Jancsó Noémit eltemették, de halálának körülményei még mindig tisztázatlanok (FEJLEMÉNYEK + FOTÓRIPORT + VIDEÓRIPORT)


Az angyalok világába távozott (Noémi által az egyik portálra feltöltött fénykép átdolgozott változata)

Pusztító földrengés keletkezett a lelkemben, amikor meghallottam, hogy meghalt  Jancsó Noémi, Rekita Rozália és Jancsó Miklós színművész lánya.

Kedden, július 27-én kaptam a hírt a Szabadság szerkesztőségében: elhunyt egy 22 éves lány, aki vasárnap, július 25-én reggel autóbalesetet szenvedett Szászfenesen. Hirtelen nem tudtam kiről van szó, aztán elmondták: Jancsó Noémi. Csak látásból ismertem, sokszor itt szórólapozott a Jókai utcában, a Bulgakovban láttam még néhányszor.

Hétfőn, július 26-án lapszámfelelős voltam, a keddi lapszámba került be a kollégám által fordított rendőrségi hír. Megjelenés után olvastam el, de ki gondolta volna, hogy ő a J. Noémi.

A rendőrségi hír így szólt:

FIGYELMETLEN GYALOGOSOK A KÓRHÁZBAN. (…)  A 22 éves J. Noémi az E60-as országúton, Szászfenesen lett baleset áldozata vasárnap reggel 9 órakor, amikor kerékpárját tolva, kijelöletlen helyen kelt át az országúton.

Nos, itt a gubanc.

Elsősorban tudni kell azt, hogy a Szabadságban kedden, július 27-én közölt hírt, miszerint Noémi szabálytalanul kelt volna át az úton, kizárólag a rendőrség által a szerkesztőségünkbe lejuttatott közlemény alapján hoztuk le. A hír, s egyben valamennyi rendőrségi értesítés, Szabadság által nem ellenőrzött anyag, hanem a hatóság, ebben az esetben a rendőrség által továbbított, a helyszínelő kékruhások által összeállított jegyzőkönyv alapján készült rendőrségi hír. Ez a rovat címében is szerepel: rendőrségi hírek.

A szemtanúk (eddig Noémi húga, Hajnal és barátnőjük, Ala) azt állítják, hogy a 22 éves lány már biza a gyalogátkelőn ment át.

Elindult a tényfeltáró riport. A család kérésére, amelyik attól tart, ha a sajtó nem tűzi napirendre az ügyet, nem keresi meg az illetékeseket, nem gyakorol nyomást, akkor eltusolhatják az ügyet.

Amit eddig sikerült megtudnom: a rendőrség által a szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemény szerint a gázolás oka az áldozatnak az úttesten történő szabálytalan átkelése, a szemtanúk pedig vehemensen azt állítják, hogy a 22 éves Jancsó Noémi igenis a gyalogátjárón próbált átjutni a túloldalra. A szemtanúk, eddig Noémi húga, Hajni és barátnőjük Alexandra (Ala) utóbbi változat mellett teszik le a garast.

Mi is szomorúan tekintünk a semmibe... (Noémi Facebook adatlapjáról származó felvétel)

Egy szerdai napon, július 28-án kerestem fel a Jancsó családot a Ploieşti utcai otthonában. Hajnal, az áldozat húga, jóformán meg se tudott szólalni. Egy ideig a semmibe nézett, vagy eltévedt szemekkel rám, majd tenyereit a fülére illesztette, hogy ne kelljen újraélnie a tragédiát miközben a másik szemtanú, Cărăuşu Alexandra (Ala), Noémi barátnője elmeséli, mi történt. Nyomott volt a hangulat, a szobát a hihetetlen szomorúság, a tehetetlenség érzése, a gyász lepte el. Mit tehettem volna, hogy ez a tragédia ne következzen be? Miért jutottunk ide? Miért nem sikerült megállnia a sofőrnek? Miért éppen ott kelt át Noémi az úttesten? Miért éppen ott döntöttek úgy, hogy visszafordulnak? – néhány kérdés, amelyre senki se tud válaszolni. Az apa, Jancsó Miklós annyi nyugtatót vett be, hogy nem vállalta, volán mögé ül, s kivisz bennünket a helyszínre. Nem csoda, ugyanis felmérhetetlen tragédia, csapás érte. A színész artikulálja a szavakat, belesüllyed a székbe, értetlenül áll a tény előtt: 22 éves lánya a hullaházban (pénteken, július 30-án eltemették) van. Az édesanya, Rekita Rozália színművész többször sír, lánya, Hajnal vállára dől, tőle vár vigasztalást. Pedig a fiatal lánynak is ugyanerre van szüksége. Hajnal magába roskadva, törökülésben ül az ágyon, hallgat. Csak hallgat.

Végül Ala veszi rá magát, hogy elmeséli, mi történt:

Vasárnap reggel elindultunk biciklivel hárman, a Tarniţa vízgyűjtő tóhoz akartunk menni, de az eső miatt Szászfenesen úgy döntöttünk, hogy visszafordulunk. A gyalogátjáró után álltunk meg, megbeszéltük, hogy nem megyünk tovább, s mivel Noémi volt az utolsó, ő indult először vissza. A Kolozsvár irányából közlekedő gépkocsik megálltak, megadták az előnyt. Ugyanez történt a Szászfenes központja irányából a megyeszékhely fele igyekvők esetében is, de a külső, biztonsági sávon közlekedő kocsi elsodorta Noémit. A sofőr nem fékezett, a barátnőm körülbelül 20 méterrel odébb ért földet, addig sodorta.

Noémi a gyalogátjárón ment keresztül – hangzik el Ala részéről, s ezt az addig hallgató Hajni is megerősíti. – A rendőrnek a helyszínen mondtuk egy-két mondatot, elkérte a személyazonossági igazolványunkat, lejegyezte a mobiltelefonszámunkat, majd telefonáltak amikor a sürgősségen voltunk, de nem tudtunk elmenni, Noémi mellett maradtunk.  Elmentünk később, de a rendőr már nem volt ott, így csak szerdán sikerült nyilatkoznunk – meséli Ala.

A helyszínen (Szászfenesen, az ortodox templom és a 412. szám alatt levő ház között levő gyalogátjárónál) járva személyesen is

meggyőződtem arról, hogy azon az útszakaszon szinte lehetetlen máshol átkelni, mint az gyalogátkelőn. Még ott is életveszélyes. Mi több, mikor július 28-án Ala segítségével a helyszínen visszajátszottuk a történteket, bennünket is majdnem elgázoltak az átjárón. Ez a készülő videó riportból is látható lesz majd. Noémi ruhadarabjai még mindig ott voltak a helyszínen…

Isten nyugtassa békében!

A napokban szorongó szívvel mentem a Mikó utcai sürgősségre találkozni azzal az orvossal, aki átvette Noémit a rohammentősöktől. Nem kellett sok részletet mondanom, Markovits Simona azonnal emlékezett az esetre. Rájuk is nagy hatással volt a 22 éves lány esete, mondja, s aztán bonyolult orvosi szavakat használ. Amikor azt tapasztalja, hogy nem értem, akkor egyszerűbb nyelvezettel elmagyarázza, hogy Noémi lélegeztető géppel érkezett a sürgősségre.

A legmélyebb kómába volt már, több helyen el volt törve a lába, de nem ez okozta a halált. Ugyanakkor tüdősérülése volt, de ez szerencsére nem akadályozta meg azt, hogy mesterséges úton folyjék a lélegeztetés. A legnagyobb gondot az agyi és a koponya sérülések jelentették, teljes agyalapi bevérzése volt. Mi több, nagyon magas volt a vérnyomás az agyába. Valamelyest sikerült stabilizálnunk állapotát, de ez azt jelentette, hogy hatalmas adrenalin és minden más. El kell mondanom, hogy figyelembe véve az állapotát, semmi esélye nem volt a túlélésre – mondta az orvos. Sajnos, tette hozzá , nagyon sok ilyen eset fordul elő – mondta szomorúan az orvosnő.

A Szabadságban is közöltük, a CityNews hírportálra és a Ziua de Cluj napilap írott és on-line változatában is sikerült kieszközölnöm, hogy megjelenjen a felhívás: tanúkra van szükség, akik megerősítik, hogy Noémi valóban a gyalogátkelőn ment át. Ismertek ilyen tanút?

Beszéltem már a megyei rendőrfőparancsnokkal, utasítására hétfőn, augusztus 2-án remélem sikerült kézbe vennem a rendőrségi jegyzőkönyvet, s az előre egyeztetettek alapján konzultálok egy ügyésszel és egy bíróval, lássuk, mit szólnak a szakemberek ehhez az esethez.

Állítólag a sofőr igen komoly ismeretségi körrel rendelkezik a rendőrségen és a katonaság keretén belül… De minden remény szerint sikerül majd ellensúlyozni azt, amit a kékruhások a sofőr és két utastársa által adott nyilatkozat alapján leírtak a helyszíni jegyzőkönyvbe: Noémi nem a gyalogátkelőn ment át. FELHÁBORÍTÓ! Időközben Hajni és Ala is nyilatkozatot adott a rendőrségen, lássuk, mint mond majd a rendőrfőparancsnok és a közlekedésrendészet parancsnoka, amikor rákérdezek, hányadán áll a dolog.

A tényfeltáró riportot az elkövetkező időszakban közlöm a Szabadságban. Egyelőre ennyit tudok, ezt kívántam megosztani veletek.

Valahányszor ilyen esetekről hallok, mindig eszembe jut Balló Áron, a Szabadság volt főszerkesztője, aki szintén autóbalesetben vesztette életét.

Ha van lelki erejük azoknak, akik jól ismerték, kérem, írjanak néhány sort Noémiről, remélem, sikerül beillesztenem a riport végére.

Isten nyugtasson, Noémi!

Isten nyugtasson, Áron!

*******************************************************************************************

FEJLEMÉNY1 (hétfő, augusztus 2., 17:15): A megyei közlekedésrendészet parancsnokát, Mureşan Alexandrut még a múlt héten csütörtökön kerestem meg. Arra lettem volna kíváncsi, a gázoló sofőrnek szabad lett volna közlekednie az úgynevezett biztonsági sávon, s miért kerül a rendőrségi jegyzőkönyvbe, hogy Noémi szabálytalanul kelt át az úttesten. Nem sikerült elérnem, így a megyei rendőrfőparancsnokot, Iuliu Păcurarut hívtam fel. Éppen külföldön volt, de szólt, hogy Mureşant ne zavarjam, ugyanis éppen a testvérét temeti.

Így ma, azaz hétfőn kerestem meg mindkettőjüket. Păcuraru készségesen válaszolt a kérdéseimre. Egyrészt arról számolt be, hogy múlt heti telefonhívásom alapján belső vizsgálat indult annak megállapítására: milyen információk alapján került bele az a jegyzőkönyvbe, hogy az áldozat szabálytalanul kelt volna át az úttesten. Ugyanakkor magához hívatta a közlekedésrendészet parancsnokát, kifaggatta, s utasítást adott arra vonatkozóan, hogy valamennyi törvényes részletet bocsásson a Szabadság rendelkezésére.

Az érvényben levő jogszabályok szerint a Szászfenesen áthaladó országút mellett rész aszfaltozott útpadka. Ezen nem lehet közlekedni. A vizsgálat során kiderül, hogy a sofőr ezen haladt-e vagy sem a Volkswagen Polo típusú személygépkocsijával. Lévén, hogy büntetőjogi eljárás indul, az iratcsomót ebben a pillanatban egy ügyész veszi át, a vizsgálatot kizárólag ő irányítja, ő dönti el, milyen lépésekre kerül sor, és mikor. A helyszínen rajz és ábra készült a baleset körülményeiről, méréseket végeztek, a helyszínen és közvetlenül a baleset után kihallgatták a tanúkat. Az elkövetkezőkben újabb bizonyítékokat gyűjtünk. A helyszínen a rendőr csak előzetes következtetéseket vont le, ennek alapján állították össze a sajtóközleményt, amelynek egyébként semmilyen jogi hatása, következménye nincs. A rendőr azt állapította meg, hogy az áldozat teste nem a gyalogátkelőn volt, s valószínűleg azért vonta le azt a következtetést, hogy nem a zebrán ment át. Természetes is, hogy nem a gyalogátkelőn találták meg, ugyanis a gépkocsi elsodorta. Valamennyi ilyen esetben az ügyész elrendeli azt, hogy a gépkocsit szakértői műszaki vizsgálatnak vessék alá. Ismétlem: az ügyet a nyomozó tiszt és az ügyész irányítja – mondta a Kolozs megyei közlekedési rendőrség parancsnoka.

A Kolozs megyei közlekedésrendészet parancsnoka nyitottságról tett tanúbizonyságot

Mureşan Alexandru hangsúlyozta: ebben a pillanatban a közlekedésrendészet nem állapíthatja meg, ki volt a hibás. Elmondása szerint az ügyész sem nyilatkozik mindaddig, míg el nem indul a büntető eljárás. Akkor majd kiderül, hogy súlyos testi sértésről vagy gondatlanságból elkövetett emberölésről van szó. Hangsúlyozta, hogy a megyei közlekedési bizottságban az általa vezetett intézmény képviselője már javasolta, hogy a két szászfenesi gyalogátkelőnél mihamarabb helyezzenek működésbe olyan villanyrendőrt, amelyet a járókelők gombnyomásra aktiválnak.

Érdemes megjegyezni, hogy Ovidiu Lonca, szászfenesi illetőségű lakos, aki szemtanúja volt a balesetnek, az Adevărul napilap kolozsvári kiadásának azt nyilatkozta:

A lány abszolút helyesen kelt át az úttesten, és egy felelőtlen sofőr elgázolta a gyalogátkelőn – mondta a tanú.

Ugyanakkor Jancsó Miklós, Noémi édesapja ma a Szabadságnak elmondta: sikerült még egy bukaresti szemtanút szerezni, aki hajlandó rendőrségi nyilatkozatot is adni arról, hogy az áldozat a gyalogátkelőn ment át. Mi több, a család ügyvédet fogadott.

Szerencsére a sajtó összefogott, s minden irányból újságírói ankét indult. A tényfeltáró riport a Szabadság keddi, augusztus 3-i számában jelenik meg. Ebben megszólal majd egy ügyész és egy bíró is.

Jó hír az, hogy kerültek független szemtanúk (a bíró szerint ezek tanúvallomását veszik elsősorban figyelembe), az ügyet sikerült a megfelelő mederbe terelni, a mérleg két nyelvét kiegyensúlyozni a román sajtós kollégák segítségével.

Holnap belinkelem a tényfeltáró riportot és a fotóriportot.

**************************************************************************************************************

FEJLEMÉNY2 (augusztus 3., 12:36):

A tényfeltáró riport ide kattintva érhető el

A fotóriport itt.

A videóriport pedig itt.

*********************************************************************************************************************

Jancsó Noémit eltemették, de halálának körülményei még mindig tisztázatlanok (FEJLEMÉNYEK + FOTÓRIPORT + VIDEÓRIPORT)” bejegyzéshez 36 hozzászólás

 1. Zsolt

  Gratulalok a hozzaallashoz! A csaladnak most nincs energiaja egyelore e hercehurcanak a vegigjarasahoz, ugyhogy raszorul az ugy erre a segitsegre ahhoz, hogy az az igazsagszolgaltatas es altalaban az igazsag ervenyesulhessen es a bunos megbunhodjon. Huuu, de nagy szavaknak tunnek igy leirva, annyira elszoktunk mar attol, hogy ilyen szavakat hasznaljunk annyira lejarattak, megkoptattak. De eppen azert, mert az emberek lemondanak rola, ralegyintenek es elmennek a dolgok mellett, beletorodnek az igazsagtalansagokba. NE hagyjatok magatokat, ne ussza meg valaki a gyilkossagot csak mert kapcsolatai vannak. Jo otlet volt a felhivas a szemtanuk keresesere, talan meg kellene ismetelni mas ujsagokban is, es a helyszini lakosokat is megkerdezni, biztos terjedt a hir, meseltek egymasnak, fel lehetne gongyoliteni, hogy ki volt ott, ki latta aznap reggel.

  Kedvelés

 2. dando

  Gratulálok! Siker és kitartást! Remélem, hogy azt a gazembert sikerül pár évig hűvösre tenni. Bár ha sok embert ismer akkor, nagy valoszínűséggel megussza… Így megy ez nálunk! Egy 22 éves lány életét büntetlenül ki lehet oltani ha van ismerősöd???

  Ébresztő!!! Felháborító!

  A szomorú az, hogy ez az eset BÁRMELYIKÜNKKEL megtörténhet… Ezt nem lehet szó nélkül hagyni…

  Kedvelés

 3. Fekete Zsolt

  Olvasók!
  Nem akarom ez irányba elindítani a hozzászólásokat, mert sokkal fontosabb, hogy tanúkat keressenek a történtekhez, DE:
  AZ ÉLETETEKKEL JÁTSZOTTOK HA ROMÁNIAI KÖZUTAKAN BICIKLIZTEK
  A veszélytelenebb variáns: autóval kivinni mountain-bike-okat a természetbe, és ott bringázni. Ha ez nem lehetséges, hagyjátok a francba a biciklizést!
  Igaz, hogy az áldozat nem biciklin ült a balesetkor, de lehet lelassította a reakciójában. Plusz nem lett volna Szászfenesen a gyalogátkelőn.

  Plusz: aki ült már autóban Szászfenesen, az tudja, hogy percenként vannak IDIÓTÁK akik a leállósávban előznek.

  Kedvelés

 4. Anna

  Több ponton is problémás az ügy. Elsősorban engem az zavar, hogy a rendőrségi közleményben erőteljesen hagnsúlyozzák, hogy az áldozat nem az átjárón kelt át, de több, a balesetben fontos szerepet játszó tényezőről nem esik szó: 1. a kisegító sávon közlekedni tilos (ezt amúgy Romániában sehol sem búntetik, és elsősorban a rendőrség a felelős ezért, mert rosszul festik fel az utakat, lehetőséget teremtve a “smecheras” autóvezetőknek az előzésre), vagyis a balesetet okozó sofőr nem lett volna szabad ott közlekedjen; 2. jobbról előzni tilos (gondolom látta maga előtt az álló kocsisort, és gondolta, hogy egy jobbról előzéssel kb. 2 másodperccel hamarabb célba ér; 3. ha 20 métert vitte az autó a lányt, akkor biztosan nem a megengedett 50 km/h-val közlekedett; 4. átjáróhoz közeledve lassítani kell; 5. ha több tanú is (testvér, barátnő, az átjárónál szabályosan megálló sofőr) azt nyilatkozta, hogy a lány a gyalogátjárón ment át, akkor a rendőrségi jelentésben ez miért nincs benne? A rendőr nem azért megy egy baleset helyszínére, hogy véleményt mondjon, hanem azért, hogy a nyomokat felmérje. Nem értem, hogy ha úgysem számít, hogy mit mond egy szemtanú, akkor miért kellett bemenniük a rendőrségre.

  Kedvelés

 5. @Anna: igen, pontosan ezeket a kérdéseket fogalmaztam meg én is eddig. Ezekre választ keresek majd. Ugyanakkor kérdés, hogy Noémin volt-e bukósisak. Az lehet megmentette volna a súlyos, életébe kerülő agyi és koponya sérülésektől…

  Kedvelés

 6. dando

  @ Anna: Sajnos 50 km/h-val is halálos lehet az ütközés… Persze a gépkocsivezetőnek nagyobb az esélye, hogy megállítsa a járművet… Ami pedig a jobbrol való előzést illeti…tisztázni kellene, hogy mi a helyzet azzal a sávval… NAGYON sokan kétsávosnak nézik az utat… annak ellenére, hogy folytonos vonal van végig. Persze kimagyarézzák a jobbról való előzést is: jobbról lehet előzni, ha az út kétsávos…

  Kedvelés

 7. Ott lehetetlen civileknek balesetmentesen közlekedni…alul vagy fölüljáró kell! De mindent bele, az igazságnak ki kell derülni.

  Kedvelés

 8. EvaEva

  Magyarországon élek, de magam is erdélyi lévén gyakran járok haza, és azt tapasztalom, hogy manapság a romániai utakon nem csak biciklivel, hanem BÁRMIVEL életveszélyes a közlekedés. Folyamatosan őrültebbnél őrültebb helyzetekbe keveredik a szabályokat tiszteletben tartó is, legyen az autós vagy gyalogos. Óriási kapacítású, jobbnál jobb járgányokkal (mert most már van, ugye…) rohangálnak sihederkorú gyerekek, de felelőtlen felnőttek is, akiknek az utakon tanúsított viselkedéséből azt lehet képzelni, hogy nem is ismerik a szabályokat! Vagy nincsenek döntőképessük birtokában. Ezek az őrültek magukat éppen úgy veszélyeztetik, mint az ártatlanokat. Nagy, átfogó rendőrségi akciókra – esetleg törvényalkotásokra lenne szükség és szigorú ellenőrzésre és még szigorúbb bűntetésre!!! Olyanra, ami elveszi a kedvét a többinek a hasonló fejetlenségektől!!! Akár van van főmufti ismerőse a vétkesnek, akár nincs. És ha a főmufti gyereke válik áldozattá? Akár önhibájából, akár ártatlanul? Akkor is ilyen lazán veszi az, aki esetleg olyan főmufti, hogy megoldást kereshetne? Amíg nem alakul ki a megfelelő közlekedési morál (ez minimum évtizedek kérdése) addig csak a törvény, rendőrség szigorú fellépésével lehet tenni ez ellen. Felfoghatatlan, hogy ezt az illetés hatóságok képtelenek látni és megoldani!!!
  Túl azon, hogy milyen megrázó és tragikus egy 22 lány ártatlan halála, akit jómagam is személyes ismerősként siratok, ez az ügy mindenkit érint, aki Románia területén tartózkodik és nem ül a lakása 4 fala között.
  Tenni kell valamit, Európai Unio.s ország….

  Kedvelés

 9. Olivér!

  Keress rá a Jancsó Noémire az Adevărul.ro (Cluj-Napoca) oldalán. Innen idézek, fontos információkat:

  1. “Un alt martor, conducător auto care a oprit pentru a-i acorda prioritate tinerei spune că şoferul care a produs accidentul conducea cu 70-80 km/h. „Nu cunosc motivul pentru care Poliţia a produs un asemenea raport, însă, în calitate de martor ocular, nu pot fi de acord cu cel puţin o afirmaţie din raport. Şi anume, că victima a traversat neregulamentar. La faţa locului au fost cel putin şapte persoane care pot confirma acest lucru“, a spus Ovidiu Lonca.”

  2.”Toader Cernean în vârstă de 64 de ani, şoferul care a produs accidentul, nu a putut fi contactat până la ora închiderii ediţiei.”

  Itt jegyzem meg, hogy ha rákeresel a Toader Cernean névre a Googleen, akkor érdekes dolgokat találsz, igaz nem tudom bizonyítani, hogy a fia forradalmár igazolvány ügyét rendezni kívánó Toader Cernean, akinek “hangja” Mircea Girugiu segítségével a parlamentbe is eljutott, ugyanaz, mint a balesetet elkövető, de a rendőrségi magatartás talán nem véletlen…

  Kedvelés

 10. Kati

  Sajnos már láttam ilyent, hogy a megfelelő ismerettségi kör “jóindulatú” támogatásával egy ráadásul ittas sofőr megúszott egy halálos gázolást. K. gyomorforgató. Az egyetlen dolog, amit tenni lehet, az, amit Te csinálsz, és remélem, ez legalább valamennyire hatással lesz a további történésekre.

  Borzasztó lehet a családnak. Ezek nem csak üres szavak. Hanem egyszerűen nem tudom, mennyi lelkierő kell majd, hogy felfogják és feldolgozzák ezt. Hátborzongató nekem is belegondolni, pedig évek óta nem beszéltünk.

  Nem tudom, lehet-e olyant mondani róla, ami méltó volna hozzá.

  Ha sikerül, megírom. Szörnyen sajnálom.

  Kedvelés

 11. Berta István

  Kedves Olivér,
  gondolom ismerős már, az Adevarul-ban megjelent egyik bejegyzésben is felemlített, bárki által letölthető-látható parlamenti dokumentum, beadvány, interpellációra való felkérés:

  http://m.cdep.ro/interpel
  /2010/i2781A.pdf

  Érdemes lenne ezt a nyilvánosságra hozni, pl. újságban…

  Érdemes lenne fenntartani ezen emberszabású nevét a köztudatban, mint félanalfabéta-gyilkosét!

  Érdemes lenne felébreszteni a többségiekben is a gazemberségek valóságát!

  Sőt, többet mondok: érdemes lenne kideríteni szerepüket, fiával együtt, az 1989-es mészárlásban…

  Mert idővel minden lecseng, a hírek váltják-elmossák egymást, a köztudat hamarabb felejt mint a gyászoló család…

  Minden esetre eddig nem csalódtam hozzáállásaidban, őszinte köszönetem ezért is, amit most elindítottál.

  tisztelettel
  a Noémi bérmaszülője, a Hajni keresztapja

  Kedvelés

 12. Kerekes Hajnal

  Kedves Oliver!

  Remelem megkaptad a rendorsegtol a helyszinelesrol keszult jegyzokonyvet.
  Sajnos tapasztalatbol tudom mit jelent egy ilyen dokumentum megszerzese. 2004 szeptember 25-en, szombaton este, kisebbik fiam egy autobalesetben vesztette el egyik szemet. A helyszinelesrol keszitett jegyzokonyvet hetfon, az irasban letett keresemre, harom oras varakozas utan, nagy nehezen megkaptam – hogy ELOLVASSAM -. Legnagyobb meglepetesemre a jegyzokonyv szerint a balesetet okozo jarmuvet nem az a hires uzletember vezette, akirol vasarnap az egesz varos beszelt, hanem egyik alkalmazottja. Nem akartam hinni a szememnek. Visszaadtam a jegyzokonyvet, anelkul, hogy kerdeseket tettem volna fel. Ugy ereztem nem tudok normalisan gondolkozni, mikozben a faim a kolozsvari agysebeszeti klinikan fekszik.
  Rajtam is a kornyezetemben levo jo baratok es ismerosok segitettek. surgosen ugyvedet kellett keresnunk. Meg aznap kiderult, hogy Feher megyeben egyetlen ugyved sem vallalja az ugyet a hires (hirhedt )uzletemberrel szemben. Ekkor hangzott el az, hogy feltetlenul mas megyeben kell ugyvedet keresnem. A jo baratok segitsegevel azt is sikerult megszerezni. Nem akarom reszletezni a dolgot, mert e rendorsegi nyomozas 15 honapig tartott, mig vegul ugymond MEGEGYEZTUNK, az allitolagos soforrel. Nagyon sajnaltam szegenyt, aki a helyszini vizsgalatokon szemmel lathatoan nagyon idegenen viselkedett. De lehet, hogy ennek igy kellett lenni. Mert a Gondviseles, a valodi elkovetot, pontosan hat honappal a baleset utan, egy hasonlo baleset elszenvedese utan magahoz szolitotta. Ma is keseru szajizzel gondolok a rendorsegi jelenesekre, a helyszinelesekre es a magyarazkodasokra.
  En csak azt tudom mondani, hogy tapasztalatbol lattam, mennyire korrupt a rendorseg, es mennyire megprobaljak kihasznalni a ketsegbeesett embereket, aki a sulyos csapas terhe alatt alig tudnak gondolkozni.
  Eggyutt erzek a csaladdal, folleg, hogy szemelyesen is ismerem oket.
  Megertem viselkedesuket. Nagy szukseguk van olyan ugyvedre aki fel meri vallalni a harcot, a valosag kideriteseert.
  Isten nyugtassa a fiatal lanyt, es adjon vigasztalas szuleinek

  Kedvelés

 13. Visszajelzés: Egy napja írtuk. Bár ne írtuk volna. « Szatmári Srácok

 14. gombocka

  Gatlastalanul hajto taknyos kolykok, a torvenyek magas szintrol leszarasa vezet tobb tragediahoz. Nem tudom, a kozlekedesrendeszeti managerek mire jok, nem csinalnak semmit, hogy javuljon a helyzet! Tennenek mindenhova figyelo kamerakat, ennek a bu nepsegnek allando kontrol kell, nincs az agya megerve arra, hogy ugyeljen masra, es magara! Allando rendori felugyelet kell, a hajtasikat is tul gyorsan adjak, 30 ora vezetes az nulla! Szoval szar, fejetlen, logikatlan az egesz rendszer, emiatt vannak a tragediak! Isten nyugtassa szegeny lanyt!

  Kedvelés

 15. http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/O_tanara_din_Cluj_a_fost_calcata_pe_trecerea_de_pietoni-_Politia_spune_ca_a_trecut_strada_neregulamentar_-FOTO_0_307169639.html

  Itt már csak a média nyomása segithet az ügyön a bűnös megbünhödésében,mert sajnos Romániában a tanuk nem elegendőek.HA nem is ment volna át átjáron Noémi a gépjármüvezető miért száguldott a vész sávon?Az esetet csak médiából ismerem de KIvánok kitartást Olivér nektek média dolgozoinka az ugyet nem kell hagyni,és kitartast a szülöknek együtérzek velük!Nyugodjon békében’!

  Kedvelés

 16. arnold

  Őszinte részvétem szüleinek, annál is inkább mert Jancsó Miki felettem járt egy évvel. Megoldhatatlan probléma de ROMániában az embereknek max. Trabantot engednék vezetni, annál nagyobb éa erősebb autót csak különleges pszihológiai vizsgálat birtokában….félő akkor is auok jutnának ilyen engedély birtokába akiknek startból a diliházban a helyük. Az már hazai különlegesség, hogy a közlekedésrendészet, miután már itt Kolozsváron is számos kirivó gázolásos baleset volt csak az elmúlt években, meg sem próbálja megelőzni, megfékezni, kiszűrni az ámokfutókat.
  Nekem csak a ház előtt parkoló autómat tette totálkárossá pár éve, “holtrészegen”, az akkor még Kv. U-ban fotbalozó Sandu Negrean. Rendőrség, jegyzőkönyv, véralkoholszint mérés, állitólag büntető-per lett volna, aztán a bukaresti Mina Minovici kiállitott egy szakértői véleményt, hogy szó sem volt alkoholról, kvázi az a 7 autó, amelyik kisebb nagyobb mértékben megrongálódott, parkolt rossz helyen (szerencse akinek, igy nekem is, CASCO-ja volt). Kb. ennyit kies kis hazánkra jellemző viszonyokról, ahol a népi folklor állitja találóan és népi önironiáva “Câinele mare f..te bine” . 😦

  Kedvelés

 17. petra

  nem értem… a jogszabályban az áll, h a gondatlanságból elkövetett emberölésért 1-5 év jár. az nincs benne, hogy ez felfüggesztett lenne. ezek szerint ez csak a román joggyakorlatban van így? vajon mennyi esélye van annak, hogy a sofőr megkapja azt, ami kijár neki? egy jó ügyvéd nem tudna tenni a dolog érdekében valamit? vagy 100 év kell, amíg ez megváltozik?
  mindenesetre nagyon biztató, hogy ennyire utána mész a dolgoknak, a nyilvánosság talán segíthet, hogy ne intézzék el egy jogosítvány bevonásával.
  sok kitartást, olivér, és nagyon szépen köszönjük.

  Kedvelés

 18. @petra: igen, annyi szabható ki. De általában felfüggesztik az alkalmazását, végrehajtását. A korábbi esetekre való tekintettel sajnos kevés az esélye, hogy a sofőrt lecsukják. Ezt a bíró és az ügyész is mondja.

  Kedvelés

 19. Most jutottam csak oda, hogy írhassak meg olvashassak. A sors iróniája az, hogy mi azelőtt néhány órával haladtunk el ugyanazon az úton, 13 biciklis, két kocsi kíséretében, amelyek elölről és hátulról védték a biciklisiket. Amikor meghallottuk a hírt, mindnyájunkban az merült fel, hogy velünk is megtörténhetett volna (bár mi is láttunk csúnya helyzeteket, a sofőrök nem türelmesek, és olyan vad előzésekbe kezdenek, főleg az országúton, amelyek életveszélyesek, nem érdeklő őket a mások biztonsága, csak az, hogy ők időben elérjenek, emiatt bármire képesek, körülbelül 15 olyan előzést láttunk az eddigi szinte másfél hét alatt, amelyek során az előzésbe lendült kocsi szinte az árokba kényszerítette a szembenlevő sávon, szabályosan haladó sofőrt). Arra is gondoltunk, hogy ez nem történt volna meg, ha találkozunk velük és a veszélyes útszakaszon magunkkal visszük őket, a kocsik védelmét biztosítva nekik. Tényleg csak néhány órával korábban mentünk ugyanazon az úton. Amikor értesültünk a hírről, este a tábortűz mellett mindegyikünk meggyújtott egy gyertát, és egy perc néma (könnyhullatásos) csendben emlékeztünk rá, hiszen elég sokan közülünk ismertük őt. Felettem végzett egy évvel.

  Olivér, kb 2 métert nőttél ezzel a cikkel a szememben. Köszönöm teljes szívből. Noémit pedig Isten nyugtassa.

  Kedvelés

 20. Monoki Ibolya

  1992.júl.27.én gázolta halálra édesanyámat a Pata utcán egy bravuros teljesítménnyel Alexandru Fărcăş(Dumitru Fărcăş)testvére az egykori Márţişorul eggyüttes egyik “alappillére”-a helyszínelő team alapos munkát végzett,sőt a rendőrség a kocsiját is lefoglalta(ti.az édesanyámat az átkelőről kapta fel,több mint 9mrel odébb ért talajt,annak ellenére hogy ott még jelzőlámpa állt és működött,a féknyomok azt bizonyították hogy túl későn fékezett az érkező sebességből,megaztán elfelejtett megállni,a teljesítményre otthon döbbent rá,amikor tudatosult benne hogy az ütközés következtében még a számtábla is lepattant,de még akkor se bírt a kocsiból kiszállni,mikor visszatért a helyszínre.),az édesanyámat a helyszínen elhaló taxis tette kocsijába és igyekezett vele a sürgősségre-esélye se volt a túlélésre.
  Mikor szembesítésre került a sor tudtam hogy egy”nagyágyúval”van dolgom ismertem személyesen,a rendőrségen meg voltak győződve hogy kiegyezünk,de túl lőtt a célon-ki merte mondani hogy eszembe ne jusson”törvényre vinni a dolgot”,mert megtörténhet hogy az anyám lehet a hibás—ismerős a szöveg?”rosszkor-rosszhelyen!!!,addig már egy pár adat hiányzott a dossziéból!
  Mertem tovább menni,az ügyet perbe vinni-nem jött ki túl lesújtva-a jogsiját nem vették el,előzetes?nem tudok róla,de felét a temetkezési költségeknek állta…
  KITARTÁS AZ UTOLSÓ”PERCIG”,az ELTÁVOZÓTT,akit elszakítnak tőlünk ezt”kéri”,mert Ő nem akart még elmenni.
  VIGASZTALÓDÁST,megjön,ha már megtettünk mindent az IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSÉRT.

  Kedvelés

 21. dando

  Autót vezetek Kolozsváron… Nem kolozsvári ismerőseim szőrnyülködnek… Kolozsváron? Vezetni…??? Senki sincs tekintettel a szabályokra és a törvényekre. Amúgy ez társadalmi probléma, hiszen nincs törvénytisztelet ebben az országban. Viszont jelezni szeretném, hogy nem csupán az autósok nem tartják be a szabályokat, hanem a biciklisek sem, tisztelet a kivételeknek!
  Ahogy most már Kolozsváron is lehet bérelni biciklit, azt tapasztalom, hogy egyre több a biciklis a városban. Nagyon sokan pedig semmilyen közlekedési ismetettel nem rendelkeznek. Igazán jó példa a szabálytalanságra az egyirányúsított Erzsébet út. Nincs olyan nap, hogy ne látnék merész fiatalt, aki forgalommal szemben haladva száguld le a dombon… Persze az autósnak sok lehetősége nincs, hiszen mindkét oldalon parkoló autó állnak… és akkor mit tehet a gépkocsivezető??? satufék, megáll és megvárja, hogy a kedves biciklis elsuhannyon…
  Szükség lenne a közlekedési szabályok mindkét félről részéről való alapos ismerete. A biciklis míg az uttesten halad ugyanolyan szabályok vonatkoznak rá, mint egy autósra. Jelez, ha iránytvált; ha közlekedik, akkor a szélsősávban halad, nem cikázik; szériafelszereltség kellene legyen a bukósisak, a lámpák…; tiszteletben tartja a jelzőlámpák jelzéseit…
  Mindezt azért írtam le, mert tegnap a járdáról a gyalogátkelőre hajtott egy biciklis, középkorú hölgy a pirosjelzés ellenére. Úgy gondolta, hogy lehajt a járdáról, keresztezi az utam, majd balra kanyarodik, amerre én is mentem volna. Sisak, jelzés… minek. Körbe sem nézett, én meg kishíján elsodortam… Persze 50-nél az autót meg lehet állítani és MEG LEHET ELŐZNI A BAJT… Viszont gondolom mondanom sem kell, ha elsodortam volna, akkor egy életre megnyomorított volna engem és családom, mivel ő a gyalogátjáróra hajtott rá… csak nekem nincsenek “Jóbarátaim” – “jóhelyen” …
  Szükség van arra, hogy figyeljünk egymásra és a szabályokat ismerve tiszteleben tartsuk a törvényt!

  Kedvelés

 22. t.

  Azért szörnyű ez az egész, mert csak biciklizni volt. Csak átkelt az úton, és egy idióta csak úgy elgázolja.
  Azért is szörnyű, mert ismertem az édesapját…tanított engem, és mélyen tisztelem őt. Egy fél évett tanított arra, hogyan is kell szebben, helyesebben beszélni…és szószerint “csüggtünk a szavain”.
  És most újra találkoztam azzal az emberrel, akit szívből tisztelek…és nem mosolygott…fájdalom volt az egész ember, ő és az egész család.
  Jó, hogy a szemtanúk vállalták, hogy tanuskodnak. Mert igenis nem szabad hagyni, hogy csak úgy elsöpörjék a dolgokat. Lehet (sőt, talán biztos), hogy a pasas tényleg nem fog ülni ezért, de legalább az igazság kiderült.
  Egyébként, amint látjuk számos ilyen eset van, rengeteg ember mesélhetne még ilyen történeteket…A mi közutaink nem alkalmasak sem autovezetesre, főleg nem biziklizésre.
  Isten nyugtassa Noémit!Szüleinek és testvérének megnyugvást, vígasztalást kívánok!!!

  U. I.: Kis történet olvassátok szeretettel:
  Nem származom gazdag családból, és soha nem volt biciklim. Megtanultam ugyan biciklizni, mások biciklijén, de nekem soha nem volt. Aztán felkerültem Kolozsvárra, egyetem, diákélet…nem volt könnyű. Mindig pályáztam ilyen-olyan ösztöndíjakra. Aztán egyik ilyen pályázat sikerült, és megkaptam azt a bizonyos összeget. Sok pénznek tűnt, de az első gondolatom ez volt: veszek egy saját bringát magamnak. És megvettem. Lila DHS monti, csodaszép. Friss gumi szaga volt, volt sebváltója, kettő is, meg lámpák, és kaptam ajándékba hozzá egy svájci lakatot is. szóval tökáletes volt a bringa. Mondom álomszép. Összesen négyszer ültem rajta. Féltem. Próbáltam eldugott helyeken menni vele, de többet toltam magam mellett. Hallottam, ahogy ver a szívem kifelé…mi lesz ha elüt egy őrült? És lemondtam a biziklizésről.
  A lila monti azóta a Monostoron pihen a barátnőm kislányáéknak adtam használatra. Ők szoktak néha menni együtt családostól biciklizni. Legalább valaki használja azt a biciklit DE CSAK SZÜLŐI FELÜGYELETTEL!!!

  Kedvelés

 23. Szomorú rendőrségi hagyományról van szó, egyenruhás uraimék klasszikus gyakorlata az áldozatra kenni a vétséget egyszerűen mert úgy érzik, a gázoló gépkocsivezetők túl súlyosan bűnhődnek.
  Rengetegszer hallottam ilyen sztorikat, olyat is, amikor a rendőr megpróbálta rábeszélni az (életben maradt) áldozatot, vallja azt, hogy szabálytalanul kelt át.
  “szerencsétlen háromgyerekes családapa, minek börtönbe dugni?” – szólt az érvelés.
  Remélem, hogy a fokozott odafigyelés, a család erőteljes fellépése és a sajtó figyelme ezúttal nem erre az eredményre vezet.
  Nem lenne becsületes Jancsó Noémi emlékével szemben utólag őt tenni felelőssé.

  Kedvelés

 24. Visszajelzés: Lehangoló fejlemények a Jancsó Noémi-ügyben (FRISSÍTVE ÜGYÉSZSÉGI FEJLEMÉNYEKKEL!) « Kiss Olivér próbálkozós blogja

 25. Gallov Béla

  Őszinte részvétem a Jancsó Noémi hozzátartozóinak.Sajnos félő,hogy megúszhatja eme “emberölést “az elkövető amennyiben nem változott Romániába az a szokás,hogy ha jó hátszeled van és román is vagy, egy magyarral szemben esélyed van a nyerésre.Ezt 40 év Romániában eltöltött idő tapasztalatai mondatják velem

  Kedvelés

 26. Akabelle

  Megrázó, de sajnos túl gyakoriak az ilyen esetek…
  Egy barátom az édesapjával ment Kolozsvárra, és a Valcele-i kerülőút alatt nekikjött egy 22 éves srác a vadonatúj BMW-jével. Az apa majdnem meghalt, most munkaképtelen, kétgyerekes családot kéne eltartson, a hibás srác mindenfélét összehazudott (egyszer Kolozsvár felől jött, egyszer Torda felől, aztán már tette magát, hogy semmire sem emlékszik). Az ügyészségen lassan 2 éve ül a dosszié, a fiúcskát és az ügyvédeket a gazdag apuciék pénzelik…

  Remélem, hogy Noémi ügyét hamarabb tisztázni fogják…
  Nyugodj békében!

  Kedvelés

 27. Visszajelzés: Egy napja írtuk. Bár ne írtuk volna. | Szatmári Srácok

 28. Visszajelzés: Jancsó Miklós visszatérő motívumai: a színház (és Tompa Gábor), valamint az ortoépia. (Ja, és a szex) « Kiss Olivér próbálkozós blogja

 29. Visszajelzés: Jancsó Noémi halálos gázolására voltak kíváncsiak a legtöbben « Kiss Olivér próbálkozós blogja

 30. Visszajelzés: Mélységesen elszomorított és megdöbbentett Jancsó Miklós halála | Kiss Olivér blogja

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s