos – probléma, nemcsak gazdasági, de gyakorlatilag minden szempontból.

    Kedvelés

  11. arnold

    Aha csak semmi hisztéria.
    Pár összetallózott hir.
    “Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken azt javasolta az európaiaknak, hogy az Izlandon kitört vulkán légkörbe került hamujának aláhullásakor lehetőleg maradjanak fedett helyen. David Epstein, a WHO szóvivője közölte: a szervezet szakemberei még nem tudták felmérni, milyen mértékben lehet ártalmas az egészségre a vulkáni hamu.”
    “Jelentős kárt tett a vulkáni hamu a finn légierő gyakorlatozó gépeiben – jelentették be pénteken Helsinkiben.”
    “Nem jelent közvetlen veszélyt az egészségre az izlandi vulkán kitörése után keletkezett hamufelhõ.”
    “Az apró szemcsék ugyanis körülbelül 10 ezer méteres magasságban vannak a légtérben és nem keverednek az alacsonyabb légrétegekben lévõ porral.”
    “ Nem okoz jelentõsebb egészségügyi hatást az izlandi vulkán kitörése után keletkezett hamufelhõ – mondta el a Független Hírügynökség kérdésére az Országos Közegészségügyi Intézet vezetõje. “
    “Concentratiile de cenusa vulcanica la nivelul solului vor fi nesemnificative si nu prezinta niciun pericol pentru populatia Romaniei, intrucat, deasupra tarii, la peste 8.000 de metri, acestea s-au diminuat semnificativ, a anuntat Centrul operativ pentru situatii de urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor, intr-un comunicat remis HotNews.ro.”
    “Emil Boc a convocat Comitetul pentru Situaţii de urgenţă la Guvern, începând cu ora 17.00.”
    “In urma eruptiei de miercuri, ghetarul milenar adapostit in crevase a inceput sa se topeasca. Apa eliberata a navalit in zonele locuite, unde a rupt poduri si drumuri si a inundat sute de case. In unele locuri, nivelul raurilor a crescut cu 3 metri. 800 de persoane au fost evacuate imediat din calea torentelor.”
    “Deocamdata, expertii dau asigurari ca valul de cenusa care s-a asezat ca o picla pretutindeni si a dus la inchiderea soselelor nu este toxic si nu pune in pericol sanatatea oamenilor……Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda insa persoanelor care au afectiuni pulmonare sa stea in casa pentru a nu fi afectati de o eventuala cadere pe sol a cenusii vulcanice care este imprastiata de nori, deasupra Europei.”
    “Avertismentul se adreseaza in deosebi celor care au emfizem pulmonar, astm sau bronsita.”
    “Cenusa vulcanica provenita de la eruptia din Islanda poate dauna sanatatii daca particulele ajung in plamani, scrie The Telegraph.”
    “Din cate stim, in momentul de fata, norul vulcanic este la o altitudine de sapte pana la zece kilometri in atmosfera”, a declarat purtatorul de cuvand al OMS, Chris Epstein.”

    Na meg a legfrissebbek:

    “Chiar dacă un nou nor de cenuşă vulcanică, aflat în apropierea României, pune autorităţile în alertă, aeroporturile nu se închid, a anunţat în această dimineaţă ministrul Transporturilor Radu Berceanu.
    “Nu oprim zborurile. Nu avem niciun motiv”, spune Berceanu.”

    és a nap gyöngyszeme:

    “Boc: “De ce au avioanele probleme dacă la tancuri nu se opresc motoarele pe nisip ?””

    ezek után miről is van szó. Stand Up Comedy?

    Kedvelés

  12. Bizony – bizony ottragadni valahol nem jó. De a hisztéria amit csinálnak rettenetes. Viszont legalább kiderült, hogy vannak esetek amiket pénzzel sem lehet elintézni. Mert még mindig a természet az úr

    Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!