A németek is lopnak! Big time. Tschüss!


Szép kis húzás!

Sürgősen be kell iratkoznom a Jehova Tanúihoz, mert minden jel arra mutat, hogy sebesen közeleg a világvége: oda jutottunk, hogy a németek is lopnak.

Persze, azt gondolnánk, hogy a germán törzsek leszármazottai ilyesmire nem vetemednek, de hát mégis. S nem akárkitől lopnak, hanem az amerikaiaktól. Nem semmi. S nem akármit, hanem szoftvereket. S a leglényegesebb: nem kis, ahogy mi szoktuk itt a Balkánon, hanem ipari tételben. Bravó!

A hírt előbb a román közszolgálati televízió kettes adásában hallottam, a Moise Guran-féle Ora de business (Business óra) című műsorban. Szoktam követni az adást, mert érdekes, közérdekű és érthetően magyaráz el eléggé bonyolult gazdasági, makrogazdasági kérdéseket.

A hír a Magyar Távirati Irodától:

Milliárdos kártérítés fizetésére kötelezték a SAP szoftverfejlesztőt

Washington/Oakland, 2010. november 24., szerda (MTI/dpa) – A német SAP üzleti szoftver fejlesztő konszernnek 1,3 milliárd dollár, csaknem egymilliárd euró kártérítést kell fizetnie az amerikai Oracle szoftverfejlesztőnek szerzői jogok megsértése miatt, egy Oakland-i esküdtbíróság ítélete szerint. A SAP vizsgálja a fellebbezés lehetőségét az ítélet ellen.

A TomorrowNow szoftver karbantartó vállalat alkalmazottai szoftver frissítéseket töltöttek le jogosulatlanul az Oracle-től azt követően is, hogy a vállalat a SAP tulajdonába került. Az Oracle kezdetben ezt ipari kémkedésnek tekintette, később azonban már csak “adatlopásnak”. A SAP 40 millió dolláros kártérítést ajánlott fel, az Oracle azonban hosszas huzavona után már 1,7 milliárd dollárra emelte a tétet. A Bloomberg hírügynökség szerint ez a valaha kiszabott legmagasabb kártérítési összeg szerzői jogok megsértése miatt.

“Természetesen csalódottak vagyunk az ítélet miatt és minden lehetőséget mérlegelni fogunk” – közölte a SAP. Az egyik ilyen lehetőség a fellebbezés lenne. A SAP azonban abban reménykedik, hogy az ügyet sikerülhet több éves jogi huzavona nélkül is rendezni. Az Oracle a SAP minden korábbi kiegyezésre tett kísérletét elhárította. A SAP számára egymilliárd euró nagy összeg, megfelel a harmadik negyedévi nyereség duplájának.

Az esküdtszék a kár megállapításához a TomorrowNow által letöltött szoftver értékét vette alapul, de a megállapított 1,3 milliárd dolláros összeg elmarad az Oracle által követelt 1,7 milliárdtól. A tárgyalás alatt még négymilliárd dolláros összegekről is szó esett. A SAP érvelése szerint a kár megállapításához csak az ügyfelek átpártolása miatt az Oracle-et ért veszteséget lehetne alapul venni. A német konszern 160 millió eurót különített el a kár rendezésére.

A TomorrowNow üzleti modellje olcsó vállalati szoftver karbantartási szolgáltatások nyújtása volt. Az Oracle sorban egymás után felvásárolta azokat a szoftverfejlesztőket, amelyek szoftvereit a TomorrowNow tartotta karban. A SAP viszont a TomorrowNow vállalatot vásárolta fel annak érdekében, hogy ügyfeleket hódítson el az Oracle-től. A német szoftverfejlesztő szerint azonban az akció csak mérsékelt sikert hozott, a TomorrowNow 358 ügyfeléből csak 86 állt át SAP szoftverekre.

A németek is lopnak! Big time. Tschüss!” bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Ó, Olivér,

  Látom, a fehér kápós performanszod óta fürgén mozog kezedben a kalapács, mellyel mindig fején találod a szöget. És megkapó a káröröm is, mely leplezetlenül árad írásodból.

  Az nem zavar téged, hogy az európai szoftverszabadalmakról, illetve szoftveres szerzői jogokról szóló törvények sokkal liberálisabbak, mint az amerikaiak?

  Magyarán az, hogy ténylegesen mennyire volt – jogilag és erkölcsileg – lopás az akció, nem is olyan könnyű eldönteni. De tuti, hogy én nem az Oracle-nek drukkolok.

  Kedvelés

 2. Ó, kesztió, te kis naiv. Miért olyan nehéz elismerni, hogy ők is lopnak. Az amerikai esküdtszék már megállapította, az SAP gyűjti a laskát. Csak bátran!

  Kedvelés

 3. sk

  Kányádi Sándor: Elment Péter

  Elment Péter
  tököt venni,
  elfelejtett
  pénzzel menni.

  -Hogy a sült tök?
  -Ennyi s ennyi.
  De nem volt
  mit elővenni.

  Elmaradt a
  sülttök-vétel,
  étlen maradt
  szegény Péter

  Kedvelés

 4. Lolka

  Jujj, Olivér lett itt minden rendek őre. Már igazságügyi szakértőnek is felcsapott és rájött, hogy mások is lopnak (vannak akik ezt eddig is tudták!)

  A kérdésem: amiért más lop, azért mi is lophatunk?

  Kedvelés

 5. Egy kis adalék kérdéssor:
  Milyen németekre gondolsz? Német állampolágrokra? Németekre, mint nemzetiség? Vagy egy németországi bejegyzésű konszerre, amelynek akár amerikai álampolágrok is lehetnek a tulajdonosai?

  Ugyanis az általad idézett hírből nem derül ki a tulajdonosok kiléte.

  Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s