Az RMDSZ elnöke akar lenni Eckstein-Kovács Péter. Van esélye? VIDEÓVAL (FRISSÍTVE: Kelemen Hunor is beszáll a harcba)


Ügyeljetek, beindultam! (Rohonyi D. Iván felvétele)

Sajnos nincs elég időm egy részletes és kimerítő eszmefuttatásra, csak néhány gyors gondolatot jegyeznék le.

Nem ért teljesen meglepetésszerűen a volt RMDSZ-es szenátor bejelentése, ugyanis jól tudja, hogy népszerűségének növeléséhez szervesen hozzátartozik az, hogy jelöltesse magát, kampányoljon. Ugyanakkor a jelöltség rendkívül fontos ahhoz, hogy még szélesebb körben terjessze a szabadelvű nézeteket.

Jó húzás elsőként bejelenteni a jelölést!

Úgy vélem, Eckstein jól előkészítette a terepet, s számolt azzal, hogy minden valószínűség szerint szintén jelölteti magát Kelemen Hunor, az RMDSZ volt ügyvezető elnöke, művelődési miniszter. Szerintem biztosra veszi azt is, hogy a november 27-i, szombati Megyei Küldöttgyűlésen a grémium bizalmat szavaz neki. Erről Máté András is gondoskodik, akinek – információim szerint – javára annak idején lemondott a képviselői jelöltségről Kalotaszegen. Mindenki számára világos volt, hogy a szenátori szék nem jön össze.

Igenis, Főnök! (Saját fotó)

Vajon Markó Bélának sikerül kezelni az egók harcát, s Borbély László és Kelemen Hunor közül csak az egyik jelölteti magát a szövetségi elnöki tisztség betöltésére? Vagy mindketten indulnak. Esetleg beszáll Olosz Gergely, az RMDSZ képviselőházi frakciójának a vezetője?

Ecksteint még városi tanácsosi minőségében (1992-1996) ismertem meg, szerintem kiváló politikus, jó szakember, de a szabadelvű politikai nézetei, illetve az, hogy Traian Băsescu államfő kisebbségügyi tanácsosként tevékenykedett lenullázza karizmáját, rátermettségét.

Amikor például az idei Tusványoson az államfőnek kényes, az erdélyi magyarságra vonatkozó kérdéseket tettek fel, Eckstein a színpadra sietett, s a válaszokat Băsescu fülébe súgta. Ilyen körülmények között felvetődik a kérdés: melyik oldalon áll Eckstein?

********************************************************************

KIEGÉSZÍTÉS1: Eckstein az RMDSZ mindenkori frontembere, ugyanakkor az érdekvédelmi szövetség mindenkori fenegyereke volt és marad. Legutóbb például azzal haragította magára az RMDSZ csúcsvezetését, hogy az általa vezetett Szabadelvű Kör a megyei szervezetekre bízta volna, kit támogatnak a tavalyi elnökválasztás második fordulójában. Erre Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke – szerintem a csúcsvezetőkkel előre egyeztetett nyilatkozatában – azt mondta,

Eckstein szét akarja verni az RMDSZ-t.

Részletek itt.

Persze, nem feltétlenül szükséges az RMDSZ csúcsvezetésének a támogatása ahhoz, hogy valaki a szövetség élére kerülhessen, de azért az korántsem használ, ha az ellenségeid lesznek…

****************************************************************************

KIEGÉSZÍTÉS2: Érdemes megjegyezni azt is, hogy mai bukaresti sajtótájékoztatóján Markó Béla egy szót sem ejtett Eckstein jelöltségéről. Vajon senki sem kérdezett rá? Mert a Mediafaxban semmit sem látok erről.

Markó csak az oktatási törvénnyel foglalkozott. Hmmm. Amúgy: vajon ő jelölteti magát? Az idei EU-táborban mondhatni hosszas magánbeszélgetést folytattam vele, de sajnos ennek tartalmáról nem számolhatok be.

*****************************************************************************

FEJLEMÉNY3: A Román Televízió magyar adásának Sajtóban című műsorában (ma délután sugározták) Kelemen Hunor beszélt az esetleges jelöltségéről. Borbély Tamás kollégám kérdésére válaszolva elmondta, hogy a december 11-ére tervezett Szövetségi Képviselők Tanácsán (SZKT) jelenti be, hogy indul-e az RMDSZ elnöki tisztségért vívott megmérettetésen, vagy sem.

A holnapi Szabadságban megjelenő cikkében Borbély Tamás a következőket írja:

Rámutatott: öt területi szervezet mondta azt neki, hogy őt támogatja, ha jelölteti magát. Arra a kérdésre, hogy ez mekkora támogatottságot jelent, Kelemen azt mondta: mind nagy – vagyis sok küldöttet delegáló – területi szervezetekről van szó. Hozzátette: nem kevés ez a támogatottság, hiszen egy választáson senki nem törekedhet arra, hogy százszázalékos támogatottságot élvezzen, és ellenszavazat nélkül válasszák meg.  – Akikkel eddig szóba álltam, támogatnak engem, és mind nagy szervezetek. (…) A tisztújításról kifejtette: annak örvend, ha két, három vagy négy személy is indul majd a megmérettetésen. Nem kívánta kommentálni Eckstein-Kovács Péter jelölését. Mint mondta, verseny van, ő is olyan jelölt, akivel számolni kell. – Bárki is lesz a következő jelölt, az ellenjelöltekkel komolyan számolni kell. Eckstein-Kovács az elmúlt években az RMDSZ életében nem vett részt, ennek ellenére tagja a szövetségnek, és joga van indulni a megmérettetésen.

***************************************************************************************

Az RMDSZ elnöke akar lenni Eckstein-Kovács Péter. Van esélye? VIDEÓVAL (FRISSÍTVE: Kelemen Hunor is beszáll a harcba)” bejegyzéshez 16 hozzászólás

 1. dando

  Azon gondolkodtam, hogy most akkor közvélemény kutatást indítottál ezzel a bloggal…? Hadd lám mit gondolnak az emberek erről, aztán majd adod tovább az infot… A véleményem az, hogy az erdélyi magyarságnak egységes képzviseletre lenne szüksége. Ezzel ellentétben megszámlálhatatlan csoport, párt, tanács és miegymás gomba módjára szeporodott el. Ebben a “gombaparadicsomban” a szabadelvűek a galócafélék… hogy szabadelvűn fejezzem ki konzerv gondolataim… csalódtam az rmdszben és ahogy hofi mondta, ha a piroslámpásház nem megy, akkor nem a bútorzatot kell lecserélni… Eckstein-Kovács Péter régi bútordarab. Haza kell küldeni mindegyiket és jöjjön az új generáció, aki ÖSSZEFOG mindent és gerinces politikát képes/tud/akar folytatni. Persze mindez utópia, naivitás DE remélem, hogy egyszer ez megvalósulhat… pl. Legyen más az erdélyi politika… (LMEP :))))

  Kedvelés

 2. ali baba

  Azért tanácsos, hogy súgjon az államelnöknek Oli! Ő a karizmáját, te a cikkedet nulláztad le ezzel a megjegyzéssel. Sajnálom…

  Kedvelés

 3. @dando: igen, összeesküvés, konspiráció! Adom tovább az infót, kapom az euró milliókat… 🙂 🙂 🙂 Amúgy arra gondoltam, hogy az ide beérkező véleményeket foglaljam össze, s közöljük le a Szabadságban. Ez egy olyan internetes fórum, amelyre kíváncsi lehet a hagyományos, azaz mainstream média fogyasztó is.

  Kedvelés

 4. arnold

  1. Eckstein Kovács Pétert bármire képesnek tartom, ezt az utóbbi időben többször is bebizonyitotta.
  2. Markó Béla helyére kerülni sz.tem semmi esélye nincs, és remélem az 1. pontban mondottak miatt a távolabbi jövőben nem is lesz.
  3. Ma egy karizmatikus, észbeli képességekkel is bőven megáldott politikus láthatja, hogy átalakuló világunkban az egy ideológia mentén (jelen esetben liberális de sajnos sokszor csak vulgoliberális) politizálni már nem lehet. Igy bizonyos kérdésekben (most nem részletezem melyekben) lehetsz liberális, más esetekben kereszténydemokrata, szociáldemokrata stb. ahogy az általa képviselt nép/népcsoport érdekei megkövetelik.

  Kedvelés

 5. gombocka

  Sajnos, a Voros konyves ertelmiseginek nincs feje a problemamanagmentre, nehez-helyzet kezelesre. Az Eckstein generacioja megszoktak a kommunizmus altal biztositott kenyelmet, semmittevest, sajnos a romaniai politikusok keves szazaleka valo erre a szakmara! Az ok: gyenge szakmai felkeszultseg, az egyetemeken felhalmozott, semmirevalo tantargyak tanulasa, nem utolsosorban lustatsag, otlettelenseg! Amit elmuveltek a 90-es evek utan az erdelyi magyar fiatalsaggal, az kollektiv felelotlenseg, hazaarulas! Elvegzed az egyetemet, ehezel, kinlodsz, s utana menj szar munkara Nyugatra, eselyed sincs hazat, lakast venni, megfeleloen etkezni?! Ez szerintetek, Oliver, normalis?!
  Nem hivatalos adatok szerint 5 millio ember, munkakepes hianyzik Romaniabol, ennek oka van, hogy egy munkakepes elvandorol! vannak belso informacioim, hogy kepviselok 7000 euros fizetessel dozsolnek, a kezdo ertelmisegi meg dogoljon meg 100-150 euros fizetesbol! Az arak nagyobbak(kaja, futes), mint Nyugat-Europaban!
  Ez a vilag termeszetellenes, lejart, egyszer majd felelosseget kell vallaniuk, Ecksteinnel, meg masokkal eggyutt, “miert nem csinaltad, ott voltal” alapon!
  Ezek az evek(no meg a kovetkezok) kegyelemdofes az erdelyi magyarsagra nezve, az ujsag is cikkezett a rohamosan csokkeno erdelyi magyar gyerekszam miatt! Modszeres genocidium, ami most megy, mindenesetre!

  Kedvelés

 6. arktik

  Szerintem jo otlet! Vegul is mint a nagyon sikeres fizetesmegsemmisito, torvenytnemalkalmazo – es itt a tanarok fizetesera gondolok- alkoholista matroz szolgaja jo eselyei vannak. Biztos vagyok benne, hogy az osszes magyar, akinek az erdekeit ezalatt a ket ev alatt megvedte ra fog szavazni majd a kovetkezo parlamenti valasztasokon! :))

  (Moderálva)

  Kedvelés

 7. http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/50409
  Nemtudom de én még ilyen elszáltan nem láttam beszélni mintha belett volna füvezve Eckstein “ugye?”:))

  Személyes véleményem az Rmdsz az igéret pártjaként jött létre és úgy is fog meghalni,függetlenül ki lessz a kiskirály. A gond csak ott van hogy a való világ és valoságshow-k köpönyege hátamögött inkább úgy fest a realitás,ahogy gombocka rámutat.Uj korszak ideje kéne,hogy elérkezzen és beérjen a sok agymosott nyugdijjas essze és a “politika nemérdekel” szlogenje alatt vihogó de rmdszre voksoló fiatal hogy az Rmdsz haálritélt útvesztő és az igennél igenis tarsadalmi felelőségvállalása kell hogy legyen minden szavazopolgárnak.

  Kedvelés

 8. kisbácsifront

  Ez a Szabadság kolozsvári újság? Támadjátok Ecksteint ahelyett, hogy támogassátok mint kolozsvári politikust, mert az nektek is jó lenne ha ő győzne. Kelemen Hunor vagy Borbély és Olosz Gergely, több Szabadságot olvasott a reggeli kávéjánál?
  Eckstein még nem hajtott Audi Q7el , 180 al Tordatúrnál és nem próbálta a rendört megkenni, mint az új generáció egyik képviselője. ugyan olyan szegény, (vagy gazdag) mint amikor bevonult a politikába. Ez a kolozsvári totojázás jellemző…

  Kedvelés

 9. sk

  Nyugodtan számon lehet kérni az RMDSZ-en a tanfelügyelőségek tevékenységét, hiszen az RMDSZ azért van, hogy ha valami nem megy, akkor szidjuk, csak azt az egy dolgot ne felejtsük el, hogy nekünk meggyőződésünk (és ezt számtalanszor el is mondtuk), hogy a tanfelügyelőségeket meg kell szüntetni. Nincs szükség arra, hogy ha az emberek által megválasztott helyi hatóságok el tudnak látni egy feladatot, akkor ezt egy teljes mértékben Bukaresttől függő intézmény végezze. (Ugyanez az álláspontunk a prefektúrákkal kapcsolatban is, de erről esetleg majd máskor.) Az új törvény által a tanfelügyelőségek hatásköre lényegesen csökken, hiszen a hangsúly átkerül az iskolaszékekhez, ahol a pedagógusok, a szülők és a helyi önkormányzat képviselői közösen hozzák a döntéseket.

  Érdekes téma a kolozsvári “iskolasürítés” kérdése is. Ebben az esetben is kizárólag az RMDSZ-t kell “akasztani”? Vajon nincs semmi felelősége a patinás belvárosi iskoláinknak, vagy az egyházainknak, amelyek a belvárosban iskolákat működtetnek? Valóban szükség van egy négyzetkilométeren 5 magyar iskolában indítani első osztályokat, és ezáltal kiüríteni, diák nelkül hagyni a lakótelepi magyar osztályokat? Vajon nem ez vezet oda, hogy “iskolasürítéseket” kell eszközölni?
  (http://kovacspetereu.wordpress.com/2010/11/05/meddig-fogjak-a-nagypofajuak-ujra-es-ujra-elovenni-a-magyar-kartyat/)

  Kedvelés

 10. sk

  Egyik hétfő délelőtt Peti áll a ház előtt
  Melyik útra lép, komoly most a tét
  Peti áll a ház előtt, szíve jobbra húzza őt
  Balra van az iskola, esze súgja: menj oda!

  De nehéz az iskolatáska
  Ilyen szép napos délelőtt
  Peti áll a válaszra várva
  Hátha lesz, ki megszánja őt

  Arra ment egy kisleány, Peti sosem látta tán
  Az eszem helyett jobb, ha a szív vezet
  Felcsillant a két szeme: inkább tartok ővele
  S elindult a lány után, bármi lesz is ezután

  Kedvelés

 11. Fejes Éva

  Kolozsváriak!?………. és mindenki más, nyugodtan szavazzunk Kovács Eckstein Péterre!!!!!
  Lapozzunk vissza húsz évet és nézzük meg ki mit is tett be a közösbe. Ha nem szelektív a memóriánk – de sajnos az – akkor felidézhetjük Eckstein aktivitását, Kolozsvártól Bukarestig és a határon túl – párhuzamot vonva a jelenlegi jelöltek múltbéli ügyködési és teljesítménye között.
  Ki tett többet a köznapi emberekkel való heti – napi kapcsolattartásért, mások problémáinak megoldásáért ki tett többet a magyarok érdekeinek támogatásáért ki tett többet a nőkért a fiatalokért? Szenátorként, Kolozsváron minden áldott pénteken nyitva állt az iroda ajtaja bárki is fordult hozzá – és ez így van a mai napig is. Ez csak egy példa a sok közül de ha áldozunk rá egy kis időt az elektronikus sajtó segítségével felidézhetjük a múlt évek történésit….eredményit. Tegyük meg mert ……..megéri!
  Körülötte nincsen pompa, fényűzés, nagyképűség, hamis ígéretek de mindig van egy jó szó egy biztató mosoly!
  Ne legyünk kishitű, megtéveszthető a sárral dobálózókat csak megmosolygó önálló gondolkodás nélküli – önbecsüléssel nem rendelkező állampolgárok!
  Legyünk képesek különbséget tenni politikusok és POLITIKUS között. Mi döntjük el, hogy ki az aki értünk van és mi viseljük döntéseink következményeit is. Ezért hát semmit nem kell meghallani abból ami ellenünk szól és nem értünk van. Önálló egyénként mind tudjuk kit érdemes támogatni és kiből van már elegünk! Ne legyünk mi is a nagy átlag aki csak a negatívumokat szajkózza mert akkor mi is irányíthatóvá leszünk. Vállaljuk büszkén magunkat a XXI. század embereként.
  Évike

  Kedvelés

 12. G.

  Büszkén vállalva magamat XXI.század embereként is azt mondom, hogy Eckstein Kovács Péter egy olyan ember, aki a Basescu szeke mellett az erdelyi magyarok es az Rmdsz ellen tevekenykedett. Lasd a Tusvanyosi esetet, ami teljesen nyilvanyos volt (előben a tvben), és Basescu összes véleményét, megnyilvánulását a magyarokról, magyarok ellen, mely az Eckstein munkásságának köszönhető. 2008ban a plakátjára még ki se rakta az Rmdsz logót, és most az Rmdsz elnöke akar lenni?
  Pénze pedig van pont elég, mert saját kampányába is óriási összegeket fektetett bele. Persze a fiatalokat, kik dolgoztak a kampányába, csak nehézkésen fizette ki…
  Én Ecksteinra és az általa vezetett Rmdszre soha nem szavaznák. És az erdélyi magyarok többsége így gondolja szerencsére. 🙂

  Kedvelés

 13. Istvan

  Nekem szimpatikusak Eckstein politikai impulzusai, tipikus erdelyi ember a mi kis multikultis videkunkrol, aki kellokeppen “smekker”, szerintem ilyen emberre van szukseg a Budapest-Erdely-Bukarest bermuda haromszogben. Markot meghaladta mar a kor ezelott 30 evvel, irto nagy hulyeseg volt helyzetbe hozni, muvesze volt a tokolesnek, Kelemen meg tole is lassubb. Pace Tuturor, defapt!

  Kedvelés

 14. Visszajelzés: Eckstein miért ne lehetne a Kolozs megyei RMDSZ elnöke?! « Kiss Olivér próbálkozós blogja

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s