Hétvégi menü: csodás baráti hangulat, észbontó téli táj, hólánc, motoros szán, adrenalin (VIDEÓKKAL, FOTÓRIPORTTAL)


Mi szebb ennél?

Kis Laci barátomnak annyit kellett csupán mondania, hogy

hétvégén kint leszek Szmidán, gyertek.

Gyorsabban kezdett dobogni a szívem, elborult az agyam, már csak arra gondoltam, kit hívhatnék (sajnos egyre többen ellustultak, elkényelmesedtek stb.), mikor indulhatnánk, honnan szerzek 10 vagy 20 literes benzin tartályt, hogy vihessünk elég üzemanyagot a motoros szánok számára.

Teljesen begajdultam.

Aztán letört az, hogy sorra mondták vissza az emberek a csodásnak ígérkező hétvégi lazulást: vizsgám van, vizsgáztatok, jön anyósom, a gyerekekkel foglalkozom, s Kolozsváron maradok, stb.

Sebaj, elmegyünk mi: Teréz, Lenke és jómagam.

Pihenő

Pénteken indulás (minél hamarabb szabadulni kell a betondzsungelből és a szmogködből), Bánffyhunyadon vásárlás, majd a hóhullás intenzitására való tekintettel kissé szorult szívvel indulás Havasreketye (Răchiţele) irányába. A képlet egyszerű: úgysem lett volna pénzem téli gumiabroncsokra, így nem bánhattam, hogy nem vásároltam. Így a Dacia Grand Cherokee Pathmaker (tehát nem kispályás Pathfinder) ide-oda csúszott egy-egy kanyarban, de segített a finoman behúzott kézifék, s időben megálltunk.

Havasreketye utolsó villanyoszlopánál

viszont fel kellett tennem a hóláncot. Amennyiben Teréz nem mutat meg egy technikát (pedig elmondása szerint sohasem látott és érintett meg hóláncot), alaposan megkínlódtam volna a művelettel. De így is eltöltöttünk 30 percet a szöszmötöléssel.

Lásd:

Pedig a kanyar után már várt Laci a hószánnal. Innen Lenke bevállalta a maximális adrenalint, s Lacival ment fel a motoros szánnal. Csak úgy elhúztak mellettünk.

Lásd:

Mihelyt a szmidai házhoz érkeztünk, azonnal elkezdődött a banzáj. Laci, szokásához híven, egy pohár itallal fogadott bennünket. Majd felhasítottuk a sörös bödönt, öt liter rekord idő alatt el is fogyott. Innen már egyenesen következett a hússütés (a védjegyezésre váró Laci-technikával), a tánc, a viccmondás, a folyamatos nevetgélés, a vagány römi-parti.

Egy szóval: a kiváló hangulat.

Adrenalin volt a menün szombaton: Szmidáról két motoros szánnal kimentünk a pádisi menedékházon túl. Már az Óperenciás tenger következett volna, de visszafordultunk. A mintegy 70 lóerős szánok rengeteg üzemanyagot fogyasztanak, s szennyeznek is. Ennyi éppen elég volt.

Este már kissé roggyantak voltunk, de azért vacsora után Terézzel próbáltunk lemenni a Meleg-Szamos partjára (jó években idáig ér a Fântânele vízgyűjtő tó), de adott pillanatban túl recsegett-ropogott a jég a bakancsok alatt, ezért visszafordultunk.

Na jó, de ennyi adrenalin után, ideje egy kis sétának – ez volt a vasárnap témája. Majd haza. Sötétedés után. Persze, hogy befagyott a csomagtartó zárja (literszámra nyomtam neki a fagyásgátló sprayt de nem használt), a két hátsó ajtó, így a csomagokat a sofőr üléséről hátra dobtuk, Lenke pedig kaszkadőr mutatvánnyal az anyósülésről hátra mászott a csomagok mellé. Szmidától Havasreketyéig egyesbe mentem le. Boc szülőfalujában alig tudtam levenni a hóláncot. Szerencsére a Dacia Grand Cherokee Pathmaker csomagtartójában (időközben kifagyott, de nem úgy, mint a Windows – éljen Bill Gates!) ott lapult a csavarhúzó-kollekció és a kalapács, így hamar megoldottam a dolgot…

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Hétvégi menü: csodás baráti hangulat, észbontó téli táj, hólánc, motoros szán, adrenalin (VIDEÓKKAL, FOTÓRIPORTTAL)” bejegyzéshez 11 hozzászólás

 1. kesztió

  Bizisten hangulatos a bejegyzésed – de az ég szerelmére, hagyd már az észbontót, a felháborítót, a horrort meg társait a címeidből, mert csak kínosabb lesz tőle az írás.

  Nem bízol abban, hogy olvasni fognak?

  Kedvelés

 2. @reccsman: örvendek, hogy követed a blogomat. Igazad van, azt írtam, a véleményemet továbbra is fenntartom. Mondtam is a társaságnak, hogy bűnt követek el, ugyanis ellenzem a motoros szánok használatát, amely egyelőre nem tilos. De környezetvédő számára erkölcstelen a használata. Nos, vétkeztem! 🙂 De jól esett. Akár a házasság előtti szex…

  Kedvelés

 3. @biszak: ezt a hóláncot nem vásároltam, ugyanis nincs pénzem, ellentétben a székelyekkel, akik a pityóka eladásából megszedik magukat. 🙂 Kaptam valakitól, nincs bodoz, nincs rajz, nincs útmutatás. Csak hólánc egy zacskóban – punga, hogy te is megértsd. 🙂

  Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s