MI TÖRTÉNIK ODAHAZA?! Eltűnt a magyar üdvözlőtábla, megjelent a Iorga-idézet


Valaki pontosan tudta, hogy következmények nélkül megengedheti magának azt, hogy tőből vágja ki a többnyelvű üdvözlőtáblát.... (Rohonyi D. Iván felvétele a Szabadságnak)

Még innen a távolból, azaz éppen Milánóból nézve is horrorisztikus dolgok történnek szülővárosomban. Érdekes, egyedi élmény ilyen távolságból szemlélni a történéseket. Innen valahogyan nincs akkora súlya az eseményeknek még akkor sem, ha csupán néhány napra jöttem el otthonról. Amennyiben mondjuk fél éve itt lennék, meggyőződésem hogy a lelki hatás sokkal csekélyebb lenne, ugyanis óhatatlanul más, itt zajló helyzetek kerülnek előtérbe, változnak a prioritások. Ésatöbbi.

A WebSzabadság oldalán előbb arról olvasok, hogy eltűnt a hétvégén elhelyezett ötnyelvű üdvözlő tábla, majd pedig arról, hogy ma, azaz hétfőn visszakerült a Mátyás-szoborhoz a Iorga-idézet. Micsoda váratlan fordulat!

Valaki azt is pontosan tudta, hogy következmények nélkül helyezheti vissza a Iorga-idézetet a Mátyás-szoborhoz. Összefüggő cselekedetekről van szó? (Rohonyi D. Iván felvétele a Szabadságnak)

Kérdések:

 1. Vajon a történések összefüggnek azzal, hogy hétvégén személycserére történt a Kolozs megyei RMDSZ élén? Anélkül, hogy pontos információk birtokában lennék, innen úgy tűnik, hogy László Attila és az új megyei RMDSZ-vezetőség lába alól teljesen kifut a talaj.
 2. László Attila és Máté András annyira utálja egymást, hogy képtelen egyeztetni, összehangolni a tevékenységet?
 3. Vajon hirtelen ennyire legyengültünk volna? Vagy csak megmutatom én mi a következménye annak, hogy nem engem válaszottatok meg típusú attiűd kerül előtérbe?
 4. Van engedély a Iorga-idézet elhelyezésére?
 5. Világos, hogy a Iorga-idézetet tartalmazó táblát nem egyik napról a másikra készítették. Vajon kinek a megrendelésére gyártották le, és hol?
 6. Mi a véleményetek?

Kíváncsian követem a fejleményeket.

MI TÖRTÉNIK ODAHAZA?! Eltűnt a magyar üdvözlőtábla, megjelent a Iorga-idézet” bejegyzéshez 19 hozzászólás

 1. Egy polgár

  Érdekes és tipikus a számonkérés! Hol a politikus-archeológus-történész-igazgató-pártalapító-unokaöccs-stb, stb jövőremény megnyílatkozása? És miért kussolnak a harcias, folytonforradalmas, folytonprotestáló volt püspöki egyszemélyes ősi-nemzeti intézmények, EU-parlament és frakciók, a családi klán, emnt, emnp, mpp, bkb, stb árnyékhelyzetteremtő alakulatok? Vagy az álllamtitkár sógor most is beintett? : – fiúk, lányok, fontosabb a családi kripta a Házsongárdban, mint ez a vegyesvérű király, mely így is egy csomó pénzünkbe került. Nem jó ez az időszak nekünk. Bizonyítanunk kell a bizalomért ami pártalapítás megadását illeti. Ehez még nem írtuk meg közösen a forgatókönyvet Bukaresttel. De hisz még az új tér avatására sem hívtak meg, pedig szívesen megtanítottuk volna a polgármestert csárdásozni!
  Végre van miért ismét szidni a kollaboráns, posztkommunista, nemzetáruló, kisajátító, dőzsölő, pitián, bunkó udmr-t!
  Hozsannázzatok, fiaim!

  Kedvelés

 2. "veterán" RMDSZ szavazó

  Kedves polgár!
  Nagyon nem időszerű, hogy egymás között marakodjunk, mikor egyértelműen külső agresszió áldozatai vagyunk. Számonkérni vezetőinket rendben van. Elvárjuk, hogy fellépjenek, mégpedig azonnal, szakszerűen, formai és egyéb bakik nélkül. Hatékonyan. Ezért választottuk őket. Az, hogy mindez megtörtént még nem valószínű, hogy az ő hibájuk, de ha már a törvények és olyan románok is mellettünk állnak, akiknek a kérdésben szavuk van, akkor kötelező módon orvosolni kell a gondot. Ha nem, akkor azért tényleg őket terheli a felelősség. A választók és a sajtó dolga nyomást gyakorolni azokra, akiknek bizalmat szavaztunk és hivataluk a számunkra lényeges dolgokkal jól “sáfárkodni”. Nem irigylem a városházán munkálkodó RMDSZ alpolgármestert, tanácsosokat. A választóik elvárásai és a hagyományos román “ellenállás” között őrlődnek. Viszont őket megérteni, sajnálni a rokonaik, barátaik és nem a választóik dolga. Mi megválasztjuk és adónkból fizetjük őket. Ők pedig teszik azt, amit vállaltak. Érdekeink szerint cselekszenek. A lehető legtöbbet és legjobban. Ezek az akciók a közeledő választási kampány előhírnökei. Az elkövetők célja az elkövetkezendő nacionalista retorikára alapozott kampány beizzítása a népességnek a sajtón keresztül megfelelőképpen való “előfeszítése” révén. USL érdekeltségű sajtóorgánumok naponta fél tucat hírt közölnek tábla és román történelemoktatás ügyben, míg mások talán két hétben egyet vagy egyet sem. Tudják, Kolozsváron ezzel a témával már nyertek polgármesteri széket. Sorban háromszor is. Lehet ezt kihagyni?

  Kedvelés

 3. arnold

  @zoli. “Nekem ugy tunik, hogy megtalaltak az arany kozeputat. Csak felig kerult vissza a Iorga idezet..”. Hmmmmmm….nekem erről csak az a vicc jut az eszembe mikor a nemi erőszakkal vádolt férfi (…jóóóóóó na, legyen Strauss Kahn, az aktualitás kedvéért) sz’al a vádlott azt mondja a biróságnak:
  – Tekintetes törvényszék nem volt nem erőszak csak 50%-ban.
  – ??????
  -Én akartam, ő nem akarta.

  Pedig inkább sirni lenne kedvem és pár évi nyugodtság után megint kezdem nagyon nem jól érezni magam szülővárosomban.
  Mert ez a un. Iorga idézet visszacsempészése valamilyen magasabb műveltségi szinten, de mégis abba a vonulatba illeszkedik, amikoris a románságban nagyon kicsapta a biztosítékot Csibi Barna március 15-i Avram Iancu képletes akasztása. Ez a tábla visszacsempészés, softosabb megoldás, de lényegileg ugyanaz mint a Csibié, valamely nemzet érzéseit szembeköpni. Talán egyszerűbb volna az ilyen dolgok megitélését a történészekre bizni mert ami egy népnek hős az másnak talán gyilkos, bünőző vagy mit tudom én mi (lásd a horvátok által nemzeti hősként tisztelt, de a hágai biróságon elmarasztalt Ante Gotovina esetét) bár előfordul hogy vannak akik felébrednek nagynemzeti álmukból:
  http://www.adevarul.ro/societate/Mitul_Avram_Iancu_0_482952297.html
  Ami szintén érdekes és meg vagyok győződve, hogy megszervezett akció mint a fenti tábla visszacsempészés, az a frissen kitett többnyelvű-ne adj’a “dumnyezo” de magyarul is kiirt- Kolozsvár tábla egy éjszaka alatt való eltüntetése. Flexhez, áramfejlesztő kell, a vágás nem ukk-mukk-“fuck” pillanatok alatt végrehajtható, a táblák felrakásához, elszállitásához pár ember és szállitójármű kell. Főutvonal menti büncselekmény emberek…ehhez képest senki nem tud semmit, valódi “mizaru, kikazaru, iwazaru”, a rendőrség tessék-lássék nyomoz aztán majd tettes hiányában lezárja az ügyet. Igen “román nemzettársaink” a hangzatos és hangoztatott multikulturalitáshoz csak a saját etnikai intoleranciájukat, a fentebbi táblaügy kapcsán pedig, hogy finoman fejezzem ki, az eltulajdonitásra való hajlamot tették hozzá és csak ezeket tűrik el. Az alábbi, a napokban megjelent cikkek már csak hab a tortán
  http://www.ftr.ro/aurelia-cristea-udmr-si-legea-educatiei-nationale-comentariu-48881.php
  http://www.ziuadecj.ro/editorial/romania-de-la-stat-national-la-modelul-kosovo–67148.html
  és “zău” nem értem miért kezdem nagyon nem szeretni a többségi nemzetet, vagy legalább is egy részét. Vajon, kérdem én, valaki bele szokott olvasni a központi napilapok valamilyen magyar vonatkozású cikkére reagált kommentekbe. Elborzasztó…és nem az amiket és akik irnak (az azokat az embereket mveltségük szinvonalát minősiti) , hanem a moderáció teljes hiánya és, hogy az un. “inthelighentia romana” meg se próbálja, nem hogy megcáfolni, de legalább moderációra, mértékletességre inteni. Igy, 12 évi funári agymosás, nagynemzeti köldöknézés, miért is csodálkozunk, hogy lopják a tábláinkat, nem hajlandóak a saját funári korban falra került magyargyalázó tábláik eltávolitására, sőt, ha egy eltünik, azt a városvezetés és más hivatalok hallgatólagos beleegyezésével és azokkal cinkosan összekacsintva visszacsempészik.
  És akkor, ezek után a félig már pesszimista, életunt, kvázi letargiába esett “eccerű” kolozsvári magyar szomorúan tapasztalja, hogy nemcsak, az utóbbi időben hangossan és harciasan lépten nyomon, posztkommunista, románokkal lepaktáló, 20 év alatt semmit el nem érő. korrupt “judemeráj” (csak tudnám mit jelentősége van az u előtt a j-nek…csak nem ….naaaaa) nem reagál ezekre a dolgokra, de a harciasan inkább külhonban, mint idehaza politizáló “politikusok, politikai alkulataik és azok prominens tagjai is sunnyittanak és most valahogy a harciasságukat is “tisztitóba adták”. Sajna, seggünk alatt az olvasztó tégely a “melting pot of peoples” kérdés csak az, ki futamodik el, ki mászik bele önszántából, ki ellenkezik és végül csak belekergetik.
  Oliver, semmi horrorisztikus (bár lehet ez nálad egy sztereotipia) ez csak a bizonyitéka annak, hogy 20 év alatt semmi sem változott a két nemzet viszonyában, csak időnként kirúzsozzuk, kipuderezzük azt. 😦

  Kedvelés

 4. arnold

  Comandantul Garzii Poporului, fostul consilier local, Vali Guia, a anuntat in urma cu doua saptamani intentia de a amplasa o astfel de placuta pe soclu
  http://www.citynews.ro/cluj/eveniment-29/placuta-lui-iorga-remontata-langa-matei-corvin-120113/

  Vali Guia
  http://www.napocanews.ro/wp-content/uploads/2011/03/untitled5.bmp

  Talán nem túlzok, ha nem Csibi Barna román ikertestvére és és a Garda Poporului nem ugyanolyan mint a Magyar Gárda vagy annak Székely Hadosztálya.
  Remélem a román rendőrség már kopogtat Vali Guia ajtaján …. vagy csak hiú reményeket táplálok.

  Kedvelés

 5. arnold

  Sőt:
  “Primaria Cluj: amplasarea placutei cu textul lui Iorga pe suportul monumentului era prevazuta in proiectul de restaurare”
  http://www.clon.ro/primaria-cluj-amplasarea-placutei-cu-textul-lui-iorga-pe-suportul-monumentului-era-prevazuta-in-proiectul-de-restaurare/924239

  Ugy ismeritek a viccet Ivan Ivanoviccsal a jereváni rádióban:
  “Igaz, hogy Ivan Ivanovics nyert egy Ladát. Mire a válasz:
  -A hir igaz, csak nem Lada hanem bicikli és nem nyerte, hanem ellopták tőle”

  Azon sem lepődnék meg ha kiderülne, hogy mi kolozsvári magyarok kértük, kollektive, tennék már vissza azt a , számunkra oly kedves lelket simogató, Iorga idézetet a szoborra.

  Aha, haaa….”La dezvelirea statuii în 1902, inscripţia este MATHIAS KIRALY având în plus şi stema Ungariei.”
  Kedves kolozsvári városbiróság a történelmi hűség, a szobor történetisége érdekében mikor és hova kerül vissza a “Mátyás Király” (igy)felirat és a magyar cimer.

  Kedvelés

 6. Egészen érdekes ás megfontolandó kérdéseket tettél fel. lehetséges, hogy Apostu bosszulépéséről van szó, amiért nem az lett az elnök, akit ö szeretett volna? Most már értem, hogy Apostu milrt volt jelen, és miért dicsérte László Attillát szombaton. Nem jelentett nagy akadályt. Máté azonban kemény diónak tűnik, aki ráadásul mindjárt ultimátumot is adott a pdlnek. Nem lesz könnyű: ha felbontjkák az együttműködést, akkor úszik László széke. Ha nem lépnek, akkor engedik gyalázni a múltunkat.
  Egy biztos: Apostu nacionalizmusa nyilvánvaló, nem az az ember, akivel egyezkedni, úriemberek módjára lehet tárgyalni. Itt nagyon határozott lépéseket kell hozni, nem utolsó sorban nekünk, kolozsváriaknak is cselekedni kell!

  Kedvelés

 7. hmmm

  a Szabadsag honlapjan es a blogodon levo foton Szabo Zsolt nezi, gondolom megrokonyodve a tablat. A Szabadsag honlapjan megjelenik, testvere, Szabo Balint altal tervezett, szignalt es engedelyeztett tervrajz, a tabla helyevel. A kolozsvari RMDSZ alpolgarmestere, friss elnoke, az RMDSZ kulturalis fotitkarhelyettese – aki rokona a tervezonek – pruszkol, hogy azonnal tavolitsak el, az “illegalisan engedelyek nelkul kirakott tablat”… s valaki jol rohog a markaban. na ezt rakd ossze !!! …..

  Kedvelés

 8. sk

  “László Attila és Máté András annyira utálja egymást, hogy képtelen egyeztetni, összehangolni a tevékenységet? ”
  Ez komoly? Mindenesetre sokmindent megmagyaráz,
  a megyei szervezet eddigi működésével kapcsolatosan.

  Kedvelés

 9. Richard

  Olivér, min csodálkozol? Többször, többen elmondták és ők (a tábla elhelyezők – tábla befestők – tábla kivágók – ország ellopók) többszörösen is bebizonyították, hogy mit ér a szavuk. Kérdezd meg a németeket, osztrákokat, mi a véleményük róluk, vagy akár a franciákat, olaszokat. Rövid úton rájössz arra, hogy azok, kiknek nagyapáik sirjai a hegyen túl domborúlnak, egy hazug, zsivány, csirkefogó, balkáni söpredék. Egy ilyen esetben egy, az RMDSz részéről benyújtott, minden politikai posztról való lemondás talán keltene akkora visszhagot az európai sajtóban és politikai életben, hogy gondolkodásra ösztnözze őket, s talán megértik, hogy mi nem ők vagyunk. De az a gyanúm, hogy mi is az ő szintjükre süllyedtünk. Miért gondolom ezt? Mert az általunk megválasztottak, még mindig a bársonyszékeikben pöffeszkednek és azért sirnak, hogy egyeseknek tele a hócipője az üres ígéreteikkel, ahelyett, hogy egy kemény választ adtak volna erre a provokációra. Igen, tisztában vagyok azzal, hogy ez provokáció, de van olyan helyzet, amikor kell hagynunk, hogy provokáljanak és a provokálót, annak rendje és módja szerint, szájon kell vágnunk! Ez egy ilyen helyzet!
  Gyalázzák a történelmünket, gyaláznak minket. Elég volt!
  Teszek a megbékélésre, főleg az olyanra, amikor csak mi alkuszunk meg. Itt az idelye, hogy szájon kapja őket valaki és mivel a környéken nincs senki más, meg kell tennünk nekünk. Saját tapasztalatból mondom, illetve írom, hogy akit jól orrba vertek, hirtelen hajlamossá válik a kompromisszumra! Mielőtt bárki is fére értené, orrba vágni nem csak ököllel lehet…

  Kedvelés

 10. Humus

  Mindenki roman ha mar ortodox ez esetben alabbi linkben olvashato vagy nem Matyas eseteben de ha mar Romania teruletehez tartozo tajegysegen szuletett, alkot/ott valamely szemelyiseg, no es termeszetes Basarabia Moldova de nem ez a peldam lenyege,akkor az Roman.Termeszetesen ha Erdelyi magyar es letett valamit az asztalra ermet hozott
  nemzetkozi megmerettetesben,vagy jo hirnevvel rendelkezik akkor romannak boritekolhato.NA most kerdem en a cigany nem ugyanolyan roman allampolgar? az miert nem roman vagy az atlag magyar miert ungur joesetben?

  http://www.romanialibera.ro/cultura/aldine/cine-este-istroromanul-care-a-castigat-razboiul-curentilor-223210.html

  Ki itt a nacionalista csak a vak nem latja,es eleg ha megkerdezzuk a szomszedot a tisztanlatas kedveert.Igen Tihikem es liberalis Rmdsz brigad.

  A tabla tekinteteben szerintem az idopont beetervezett volt ha nem volt benne a restauralasi tervben akkor azert most hogy ne legyen ido az eltavolitasara a Kolozsvari napok idotartamara,ha pedig a tervezetben benne volt akkor gratulalok az Rmdsz-nek ime egy passzus a programbol

  “15:30 – Carnavalul Clujului – vor fi prezenţi cavalerii medievali care vor participa pe tot parcursul săptămânii la Serbările medievale de la Bastionul Croitorilor, dacii şi romanii din Napoca antică, care vor fi regăsiti apoi în Parcul I.L. Caragiale, animatori stradali, şi, desigur, toţi clujenii care doresc să participe
  16:00 – Parada sportului clujean – juniorii cluburilor sportive din municipiul Cluj-Napoca vor porni din piaţa Păcii într-o paradă până în piaţa Unirii. “(itt bizonyara aaz ekipa klujului johet szoba az “U”)

  Kedvelés

 11. Gajdos György

  Gyakorolnunk kell a polgári ellenállás minden formáját, mindenkinek lehetősége és adottságai szerint.

  Ha kitartunk eredményes lesz. A románoknak sokkal több veszítenivalójuk van, kívülre nem mutataják, de aki járt már ilyen ügyekben a rendőrségen akkor láthatta hogy rettenetesen félnek, még tömegpszichológusuk is van (én beszéltem vele). Ebben a gazdasági helyzetben van is mitől félniük (gyenge gazdaság kedvez a forradalmaknak), hát aknázzuk ki egyszer már végre!

  (Moderálva)

  Kedvelés

 12. Gajdos György

  Sajnos nem lehet itt konkrétan elmondani, met Olivér kimoderálja, hogy milyen konkrét polgári ellenállási formák gyakorolhatók bárki által, nagy bátorság nélkül.

  (Moderálva. Az úszító, gyűlölködő, egy nemzetet sértő részek nem jelennek meg)

  Kedvelés

 13. Gajdos György

  Ne haragudj Olivér, de ezek technikai részletek. A plakátolás, falfirkák, akár törvényellenesen is, a más szobrának, jelképeinek úgymond “megcsúfolása”, küllemének módosítása által stb. mind bevett tiltakozási formák. Elégették annakidején Bush arcfotóját, Berlusconi bábuját megcsúfolták, felakasztották, stb, sértő képekkel ábrázolják a politikai ellenfelet, paradicsommal, tojással dobálóznak, grafittiznek, stb. Szóval 20 évnyi békés tönkremenetel után máris vagyunk olyan tutyimutyi, szuperpolkorrekt nyárspolgárok, hogy a politikai küzdelem elemeit sértőnek nevezzük. Persze, hogy “sértő”, mert ellenféllel állunk szembe. Ilyen értelemben minden amit rájuk mondunk, az is rájuk nézve sértő, Aposturól mondtak itt föntebb jellemzéseket, amelyeket sértőnek vehetnél Apostura nézve, mert nem hízelgőek.

  Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s