Meggyalázták a Mátyás-szobrot!!! (VIDEÓVAL) Vajon milyen lesz a január 20-i flash mob-avató?


Kár, hogy annyi huzavona övezi az újraavatását (Rohonyi D. Iván/Szabadság felvétele

Kíváncsian várom a holnapi Mátyás-szobor flash mob-avatót!

Január 14-én mihelyt László Attilával elkészítettem az interjút, jómagam is arra gondoltam, ötletet adott, azonnal flash mob avatót kellene szervezni.

Konzultáltam is egy nálam okosabb emberrel, Péter Lászlóval, akivel abban egyeztünk, passz.

Kolozsvár alpolgármestere a következőket mondta a Szabadságnak:

Az illetékeseknek be kellene már fejezniük az újraavatásról szóló vitát, ez a szobor a kolozsváriaké, s mindenki azt várja, hogy a november 27-i hivatalos átadás után mihamarabb megtörténjen az ünnepélyes újraavatás.

Az elöljáró szerint a lehető leghamarabb meg kell tenni a szükséges lépéseket ahhoz, hogy az ünnepségre rövid időn belül sor kerülhessen.

Nálam járt a kolozsvári magyar főkonzul, s azt mondta, hogy Magyarország európai uniós elnökségével kapcsolatosan rendkívül sok a teendő, az anyaországi politikusok le vannak kötve. Szerintem a februári időpont megfelelőbb lenne, a márciusit nem tartom jónak, ugyanis ott vannak az 1848-as magyar forradalom és szabadságharccal kapcsolatos március 15-i rendezvények” – mondta az RMDSZ megyei elnöke, hozzáfűzve: jómaga karácsony első napját, azaz december 25-ét javasolta.

Ha tovább folytatják a vitát, akkor nem kizárt, hogy a kolozsváriak spontánul megejtik az ünnepélyes felavatást.

Jómagam azért szálltam ki, mert úgy vélem, a „valódi” civileknek kell az ilyesmit megszervezniük.

Itt a felhívás a flash mobra, amelyet Szakáts István szervez:

Elegünk van a Mátyás-szobor leleplezése körüli huzavonából!

Gyere január 20-án csütörtökön 16:50-kor a Mátyás-szobor elé. Legyen nálad egy darab fehér vászon (lepedő, párnahuzat) vagy egy egyszerű papírlap. 16:58-kor fordulj arccal a szobor felé, és két kezedbe tartva nyújtsd előre a vásznat úgy, hogy az számodra eltakarja a szobrot. Nézd a vásznat 2 percig. 17:00-kor egy harangondulást fogsz hallani, ekkor engedd a vásznat lehullani. 1 percen át tapsold a szobrot. 17:01-kor készíts egy fényképet a szoborról, és távozz a térről. Küldd el a képet egy üzenetben Matthias Rex-nek a Facebookon vagy emailen a matthias_rex@yahoo.com címre.

Időközben sajnos meggyalázták a Mátyás-szobrot. Itt a január 17-én készített videóm:

Az esetről a Szabadság is beszámolt.

Meggyalázták a Mátyás-szobrot!!! (VIDEÓVAL) Vajon milyen lesz a január 20-i flash mob-avató?” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Edusch

  Hirtelenjében nem tudom miként vélekedjek a flashmob akcióról. Talán egy rövid zenés, performanszos miniavató sokkal jópofább lenne ( a szervezők bármikor változtathatnak a koncepción 🙂 ). Egy minicirkuszt!, eképp minden tábor, így a politikailag meghunyászkodó a hivatalos időpontban, akiknek meg igazán vannak fontos dolgok az életében, maga rendezheti, élheti meg az “újjászületést”.
  A meggyalázással viszont nem értek egyet, ahogy látom egy átlagos vandalizmus nyomait lehet látni. Törött üveg, X folyadékkal.
  ave

  Kedvelés

 2. Matyas

  Mar napok ota igy nez ki, ha nem egy jo ket hete. A varosvezetes es az illetekesek a varoshazarol is, beleertve az alpolgarmestert is magasrol le se szarjak mi tortenik a szoborral. Ez a varos nem erdemel meg egy ilyen szobrot, ha a kevely elolvezetoi a magyar “nyamsagnak” nem tudjak tovabb is apolni a hagyatekot, csak zsiros tokaval rofogni a telital folott. Engem keseru szajizzel hagy az egesz u.n. “kolozsvari politikum” . Reszemrol eremdeeszestol mehetnek a bus valamibe.

  Kedvelés

 3. @Edusch: Egy újságos bódét vandalizálnak, a felavatás előtt álló, reneszánsz magyar királyt és alattvalóit ábrázoló műalkotást meggyaláznak. Szerintem korántsem politikai akcióról van szó, valami forróvérű suhancok műve, de akkor is meggyalázásról beszélhetünk.

  Kedvelés

 4. @Matyas: már több forrásból hallottam, hogy hosszabb ideje így van. Nem jött elhinnem! Hát alpolgármesterünk nem cselekszik? Sajnos ma sem volt alkalmam megkérdezni őt, mert a romák tüntetése miatt úgynevezett lavina napom volt a WebSzabadságnál. 😦

  Kedvelés

 5. dando

  Az az igazság, hogy ez tetszik, nem tetszik, sajnos várható volt… Csak azt nem értem, ha már annyi pénzt belefektettünk a főtér ferde-tálcává alakításába, akkor miért nem jut pár nagyfelbontású kamerára is… Kamerázzák be és védjék a védjegyet… A rendőrség, a csendőrök végezzék a dolgukat… Ha 5 embert fejenként 2500 lejjel megbüntetnek akkor lehet, hogy elriadnak attól, hogy ezt tegyék… gondolom, ha valaki az akváriumra ráírná azt, hogy marhaság, akkor… baj lenne. Egyre szomorúbb ez az ország… mindenre van megoldás, csak kérdés, hogy ezt meg kell-e oldani?

  Kedvelés

 6. HUmus

  Elsösorban siralmasnak tartom azt,hogy a szoborgyalázás megtörtént, függetlenül attól amit a szoborkörüli vitát illeti.Vita? Nem látom,inkább Lázlo elvtárs kiván megint az Emnt összeférhetetlenségét sugalni.Hát isteni szerencse,hogy van egy alakuloban levő párt akinek legalábbis egyelöre a magyar szimbólumok és értékek számitanak mint az is hogy aaz avatás Mátyás születésnapjára essék ne legyen mindegy hogy essünk tul ezen a protokollon is Lázlo DL-e.

  EGy szó mint száz az elkövetöt/ket szerintme aztan igazán nem az inditotta céltudatosságra h felavatták vagy sem a szoborcsoportot.

  A flashmobbal kapcsolatosan
  Ki ez a Szakáts Úr?Czika jobarátja?szerintme ez az ember szervezett volna inkább flashmobot a marc 15 események közvetlen idöszakában a 3 diáklány jogtalan elhurcolása miatt mintsem ilyesfajta figyelemfelkeltést serkentene és a magyarokat kacaktató eseményeket szervezne,nevetséges

  Kedvelés

 7. HUmus

  Még egy javaslatom a flash mob-ra

  Magyar vonatkozasu műemlékek rombolásának megájt kiáltani

  “A Házsongárdon ismeretlenek évszázados sírokat és síroszlopokat romboltak szét a temetőben, hogy a helyükre másokat temethessenek. Nem ez az első eset.

  Puszta földben nem nyughatnak

  A jelenségre a kolozsvári Házsongárd alapítvány és a Kelemen Lajos Műemlékvédő alapítvány hívta fel a figyelmet – írja a Krónika. A két szervezethez a hír lakossági bejelentés nyomán jutott el, ami után helyszíni szemlét tartottak. Két márvány és egy homokkő síroszlopot ismeretlenek darabokra törtek, a hozzájuk tartozó sírhelyet pedig megszűntették. Az összetört sírhelyekhez 19. századi halálozási dátumok tartoznak, köztük a zabolai Mikes, a balázsfalvi Brencsán és a csíkszentmártoni Szabó Lajos családok nevei.”

  forrás 19. századi sírokat dúltak fel a Házsongárdi temetőben
  [ 2011. január 20., 08:19 ] [143] erdély.ma

  Kedvelés

 8. Abafi

  mit szól ahhoz, hogy a szobor és a templom közötti padkán üldögélő, 81. életévét taposó törékeny édesanyát sintér-taktikával 6 db. rendőr igazoltatott: neve:…., állampolgársága:…., foglalkozása:…., lakhelye:….(de hol lakik?) és mi járatban itt, kolozsvárott és meddig, mert mi az idegent, aki ide csak beteszi a lábát – igazoltatjunk. igazoltassák, de kifogásolom, hogy 6-ból 1 legalább tudhatott volna utcanyelv-szinten magyarul is! nemde?

  Kedvelés

 9. arnold

  Igazad van/lehet HUmus, de az isten szerelmére “megájt” azt helyesen megálljt-nak irják. 😦

  Kedvelés

 10. PTamás

  Valóban idegesítő a politikusok huzavonája a szoboravatás ügyében, a szobrot már rég fel kellett volna avatni.
  Azonban egy ilyen külön-avatósdi az összetartózásunk jelképét a széthúzásunk jelképévé változtatná.

  Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s