Retro bulik a Bulgakov&Macskaház új pincéjében: EZ IGEN!


Hangulatos hely (Fotó: Szentes Zágon/Transindex/Bloodymary)

A kezdetektől járok a Bulgakovba, törzsvendég vagyok. Mindig tetszett a hangulat, s kitartottam a lokál mellett még akkor is, amikor sorra nyíltak a belvárosban a „magyar kocsmák”. Nem értettem egyet azokkal, akik elpártoltak innen mondván, hogy burzsoá, elitista és giccses. Néhány évvel ezelőtt Orbán János Dénessel (OJD) volt egy személyes konfliktusom (2005-2006 tájékán kitiltott a Bulgakovból, ugyanis megírtam a Szabadságban, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – HVIM – szélsőséges fiataljai ott üléseznek, s ez persze rossz fényt vetett a lokálra, mi több, a titkosszolgálatisok állandóan ott tartózkodtak.

Úgy érzem, a Bulgakov mindig egy különleges hely volt és maradt. Talán az első „igazán magyar” kocsma, ahol különféle foglalkozású, ideológiájú, életszemléletű és politikai beállítottságú személy igazán otthonosan érezhette magát. S ez most sem változott. Igaz, a vegyület hígult kissé a Holnap hajnalig buli sorozat első két kiadása után.

De erről kicsit később.

Figyelemmel kísértem a Bulgakov alakulását, a belső tér kibővítését: a 2008-ban bekövetkezett átalakítás, a terasz megnyitása komoly előrelépést jelentett. Ugyanakkor az emelet létrehozása újabb impulzust adott a lokálnak. Azt követően, hogy bezárt a Mikó utcában levő Kapeti, javaslatomra a Mirakolix társasjáték-esteket átköltöztettük a Bulgakovba. Itt tartják a Bretter Kört, sajtótájékoztatókat, koncerteket, tárlatmegnyitókat, felolvasó esteket, könyvbemutatókat, miegymás. Mi több, 2007-ben bekövetkezett megalakulása óta itt „székel” a póker klubom, a Kolozsvári Amatőr Póker Szövetség (KAPSZ) is: minden csütörtökön 20 órától játszunk. Egy igen népszerű hely lett a Virág utcai „irodalmi kávéház”…

A konyha megnyitásával majdnem teljes lett a kör. Szerintem hibát jelentett egy adott pillanatban lehorgonyozni valamely sörgyártó mellett, így (szerencsére csak egy ideig) nem volt Csíki sör. A Bulgakov Extended és a Macskaház megnyitásával viszont megoldódott a kérdés. Már-már ott tartottam, hogy elköltöztetem a Bulgakovból a KAPSZ-ot, ugyanis érkezett néhány ajánlat.

A kör a bulis pince nem régi megnyitásával vált teljessé. Bulgakov Underground létrejöttével a Melody szálloda alatt Orbán János Dénes (OJD) régi álma valósult meg, de az egyetemi hallgató tragikus halála bezáratta azt a lokált. A Bulgakov&Macskaház pincéjében megnyílt bulis hely kialakítása sem ment zökkenőmentesen, de az szeptember 25-én szervezett első, illetve az október 2-án szervezett második magyar retro buli fergetegesre, illetve mennydörgetőre sikeredett. Annak ellenére, hogy mindkét alkalommal csak úgy mentem le, hogy ülök egy keveset, s aztán húzok haza, múlt hétvégén is és most is (külön élvezet volt nézni, ahogy Horváth István keverte a zenét a Macskaházban…) fergetegesre sikeredett a buli: jó zene, jó társaság, érdekes emberek. Írtam korábban arról, hogy kisség felhígult a korábbi alaptársaság: bejött néhány plázacica, s kokálár is, de szerencsére nem ez volt a jellemző.

A felszolgáló lányok különösen kedvesek: el is neveztem őket kenguru bébimnek, szitakötőmnek stb. Andi különösen huncut, Évával, a könyvelővel pedig még akkor ismerkedtünk meg, amikor létezett a mIRC… 🙂

Ritkán, nagyon ritkán vagyok a városban hétvégén, de ahányszor ott leszek, elmegyek a Bulgakov&Macskaház pincéjében szervezett retro buliba!

Reklámok

Retro bulik a Bulgakov&Macskaház új pincéjében: EZ IGEN!” bejegyzéshez 19 hozzászólás

 1. traktor

  “Nem értettem egyet azokkal, akik elpártoltak innen mondván, hogy burzsoá, elitista és giccses.” Én még soha nem láttam olyan burzsoá elitistát, aki ezt magáról elismerje…:)

  Kedvelés

 2. Csrea

  Helyesbites. Az elso buli a Bulgakov&Macskahaz pincejeben, szeptember 25-en kerult sorra, nem oktober 25 😉 En csak tudom, hisz egyutt buliztunk, nem de? Szerintem oktober 25-ig sok buli lesz meg, es nagyon remelem, hogy a kovetkezore eltudok menni, a jovo hetvegere 😉 Csatlakozol? 🙂

  Kedvelés

 3. Csrea

  Egyertelmu, hogy fenyegetes Oliver:p Hivjam az ugyvedemet is, es egyuttal pereskedunk arrol a kommentemrol amit hagytam neked a facebook-on? 😛 :)) Igy legalabb minden megoldodik egy csapasra:P Ha kettonk kozul valamelyik megnyeri a pert, annak egy uveg sor jar :D:P Jo na,ezuttal nem leszek kegyetlen, igy is ugyis megunnepeljuk, hisz buli lesz, nem?

  Kedvelés

 4. daedalon

  Hirtelen tér át a szerző a HVIM és a titkosszolgálatok jelenlétéről a lokál dicséretére. Szerintem nem csak egyetlen olvasót érdekel, hogy azóta mi a helyzet, s hogy a “Magyar buli” nem vonz-e hasonlóan titkosszolgákat? És ha netalán igen, ezt pedig egy újságíró megírja, vajon újfent kitiltanák-e egy-két évre?

  Kedvelés

 5. Tohotom

  A buli akkor jo ha erdekes….nos, aramszunet 3szor is volt, hangulat annal kevesebb, kevesen jarnak bulizni….talan mert nem annyira ismert a hely vagy mert az egyetemistak nem tertek vissza bulizni?
  mindenestre nem dicsernem agyon a helyet….a Dj-t sem, a szervezot meg annyira sem

  Kedvelés

 6. Gálfalvi G. Zsolt

  Olivéééééér miéééééééért? Ahányszor olvaslak mindig mintha bértollnok flekkjeit olvasnám, akit azért fizetnek, hogy közepes erejű reklámokat írjon rendezvényekről, lokálokról stb.

  Kedvelés

 7. @Gálfalvi G. Zsolt: Tévedsz. Senkitől se kaptam sem pénzt, sem ingyen szolgáltatást azért, hogy ezt/ezeket megírjam. Más esetekben talán te igen?

  Ez egy magánblog, ahol közéleti témákról, s a magánéletemről is írok. Mi a gond azzal, hogy igen tetszik a hangulat, az oktatás egy tánctafolyamon, értékelem s megírom? A tánctanfolyamra múltkor is, most is kifizettem a belépőt/jegyet. Mi több, egyet pluszba is vásároltam, hátha egy nagyon kedves hölgyismerősömnek kedve támad, s eljönne, de már nincsenek helyek. Van ilyen még akkor is, ha számodra ez ismeretlen.

  Amúgy kritikát is megfogalmaztam, leírtam, mi az, amit esetleg másképp kellene csinálni. Kritikát fogalmaz meg a bértollnok? Think again!

  Kedvtelésből írok ezekről a dolgokról, nincs benne pénz, (zsidó) összeesküvés, érdek, nyereség. Meglehet az, hogy neked soha sem tetszik semmi, s ezért nem írsz ezekről?

  Jelzem, hogy a napokban a Kolozsvári Amatőr Barlangász Klub (KABK) rendezvénysorozatáról is fogok írni. De nem azért, mert fizettek nekem egy csíki sört a múltkor (én is néhányuknak), hanem mert (magyar) civil szervezet, szeretek barlangászni, fontosnak tartom ennek a tevékenységnek a népszerűsítését. Ebben sincs pénz, nyereség, érdek, konspiráció. Fura, mi? 🙂

  Kedvelés

 8. Gálfalvi G. Zsolt

  Nem tudom miért emlegeted a zsidókat és az összeesküvéseket Olivér 🙂
  And read between the lines , nem azt írtam, hogy fizettek neked érte, hanem a stílusod olyan.
  Nó de, te dógod.

  Kedvelés

 9. @Gálfalvi G. Zsolt: Azért, mert legtöbbször ezt a nemzetet hozzák összefüggésbe az összeesküvéssel. A szövegedben benne volt az, hogy “bértollnok”, “fizetnek”, “reklám”. Ne vicceljünk már…!

  Kedvelés

 10. Te látod hogy miket írsz?Túlmagyarázod a lényeget.Ez a jellemző az egész szenzációhajhász stílusodra.Felfújod a semmit.Ez volt az utolsó,hogy az írásaiddal fárasztom a szemem.Au revoir!

  Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s