Kolozsvári Magyar Napok augusztus végén. KELL EZ NEKÜNK?


Szervező: az EMNT és az RMDSZ Kolozs megyei szervezete. Társszervezők: Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ)

Tudom, hogy már régen szervezik, a Spritz Caféban már hónapok óta tárgyal ezzel-azzal Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei elnöke, egyeztetik a programot, a fellépő együtteseket, ezt-azt. Legutoljára büszkén mutatta a logót, magyarázta a koncepciót.

Mostanra már kerültek fővédnökök (Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, Kelemen Hunor kulturális miniszter, Szőcs Géza, a Magyar Köztársaság kultúráért felelős államtitkára, Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Szilágyi Mátyás, a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja), főtámogatók (MOL Románia, Nemzeti Kulturális Alap – NKA, Szülőföld Alap, OPT bank, Kovászna Megye Tanácsa), illetve támogatók (Communitas Alapítvány, Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa, Pécs Város Önkormányzata).

Korántsem kötekedni akarok, de enyhén szólva furcsa (mi több, zsenáns és snassz), hogy a támogatók közül hiányzik például néhány fajsúlyos és fontos kolozsvári magyar cég (mondjuk az Euréka Csoport valamelyik tagja) vagy akár a helyi önkormányzat valamelyik intézménye, például a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal, a Kolozsvári Városi Tanács vagy akár a Kolozs Megyei Tanács. Dicséretes és megtisztelő, hogy Kovászna Megye Tanács és a Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa adott pénzt, de mi nem teszünk semmit hozzá. Pécs pedig a Kincses Város testvértelepülése, ezért valamilyen szinten természetes, hogy beszállnak a finanszírozásba.

(Úgy tudom, a szervezők nem nyújtottak be finanszírozási kérelmet a kolozsvári városi és a Kolozs megyei hatóságokhoz, ezért nem kaphattak pénzt… De vajon miért nem gondolták meg időben, s a többi közintézmény hogyhogy tudott adni pénzt?)

A www.magyarnapok.ro weboldalt nézve kiderül, hogy igen jelentős számú intézmény, civil szervezet, kulturális entitás partnere a rendezvénysorozatnak.

A részletes program csak augusztus elsején lesz elérhető, de már tudjuk, hogy lesznek komolyzenei hangversenyek, koncertek, könyvbemutatók, kortárs irodalmi felolvasások, múzeumi standok, interaktív foglalkozások, színházi és bábelőadások, filmvetítések, képzőművészeti kiállítások, plakátkiállítások, házsongárdi séták, fellép többek között a Háromszék Táncegyüttes, a Beatrice, a Hot Jazz Band, a Kaláka, a Knock Out, a Kalapos Jazz Band, a Vox Humana, a Four Seasons, a Palatkai Együttes, és a Kolozsvári Magyar Napok keretén belül kerül majd sor a Szent István-napi Néptánctalálkozóra.

Ja, és lesznek sportrendezvények is (foci, kosárlabda, ping-pong, csocsó, maraton). A Kolozsvári Amatőr Póker Szövetség (KAPSZ) alapító elnökeként én mondjuk hiányolom a pókert…  🙂 Főleg, mert nemrég a Nemzetközi Szellemi Sportszövetség (IMSA) felvette tagjainak sorába az egy éve alakult Nemzetközi Pókerszövetséget (IFP).

S hogy a címben megfogalmazott kérdésre válaszoljak: IGEN, KELL EZ NEKÜNK!

Reklámok

Kolozsvári Magyar Napok augusztus végén. KELL EZ NEKÜNK?” bejegyzéshez 22 hozzászólás

 1. Visszajelzés: Tweets that mention Kolozsvári Magyar Napok augusztus végén. KELL EZ NEKÜNK? « Kiss Olivér próbálkozós blogja -- Topsy.com

 2. Igen, kell. Hogy egy régebbi bejegyzésedre utaljak: nem a múzeumban és nem a temetőben, hanem mindenki szemeláttára legyünk akik vagyunk. Rejtegetnivalónk nincs, megmutatnivalónk annál több.
  Sok sikert a szervezőknek!

  Kedvelés

 3. sallai

  kelleni kell, csak az elnevezes nem jo….mert magyar napokat szerveznek Becsben, Parizsban, Philadelphiaban, Bukarestben, Nurnbergben, stb…ez az elnevezes nem egyeb mint annak az elismerese, hogy szorvany vagyunk es KISEBBSEG…de hat vegulis Kolozsvaron szerveznek francia napokat is, nemet napokat is, cigany napokat is, talan norveg napokat…miert ne szervezzenek a magyaroknak is

  Kedvelés

 4. Bogi

  Persze, hogy kell! Alig várom.
  Jó koncertek, jó programok lesznek.
  Családi rendezvény lesz, Olivér, ugye, nem baj? 🙂

  Kedvelés

 5. Bogi

  Attól, hogy lesznek gyerekporgramok is, (Életfa, you know 🙂 S tudod: amíg az apukák megisszák a sörüket, addig az anyukák a gyerekkel kézműveskednek…. Így megy ez.
  Amúgy pedig lesz kimondottan gyerekkoncert is.
  A lényeg, hogy mindenképpen nagyon kellett már nekünk ilyen.

  Kedvelés

 6. @Bogi: gyerekprogramok IS. A Kolozsvári Magyar Napok során a hangsúly azért teljesen máson van. Szerintem. Nézd meg a fellépőket. Ha úgy vesszük, akkor a függetlenek rendezvénye lesz, ugyanis lesznek függetlenek is, akik nem dőlnek be a társadalmi kényszereknek… 🙂 Tehát a függetlenek rendezvénye. 🙂

  Kedvelés

 7. Kell, persze, hogy kell! És ha minden igaz, mindenki megtalálja majd a helyét. Függetlenek, családosok, kicsi, nagyok, úgyhogy nem kell aggódni 😀

  Kedvelés

 8. gombocka

  Szerintem is, ha civilizaltan zajlik, kell.Ennyi szorakozas jar a magyar adofizetonek is, kulturaltan szorakozni lehet, sot kell!
  Remelem, a rendezok nem kapnak verszemet, es nem lesz galiba!

  Kedvelés

 9. kolev

  Kell és dicséretes, hogy végre KÜLÖN szervezkedünk, és nem a ZILELE CLUJULUI-ba akarunk “multikulturálisan” és “szabadelvűen” bekapcsolódni. Azokhoz a napokhoz és brandekhez semmi közünk..MI KÜLÖN, ŐK KÜLÖN…Ez igy a legjobb..Aki kiváncsi és megakarja nézni bármelyiket is megteheti..de ne mossuk össze a kettőt !
  A kolozsvári polgármesteri hivatalt szerintem kár lett volna megkérdezni..Már túl sokszor túl sokmindenben hallogató, sőt elutasitó válaszokat adtak a magyarságnak, és nem kérték ki soha a véleményünket.(Csak statisztikának esetleg)

  Nagyon jó ötlet, sőt egy szabadtéri szinház vagy opera előadás is ha beleférne….ahogy Szegeden mondjuk…no, de sok sikert a szervezőknekj és végre mutassuk meg, hogy vagyunk, magyarok vagyunk, itt vagyunk és szamitunk!

  Kedvelés

 10. Az ötlet és a kezdeményezés jó,idöpont és alkalom, remek.No igen és az is hogy KÜlön, de itt megáll az optimizmusom, mert kétleném,hogy a rendezvénynek ne lenne Rmdsz imageujraélesztő beütése és elhangzodjon,hogy együtt az udmrvel most,ma idájig eljutottunk(meghúzodtunk az esernyő alatt 20 éven keresztül) h szabadon ünnepelhetünk a város főterén mi helyi kis árva közösség.Éljen az rmdsz!Másfelöl kiváncsi vagyok hány magyarnak lessz ez fontos és érdemleges ellátogatni a rendezvényre. Érdemes lessz arra is odafigyelni, mekkora rendöri szigor mellett fogunk ünnepelni, s remélem, majd mindent forditunk,hogy a jelenlevő “értelmiség”és rendöri résztvevők, nehogy valamit megint felreértsenek és elöállitsák a szervezőket.
  Remélem a rendezvény szinvonala és pártatlansága egy valoságos ünnepi hangulatot fog hozni a város magyarságának és augusztusz 20 ika méltó ünneplésének.

  Kedvelés

 11. Kedves Olivér!
  A Kolozsvári Magyar Napok megszervezésének ötlete a városi és megyei tanácsi pályázati határidők lejárta után született meg, ezért maradt el a támogatás. Ettől függetlenül más módon támogathatják a rendezvényt. Egyebek mellett, a különféle engedélyek gördülékeny megadása, a rendezvény biztosítása, a programokhoz való pozitív viszonyulás bizonyos értelemben többet érhet, mint némi pénzbeli segítség. Erre számítunk a Polgármesteri Hivatal részéről.
  A kolozsvári vállalkozók megkeresése most zajlik, reményeink szerint a frissülő támogatói listán jónéhány itthoni céggel találkozhatunk a közeljövőben.
  Jó munkát, és kösz a támogató bejegyzést!
  Üdv
  Balázs

  Kedvelés

 12. @Gergely Balázs: Jómagam László Attila részéről tevékenyebb hozzáállást vártam volna ami a kolozsvári önkormányzat támogatási készségének a serkentését illeti. Mindig vannak megoldását.

  Elismerésem az eddigi munkáért!

  Kedvelés

 13. traktor

  László Attila monnyon le, mert több éves elnökség után az EMNT-nek kellett eszébe jusson az ötlet. És amúgy monnyon le az egész Kolozs megyei RMDSZ, az indoklás ugyanaz, mint László Attila esetén. Manapság már az utolsó faluban is van magyar napok, csak épp a mi szupersztárjainknak nem jutott eszébe. Mondjuk az is lehet, hogy gondoltak rá, csak egy kicsit többet kellett volna dolgozni és kevesebbet pofázni.

  Kedvelés

 14. arnold

  Ja, nem rossz az ötlet. De kedves Humus, meg az összes többi szolgálatos hervasztó és fanyalgó, mi a rossz abban ha esetleg (bár nem arról szól a történet) RMDSZ imázsújraéllesztés is lesz benne. Ha úgy érzitek, hogy 20 évig a szolgálatos ernyő alatt ültetek, ki lehet menni az esőbe, de ezt a dolgot már eljátszották Újvidéken, Szlovákiában és jól eláztak. Persza kibicnek semmi sem drága és a legegyszerűbb mindig mindene fanyalogni és akadékoskodni. Kétlem, hogy Gergely Balázs elsődleges célja RMDSZ “imidzsreparáció” volna. 😦

  Kedvelés

 15. NitRo

  Én most nem a magyar napokkal kapcsolatban írok, hanem mással. Írták valahol, hogy a Főtéren nem lesz semmilyen könnyűzenei koncert, hanem valamelyik iskola udvarán rendezik majd meg, hogy ne teremtsen hagyományt abból, hogy a Főteret koncertekre használják. Az lenne a kérdésem, hogy akkor hogy létezik az, hogy július 15-én 20:30-tól az U a Főtéren mutatja be a csapatát huligánjainak és utána egy Personal nevezetű hip-hop együttes fog fellépni? Ki engedte ezt meg, hogy egy szókimondó banda adjon koncertet Kolozsvár szívében 8 osztály el nem végzett huligánoknak?

  Kedvelés

 16. Csabesz90

  Persze, hogy kell. Szerintem az a nagyon baj, hogy “lezbikus fesztivált”, meg hasonlókat sokkal hamarabb megszerveztek, mint magyar napokat, egy olyan városban, ahol van 80.000 magyar, az egyetemistákkal együtt kb 100.000, és “meleg”, pán-metro, meg a Jóisten se tudja milyen szexualitású emberből szerintem maximum néhány 100.

  Kedvelés

 17. Kedves @arnold !
  1.Se fél sem egész 8 orás hervasztást nem vállalok(lehet,hogy ön szolgálatosan szolgálatkész udă mereu jógazdász én köszönöm nem kérek belöle nem szeretem a termését)én csupán véleményt fejtek az ön személyeskedésével szemben
  2.Én nem úgy erzem,hogy az én fejem alá tartották volna az ernyőt,ön biztosan érezheti,kedves egézségére.Biztosan jól él alatta.Ilyen ernyőt kapok a román testvérektől is multi-kulti trăim binye,drepturi aveţi, dar nu cereţi.
  3.Ha valaki a nevét image-ját adja egy szervezéshez,akkor abban többet kéne tegyen mint engedélyek ügyintézését lebonyolitsa lásd marcius 15-e is,ahol rmdsz felolvas feszit,de már Kmdsz -es “tarsszervezői kvalitásból ” elitélik a gárdát, de elhalgatják a kishangyák munkáját cserbehagyva őket, mitöbb teszik ezt közösség védnöki tisztségükből.
  4.Gondolom Kasza József,Csáky Pál politikai szintérről való kisiklásukat elázásukat,ahogy ön fogalmaz érti.Ehhez csak annyit fűznék,hogy nem a politizálással volt a gond,hanem arról,hogy az ottani közösség nem tartotta együtt vellük az ernyőt és inkább szétszéledtek mint a patkányok a már nállunk ismeretes Markó brand politikát választották, felruházva a patkány jellembeli sajátosságaival együtt.
  5.”legegyszerűbb mindig mindene fanyalogni és akadékoskodni” Nem kell,de a múltra alapozva véleményt talán csak szabad formálni mégha az az rmdszes doktrinával szemben is áll.Egy párt rendszert,egy véleményt és a kusst mindenki betudja határolni azt hiszem.
  Mondjon kérem meggyőzöbb érveket!!!
  6.”Kétlem, hogy Gergely Balázs elsődleges célja RMDSZ “imidzsreparáció” volna” Ha az én véleményemre kiváncsi gyanus, aki felakarja kelteni magára a figyelmet dehát ez természetes kis párt, kis erő,kis ismertség.Az én nemértésem talán, akkor abban van, miért kellett együtt az rmdszes képviselökkel Főtér arculat kérdésében nemértést kifejteni,azzal a brigaddal együtt mosolyogva,akik megszavazták azt.Másik aspektus,milyért kell bevonni a szervezésbe pappiron az rmdszt ha csupán engedélyeztetésben kell közbenjárni annyira nehéz procedura?Szerintem hatékonyabb pártimage épités lenne az rmdsz nélkül szervezni attól még felszólalhat az alpolgármester elvtársss.Nem bontaná ez meg az rmdszel való együtmüködést sem hiszen ott lesz az rmdsz is csak nem szervezöként amire lehet, hogy pár szavazó felfigyelne igy ez szavazatvesztésé is válhat amikor mérlegelni kell,hogy ki mit valósitott meg.Miért ne dolgoztasson az rmdsz mással learatva a babért,hozsánnnát, ha nem képesnek látom őket még az engedélyeztetés ellen prédikálni aminek a Román fél nagyszeretettel helyet adna.Ön szerint miért kéri a Fidesz a külhoni pénzforrások átláthatobb áramlását?és stb

  A szervezés koncepciójával semmi bajom,dicséret Gergely Balázsnak a kezdeményezéséhez de marketinget tanulhatna még és gratula Olivérnek az információ áramlásának segitésében,a feed-back hatás adta lehetőségnek.

  Kedvelés

 18. Stanik Bence

  Köszi, hogy foglalkoztál ezzel a témával, így én is agyaltam rajta egyet.

  Végre valakinek eszébe jutott valami. Valami… szokatlan. Szokatlanul nagy és drága. A kolozsvári magyar rendezvények általában szerények, kis költségvetésűek, kevés embert érnek el. Hát ez nem úgy indul. Ez valami méreteiben és céljaiban ahhoz fogható, amit Kolozsvár jelent számomra (számunkra?) és amekkora lehetőségek rejlenek benne. Ez a város – a – nem csak magyar – diákokkal, a régi kolozsváriakkal, a számtalan kulturális és civil szervezettel és nem utolsó sorban a románokkal – követeli a jó ötleteket, legtöbbször hiába. Mégis, ami Kolozsvár szellemiségével rokon, azt az itt hömpölygő energia felkarolja és felfejleszti. Ami nem, azt előbb-utóbb kiveti magából. (Jahogy ez nem is igaz, sok az ellenpélda? Persze! De ez hit kérdése nálam, a valóság más (dehogy más), de kit érdekel… :o)
  Egyelőre úgy tűnik, nem egy “tudjuk le jó olcsón, lássuk, mennyivel maradunk utána” jellegű projekt lesz. Valami olyasmi készül, amire mindig szükség volt, csak valahogy nem jutottunk odáig.
  Ezért végre érdemes lesz nyáron (is) felmenni Kolozsvárra.
  Viszont, ha elmulasszuk alaposan tájékoztatni a románokat erről az egészről, annak csúnya vége lesz. Ha véletlenül az lesz az első inger, hogy ez egy belterjes, szeparatista rendezvény, az erős és jogos felháborodáshoz vezet. Ezt el kell kerülni! El kell mondani nekik, a román médiának, az egyszerű, békés kolozsvári román embereknek (meg a vadaknak), de a politikusoknak is ezerszer, hogy mindenki számára nyitott program készül, ami – jobban, mint eddig bármi az elmúlt húsz évben – az erdélyi magyar kultúra alaposabb megismerésére ad lehetőséget. Ami a románokéval részben közös. Kallós Zoli bácsi azt mondta nekem egyszer: “Ami a ro­má­nok­nak a leg­szebb volt a mi­énk­ből, azt át­vet­ték, a ma­gu­ké­vá tet­ték, és mi is tő­lük ugyan­így.” (Művelődés, 2006, április.) Elhittem neki. Ezért jól esne, ha nem csak nekünk lenne jó ez az egész. Tegyük lehetővé, hogy másoknak is jó legyen! Információval, kampánnyal, amivel csak lehet biztosítani kell, hogy részt vehessenek a programokon és élvezhessék is azokat (például feliratozással). Ha erre nem jut pénz és energia, akkor ne csodálkozzunk, ha magyarkodással vádolnak meg és megverik a fiataljainkat. Bár, ha radikalizálódik a helyi román-magyar viszony, az politikailag remekül kiaknázható lesz.
  Egyelőre büszke vagyok rá, hogy belevágtunk, remélem sikerül az egész város ünnepévé tenni. Minden kolozsvári meg fogja érezni a hatását, így vagy úgy.
  Sok sikert kívánok a szervezéshez, lebonyolításhoz.

  És… köszönjük!

  Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s