Borászati da capogiro a Spritz Caféban (kiegészítve a borkorcsolyákkal és főételekkel)


Tokaj hegyaljai borok kóstolója – szólt a meghívó a Dávid Ferenc utca 25. szám alatt levő Spritz Caféba. Sajnos ritkán megyek oda, legutoljára talán akkor voltam, amikor a résztvevőkkel laza, baráti hangulatban kiértékeltük a Töltsél egy napot László Attila alpolgármesterrel elnevezésű blogos projektemet (most amúgy Magyari Tivadar, a BBTE rektor-helyettese van soron, még lehet jelentkezni!).

Az EMNT által szervezett tavaly májusi majálison Kiss-Budai Tibor (Fotó: http://blogger-tothpaltamas.blogspot.com/ - Weghofer Erna)

Kiss-Budai Tiborral körülbelül 4 évvel ezelőtt találkoztam először, a gyalui főzőversenyt szervezte. Persze, hogy a Szabadság hozzájárult a médiapartnerséghez, ilyesmiről addig nem hallottam a régiónkban.

Hétfő este szédítő bórkostolót szervezett, nagyon jó borokat mutattak be a Demetervin képviselői:

  • Demetervin Úrágya-dűlő Furmint 2008 száraz
  • Demetervin Úrágya-dűlő Hárslevelű 2008 száraz
  • Demetervin száraz szamorodni 2006
  • Demetervin édes szamorodni 2007
  • Demetervin Élvezet 2008 édes
  • Demetervin Király-dűlő Furmint 2008 édes
  • Demetervin 5 puttonyos aszú 2005

Ízlelőszerveimet ingerelte az enyhén sós, a száraz és az édes bor. A neuronális feldolgozás során az érzéksejtjeimtől az ízek a afferens idegek segítségével továbbjutottak az agykérgi ízületközpontba, ahol köszönet, meglepődés és csodálat hangjai vegyültek. A tudatos észlelés az ízlelés bonyolultságába merült, az agyi reprezentációk kombinatorikus rendszere a benyomás finomságainak részletes elemzésével volt elfoglalva. És mindez a borok hatására.

A kavalkádot sajttal, dióval és természetesen a Tibi féle borkorcsolyákkal variáltuk.

A Demetervin egy családi pincészet Tokaj-Hegyalján, Mádon gazdálkodik. Kizárólag saját szőlőikből származó alapanyagot dolgoznak fel. Területeik az Úrágya, a Király, a Betsek, a Kakas, és a Holdvölgy dűlőkben találhatók. Az általuk művelt hét hektárból kettő teljesen hagyományos kézi, azaz bakművelésű.

–          áll a Spritz Café honlapján.

Kedvencem (talán nem véletlenül) az édes bor volt, az Élvezet. Vásároltam is egy üveggel.

Szédület(es) borkóstoló volt: a francia azt mondaná vertigineux, az olasz pedig da capogiro.

Tibor ízéletet, ételízt, ízéletkedvet tanít, ad tovább, sugároz: bor, ételkülönlegességek.

Mikor lesz a következő borkóztoló, ételkülönlegesség ízlelés?

(Érdekes volt szemlélni, amint a borkóstoló után a demetervines srácok csíki sört ittak… 🙂 🙂 )

FEJLEMÉNY1 (április 21.): Tibi kérésére Molnár Attila (a.k.a. Attesz) elküldte a borkorcsolyák és az általunk elfogyasztott főételek receptjét. Jummy. Még most is összefut a nyál a számban.

Tehát:

Borkorcsolyák

1. Dióbél, semleges ízű sajt, olívabogyó, alma
2. Tepertős pogácsán friss júhtelemea, rajta egy mexikói mártáscsepp
3. Sajtos pogácsán friss júhsajt kanadai juharsziruppal
4. Sajtos rudacskák balzsamecet-krémmel
5. Szarvasgombával ízesített olajjal megcsöpögtetett sajtos és tepertős pogácsák

Főételek

  • Sertésborda-sült őzlábgombával ízesített gombaragu mediterrán fűszerkeverékkel, krumpliágyon.
  • Tanyasi hízott libamájszeletek, havasi fenyőmézen átfuttatott, ötputonyos aszúban párolt, majd curvoasier konyakkal flambírozott curie-köte ágyon.

Hiába, megadták a módját.

Borászati da capogiro a Spritz Caféban (kiegészítve a borkorcsolyákkal és főételekkel)” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Bogi

    Éppen Sárospatakon, a Rákóczi-péncében hallottam nemrég egy borásztól, hogy az igazi borivók a száraz bort szeretik… Lehet, hogy így van, de ettől még nekem is a félédes Tokaj-hegyaljai jött be igazán, úgyhogy egyetértek veled, Olikám. 🙂

    Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s