Kolozsvári Magyar Napok. Mit kellene változtatni? (a Szabadságban is megjelent)


Fergeteges volt a Beatrice koncertje (Riti József Attila felvétele)

Kétségtelen, hogy az augusztus 18-22. időszakban első ízben megszervezett Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozatért a Gergely Balázs vezette EMNT-csapat, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének emberei, valamint az KMDSZ-es, MAKOSZ-os és a MIÉRT-es önkéntesek, s persze a támogatók érdemelnek köszönetet.

Az elmúlt években letargiában szenvedő, az „úgyis mindegy” attitűdhöz lassan-lassan teljesen hozzászokott kolozsvári és erdélyi magyarság szempontjából valóságos felüdülést jelentettek a múlt hét folyamán zajlott események. S igen, ez bármennyire is furán és szokatlanul hangzik: a lakosság valósággal felpezsdült, mi több, lelkesedett a rendezvények iránt.

Jómagam ezt tapasztaltam.

A vártnál sokkal nagyobb volt az érdeklődés

bizonyos rétegrendezvények iránt, de a széles publikumnak szervezett koncertekre is a szervezők által reméltnél sokkal többen mentek el. Nyugodtan lehet azt állítani, hogy szinte minden jellegű rendezvénynek helyet adtak: volt minden, kicsiknek és nagyoknak egyaránt: harangavatás, sírok megkoszorúzása, városvetélkedő, konferencia kötet bemutató, kiállítás megnyitó, társasjáték, biciklitúra megállója, biciklis bemutató, néptánc, koncert, (székely) humorest, könyvtár és temetőlátogatás, vállalkozói kollokvium, nemzetpolitikai előadás,

Reneszánsz táncok a Farkas utcai református templom előtt. Vigadnak (Nagy-Hintós Diana felvétele)

diákszervezetek bemutatkozása, kiadók bemutatkozása, festészeti, grafikai kiállítás, diákrajz-kiállítás, zenés paródia, fotókiállítás, kézműves vásár, fotókiállítás, filmnap, néptánc-találkozó, szentmise, Házsongárdi séta, baba-mama szusszanó, homokrajz-asztal, agyagozás, eszközbemutató, városnézés, iskolák bemutatkozása, jurtaállítás, íjászbemutató, előadás álláskeresőknek, tanácsadás pályázatíróknak, néptánc oktatás, könyvbemutató, egyházzenei hangverseny, magyar szolidaritás tüze, emlék- és teljesítménytúra, gasztronómiai program, borbemutató, utcatánc, sportrendezvények, mesedélután, emlékműsor, életút-beszélgetés, brüsszeli gyakornoki beszámoló, reneszánsz tánc és táncház, kerekasztal beszélgetés, népviseleti felvonulás, sörivó verseny, stoppolásról szóló élménybeszámoló (CoolTúra).

Valójában csak akkor látjuk át,

mennyire szerteágazó programpontok voltak, ha így felsoroljuk őket. Ekkor döbbenünk rá valójában a rendezvénysorozat összetettségére s arra, valójában mennyit kellett dolgozni, hogy mindez összeálljon. Azt hiszem csak a következők maradtak ki: erdélyi magyar ügetőverseny, kollektív ufófigyelés és nyakon csípés, nyájteregetés verseny, illetve kortárs magyar képzőművész installáció.

Mit bizonyít az, hogy szinte valamennyi rendezvényen teltház volt, s a publikum érdeklődése nem csappant?

Szerintem elsősorban azt, hogy immár hosszú évek óta lappang az a vágy: Kolozsváron, Erdély fővárosában is magyar kulturális napokat szervezzenek. Ebből a szempontból alaposan lemaradtunk a Partiumtól, a Székelyföldtől vagy Erdély más régióitól. A Partiumi Magyar Napokat például immár kilencedik alkalommal szervezik meg.

Jómagam igyekeztem több, múltba tekintő, hagyományőrző, de a fiatalságot előtérbe helyező programponton részt venni: voltam például a városvetélkedő indításán, a társasjáték délutánon, a Korszak-váltó biciklitúra kolozsvári megállóján és a biciklis bemutatón, a kézműves

Indulásra készen a 8. Kós Károly emlék- és teljesítménytúra csapata. Bírják (Rohonyi D. Iván felvétele)

vásáron, a Knock Out és a Beatrice-koncerten, a jurtaállításon és az íjász versenyen, az István, a király rockopera vetítésén, a Bulgakovban szervezett fergeteges retro partin, a gasztronómiai bemutatón (Balázs Bence családos kollégám volt a Szabadság séfje, ízletes gulyást főzött segédjeivel), humoresten, a Kalapos Jazz Band koncertjén és természetesen a záró rendezvényen, azaz a kolozsvári Filharmónia által előadott Vivaldi: négy évszak című darabon.

Úgy vélem, a rendezvénysorozatnak

két kiemelkedő mozzanata volt:

az első, az István, a király című rockopera premier számba menő vetítése a Főtéren. Felemelő, magasztos pillanat. Volt amolyan megmutatjuk, hogy itt vagyunk, jelen vagyunk. Magyar büszkeségnek nevezném. Kétségtelen, hogy mérföldkő volt ez a letargikus állapotban levő kolozsvári magyarság életében. Már-már az sem tűnt zavarónak, hogy a vetítővásznon valóságos árnyjátékot kínlódtunk követni. Úgy tudom, László Attila alpolgármester azt ígérte, akárcsak a Transilvania Filmfesztivál (TIFF) alatt, a vetítés időtartamára lekapcsolják a teret megvilágító fényszórókat.

Sajnos ez nem történt meg.

A forgalmat sem zárták le a tér keleti és nyugati oldalán, mi több, a szökőkút üzemeltetése sem szünetelt, de ezek nem befolyásolták negatívan a vetítést. A jóhiszemű románok sajnos nem tudták elképzeli, mi is zajlik a Főtéren. Hallottam, amint néhány középkorú, érdeklődő román polgár azt mondta: valamiféle vallásos magyar program zajlik, őket ez nem érdekli. Hiba volt megfeledkezni a rockopera lényegét és történelmi hátterét magyarázó bevezető lefordításáról. Lehet, ez motiválta volna őket arra, hogy megtekintsék a vetítést.

Keményen készült a Szabadság gulyásfőző csapata. Megetettek (Zay Éva felvétele)

Amennyiben azt állítjuk, úgysem nekik szólt, semmi közük hozzá, akkor ismét a bel teljes, elszigetelő magatartásunkról teszünk tanúbizonyságot. Ugyanakkor a rendőrség röviddel este tíz óra után jelezte a szervezőknek, hogy véget kellene vetni a vetítésnek. Tudomásom szerint annak ellenére, hogy többen kérték, intézkedjen, az egyik főtéri kávézó teraszán tartózkodó László Attila csak későre volt hajlandó közbelépni.

A másik kimagasló momentumot

a záró rendezvény, pontosabban a kolozsvári Transilvania Filharmónia által előadott Vivaldi: négy évszak című darab jelentette. Jómagam térben és időben lebegtem az örömtől. Túlzás nélkül. Lezárták a forgalmat is, az élvezetet csak a szaladgáló vagy síró gyerekek zavarták meg. No, meg a szökőkút, de attól szabadulni lehetett.

Korábban jómagam is azt gondoltam, az egyetemi hallgatókra való tekintettel jobb lenne szeptember második felében tartani a Kolozsvári Magyar Napokat, de látva a különböző rendezvények teltházát, azt mondom:

Még a mexikóiak is eljöttek a XII. Szent István-napi Néptánctalálkozóra. Más dallam (Nagy-Hintós Diana felvétele)

továbbra is ebben az időszakban kell megszervezni. Ezek a kolozsvári magyarok napjai. A különböző programpontok vagy a teljes rendezvény iránt érdeklődők feljönnek a kincses városba, így tett például a gyergyóújfalusi Sólyom István barátom is, aki korábban itt járt egyetemre. Végül jó döntés volt, hogy

a KMN a Szent István-napi Néptánctalálkozó köré szerveződött.

Eddig ez volt tulajdonképpen a kolozsvári magyarság külön ünnepe, amelyet a Pillich család vezette Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány szervezett. Érdekes viszont, ahogy a KMN-t szinte minden civil szervezet magáénak érezte, s különböző rendezvényekkel rukkolt elő. Igaz, az egyházaknak vajmi kevés szerep jutott, de tudomásom szerint a szervezők megkeresték őket, s felkérték, jöjjenek javaslattal.

Érdekes volt viszont, ahogy a KMN köré szervezte magát az I. Kolozsvári Magyar Filmnapok. Mintha a hátsó ajtón érkeztek volna, későn ébredtek fel és tartottak sajtótájékoztatót, későn közölték a programot, de az igen jelentős, talán kissé túlméretezett anyagi támogatásnak köszönhetően mégis sikerült tető alá hozniuk a rendezvényt. Szerintem azért fontos és jelentős hozzájárulás volt ez a KMN rendezvényeihez.

Kérdés viszont,

mennyire kell megtartani az egyensúlyt a múltba forduló, hagyományőrző és a fiatalságot  megmozgató, úgymond jövőbe mutató rendezvények között. Persze, fontos kulturális rendezvényekről beszélünk itt, de a fiatalok szempontjából visszatetszést kelthet, amikor a programban ilyen kulcsszavakat olvasnak: harangavató, koszorúzás, emlék, temető stb.

Nagy érdeklődésnek örvendtek a sportrendezvények is. Utolérem (Riti József Attila felvétele)

Úgy vélem, a Kolozsvári Magyar Napok második kiadásán csupán a helyszíneknek az egymáshoz való közelsége szempontjából kellene módosítani. Más szavakkal: legyen a miénk a Főtér és a teljes egészében a Farkas utca. Itt mindenki elfér, s a két helyszín közel is van egymáshoz.

Ismétlem: szerintem egy rendkívül sikeres, minimális szervezési bakikkal tarkított Kolozsvári Magyar Napokat tudhatunk magunk mögött. Hátha jövőre nem kerül előtérbe a gőg, a viszály, a verseny, nem száll senki fejébe a dicsőség, nem bonyolítják túl a dolgokat, s ugyanilyen sikeres rendezvényre kerül majd sor Erdély fővárosában.

Ja, és egyesek (lásd fent) attitűtjén kellene elsősorban változtatni…

************************************************************************

FEJLEMÉNY1 (augusztus 24.): A cikk a Szabadságban is megjelent.

***********************************************************************

Kolozsvári Magyar Napok. Mit kellene változtatni? (a Szabadságban is megjelent)” bejegyzéshez 45 hozzászólás

 1. Sólyom István

  Igazán épülésemre szolgált Olivér, hogy három éjjel-három nap kimulathattuk magunkat. Folyt. köv.:)

  Kedvelés

 2. arnold

  Csak azt tudom mondani, amit Ferenc József (“mindannyiunk: Fernc Jóskája :-D): Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve.
  Ne legyen szalmaláng. Váljon tradicióvá. Remélem az elkövetkezendő években mindenki megtalálja helyét legyen, hogy résztvevő, legyen, hogy szervező, legyen, hogy programszolgáltató. Rég nem éreztem magam ilyen jól, rég nem voltam ilyen büszke szülővárosom(magyarjai)ra. S, ha valami sántikált, ha valami esetlen, ha valami bátortalan volt úgy volt jó a maga “esetlenségében”. Gratulálok a szervezőknek, mert még mindig jobb ősszefogni mint önos érdekből széthúzást szitani (akinek nem inge stb……). 🙂

  Kedvelés

 3. @Kolozsvári Magyar Napok. Mit kellene változtatni?
  Elsösörban gratulalni szeretnék a tényleges szervezőknek.Tudatában vagyok ha egy szervezésnek alapos önérzetes inditéka van az starből sok odafigyelést,ráforditást no persze időt és humán erőforrást igényel és a tapasztalat az utközbe jön meg de főként az indittatáson van a hangsuly és azt hiszem,legalábbis az én szememben pozitiv pontot jelent.

  Lazlo Átilá -ról többször kifejtettem vélemenyemet és azt is h attol félek Rmdsz kampány szintere lesz KMN rendezvénye.Szerncsére azon kivül h megforgatta párszor a szoknyáját a téren a KMN nyitünnepségén enyhén szolva izgult nem volt több.Egy hangszeren játszanak Apostuval csak Apostu a primás,bár néha nem ártana emlékeztetni h 18%on mulhat a széke v kevesebben mindkettönek http://www.ziuadecj.ro/politica/laszlo-tokes-vrea-statut-special-pentru-cluj-napoca–49157.htm. NEm ártana a közösségnek sem elgondolkozni kit küld a tanácsba.Az igazat megvalva az engedélyt megkaptuk volna (az rmdsz nélkül is hacsak éppen ök nem tesznek be amit nem tartanék kizártnak) éppeg azért,hogy majd késöbb elötudjon rukkolni Apostu mi kell még nektek Bolyai egyetem ime van saját napotok a városban mi kell még?.

  Olivér a kérdésed
  “Kérdés viszont,
  mennyire kell megtartani az egyensúlyt a múltba forduló, hagyományőrző és a fiatalságot megmozgató, úgymond jövőbe mutató rendezvények között.” “a fiatalok szempontjából visszatetszést kelthet, amikor a programban ilyen kulcsszavakat olvasnak: harangavató, koszorúzás, emlék, temető stb.”A V’LASZOM MEG KELL!!!
  Igen egyet értek veled a szavak hatását illetően mert idájig fajult a félelem az oktatás, a rohanó hétköznapok,a média identitászavarkeltése,de bármenyire is betegesnek tünik a k0vetkező kijelentésem de némileg mesterségesen kreált identitászavarkeltés elkábitva a magyarságot tartalom nélküli multikulti szlogennel mára már.Láttam a jurta épités kapcsán a gyerekek ismereteit amik a kérdéseikból felmérhetők voltak és lelkesedésüket ezt valahonnan kapják Olivér…onnén kell épitkezni véleményem szerint sok 15 ,18 éves nem tudja mi az h Jurta(nem tulzok),ellenben Monika Columbeanuról hallott. Felborult az egyensuly a közösségen belülés nem csak,visszakellene állitani a hajdani értékrendet. Amiért régiek nem feltétlen elavultak és nem tartom fontosnak, hogy egy rendezvény a maga nemében megváltoztassa ezeket az “osdi magyarkodó” programpontokat szerintem a rendezvény identitásnövelő ereje hamarébb jött mint az értékekre,kultúrára alapuló közösségi neveltetés amiért becsülve volt a hajdani helyi magyar közösség ezt a neveltetést kell visszaállitani véleményem szerint.Bocsánatot kérek a szerény kivételtől.
  Szertintem a programpontokban mindenki megtalálhatta az igényének,igényességének valót,ha poénkodni szeretnék a könyvbemutatókat is kiszedhették volna mert ma napság távol áll az ifjuságtól az olvasás és kibővithették volna a sörivó versenyt 22éjjel láttam 3 15– 16 éves lányt éjjel 2 kor okádni az uccasarkon itt kéne változtatni megjegyzem nemvagyok csak egy tizessel idősebb.

  Visszatérve a blog cimhez, én a rendezvény népszerüsitésében látok csiszólni valót,az odalatogatokra szánt több figyelem foglalkozás, moderálló üdvözlő egyének szervezői reszvétele h érezze az odalátogató otthonosan magát,én személy szerint nem raknék ki két nyelven semmit és nem mondanák, addig amig ezt nem tartsák be Romániában a kissebségekkel szemben is,(a törvény mindenkinek szól.Engem személy szerint zavar hogy magyar rendezvényen románul is szólitanak meg. Nekem, nekünk szól nem nekik,ha megemlékezünk valakiről nem IaNcurol emlékezünk,amikor majd dec 1 én elmondják majd magyarul is abban a városban az ünnepi szónoklatot, ahol meghaladja a város magyarsága 20%-ot nem hogy nem lennék tolerásns de viszontvárom majd akkor.Példát kell mutatni és kell éreztetni azt a temérdek jogunkat amit ök adnak nekünk.A románokat nem érdekli,ugysem h mi mit ünneplünk csak annyi h Sunt Roman)
  Más javaslat, amit elöbbi cikkben is irtam jobban odakell figyelni a plakátok marketingjére amugy is nacionalista érzékeny közegben katonákkal ábrázolt koncertre való felszólitás nem szerencsés szerintem.Az egyházak távolmaradását hiányolom mert nagy népszerüsiési erővel birnak de itt ne mismerem a részleteket talán a közeljövöbne .Végszoként én is külön dicséretbe szeretném méltatni a Pillich családod akik merem mondani elsőként 12 éve ha jól tudom aug 20ának jelentést kivánnak adni a magyar folklor révén és ez által bevonva más nemzetiségek sokszinűségét gazdagabbá teszik évről évre a néptánctalálkozót.Dicséret Gergely Balázsnak és a szorgos kezeknek.KÖszönöm!!!

  Kedvelés

 4. Imola

  Kedves Oliver,

  Egyetertek veled, megfigyelesem szerint es a visszajelzesek alapjan ugy gondolom, hogy az egyetlen apro hiba a Kolozsvari Magyar Napok alatt a helyszinek szetszorasa volt. Sajnos a Farkas utcaban felallitott satrak, de fokent a Fogoly utca-i rendezvenyek (konykiallitas, a Kovaszna megyei borvizes stand stb. ) picit kiestek a Foter kavalkadjabol. A borvizes standnak szerintem a Foteren a helye!!!

  Amugy nagyon jo rendezvenysorozat volt, gratulalok mindenkinek!! Hajra KMN!!!

  Kedvelés

 5. Gábora Attila

  @koliver

  “Gergely Balázs vezette EMNT-csapat, valamint az KMDSZ-es, MAKOSZ-os önkéntesek”

  A MIÉRT önkéntesei és az Rmdsz szándékosan vannak kifelejtve? S ha igen, miért?

  Kedvelés

 6. kolev

  Nagyon nagy gratuláció jár a szervezőknek, főleg első alkalmat tekintve nagyon változatos és mindenkinek megfelelő programmal áltak elő..Én is remélem,hogy ez nem lesz szalmaláng és minden évben megünnepelhetjük KINCSES KOLOZSVÁRUNKAT,MAGYAR KOLOZSVÁRUNKAT!
  Kiegyensúlyozott volt a program, nagyon is kell múltba nyuló koszorúzás, temető látogatás, avatások, hadd tudják meg a fiatalok is, hogy milyen nagyjai e városnak nyugszanak a temetőben, és hol vannak a magyar hősők sirjai, miért is illene halottak napján hozzájuk is tenni 1 szál virágot.
  Ahogyan persze kell másféle rendezvény is(társasjáték,koncertek remek volt mindenik)…de aki nem rója le tiszteletét a múlt előtt, annak nem lehet identitása sem jővője!

  Az időpont is nagyon jó, maradjon ez továbbra is! Sajnálatos az alpolgármester úr reakciója, de nem is vártam mást személy szerint…
  Jó volt kolozsvárinak lenni a múlt héten, és már alig várom a következő KOLOZSVÁRI MAGYAR NAPOKAT!

  Kedvelés

 7. Gábora Attila

  @koliver

  Örvendek, hogy csak elfelejtetted. Már azt hittem, szándékosan. Kár lett volna vitával zárni a KMN-t, hogy ki volt ott, és ki nem.

  És mindenesetre egy jó, kisebb-nagyobb botlásokkal sikeres rendezvény, egyetlen hiba benne, hogy csak 2010-ben lett megszervezve először…

  Kedvelés

 8. Vandor

  Hölgyeim és Uraim!
  Úgy jártam, mint a zsidó rabbi. Mindenkivel és mindennel egyetértek, ami ebben a bejegyzésben és a hozzászólásokban van. Olivér testvér, ezt is elérted. Üdv:).

  Kedvelés

 9. NitRo

  Remélem, hogy a jövőre megrendezésre kerülő városnapok legalább fele ennyire jók és igényesek lesznek és nem felejtik ki belőlük a magyarokat. Már látom előre, hogy azzal a szöveggel fognak védekezni, ha nem lesz benne semmi magyar, hogy “nektek ott van az augusztusi magyar napok”.
  Nagyon jó ötlet az augusztusi időpont. Ahogy Sepsiszentgyörgynek sikerül évente több ezer látogatót vonzani a városnapokra olyan időpontban amikor a fiatalok nagy része Kolozsváron van egyetemen, úgy Kolozsvárnak is sikerült. És ez a normális, hogy ha már Kolozsvári napok, akkor elsősorban a kolozsváriaknak szóljon. Ilyenkor szünidőben sokkal több ideje van az embernek hazajönni, mint tavasszal vagy ősszel lenne.

  Kedvelés

 10. Fekete Zsolt

  Általában véve jó volt.
  Nekem csak egy kérdésem lenne most: mi köze Vivaldinak, vagy a Négy évszak-nak Kolozsvárhoz vagy a magyarokhoz. Nem jobb lett volna Liszt Ferencz egy-két Magyar Rapszódiája (a 19-ből amit komponált)?

  Kedvelés

 11. dando

  @ kolivér: nem értem mi bajod van a saját múltaddal? Azért mert néhány túrista sétál egyet a temetőben és állítanak egy harangot, az miért szúrja a szemed… Ez már a román elitnek sem szúrja a szemét… Kár kekeckedni és keresni a hibát… Persze utólag mindenki elmondhatja, hogy szerintem… Fura, hogy kiemeled a rockoperát és a szimfonikus zenét, utána meg előjössz megint a múltbarforduló agymenéssel… Az rockopera miről szól? Kár a gőzért…

  Kedvelés

 12. @dando: szerintem is kár a gőzért. Egyszerűen nem értjük egymást, pedig ugyanazt a nyelvet beszéljük. Korántsem érdemes ezt erőltetni.

  Kedvelés

 13. arnold

  Hogy hol mit kell javitani? Na, csak fel kell “ütni” a mannát. A “pucin ám foszt, mulci ám römász” elv alapján városunk, fiatal, egyetlen igaz tutimegmondója, megint futtatja saját megfellebezhetetlen gondolatait a rendezvényekkel kapcsolatosan. Mi a jó és mi a rosssz, meg persze “2. Leépítette a Főtér paranoiát.” és sorban a régi, talán már tényleg paranoiásan ismételt, unalomig mantrázott lerágott gumicsont: az egyrészt a Főtér ócsárolása és a régi siratása a régi kolozsváriak vs. a Főtér belakható, színpadot lehet rá építeni és azon olyan koncertet tartani, amilyenhez kedvünk van stb…szokásos bölcsködés. Erre mondják egy kicsit arrébb….anyaországban: -Értem én csak leszarom. Ideológia PR. 😦

  Kedvelés

 14. @Tihi: Nem jelenik meg egy olyan oldalra vezető link, ahol alpári hangnemben írtál rólam és a munkahelyemről. Ha akarod, akkor másold be kérlek ide a teljes tartalmat.

  Kedvelés

 15. @koliver

  Enyhe túlzás azért az “alpári hangnem”. Kritika volt, szerintem és sokak mások szerint is jogos. Ha a te mércéddel mérnék akkor én is mondhatnám, hogy a te blogodon is sorozatosan írnak rólam alpári hangnemben. Igaz, általában nem te, de te engeded fel. Azt hittem jobban bírod a kritikát. Úgy látszik a strucpolitika könnyebb. Na mindegy. No harag. Többet nem linkelek ide. Lehet nem is írok. Még megsértődsz nekem megint. Hagyom érvényesülni a “fan-klubomat”.

  Kedvelés

 16. Vandor

  @arnold: a lényeget kihagytad. Mindezeket, egyelőre “ingyen” osztja meg velünk. Képzeld el, mikor fizetni fogsz érte:))))

  Kedvelés

 17. @Tihi: Sokak mások szerint alpári hangot ütöttél meg. Az alpári, sértő, rágalmazó hangnemet nem toleráltam a blogomon. Még azt sem, ami téged érintett.

  Nem véletlenül, a szerkesztőség, nem válaszolt neked. Nem gőg, nem elefántcsonttorony (személy szerint is letojom ezeket), de ez egy olyan szint, amely nem minket jellemez. Szerintem.

  Nem arról van szó, hogy bírom-e vagy sem a kritikát. Arról beszélünk, hogy milyen stílusban, hangnemben volt az megírva. Nem mindegy. Ezt a vitát, javasolom, folytassuk privében. A struccpolitikára vonatkozó vagdalózásod pedig érvénytelen, fölösleges és zsenáns.

  Kedvelés

 18. @Vándor

  “A most még ingyen” csupán egy poén. Sajnálom, hogy nem jött át.

  @koliver

  Természetesen nem értek egyet veled, egyáltalán nem érzem azt, hogy alpári lett volna a cikkem nyelvezete vagy hangneme. Az igaz, hogy közvetlenebb, szókimondóbb, nyersebb és ebből kifolyólag kevésbé “hagyományos” stílusban íródott mint amihez a Szabadság nyugdíjasudvariasságú hangulata hozzászokott. Dehát beszéltünk már erről: a Mannát egy más generáció szerkeszti egy másik generáció ízlésére.
  Nyelvezettől és hangnemtől függetlenül, ott érvek voltak, felsorolások, egy tudatos vagy tudattalan negativista szerkesztőségi politika lehető legobjektívebb, példákkal megérvelt súlyos és fontos kritikája volt. Őszintén sajnálom, hogy a szerkesztőség nem volt kellőképpen bátor és nyitott, hogy a stíluskülönbségektől eltekintve komolyan és felelősen kezelje az őt ért bírálatot, akár elutasítva azt, akár (részben) elismerve hibáját. Nem kis dologról volt szó abban a cikkben. Minden magára adó lap reagált volna egy ilyen vádra.
  Persze a nem reagálás a legolcsóbb és legtipikusabb erdélyi magyar megoldás a kritikára. Ez persze nemcsak a Szabadság sajátossága, hisz pontosan olyan jól üzi a politikum vagy az egyházak is, akik ugyancsak nagyon sok kritikát kapnak amire a válasz a szokásos csend. Majd csak elmúlik, minden hír 3 napig él. Egy ilyen társadalomban élünk, és kár, hogy a Szabadság, és te is, ebben a népszokásban maradva elintéztétek az egészet a szokásos “nem alacsonyodunk le válaszra, alpári, primitív, támadó, pfúj” arroganciával. Így legalább nem kell válaszolni a vádakra, az érvekre. Könnyű megoldás, és (még) megvan hozzá a támogató konzervatív környezet.
  Ez a csend meg titeket minősít.
  Persze lehet ezt magyarázni minden fele. Mindegy, nem is fontos, hogy nem válaszóltatok, elvégre ki vagyok én, vagy mi a Manna a ti világotokban?

  Ennek már a momentúma amúgy is lejárt. Most már csak azt nem értem, hogy Nálad miért nem járt le. Miért jó neked ilyen gyerekes módon még mindig tartani a haragot: “Nem jelenik meg egy olyan oldalra vezető link, ahol alpári hangnemben írtál rólam és a munkahelyemről.”? Jaj na, fáj még a szíved? Most akkor vezessek én is be embargót a blogomon az esetleges linkjeid ellen mert az utóbbi néhány bejegyzés kommentjeiben termékeny felületet adtál ellenem irányuló sorozatos személyeskedéseknek, “alpári hangnemű” mocskolódásoknak? Kezdjek el idézni, hogy miket engedtél fel rólam ezen a blogon néhány frusztrált idióta tollából, akik még mindig nem tudják felfogni, hogy már tényleg nem egy igaz (egyházi, párti) ideológia van, hanem mondjuk véleményszabadság? Meddig akarod még tartani a dűht, és miért?

  De még a link sem fontos. Most már csak 1 dolog érdekell: a hozáállásod. Bár ha a számodra a struccpolitika továbbra is az egyetlen út, akkor egy idő után már ez sem fog érdekelni.

  Privében sem tudnék mást mondani, de ha neked kényelmesebb (minden bizonnyal az), folytathatjuk ott is. Nem bánom.

  Kedvelés

 19. arnold

  Ahogyan Cato a Szenátusban minden beszédét ezzel fejezte be: “Ceterum censeo Carhaginem esse delendam” (egyébként javaslom Karthago elpusztítását) minden alkalommal én is felhivtam a figyelmet városunk, szebb reményekre hivatott, fiatal liberális politikusának, egyes mondanivalói, felette kártékony, magyarság megosztó, sokszor otrombán sértő voltára. Hogy a daráló tulajdonosának meggyöződése szerint, véleménye, annak kifejtési módja “sokak (talán sokan-megj. tőlem) mások szerint is jogos” arról csak annyit (elég beleolvasni az ottani kommentekbe és megszámolni azokat), hogy egyes afrikai törzsek is úgy számolnak: egy, kettő, három, sok. Viszont ha szóbakerült a “dolog” (mert szóbahoztam :-D) akkor most én javasolnám ne forditsunk rá egy fikarcnyi figyelmet sem, mert a kutya ugat és a karaván halad. Kolozsvár megér egy annyit, hogy ne szürreálisan párhuzamos elvek alapján próbáljunk jót cselekedni érte. 🙂

  Kedvelés

 20. dando

  @ Tihi: én személy szerint aggodnék, ha olyan “fan-klubbom” lenne, mint neked… fanatikusok…

  Kedvelés

 21. @Tihi: Tévedsz. Attól, hogy más stílusban íródott, más médiumnak, attól nem kell feltétlenül alpárinak lennie. Függetlenül kinek, milyen stílusban íródott, a sértés, az övön aluli ütések, azok nem megengedettek. Udvariasan is lehet odamondani. Csak stílus, cizelláltság, mi több, műveltség kell hozzá. Nem azt állítom, hogy neked nincs, de egy biztos: a cikk megírásakor nem használtad ezeket.

  Meggyőződésem, hogy akik olvassák e sorokat, nem tudják, miről van szó, kíméljük meg őket a kettőnk vitájától. Részemről téma lezárva, más ehhez kapcsolódó kommented nem fogadok el. Majd akkor, ha erről nyitunk vitát.

  Kedvelés

 22. @koliver

  Bocs, dehát nem én hoztam be a témát. Én csak a KMN kiértékelőmet szerettem volna reklámozni.

  De majd egyszer nem ártana ezt is megbeszélni. Bár nem tudom van-e értelme, nem úgy néz, ki hogy hajlandó lennél érdemben tárgyalni azt a cikket, lezavarod a dolgot a stílussal, de nem szólsz semmit az érvekhez, a mondanivalóhoz, a szabadság politikájához. Ez az ami zavaró.

  Nem kell ezt felengedd persze.

  Kedvelés

 23. @Tihi
  ““A most még ingyen” csupán egy poén”rád illő vagánygyerek poénja amit a Hot jazz Band koncert alatt is megtudtam figyelni.Szereted a szinpadot ez látszik. A “KMN: ahol csillogott, és ahol még csiszolható”cikkedben nem láttam semmi különöst inkább az böki az oldalamat (azonfelül, hogy a helyi közösség psihológiáját a cikkedből olvasva nem ismered illene ismerni helyi politikusként…ez nem székleyföld és nem valami amerikai államból egy metropolisz,noha nézetkülömségeink is vannak azért vannak jó javaslatok is engedelmeddel nem térnék ki a részletekre),miért irtad meg egy napra rá OLivér cikke után és miért adsz te tanácsot, te aki mint szervező PÁrt tagja vagy.Adtál volna elöbb tanácsokat.OLivér sajtos újságiró nálla értem a cikk lényegét de nállad?sok irányba akarod magadra felkelteni a figyelmet nem gondolod?
  Ajánlom szervezzétek szeptemberre az rmdszel a kVNapokat ugy is ez volt elöbbi javaslatotok járva a hora-t Apostuval s hirdessétek a magyar román megbékélést elhúzott szájjal.

  Kedvelés

 24. dando

  @ Tihi: nem vagyok olyan aggódos fajta. Nekem nincsen fanatikus fanklubbom, amire buszke legyek… az neked van. Annak meg kiváltképpen örülök, hogy nem te szerveztél magyar napokat Kolozsváron és ha minden jól megy nem is fogsz… Lehet ez is a bajod! “Hogy domnált a magaskultúra”??? “Maradi volt az ideologizálás.”??? “digo zene”??? DJ??? ezek után a vélemények után még van pofád Kossuth képét felhasználni? Nem érsz fel 1 Kossuthal sem, nemhogy 12 szivárvány színbe burkolt Kossuth-al… Nem veszed észre, hogy az idő nem neked dolgozik??? Szerencsére.

  Kedvelés

 25. arnold

  @dando. Kossuth???????? Hisz én meg mertem volna esküdni, hogy Balcescu…..ejh, na lehet romlik a látásom, vagy rálátásom. 😀

  Kedvelés

 26. hm?

  Valami furcsa: egyszer válaszolsz László Bélának, egyszer pedig Tihinek úgy, hogy az ő hozzászólásuk nem jelenik meg. Nem kéne lecsekkolni a rendszert?

  Kedvelés

 27. hm?

  “on augusztus 23, 2010 at 22:13 koliver

  @László Béla: az elírást javítottam, köszönöm a figyelmeztetést!”

  illetve

  “on augusztus 24, 2010 at 21:22 koliver

  @Tihi: Nem jelenik meg egy olyan oldalra vezető link…”

  Ezeknek nem látom az előzményét. Nálam van a baj?

  Kedvelés

 28. dando

  @ arnold: nagyon jó! erre nem is gondoltam… minden azon múlik, hogy éppen milyen színszűrőt használ…pirosat, narancsosat…zöldet… és persze 12-szer… mindegyik más színben… “…mondd te kit választanál…” :))

  Kedvelés

 29. dando

  @ HUmus: …az nekem is feltűnt, hogy elég sok mindent Oivér írásából koppintott… Amúgy meg szervezzenek már Tihamérék egy román-magyar közös napot! Valóban, tessék, mutassák meg mit tudnak… valósítsák meg azt amit akarnak… Hora a polgármesterrel, miccs, sőr, DJ-k, Emo felvonulás, melegfelvonulás…

  Kedvelés

 30. dando

  @ Tihi: költői kérdésedre “…elvégre ki vagyok én, vagy mi a Manna a ti világotokban?” mégis szeretnék egy lehetséges választ javasolni, amit szintén a soraid között találtam meg “… frusztrált ****”.

  (Moderálva)

  Kedvelés

 31. NitRo

  tihamér írt néhány hatalmas baromságot a mannán, amit ide bemásolok:
  azt írja, hogy dominált a magas kultúra:

  “De szembe kell nézni azzal a valósággal, hogy a magyarság többségének valószínűleg itt sem ezek a legnagyobb vágyai. Ha tömeget akarunk mozgósítani, akkor kell mindenki által élvezhető magyar pop (például Republic), mai modern zene (DJ-k) vagy a „digó” zene (Desperadó vagy Dáridó kategória), könnyebb szórakozási lehetőségek (vidámpark típusú gépek, szabadtéri játékok, bohócok, illuzionisták, erőrendezvények, stb.)”

  Még szerencse, hogy nem ő rendezi a Magyar Napokat. Először is szeretném benne tudatosítani, hogy ezek a napok a magyar kultúráról szólnak! Azzal, hogy dáridó zenét, vídámpark típusú gépeket, sört és miccset akarunk a Főtérre vinni, degradáljuk az eseményt egy olcsó sörfesztivállá ami minden kisebb-nagyobb városban van, itt is szokott lenni szeptemberenként. Már többször elhangzott különböző helyekről, hogy ha városnapokat akarunk rendezni, akkor az semmiféle képpen ne legyen egy sörfesztivál.
  A Kolozsvári Magyar Napok egy kulturális rendezvény és semmi helye nincs ott ilyen olcsó szórakoztatási formáknak. A Republic is lejárt lemez már rég, ahogy a Beatrice is, de most hirtelen jobb nem akadt úgy néz ki. Ha zenét akarunk a rendezvényre, akkor legyen minőségi zene és ne legyünk már recycle bin!!!
  Ha sörfesztivált akarsz, menj ki a septemberfestre!
  Ha megvalósulna mindaz amit te szeretnél, biztos nem térne haza többezer elszármazott kolozsvári ide, hogy részt vegyen rajta.

  Kedvelés

 32. @hm?: Igazad van. A szerző kérte, hogy ne hagyjam jóvá a kommentet, de válaszoltam neki, hogy lássa, olvastam, s figyelembe vettem azt, amit írt, jelezett nekem. Illetve Tihi esetében megindokoltam, miért nem hagyom jóvá hozzászólását.

  Kedvelés

 33. arnold

  @dando “…mondd te kit választanál…”. Akár Kossuth, akár Balcescu, akár piros-fehér-zöld, akár felhigitva egy kis piros- sárga-kékkel, netalántán a melegeket jelképező szivárványszinekben, de ha valaki annyira “Kolozsvárszerető”, a régi Főteret és vele együtt a “régi-konzervativ-vallási-mákonnyal-mételyezett” kolozsváriakat gyülölő de legkevesebb utáló, a mostani “piácáunuri”-ért rajongó, csak észre kéne vegye, hogy a városvezetés lassan a teret autóparkirozóvá (csak el kell menni a helyszinre és csak bele kell olvasni a helyi román sajtóba) változtatja. Az eredeti szándék egik fontos eleme, a tér autómentesitése a feledés homályába merül, a Mátyás szoborcsoport felújitása csigalassúsággal halad. Talán a burkolt álcázott cél, a tér csak Kolozsvárra jellemző karakteres arculatának eltüntetése, megvalósult most meg lehet valósitani a majd 500 parkirozót is, hogy a autórengeteg által fosott kipuffogógáz alattomban elvégezze a további titkon óhajtott rombolást. Volna mit bedarálni csak a rózsaszin szemüveget kéne felcserélni a valóban kolozsvárszerető objektiv lencsével.

  Kedvelés

 34. dando

  @ Nitro: A Mannas cikkben az a tragikus, hogy Tihamér nem fogja fel, hogy a Republic az egy rockegyüttes… és még véletlenül sem pop… “digó” zene? Ezt meg honnan vette???? Amúgy meg képtelen felfogni, hogy megindult valami itt Kolozsváron ami sikeres volt és sikeresebb lehet. Pont azért mert az emberek azt kapták, amit szerettek volna. Senki sem hiányolta azt, hogy bokáig érjen a söröspohár és a hányás… Az, hogy a gyári munkásoknak nem jutott kulturális alternatíva… Fura, hogy az írása egy ponton átment szocialistába :))

  Kedvelés

 35. http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/O_familie_de_clujeni_cu_cinci_perechi_de_gemeni_0_323967642.html
  “Decebal ar fi murit la Cluj” “în anul 235 oamenii se închinau, aici, zeilor greci”.Ezek mind KOlozsvar legendai kivancsi vagyok a konyv tesz emlitest a varos magyar leterol.Lucrarea este destinată promovării istoriei oraşului Cluj-Napoca dintr-o perspectivă mai accesibilă publicului larg şi celor nefamiliarizaţi cu istoria locală.„:))) egy ujjabb identitasnovelo a tortenelmi kolozsvarhoz kotetlen identitastalanoknak!

  Kedvelés

 36. @dando
  A lényeg még mindig az hogy megjelenhet ilyen egy történész, “Istoricul Tudor Sălăgeam” tollából.A célpiac közlött “publicului larg şi celor nefamiliarizaţi cu istoria locală” bár csak az ujságban kiemelt legendákat emliti de ilyentől már kifordul a belem “Decebal ar fi murit la Cluj” ez megint arra hivatott szerintem h a románokat valahogy lehessen kötni a városhoz már a romai kor idejétől.Hol vannak itt a bizotságok dehát ha Columbeanu életéről is készült könyv nem lep meg egyetemi könyvesboltban láttam.Ez az ősi legendásköny majd vásárolható lesz a turiszt infonal a turisták által és nemcsak “un leu pentru ateneu”…

  Kedvelés

 37. dando

  @ Humus: ki az a Tudor Sălăgeam??? történész? Évente 200 történész végez a BBTE-n… Szerencsétlennel irattak egy könyvet… ami hozzánemértőknek szól! Kicsit sántit az egész. Mi lenne, ha egy orvosi tankönyvet átírnának, hogy azt mindenki megértse… A vicces az egészben az, hogy legendáskönyvnek indult, aztán mindenki el fogja hinni, hogy Kolozsváron 10-zes ikrek születtek… még a turisták is…szegények. Végülis megírták!
  Amúgy a szerzőnek nehéz a dolga. Úgy megírni valamit, hogy abból kimaradjanak a magyarok. Ezen a ponton kellene előugorjanak a liberálisaink és követeljék, hogy a magyar-román békesség jegyében két nyelven jelenjen meg az egymás mellett élő rómán, magyar, szász elmúlt 1000 éves kolozsvári története. Na erre nincs igény. Mondjuk két világhávorú után a franciák és a németek leülltek és létrehozták ezt.
  Amúgy meg figyelmedbe ajánlom a “Cartea comoara Cluj” című könyvet. Na az dúrvább…

  Kedvelés

 38. mandorlini

  hat oszinten azt hiszem , te egy lefizetett, magyar nevvel hivatalbol ellatott, idegen vagy…tenykedesed pedig melysegesen art a kolozsvari magyaroknak Vajon mennyiert adtad el a lelked? Kozmopolita, akinek a nepe tortenelme csak egy felesleges adathalmaz, osei es hosei senkik es semmik szamara…melysegesen utalatos a gyokertelen ember aki ugy fut a multjatol, hogy meg a laba sem eri a foldet…harangavatas, temeto, osok szamodra csak szlogenek mint egy masik hires embernek …az oszodi GYURCSANYNAK … melysegesen sajnallak te kis kolozsvari Gyurcsany Oliver…

  Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s