Végképp leírták a kolozsvári magyarságot! Fogadjuk el végre, hogy a 80 százalékos román többség eltaposott bennünket


Apostu ma megmondta: nem távolítják el (Rohonyi D. Iván felvétele a Szabadságnak)

Korántsem az elmúlt napok történései, amelyeket egyébként a meditációra igen alkalmas távolságból, pontosabban Milánóból követtem, s még a keserűség sem az, ami íratja a következőket velem: végképp leírták a kolozsvári magyarságot. Fogadjuk el végre, hogy a 80 százalékos román többség eltaposott bennünket. Funar ennek nyilvánvaló megnyilvánulása volt, Emil Boc polgármesterkedése alatt a gödör-ügy alatt is felszínre került, most viszont már nyíltan, mi több büszkén zajlik a taposás.

A törvényességre, a jogállam szabályaira hivatkozni, ezzel érvelni fölösleges. Az sem lényeges, mikor csúsztatott a városháza szóvivője, vagy hogy kézjegyével látott el bizonyos dokumentumokat. Ezek a részletek már nem számítanak. A 80 százalékos román többség viszont már annál inkább.

Ismét áltatjuk magunkat azzal, hogy igazunk van, s ez vagy az bizonyosságot nyert, valaki hazudott, füllentett, csúsztatott.

Hiú ábránd számon kérni a 80 százalékos többségtől a törvényességet, az aláírást, az adott szót.

Szerintem is most ütött igazán vissza László Attila puhánysága. De kíváncsi vagyok, ilyen helyzetben mit tettek volna, akik (sajnos) Kolozsváron semmilyen formában és semmilyen szinten nem gyakorolják a politikai/közigazgatási hatalmat: EMNT, EMNP, MIT, EMI, SZNT, Demokrácia Központ, MPP stb.

Sajnos, mert az ilyen helyzetekben derülne ki az, hogy ők is csupán a lehengerlő többséggel és a megértés hiányával szembesülnének.

Igen, tüntetnénk egy hétig, ismét lenne flash mob, gerillaakciót szerveznénk, éjszaka visszahelyeznénk a magyar üdvözlőtáblát, s eltávolítanánk a Iorga-idézetet. Ismét tőből kivágnák, illetve visszahelyeznék.

Az övéké lesz a végszó, mert többségben vannak. 80-18 százalék az arány. Nem segít sem az Európai Unió, sem az Afrikai Unió, sem az Amerikai Egyesült Államok, sem az Orosz Föderáció. Sem az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO), sem az Európai Parlament, de még az Ausztrál Kengurutenyésztők Egyesülete sem.

Nem azt mondom, hogy fölösleges a szélmalomharc… 🙂 Hanem azt, hogy amennyiben a megosztottság miatt jövőre se a helyi, se a megyei tanácsokba, se a parlamentbe nem jutunk be, akkor kezdődik az igazi buli. Országos szinten is…

Reklámok

Végképp leírták a kolozsvári magyarságot! Fogadjuk el végre, hogy a 80 százalékos román többség eltaposott bennünket” bejegyzéshez 75 hozzászólás

 1. Gajdos György

  “Igen, tüntetnénk egy hétig, ismét lenne flash mob, gerillaakciót szerveznénk, éjszaka visszahelyeznénk a magyar üdvözlőtáblát, s eltávolítanánk a Iorga-idézetet. Ismét tőből kivágnák, illetve visszahelyeznék.

  Az övéké lesz a végszó, mert többségben vannak. 80-18 százalék az arány. Nem segít sem az Európai Unió, sem az Afrikai Unió, sem az Amerikai Egyesült Államok, sem az Orosz Föderáció. Sem az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO), sem az Európai Parlament, de még az Ausztrál Kengurutenyésztők Egyesülete sem.”

  Nem értek egyet veled. Ha a fenti dolgokat megcsinálnánk akkor nagyon feszültté válna a hangulat és akkor a románoknak lépniük kell. Vagy belemennek az eszkalációba aminek a vége nemzetközi felügyelettel, de legalábbis megfigyelőkkel létrehozott kiegyezés (ettől irtóznak a románok, hiszen minden erőfeszítésük a kirakatpolitika fenntartására irányul, szerintük nincs kisebbségi kérdés Romániában), vagy egy bizonyos nagyon feszült helyzeten túl nem mernek tovább ellenállni, hogy elkerüljék az eszkalációt és kiegyeznek velünk még mielőtt túlságosan megromlik a helyzet. Sajnos a ti-félétek azon politikája, hogy az erdélyi magyarságot folyamatosan és erélyesen visszatartsa a tetlegességtől, most visszaüt. Inkább be kellett volna integrálni és ellenőrizni a cselekvőkész szervezeteket, örömmel elfogadták volna és hasznosnak érezték volna magukat. Most egy gyerekcipőben sántító, szétszórt, ideológia nélküli, csupán egyéni indulatokból cselekvő tettrekész réteg létezik. Amellett, hogy nem használhatóak fegyelmezetten, kimért módon még veszélyesek is, hiszen öntörvényűen cselekedhetnek. Méltó utódai vagytok a vörös gróf Károlyinak, védtelenül hagytátok a közösséget.

  Kedvelés

 2. Szultána

  Nem vagyok egy hurrá-optimista, de ez azért rajtunk is áll, nem hiszem, hogy így gyászmagyarkodva fel kéne adni mindent!
  Cselekedni kell, nem rinyálni!
  Azért csak forgott a történelem kereke, a bizonyos rosszemlékű polgármester óta.
  Olivér, harcosabbnak ismertelek 🙂

  Kedvelés

 3. Kolev

  Ezt köszönjük meg azoknak, akik az úgynevezett modernista, meghunyászkodó álláspontjukkal rábolintottak a főtér modernizációjára, rábolintottak az egyezkedés jegyében mindenre, amire kérték őket és hagyták magukat hitegetni…
  Akkor tudnak eltaposni Olivér, ha hagyod magad és ha elofgadod, hogy eltapostak…
  A Funar korszakot nem hozhatod fel…mert bár akkor volt a legerőteljesebb az elnyomás, akkor volt a legkeményebb az ellenállás is….és nem is sikerült olyan nagy nyilvános dolgokat véghezvinnie Funarnak a magyarság ellen….nem úgy mint mostanság…
  A szobor restaurálva áll egy számunkra TELJESEN IDEGEN főtéren, ahol a nagy modernizáció és bólogatás jegyében elértük hogy gyönyörű gótikus templomunk mellett sőrsátrak sora diszeleg…ez ellen illett volna bát formailag is tiltakozni..de modernistáink, akik az együtt fejlődést, a haladást választották…és ime megvan..Elhaladtak melletünk, melletük és tátott szájjal maradtunk..hogy na de miéert, ez nem jár….de igazán na…
  Nem többség-kisebbség kérdés ez..hanem gerinc, jóérzés és elvek kérdése….most elő kéne jöjjenek azok, akik rábólogattak erre és tárgyalgattak, latolgattak a polg.úrral…és mondják aki, ahogy már valaki kimondta nekünk oly ékesen:
  Az a helyzet,hogy ELQRTUK! NEM KICSIT, NAAAAAAGYON!

  Kedvelés

 4. arnold

  És milyen bornirt, ****** nyilvánítanak véleményt a szoborügyben:
  “Ardelenii nu ar fi acceptat niciodată bani pentru pervertirea adevărului istoric al românilor”
  http://www.ziuadecj.ro/politica/scandalul-placuta-ardelenii-nu-ar-fi-acceptat-niciodata-bani-pentru-pervertirea-adevarului-istoric-al-romanilor–67491.html
  Ismertem az apját és milyen rendes ember volt, de az elmúlt 20 évben,Funár által eldobott mágnesek milyen kitünően megtapadtak az ilyen magukat acélosnak hitt ******. A román többség csak tapicskál saját hülyeségében, de nem tapos el minket, ha van kitartása és elszántsága a kolozsvári magyaroknak.

  (Moderálva)

  Kedvelés

 5. Ercsey-Ravasz Ferenc

  Az eltaposás lehet hogy túlzás, de a mérleg nyelve ott van ahol van. Amikor pár évvel ezelőtt azt írtam a Szabadságban, hogy a 12 éven keresztül funárra (kisbetű szándékos) szavazó románok még mindig ott élnek Kolozsváron, nem vettek komolyan. Vegyük tudomásul, hogy Kolozsváron nagyon sok jó és rendes sőt urambocsá magyarbarát román mellett elég szép számmal élnek olyanok, akiknek életelvük és vegetatív idegrendszeri alapajzószerük a “mu*e la unguri”. És valahányszor a gazdaság mélyrepülésben van mindig akad ember aki azok kedvére húzza a nótát.

  Kedvelés

 6. A tegnap Laszló Attila, magyar nemzetiségű alpolgármesterünk a Mátyás szobor tövében nyugodtan fogyasztotta miccsét, miközben fürtökben lógtak a szobron a tomboló ifjak. Nem látta. Amikor Basescu kampányán Udrea háta mögé ült, elhomályosodott. Azóta is tart…
  Ha László Attila érezné azt a keserűséget, tehetetlen dühöt, amit én érzek, (és, Istenem még hányan!) az lenne a legkevesebb, hogy visszalépne, aztán szépen, csendesen visszamenne Magyarországra.
  …Hol rontottuk el? Tényleg ezt érdemeljük?

  Kedvelés

 7. dando

  óEz nem breaking news… már szinte száz éve ez megy… Amúgy ilyenkor hol van az a befogadó, mindenre nyitott román elit, akiről már annyit ítál? Amúgy azon gondolkodtam, hogy ha kormányon van képviseletünk és ilyen tábladolgok megtörténnek, nem teljesen mindegy, hogy ott vannak vagy sem? 80 százalék esetében majdhogynem mindegy… Végülis ez cseng ki abból, amit írsz… Egyre fogyunk, viszont még jó ideig itt leszünk… A pártok, csoport meg szépen eltünnek…

  Kedvelés

 8. Humus

  Kedves Oliver!

  Engedd meg hogy ne ertsek egyet veled szerintem mert a valasztasok utan ha nem jutnak be a parlament soraiba az rmdszes honatyak vagy Emnt sek akkor is van elet ne feledjuk hogy Romania kivan szolgaltatva vilagbanknak Eu-s tamogatasoknak magyar elnokseg van az unioban kovetkezik a lengyel most kell utni a vasat a magyar ugyekert es egysegesen mert a penzert elagyak az anyukat is es ez az orszag kulso penzforras hianayban nem el meg hosszu lobby munka kell amit Tokes Laszlo reg elkezdett es nem csak o!

  Az alabbi linket csatolom azok kedveert akik azt hiszik hogy “jomodorral” (Rmdsz liberalis politizalasaval) es nem szajbakonyokolessel el lehet erni valamint az alabbi linkbol sokmindenre fenyderul tobbek kozott az hogy a ver vizze nem valik de az is amit regota tudni erezni lehet,hogy a roman tobseg toleranciakuszobe, nagyon alacsony. Ez erezheto a tanacsban a porreteg szerintem, szemelyes tapasztalataimbol itelve megvadabb.
  http://www.ziuadecj.ro/politica/scandalul-placuta-udmr-a-parasit-consiliul-judetean-cluj–67472.html

  Meg osszesiteskent annyit szeretnek hozzafuzni Oliver, hogy ha tetemes valtozast nem is hozott az Rmdszes tanacsosok felhaborodasa de pozitiv hozadekkent annyit hozott szerintem hogy a helyi Roman sajto ertem ez alatt a ziua de cllujt,aki foglalkozott reszrehajlas nelkul a temaval es a tabla valos tortenetenek feltarasaval mind magyar mind roman torteneszek bevonasaval,olyan UJ informaciokat ismertetett a nagy tobseggel, amik a romanok hozzaallasat, rosszindulatu kozelmult sovinizmusat idezo hangulataban minositik. (korabbi cikked hozzaszolasaban megjovendoltem a sportolok felvonulasaban a kolozsvari napok kapcsan bevalt… Unica ekhipa a kluzsului “U” lett)

  Kedvelés

 9. Humus

  A poenkodas kedveeert azert orulok,hogy a romanok meg mindig Matyas labanal hevernek.Oszinten nem vartam hogy ha valami nincs bekeritveazt ne lepjek el es ha el is van ott ne tunjon el a vaskerites,es azt sem ha van miccss es sor ne lehessen mondjuk lehanyni a leborulo Molduva zaszlajat.

  Kedvelés

 10. sk

  Egy betűt már letapostak,
  lett Kolozsvár Napokából
  Kolozsvár Napok,
  mert Sör(t)in(n)a Ap(r)ostu
  nem a szőkeszamosparti csarnoknál
  buliznak a miti-kák a City-Ben
  szükség esetén toifortwo-ban.

  Kedvelés

 11. sk

  @Faragó István:
  Ha ezt tudom, nem segítem sms-sel László Attilát.
  Most megint továbbjutott.
  Utána meg mintha misemtörténtvolna
  miccset eszik a szobor tövében.

  Kedvelés

 12. sk

  @Ercsey-Ravasz Ferenc:
  Igaz mélyen, de legalább repül a gazdaság.
  Jobb lenne másokat repülni látni?
  Most miután a nyelvük ilyen jól dolgozott?
  Ilyen magasra repítette őket,
  hogy már szédülnek is egy kicsit?

  Kedvelés

 13. sk

  @arnold:
  igazad van, lesz még a borivóké Kolozsvár,
  ha van kitartása és elszántsága a kolozsvári magyaroknak.
  Csak nyugi,van aki kólával szereti.

  Kedvelés

 14. sk

  @dando:
  Egyre fogyunk, viszont még jó ideig itt leszünk…
  A román mirelittől fogyunk?
  80 százaléka a testünknek víz.
  A többi meg sör.
  A sör kifolyik, megmarad a víz.
  Mi lesz ha a fogyókúra alatt azt a sok vizet is kiizzadjuk?

  Kedvelés

 15. sk

  @Kolev:
  Ha teljesen idegen lenne számodra a főtér,
  akkor hidegen hagy a téma és nem szólsz hozzá.
  Jó jel, hogy hozzászóltál.

  (Moderálva)

  Kedvelés

 16. sk

  A szó-játék veszélyes fegyver ,
  aki nem érti meg, az mindenre képes.

  Szerintem humorfesztivált kellene szervezni a Főtérre.
  És játszóházat a gyerekeknek.
  Hogy jól érezzük magunkat .
  Mi is. Mindannyian.
  Épp itt az ideje.
  Gyereknap.
  A mi napunk.
  Feljött végre-ggel.
  Ki kell használnunk az időt amíg még fentvan.
  Este úgyis lemegy újra.
  Ha akarjuk, ha nem.
  És feljönnek a csillagaink.
  A csillagösvény is.

  Kedvelés

 17. dando

  @sk:
  “A sör kifolyik, megmarad a víz”??? Tessék? … ezek szerint a sör az valami adalék… a vízhez??? Vicces…:)))

  Kedvelés

 18. sk

  @dando:
  Mi nem osztunk-szorzunk a román többséghez képest…
  ezek szerint mi valami adalékok vagyunk… a románokhoz??? Vicces…:)))
  Gyorsfagyasztott mir-elittel fogyasztanak münköt?

  Kedvelés

 19. Kolev

  @Sk…Látom fogalmad sincs mit jelent olvasni a sorok között..én a főtér jelenlegi arculatát tekintem számunkra teljesen idegennek, nem értékét, szobrunkat, templomunkat…
  És természetesen hozzászólok, mert nekem őseim is ITT nőttek fel és én tudom érzékelni e főtér jelentőségét a magyarság számára—A miccses, sörsátras főtér, ami az új nyetkult, csürhe társadalmat jellemzi és kielégiti az IDEGEN a korzóval, az egyetemi és kultúrális központú és valaha Prágához hasonlitott Kolozsvárhoz illeszkedőknek..mert ez igy volt valamikor.Márpedig én ezt a Kolozsvárt ezzel a főtérrel tekintem magaménak.
  Ideje végre felnyiti szemünket…Dandonak igaza van..Hol van az elit, ami majd befogad és tiszteli értékeinket, akikről irtál Olivér?
  Akik ha jól emlékszem azt mondogatták nekünk, hogy mi bújkálunk és nem nyitunk feléjük, pedig ők csak meg akarnak ismerni?????Hogy mi bújkálunk szobraink és sirjaink mögé…hát köszönjük, ilyen megismerésből, nyitásból nem kérünk!

  Kedvelés

 20. dando

  @ kolev: Szerintem kár vitázni SK-val, aki magyarságát sörnek tarja a többségi vízhez képest… adalékanyagnak… a szójátékai, már ha lehet annak nevezni, pedig csak merő provokáció, viszont én is tudok egyet: Colgate nyuszi fogad titka, ettől lesz a fogad RITKA…

  Kedvelés

 21. hozza

  Nem csak a tablaval vana gond! A nagy gond a “vezetoink” koreben van, akik nem is leteznek, akiknek a magyar kozosseg csak a szavazaskor kell!!

  Hol vannak a magyar “vezetok”? Amikor modernizalas fogalma megszuletett miert egeyztek bele? Ott van az Avram Iancu ter, azt is lehett volna modernizalni es tomboljanak ott!

  A zaj kepes tonkretenni epitmenyeket!!! Csak megfelelo nagy legyen a zaj!!!

  En nem ertek egyet a koncertek rendezesevel a Szent Mihaly templom mellett!!!

  Până la instituirea zonei de protecţie a fiecărui monument istoric potrivit art. 8 se consideră zonă de protecţie suprafaţa delimitată cu o rază de 100 m în localităţi urbane, 200 m în localităţi rurale şi 500 m în afara localităţilor, măsurată de la limita exterioară, de jur-împrejurul monumentului istoric

  Kedvelés

 22. kisspista

  Ejnye, ejnye Olivér ! Mintha keményen lobbiznál hogy ” gyererekek fogadjuk el ami van ,80 – 20 % a helyzet .A régi szokásos udmr politika : TANULJUNK MEG KICSIK LENNI ! Számomra kiábránditó a hozzállásod.Egy biztos, lassan a Mátyás szobor CSÚZDA lesz !

  Kedvelés

 23. Sandor

  Igen ide jutottunk. A magyar állam sok pénzzel támogatja a szoborcsoport felújítását. Azt utána törvénytelenül megcsúfoják egy táblával. A tiltakozást legemberibb formáját választjuk (virággal eltakarni). Amikor a magyar nagykövet és a főkonzul virágot akar a táblára tenni egy helyi rendőr megszégyeníti és elkergeti őket. Ugyanez a helyi rendőr sehol sincs, amikor részek románok éjjel a szobor tövébe hánynak.
  Tehát a szobrot meggyalázni lehet, a táblát még virággal sem lehet eltakarni.

  Kedvelés

 24. sk

  @dando:
  “- Majd én megmondom, mikor – rikoltotta Aromo.
  – Mikor a hírt a birka írta,
  mikor a róka volt a tyúknak a legjobb móka,
  mikor a szamár volt számtantanár,
  mikor egy pálcán kézen állt a fálcán,
  és mikor a récék voltak az észmércék.
  – Ez gyönyörű szónoklat volt
  – nézett Aromóra tátott szájjal Nagy Zoárd,
  a lépkedő fenyőfa.
  – Különösen az volt szép
  – suttogta Vacskamati -,
  hogy mikor egy pálcán kézen állt a fálcán.
  – Valóban nagyon szép szónoklat volt –
  mondta gyanakodva Bruckner Szigfrid -,
  de nem ártana, ha egyenesen is megmondanád,
  mit hadrikáltál itt.
  Azt állítottad, hogy mostam annak idején fogat,
  vagy azt, hogy nem?
  Az annak idejénről beszélj!
  – Az az annak idején akkor volt – mondta Aromo -,
  amikor, ami elmúlt, az lett a jövendő,
  és ami ezután lesz, az volt a múlt.
  – Beletörött, aj, beletörött! –
  ordított föl Szörnyeteg Lajos.
  – Ó, neked is a fogad? – esett kétségbe Maminti.
  – Nem, nem a fogam. Az agyvelőm.
  – Mibe törött bele?
  – Hát ebbe az egészbe. Amit Aromo mond.
  Igaz, nem tudtam olyan gyorsan követni,
  ahogyan mondta, még csak ott tartok,
  hogy mikor a róka volt a tyúknak a legjobb móka… Hogyhogy, amikor a róka megeszi a tyúkot…
  akkor miért móka?”
  (LÁZÁR ERVIN: A NÉGYSZÖGLETŰ KEREK ERDŐ)

  “Láttyátuk feleim szümtükkel mik vogymuk.
  Isa pur es chomuu vogymuk.”
  (http://alag3.mfa.kfki.hu/dcsabas/kotnyelv/lib/emlekek.htm)

  Kedvelés

 25. kesztió

  Hát, kedves Olivér, arra azért nem gondolunk, hogy mi, kolozsvári magyarok is kissé sárosak vagyunk az ügyben?

  Az egész szobor- és táblaügy arról szól már egy évszázada, hogy vagy a románok, vagy a magyarok akarják kisajátítani a főteret. El se tudjuk képzelni, hogy egyszerűen mindenkié lehet, nem nulla összegű játékról van szó. És elnézést, de mi kezdtük…

  És azt se feledjük, hogy a tábla sutyiban, komolyabb hivatalos vita, kommunikáció stb. nélkül „felejtődött el” visszatevődni – és akkor csodálkozunk, hogy „ők” ugyanolyan sutyiban visszahelyezik.

  Elvtársak! Ezt a meccset így nem lehet megnyerni! Ha a románok felé nem azt sugároznánk hol dühösen, hol sértődötten, hogy a Mátyás-szobor a magyarság jelképe, hanem azt, hogy minden kolozsvárié, vajon furcsa módon nem enyhülne a hangulat és kerülne az egész ügy más megvilágításba?

  Kedvelés

 26. Gajdos György

  S az ávrám szoborra is kerül most magyar felirat? Csakhogy legyen minden kolozsvárié.

  Kedvelés

 27. Egy polgár

  Humus: “Romania kivan szolgaltatva vilagbanknak Eu-s tamogatasoknak magyar elnokseg van az unioban kovetkezik a lengyel most kell utni a vasat a magyar ugyekert es egysegesen mert a penzert elagyak az anyukat is es ez az orszag kulso penzforras hianayban nem el meg hosszu lobby munka kell amit Tokes Laszlo reg elkezdett es nem csak o!”

  A kurucok is megnyerték minden igazuk és vitézkedésük ellenére az utolsó tisztességes önvédelmi háborút – ugy-é? Polák – venger dobre bratanki – ugy-é? A pespek is elintéz mindent az unióban, mondja ide s tova húsz éve- és látjátok mennyi mindent intézett el máris (családjának, holdudvarának!). Szerinte minden amit eddig az udmr csinált egy nagy nulla, ugy-é? Igaz, hogy László A. maga egy nagy nulla, hisz csak arra képes, ha egy magyar egy bármilyen kv-i törvénytelenségi problémával hozzá megy, akkor megmagyarázza, miért nem lehet a törvénytelenséget orvosolni: – így akarjuk mi is, szokta mondani lesütött szemmel.
  Drága harcias kv-ak! Lóra és szétverni a sörös sátrakat, tablicákat, vagy behúzni a farkat és okoskodni! A fehér weboldal sokat elbír – irogatni lehet. A darwini-dawkins-i teoriának van 3 konkrétuma: 1. a memetika( kulturális információs csomag (mém)) szerve az agy, 2. a genetika szerve nemiségünk, 3. a túléles szerve a láb. Melyik szerv a leghatásosabb a kv-i magyarságnál?

  Kedvelés

 28. Gajdos György

  De ez egy hamis “túlélés”, hiszen folyamatosan szorulunk vissza minden síkon. A status quo újratárgyalása tisztább korlátokat teremtene a románoknak.

  Kedvelés

 29. Gajdos György

  A kurucok (akiket levertek) végül is nyertek: a leverésük után következő korszak jobb volt mint a szabadságharc előtti korszak.
  Az 1848-as forradalmárok (akiket szintén levertek) végül is nyertek ők is: az utánuk következő korszak, a Monarchia jobb volt mint a 1848 előtti időszak.
  Az 1956-os forradalom (bár leverték) utáni Magyarország sokkal jobb, szabadabb lett mint az azt megelőző sztálinista mintájú Rákosi korszak Magyarországa.

  A jogos felháborodásból táplálkozó cselekedet igenis megváltoztatja az ellenfél gondolkodását, a legelvetemültebb ellenfélét is.

  (Moderálva)

  Kedvelés

 30. semmihazi

  ajánlom, hogy hívjunk egy szobor dje préocot és szfincáljuk meg a Mátyás szobrot
  és botjézálodjatok már meg az összesen krestyén ortodoxnak
  és fejezzük be a vitát

  Kedvelés

 31. dando

  @ kesztio: Azon gondolkodtam, hogy végülis kerülhetne más megvilágításba az egész ügy. Pl. lehetne a kolozsváriak jelképe, ahogy te is irod. Viszont… már igy is elég jelkép és miegymás szerepel úgy mint román sajátosság, ősi tulajdon. Mindenki álljon a saját szobra mellé. Hagyják a Mátyás szobrot békén, menjenek Iancuhoz… Most mégis mit akarnak? Rátenni egy táblát? Aztán kitűzni a zászlót? Aztán feltenni a talapzatra egy román hőst is? Nem. A Mátyás szobor a város jelképe. Úgy ahogy van. Tábla és miegymás nélkül. Lehet ettől még mindenkié… Sőt mindenkié kell legyen. Viszont nem egy táblán múlik, hogy az analfabéta Marasti Mariuca néni magáénak érzi vagy sem a szobrot… Nem kell mindenen otthagynod a kezed nyomát, hogy azt a tiédnek érezhesd… Abban én is benne lennék, hogy kitegyenek egy tiszta román nyelvű táblát, ha az összes román szoborrra kiteszik a magyar feliratot… Jönnek megint a választások és muszáj az etinikai súrlódások felé nyúlni. Az a jó jelölt, aki… Mindegy. Ennek se füle se farka… a tábla kint marad és majd jön a többi szép lassan… Végülis leírtak… vagy mégsem?

  Kedvelés

 32. kesztió

  @dando:

  Mindenki álljon a saját szobra mellé. Hagyják a Mátyás szobrot békén, menjenek Iancuhoz…

  Itt elárultad magad. Akkor Mátyás mégis a „miénk”, Iancu a „románoké”? Ha így gondolkozol, hogy a hekkbe várod el, hogy a románok ne ******* a „saját” főterükön a „magyar” szobrot?

  Abban én is benne lennék, hogy kitegyenek egy tiszta román nyelvű táblát, ha az összes román szoborrra kiteszik a magyar feliratot…

  Négynyelvű táblát mindenhová. Ahogy Szebenben meg tudták csinálni…

  (Moderálva)

  Kedvelés

 33. Egy polgár

  Kedves Gajdos, a fenti felsorolása a mindég minden jobb voltnak, még viccnek is rossz. Jobb semmi sem lett csak békésebb, egészen a trianoni határokig. Ez egy olyan remek “nemzet”-út, csak úgy mondjuk Mohácstól erre, melynek “célja” Párizs környékén csúcsosodott ki kétszer is, hogy ne legyen kevés egyszer. Közben elvérzett a férfi lakósság az osztrák háborúkban, elkeltek a lányaink a becsoszogó férfi fölöslegnek, kimenekült a Kárpátokon túlra vidékek népsége, uraink elzavarták a jobbat kivánó, kereső magyar és székely jobbágyaikat és behozták a memetikailag okos és ravasz, genetikailag nyugodtan szaporodó és igénytelen, túlélésileg az erdőkben gyorsabban eltűnő hazát-otthont nem védő, de az urai felé alázatos, nem magyar népséget. Az említett események népírtásai, tömegveszteségei stb mind a jobbat hozták – ön szerint! Nincs mit ragozni tovább. Kádár is biztos kitüntetné, Habsburg Ottó meg egyenesen erdélyi gróffá ütné, ha esetleg már nem adta oda valamelyik szorgalmas ágálójának a címeket. A finnek, a csehek, a lengyelek, az albánok stb okosabb és magukra nézve hasznosabb útat választottak több sikerrel. Mialatt a magyarok, ezt a sok jobbat nem tudták úgy kihasználni, hogy ma ne egy gyenge, jóakarattal is csak 12-13 milliós szétzilált magyar nép fortyogjon folyton régi dicsősége utáni sóvárgásban színes blöff-port hullató politikusaik szinpadi csizmacsattogtatásait bámulva a Kárpát-Medencében, addig a fentebb említett népek idegen uralmak alatt erősödtek, szaporodtak, egységben maradtak(egy hiten!) egyszerre mozdultak ha kellett és minden handabandázás(kulturfesztivizmus, emlékmű- és táblamániák,stb) nélkül szervezték egykor jövőjüket, ma meg jelenüket.
  Ami pedig utolsó “szentencia” mondatát illeti az ellenfelek gondolkodásának megváltoztatásáról, igen naiv még úgy 30-50 évig hinni. Ami pedig akkor lesz, azt várjuk ki. De egyet mondhatok, nem úgy lesz, ahogy mostani össznemzetpolitikusaink igérgetik. Ök viszont addig jól megélnek a hazaüzengetésekből, hazamesélésekből.
  Ahogy az öreg székely mondja: Fiam, sohse hagyd fel a reménytelenséget!

  Kedvelés

 34. Visszajelzés: Apostu újabb szívatása: U szurkolók a mai Megasztár-fellépésen « Kiss Olivér próbálkozós blogja

 35. Gajdos György

  Tegyük fel hogy idegen uralom alatt szeretnénk erősödni mint a lengyelek. Dehát fogyunk, Egy polgár!!!!!!!!!!!! Ezen az úton nem erősödünk, hanem fogyunk. Kápiszcsé? Volt két népszámlálás, nézz utána az eredményeknek.

  Kedvelés

 36. Gajdos György

  @kesztió

  A románok is kitesznek egy táblát ávrámjánkúhoz, hogy milyen tömeggyilkos volt? Tudod azért, hogy mindenki magáénak érezhesse.

  Kedvelés

 37. kesztió

  @Gajdos György:

  Az agyad lágya az idegen uralommal és annak számlálgatásával, hogy ki volt nagyobb tömeggyilkos (vissza Ádámhoz és Évához).

  Tipikusan kedves jobboldali hozzáállás, amikor csakis konfrontációban és uralkodni vágyó nemzetek harcában tudjátok elképzelni a fejlődést, s utána csodálkoztok, hogy nicsenek kisebbségi jogaitok.

  Hát hogy a hóhérnak legyen a ti logikátok szerint, ha ők vannak többen?

  Kedvelés

 38. Gajdos György

  @kesztió

  Tehát túlélésként értelmezed a kivételezés elfogadását, hivatalossá tételét, legfeljebb azt enyhited. Én a beolvadásunk, eltűnésünk egyik újabb stációjaként értelmezem és az a a minimum, hogy polgári ellenállásba kezdünk.

  Kedvelés

 39. Humus

  Kedves @Egy Polgár társam!

  Az ön reakcióját megszeretném azzal elölegezni,hogy az uniós elnökség,pozitiv töltettel birhat,hogyha közösek a celkitüzések(Rmdsz/Emnt),nemcsak 8 éve autonomista,deszcentralizácios,visszaszolgaltatások,stb.hitegeteseinek Tömegéből mintsem érezni (Rmdsz).Volt ez évben arra is példa hogy Romániát képviselő magyar nemzetiségű kissebségekért felelös miniszteri delegatus Hantz és Tökés jelentését cáfolta misyerint a magzarok diszkrimináltak Romániában.Engedje meg az Isten de az ilzen söprelékekkel tele rekesztett Rmdsz-t védi,tölem lehet,elvégre az ön véleménye.

  “Szerinte minden amit eddig az udmr csinált egy nagy nulla, ugy-é? ”

  Nézze … szerintem igen
  1vegyük a 90es éveket lehetett volna kezdeményezni az etnikai alapú régiokat,feszült volt a hangulat….igen az volt,miért tán azt gondolja h ez a kérdékör nem okoyna fesyöltséget valahánzsyor felvetödik?De szerintem!! Rmdsz képviselte a magyarságot (ha már a népszaporulatot hozta fel Gajdos-nak válaszolva megjegyzem ha akkor akár 20000 magyar halálával is
  megtörtént volna a deszcentralizáció etnikai alapu regiok kialakitasával syerintem más lenne a demográfiai arány és a migraciót is fekezni lehetett volna szerintem)
  2,Nato-hoz Eu-hoz való csatlakozások idején az Rmdsz nem használta ki a zsarolás kártzáját hagyatkozott az igéretekre…. Még hosszú a sor…Ez utobbi alkalmakkor Románia nem engedhetett volna meg magának még egy Marosvásárhelyt.
  Most h szorul a hurok az Rmdsz nyakára miért lehet konszenzus a Székelyföldi Képviseleti Iroda Brüsszeli irodájának megnyitásában ay Rmdsz es Emnt köyött ezt is megsugom mert félnek h elveszitik a Székelyföldi szavazobázist, mert velük ellentétbe egyesek cselekednek mások igérnek.

  Kedvelés

 40. kesztió

  @Humus:

  Rmdsz képviselte a magyarságot (ha már a népszaporulatot hozta fel Gajdos-nak válaszolva megjegyzem ha akkor akár 20000 magyar halálával is
  megtörtént volna a deszcentralizáció etnikai alapu regiok kialakitasával syerintem más lenne a demográfiai arány és a migraciót is fekezni lehetett volna szerintem)

  Akár ki is moderálhat Olivér, de te ******************* vagy.

  Komolyan gondolod, hogy 20000 ember halála egy etnikai zavargásban, majd ezt követően 20001-gyel több gyermek születése az ekvivalens egy gyermek születésével (20001 – 20000 = 1)?!

  Mindenképp megnyugtató, hogy a magadfajtára rá van írva, hogy csupán szájhős, semmi több. Amúgy még a hasonszőrűek is félnének hatalmat adni a kezedbe…

  (Moderálva)

  Kedvelés

 41. Humus

  @Egy polgar társamnak
  Ami a K-variak*hoz intézett buzditását illeti plakucák és miegymás sajnos sok a magyarok közül a falu közösségéből kiragadott, beköltöztetett, gyáriasitott, agyilag elgyepesitett,akit a proliasitás román magyar jó együttes “kollektiv” munkája megszégzenitette magzarságában,majd elfelejtette vele h magyar, román iskolába adta a kisfiát majd kapott neki egy jó román mündrát,és már ö maga is majdnem elfelejtett magyarul.Ez van az esetek nagy részében van a székely tömb is biza aki keydetben magyar idöben szolgált Kolozsváron, majd a komunisták ideje alatt, belölük lettek a nagy kommunisták “Kápok” mert a kommunistáktól megkapták a karrier lehetőségüket,nem akarok általánositani de javarészt ez történt mert ha nem ey történt volna a kolozsvári lakosság nem László Attillakkal lenne tele,hanem több Tökes László-val.

  Engedje meg válaszoljak a kérdésére idézem
  A darwini-dawkins-i teoriának van 3 konkrétuma: 1. a memetika( kulturális információs csomag (mém)) szerve az agy, 2. a genetika szerve nemiségünk, 3. a túléles szerve a láb. Melyik szerv a leghatásosabb a kv-i magyarságnál?

  EJnye mennyire tájékozatlan kispolgár, milyért jön fel ön szerint le a hegyről szerintem annyi székely továbbtanulni,miért használják a székelyek fel jövök Kolozsvára a “fel”ellentmond’sa a le-nek de a fel – nézés felnézni is jelent valamit,döntse el ön mit ha van mivel.Kolozsvár,Prágával való hasonlata nem véletlen ahogy az sem,hogy nem az 50 -es évektől kezdték el igy hivni.

  Kedvelés

 42. Humus

  Javitva @ június 2, 2011 at 13:15
  Elnézést kérek az elsietett kissé értelmetlen első részhez

  Az ön reakcióját megszeretném azzal elölegezni,hogy az uniós elnökség,pozitiv töltettel birhat,hogyha közösek a celkitüzések(Rmdsz/Emnt).Az Rmdsz politizálásának elmult 8 éve,autonomista,deszcentralizácios,visszaszolgaltatások,stb.hitegeteseinek tömege volt,mint azt érezni lehetett.

  Kedvelés

 43. Humus

  @kesztio
  Azért mert kiirnák h Mátyás -nak semmi köye a románokhoz még a tér maradhat a kolozsváriaké,sőt sörfesztival,valoságsoook nélkül is természetesen 4 nyelven akár 5 is méghogzha a zsidoság kis létsyámban is maradt..Ahhoz h a Románok magukénak valják a teret nem kell mindjárt ortodox misét tartani a Szent -Mihály templomban…

  Kedvelés

 44. Gajdos György

  Persze, ne keverjük az akkor-t a má-val. Ma az hiányzik nekünk ami nekik van. Nemcsak a szájukkal politizálnak, hanem a kezükkel is. Felteszik a táblát, feldúlják a sírt, az emlékművet, ellopják a mi táblánkat stb. stb. Nekünk is kell egy olyan csoport, réteg stb. ami hasonlóan visszaadja nekik. Akkor megdöbbenének. És őrizné a mi tábláinkat, hogy ne lopják el éjjel, őrizné a Házsongárdi temetőt, hogy ne dúlják fel a sírokat. Szégyenszemre az Rmdsz-nek nincs egy olyan aktivista csoportja, hogy ezt megoldja. A temetőt már a nyugdíjas idős nők akarják őrizni. Gondolom az Rmdsz és a belterjes kolozsvári nyárspolgárság haladéktalanul el fogja ítélni ezt a paramilitáris szerveződést.

  Kedvelés

 45. kesztió

  @Gajdos György:
  Sőt, százezernél is. De ha van rá egy mód, ne legyél se te, se a hozzátartozóid az elhunytak között, nemdebár? Mert hősi halált halni még bőszmagyarék is csak a Warcraft 3-ban szeretnek.

  (Moderálva)

  Kedvelés

 46. kesztió

  Olivér, ne legyél már ennyire székrekedéses, légyszi.

  A „Más farkával veri a csalánt” ismert és általánosan használt közmondás, decens médiaforrásokban is rendszeresen felbukkan, sőt – bár lehet, hogy tévedek – talán még hivatalos közleményekben is találkoztam már vele.

  Ezzel a túlbuzgó moderálással csak magadat teszed nevetségessé – amellett, hogy a mondanivalóm fontos elemét is kicenzúráztad.

  Kedvelés

 47. @kesztió: cenzúra, fújj. Összeesküvés, túlbuzgó, fújj! 🙂 🙂

  Magasröptű észjárásról teszel tanúbizonyságot. Más közmondást is lehet találni.

  Kedvelés

 48. Egy polgár

  Egyetlen történelmi megoldás az adott ideális konjunktúrában:

  Mai hír a Szabadságból:

  “Történelmileg a legjobb állapotban a magyar–román kapcsolatrendszer”

  Tusványos már várja a nagy megoldást: OV elrendezi Băşicaval, hogy ha már eltolódott a szuzeranitás Sztambulból Bucureşti-be, a cotroceni porta nevezze ki TL-t erdélyi fejedelemmé, NZs-ot a Kincses város polgármesterévé és GB-t alpolgármesterré Apostu-val együtt (hogy maradjon nekik is egy megfigyelő követ! De! Enyedi székhellyel).

  Kedvelés

 49. Gajdos György

  Ma amúgy sem áll fenn ilyen háborús veszély, ezért kár azon vitatkozni ami egykor volt, a bányászjárások, a marosvásárhelyi pogrom és a vátrások idején. Akkor más volt, mert valószínűbbnek látszott egy földönkívüli civilizáció felfedezése mint az, hogy ezek a románok valaha is legalább formailag bármilyen civilizált európai szervezethez tartozzanak. Ez a nyugati kötődés ma olyan erős, hogy pl. a szerbek, a véres szerbek is adtak némi autonómiát a magyaroknak és lemondtak Koszovóról (legalábbis háborús terveikről Koszovó ügyében) azért, hogy bevegyék őket az EU-ba. Az EU lehet, hogy gyenge, de egy ilyen szir-szar román államot kis erőfeszítéssel vissza tud tartani bármilyen állami erőszakos fellépéstől.
  Inkább a nemhivatalos, kvázi-ismeretlen tettesek által elkövetett törvénysértések, kvázi-spontán pogromszerű román dühkitörések azok amelyek konkrét fizikális fenyegetést jelenthetnek a magyarokra. Az ez elleni védekezés pedig megszervezhető, megvalósítható amennyibe erre sor kerülne. Persze, nem a mai tutyimutyi értelmiségi “vezetőinkkel”.
  Amúgy, egyelőre ez sem jelentős veszély, csupán polgári ellenállásra van szükségünk, hogy szívós bátorsággal ledöntsük a románok tabutémáit, pl. azt, hogy egységes nemzetállamban élnek és nemlétezőnek tekintik a magyar közösséget, nem ismerik el azt a nyilvánvaló valóságot, hogy ők minket erőszakkal foglaltak el és nem várhatják el az egyoldalúan létrehozott jogi keret elfogadását. Ezt be kell tömni a pofájukba újra és újra akármilyen korlátozó intézkedéseket hozzanak.

  Kedvelés

 50. sk

  Az ördögi 66. után jön a kellemesebb 69. vélemény.
  Örülök a véleményem megszerkesztésének,
  Kolevnek még így megszerkesztve is túl erős volt.
  Pedig én nem is vettem részt a dolgok elqurásában…
  Igaz, szerintem a szobor és a templom része a Főtérnek.
  Része volt nagyapáink idejében is,
  ugyanilyen szürkén, mint ma.
  (http://www.youtube.com/watch?v=GCrC2edOnZ8&feature=related)

  Kedvelés

 51. Egy polgár

  Kedves vitázó nemelvtársak!

  Annyi lerágott csontot, mint amit Gajdos meg Humus ide bekavar még olvasni nehézkes, nemhogy megérteni. De mindegy, ilyen helyeken általában törzsasztali boros tömörséggel mondja mindenki a magáét, haszna nem az olvasóknak, hanem a blogszerzőnek van belőle, ezt is kivánja, adjuk meg neki. De most sorra veszem a labdákat és megpróbálom tenniszütésekben vissza adogatni:
  1. Gajdos: “Dehát fogyunk, Egy polgár!!!!!!!!!!!! Ezen az úton nem erősödünk, hanem fogyunk. Kápiszcsé? ” – Mondtam én, hogy szaporodunk?
  “Szégyenszemre az Rmdsz-nek nincs egy olyan aktivista csoportja, hogy ezt megoldja. ” Nocsak, talán egy jobbikos igény, a vörös illegalitás konspiratív módszereinek zöldre festett alteregoja? Mintha nem Kv-on, vagy Erdélyben él, s ha igen, akkor talán egy hűvös papilak pipatóriumában?
  “Ez a nyugati kötődés ma olyan erős, hogy pl. a szerbek, a véres szerbek is adtak némi autonómiát a magyaroknak és lemondtak Koszovóról (legalábbis háborús terveikről Koszovó ügyében) azért, hogy bevegyék őket az EU-ba. Az EU lehet, hogy gyenge, de egy ilyen szir-szar román államot kis erőfeszítéssel vissza tud tartani bármilyen állami erőszakos fellépéstől.” – Ezt a Fidesz-től kellene számonkérni!
  “Ezt be kell tömni a pofájukba ” – gyerünk Gyuri, kezd el, talán hagyják is magukat!
  2. Humus: itt nehezebb fajsulyú gondok vannak.
  “de az ilzen söprelékekkel tele rekesztett Rmdsz-t védi,tölem lehet,elvégre az ön véleménye.” Először is, az RMDSz nem egy párt, hanem egy képviseleti szövetség. Tehát amilyenek a képviseltek, olyan a szövetségük, mint szervezet. Meg volt és meg van annyi demokrácia, hogyha nem teszik a sok gyenge vezető alak valamelyike vagy bandácskája, akkor kirugják, lecseréljék, stb. Tehát a képviselt tagság és a választó bázis mindenkor rendezhette volna sorait, ha kivánta, akarta volna. Nem tette, mondják az “elitérek” – akkor álljanak be és tegyenek “rendet” a maguk íze szerint. Csak Rousseau-t emlegetném, ehez a dilémájához.
  “Rmdsz képviselte a magyarságot (ha már a népszaporulatot hozta fel Gajdos-nak válaszolva megjegyzem ha akkor akár 20000 magyar halálával is
  megtörtént volna a deszcentralizáció etnikai alapu regiok kialakitasával syerintem más lenne a demográfiai arány és a migraciót is fekezni lehetett volna szerintem)” – ezt az ötletet még a Magyar Népi Szövetségben Nagy István kommunista író szellöztette, ha jól emlékszem. Egy ideológiai alma nem esik messze a fájától! Gondolom sorba fog állni, hogy a 20.000-be bekerüljön, de előtte, régi hadi szokás szerint legalább 5 terhes nőt fog hátrahagyni a nemzet megmentéséért.
  “Nato-hoz Eu-hoz való csatlakozások idején az Rmdsz nem használta ki a zsarolás kártzáját” – ahogy Gajdos barátjának is modtam: kérdezzék meg a Fideszt!
  Konszenzus a Székelyföldi Iroda megnyitásában? Akadnak mindég akik a szekeret az ökrök elé fogják: nem Borboly és Tamás RMDSz-es vezérek nomeg Sógor és Winkler kezdeményezték és kivitelezték? Tőkés, mint máskor is csak újból felült erre az RMDSz szekérre, és most ő lengeti a boros kancsót a leghevesebben!
  “ha nem ey történt volna a kolozsvári lakosság nem László Attillakkal lenne tele,hanem több Tökes László-val. ” Amit leír, abban van valami féligazság. Csakhogy a magyar paraszt asszimilációja régi uraink alatt ment végbe tömegében. Amikor a magyar vagy székely paraszt, elvesztette urainak gondoskodását mert rebellisebb volt, akkor bizony belátta, hogy okosabb ortodoxá válnia, mint ahogy azelött volt. Aztán mikor saját falújában kisebbségbe került, a baljós időkben inkább a Tatăl Nostru-t mondta, mint a Miatyánkot, hogy megmaradjon. Egy kis történelemismeret nem ártana. Csak Szolnok-Doboka magyarságának vagy az Aranyos-széki székelyek eltűnésének példáján is okulva. Ami pedig a még több Tőkés Lászlót illeti: hát akkor itt a családi példa egy internetes oldalról:

  ÜNNEPEL AZ ORSZÁG Református Szemle 1978 / 1

  Sokrétűen fejezhetjük ki 1918. Január 18-nak 60. évfordulóját: Románia ünnepe, Ünnepel az ország, Ünnepel a haza, A nép és a nemzet ünnepe, A társadalom – s benne az egyházak ünnepe… Ez a sokrétűség is mutatja, hogy NICOLAE CEAUŞESCU államelnököt hatvanadik születési évfordulóján osztatlan tisztelettel és ragaszkodással veszi körül valóban az egész ország: munkások és mezőgazdasági dolgozók, értelmiségiek és más kategóriához tartozók, kicsinyek és nagyok, férfiak és nők, nemzetiségi és felekezeti különbség nélkül.
  Az Anyaszentegyház református hitvallású közössége azzal fejezi ki a legtöbbet és a legnagyobbat, hogy az apostoli bizonyságtételt épp az ünnepelt államelnök személyére vonatkoztatva szólaltatja meg: “Isten szolgája ő a te javadra”; “annakokáért szükséges engedelmeskedni a lelkiismeretért is”, mégpedig úgy, hogy nemcsak “tisztességet” és nagyrabecsülést adunk, hanem azt a “szeretetet” és őszinteséget, amely minden parancsolatnak és törvénynek a betöltése.
  A tiszteletadás és a szeretet ösvényén még tovább vezet az Ige, amidőn a szívekbe írja: “Tartassanak könyörgések, imádságok, esedezések és hálaadások” Isten szolgáiért, hogy “csendes és nyugodalmas életet éljünk”.
  NICOLAE CEAUŞESCU államelnök életművének méltatása nem igénytelen theologiai folyóíratunk feladata, de akár országunk határain belül gondolkozunk, akár az egyetemes társadalmi-politikai-gazdasági-művelődési-jogi összefüggésekre figyelünk, úgy fejezzük ki legméltóbban bibliás és hazafias tiszteletünket és szeretetünket valamennyi bel- és külföldi olvasó számára, hogy imádságos szívvel kívánunk NICOLEA CEAUŞESCU államelnökünknek jó egészséget, töretlen munkaerőt, és sikeres megvalósítását mindannak, amit világszerte elismert tehetségével végez a kormányzatára bízott Románia Szocialista Köztársaság népe javára éppúgy, mint a humánusabb humánumnak nevéhez kapcsolódó világméretű érvényesítéséért, a szebb jövendő biztosítása céljával. Dr. Tőkés István (Tőkés László papája)
  Vagy őmaga személyesen így “tiltakozik” 1989-ben az átkos ellen:
  Temesváron 1989. julius 7.-én az akkori református püspökségekhez címzett leveléből. Ugyanis akkor jelentette be önkéntes belső szaműzetése végetvetését, indokolva többek között: “Minekután …. előidézett egzisztenciális félelmek méltatlanok egy szabad ország szabad állampolgárához, nem kevesbé a törvény biztosította szabad egyházi szolgálathoz, és az utóbbi időben….” stb. Akkor, ezzel a csausiszta államot jellemezte a saját egyházával szemben. Gondolom érthető. Valóban hiányzik úgy 50 db belőle…
  “EJnye mennyire tájékozatlan kispolgár, milyért jön fel ön szerint le a hegyről szerintem annyi székely továbbtanulni,miért használják a székelyek fel jövök Kolozsvára a “fel”ellentmond’sa a le-nek de a fel – nézés felnézni is jelent valamit,döntse el ön mit ha van mivel.Kolozsvár,Prágával való hasonlata nem véletlen ahogy az sem,hogy nem az 50 -es évektől kezdték el igy hivni.” – no ez egy szkizofrén zagyvaság. Semmi köze amihez kötni kivánta. Jobb lenne az utált székelytől legalább a jogát a tudáshoz elfogadni. De itt megint csak a régi úr-paraszt mentalitás bujik ki a zsákból. Mit keres a paraszt a városban? Maradjon ott ahol van! Ezt nem is kell minősíteni! A többit(Kv-Prága, 50-es évek, stb.) viszont már nem sikerül kibogoznom.
  Én a magam részéről a vitát befejeztem. Búcsuzom II. János Pálnak pápa egyik imatöredékének szabad fordításával : Jézus Krisztus!…ne bizz rá minket az erőszakra, gyengeségeinkre és büszkeségünkre!
  🙂

  Kedvelés

 52. Gajdos György

  @Egy polgár
  Csak azt teszed, hogy kiragadod ami neked megfelel , elhagyod a többit és egy idő után előveszed a vita elejéről származó kijelentéseket, ezért válaszom után abbahagyom a vitát veled. Te mondtad, utaltál rá, hogy a lengyel és egyéb . népek példájára szaporodni és erősődni kellene idegen elnyomás alatt. Ehhez képest jogosan mutattam rá, hogy mi, idegen elnyomás alatt fogyunk és gyengülünk.

  Az aktivista csoporttal nem értem mi a bajod, kérdezd meg a Nőszövetséget, nekik, hogy sikerül a Házsongárdi temetőbe őrszolgálatot szervezni. Szégyelhetnétek magatokat, hogy ez nektek nem sikerült.

  Ezt be kell tömni a pofájukba – talán hagyják is magukat… Talán emlékszel még 2009 December elsejére a Gárdára, Március 15-re a Székelyföld nem románia felirattal a TV kamera elő meg a polgármester elé felmutatva. Ti ezt lehurrogtátok és 20 éve folyamatosan ilyen cselekvés ellen huhog a Szabadság és minden álmagyar vaskalapos, belterjes, nyárspolgár.
  Nem olyan a képviselet amilyenek a képviseltek! Hanem olyanok a képviseltek amilyenné teszi őket a médiát birokló hatalmi elit. Folyamatosan a gyávaságot bátorítjátok és a polgári ellenállást is belterjes módon agresszióként ábrázoljátok, húsz éve. Ezért tartunk ott ahol tartunk a képviseltekkel. Más sajtóval, más vezetői üzenetekkel, néhány év alatt csakúgy jelennének meg a “Kolozsvár magyar föld” falfirkák, , dőlnének ki a román helységnévtáblák, tüntetnének mindenféle csoportok Nagy-Magyarországos plakátokkal (nehogy lehazudd, mert volt már ilyen 2010ben).

  De hát ti, akik itt csak a szócséplést, félhelyzeteket veszitek elő, majd ha eléggé eltemetitek a többiek írásait kezditek előlről az akadékoskodást, ti árulók vagytok. A kolozsvári “magyar” egyetemi tanárok jó része, a helyi sajtó teljes mértékben.

  Kedvelés

 53. Visszajelzés: Újabb gáncsoskodás: a kolozsvári városháza megbüntette az RMDSZ-t! « Kiss Olivér próbálkozós blogja

 54. Egy polgár

  Amilyen mértékben gyengül illetve gyengítik a kényszer koaliciós partnert, olyannyira hatványozott mértékben csökken a jelentősége és meghallgatási fontossága a nagyobb partnernél. A gyengítők lényegében így szövetségesei az erös partnernek, mely ezáltal programszerüen tudja minden, nem szíve szerinti egyezségüket a szemétkosárba dobni, egymás után. És a brüsszeli képviselet még rá is lapátol: a szekeret az ökrök elé fogva, gyorsan, elhamarkodva megnyitotta a Székelyföld Irodát, mielőtt Érdekképviseletünk régió javaslatát keresztül tudta volna vinni a parlamenten. Adtak egy adut a román pártok és az elnök kezébe, hogy csak a 8 régiós változtot fogadják el. De jön a többi “eltaposó” lépés is. Talán ez is volt a célja a belső ellenzéknek. Az örökös protestáláshoz kell egy folyamatosan fenntartott protestálandó környezet.

  Kedvelés

 55. Józsa László

  “Vagy belemennek az eszkalációba aminek a vége nemzetközi felügyelettel, de legalábbis megfigyelőkkel létrehozott kiegyezés (ettől irtóznak a románok, hiszen minden erőfeszítésük a kirakatpolitika fenntartására irányul, szerintük nincs kisebbségi kérdés Romániában), vagy egy bizonyos nagyon feszült helyzeten túl nem mernek tovább ellenállni, hogy elkerüljék az eszkalációt és kiegyeznek velünk még mielőtt túlságosan megromlik a helyzet.”
  Ez nem így van, hiszen a Fidesz vezető politikusai szerint is soha nem volt olyan jó viszony a magyar és román kormány között, mint most… (Semlyén Zsolt). Ilyen jó viszonyban elképzelhetetlen az eszkaláció, csak az történhet, hogy a magyarság kiszorul minden döntéshozó fórumból, és ezt majd Basescu és Orbán fogja ünnepelni. Meg a Basescu által kitüntetett Tőkés (ezt a kitüntetést Markó Béla visszautasdította, mert a kitüntetettek listáján C.V. Tudor is szerepelt)…

  Kedvelés

 56. Visszajelzés: LEFESTETTÉK EGY KOLOZSVÁR MELLETTI TELEPÜLÉS HELYSÉGNÉVTÁBLÁJÁT! (Miért nem érdemes Európa Kulturális Fővárosa lennünk?) | Kiss Olivér blogja

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s