Töltsél egy munkanapot László Attila kolozsvári alpolgármesterrel! (Beteltek a helyek, jelentkezés lezárult!)


Kérdezz tőle!

Tavalyelőtt kezdtem el a Töltsél egy munkanapot… sorozatot, azóta László Attilán kívül kötélnek állt Fekete Emőke, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke és Magyari Tivadar a Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektor-helyettese.

Most ismét az alpolgármesteren a sor. Tehát: a blogomon keresztül egy munkanapot tölthetsz László Attilával, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármesterével.

Kíváncsi vagy, a népszámlálást követően előreláthatóan mekkora lesz a magyarság aránya Kolozsváron? Érdekel a földek visszaszolgáltatása? Nincs parkolóhelyed? Kíváncsi vagy arra, mit csinál szabadidejében László Attila? Tudni szeretnéd, mivel eszik, s mivel isszák a kolozsvári közigazgatást? Megkérdeznéd tőle, egyetemistaként hogyan kaphatsz fűtéstámogatást? Faggatnád, milyen a viszonya Sorin Apostu polgármesterrel? Foglalkoztat, hogyan képviseli a magyar ügyeket a városházán? Az egészségügyi rendszerrel kapcsolatos kérdésed van? Az alpolgármester erre is tud válaszolni, ugyanis ismeri a helyzetet. Érdekelnek a megyei RMDSZ-en belüli erőviszonyok? Kíváncsi vagy az alpolgármester véleményére az aktuális kérdésekben? Miből áll össze a napi tevékenysége? Hány órakor kezdi, s hány órakor végzi a munkanapot? Kikkel találkozik? Mit mond nekik? Milyen területekkel foglalkozik? Milyen eszközökkel próbál eredményeket elérni?

A projekt (egyelőre) egy hétig tart. Minden nap (hétfő-péntek) egy személy László Attila kolozsvári alpolgármester társaságában töltheti a napját. Nem kell egész nap vele ülni, csak annyit, amennyi időd van. Lehet, ő sem tud egész nap fogadni (titkos megbeszélése van), ezt előre egyeztetitek.

A projekt indulási időpontja: hétfő, 2011. november 7.

A projekt vége: péntek, november 11. (túljelentkezés esetén az alpolgármester beleegyezésével meghosszabbíthatjuk)

Jelentkezni mostantól itt a blogon lehet, komment segítségével.

Teljes név és e-mail cím szükséges. Írunk neked, s megadod a mobilszámodat is (a kommentbe is beírhatod, ha akarod). Jelöld meg, melyik napot választod!

Amennyiben ketten jelentkeznek egy napra, akkor a jelentkezési sorrend a mérvadó, vagy az alpolgármester beleegyezésével meghosszabbítjuk a projekt időtartamát.

Az esetleges szervezéssel kapcsolatos kérdésekre szívesen válaszol Trombitás Enikő irodavezető a 0264/597.500-as telefonszámon.

Egyetlen feltétel: élménybeszámolót írni.

Jelentkezés indul!

************************************************************************************************************

November 7., hétfő: Imreh-Rácz Előd

November 8., kedd: Szabó Tamás

November 9., szerda: Vadas Vanda

November 10., csütörtök: Antal Lenke

November 11., péntek: Nagyi Enikő Orsolya

*****************************************************************************************************

FEJLEMÉNY1 (november 2., 14:08): Megteltek a helyek, de László Attila beleegyezett, hogy a november 14-18. időszakban is fogadja az érdeklődöket. Tehát: mehet tovább!

November 14., hétfő: Talmács András

November 15., kedd: Pál Alpár

November 16., szerda: Maembe Edmond

November 17., csütörtök: Bodea Timea és Sebestyén Tihamér (L. A. beleegyezésével két személy)

November 18., péntek: Marton Orsolya

****************************************************************************

Reklámok

Töltsél egy munkanapot László Attila kolozsvári alpolgármesterrel! (Beteltek a helyek, jelentkezés lezárult!)” bejegyzéshez 21 hozzászólás

 1. Bodea Timea

  Bodea Timea, a szabad csutortokon, 17-en mennek, ha mar foglalt akkor barmelyik mas nap megfelel.
  Koszi

  Kedvelés

 2. @szabotamas: köszi, de a feltétel az volt, hogy az élménybeszámolót ide a blogra írd meg! Kérlek, a szöveget másold be ide.

  Kedvelés

 3. Nyílt nap a polgármesteri hivatalnál

  Nyílt hetet hirdetett a László Attila, Kolozsvár alpolgármestere, melyre bárki jelentkezhetett, ha betekintést szeretett volna nyerni a polgármesteri hivatal ügyeibe, ha arra kíváncsi, hogyan zajlik le egy átlagos nap a városházán, illetve milyen teendői vannak a városatyának. A program meghirdetését és magát a jelentkezés lebonyolítását Kiss Olivér intézte és így rajta keresztül, na meg a városháza ajtaján lehetett bejutni az alpolgármester irodájába.

  Két mosolygós hölgy üdvözölt a tornyosuló aktacsomók mögül. Mondták is…így indul egy szokásos nap, aláírásokkal. „Ma nincs is olyan sok”- a rekord tudtam később az alpolgármestertől 3600 kézjegy egy nap alatt. Fél 10 előtt érkezett meg a főnök, rövid eligazítás, aláírás, csöng a telefon, majd behoznak még egy pár sürgős aláírni valót. Közben beszélgetünk az RMDSZ és a PDL viszonyáról, a tanácsosok, a lakosság közötti kapcsolatról. Lassan világossá válik előttem is, hogy miért nem jött össze az a miniszteri szék. De ahogy önmagát az alpolgármester tömören jellemezte: nem vagyok egy funkcióhajhász – mondta. Időközben többször csöng a telefon, de eljött 11 óra. Amint megtudtam, fogadóórája lesz, be is jelentenek egy nyugdíjas nénit, aki lakásgondjait ossza meg velünk és arra kéri László urat, az Isten megfizeti, tegyen valamit az ügyért. Majd egy román fiatalember jön, aki miután befejeződött az utca felújítása azután építette házát. Így a gázszolgáltató nem hajlandó bevezetni a gázt, mert nem lehet az utcát össze-vissza vágni, ásni. Tervrajzot hoz, azt mutogatja, magyarázza, még felém is fordítja, gondolja – hátha valami urbanisztikai szakértő vagy hasonló, talán ő is (én magam) segíthet. Az alpolgármester úr lejegyzi az elmondottakat, majd ígéretet tesz, hogy megpróbálnak valamiféle megoldást találni az ügyre. Infrastruktúra, közlekedés a további témák, amiket érintünk, 320 busz és villamos, 4200 taxi van Kolozsváron, több száz utca, aminek rendben tartása nem kis feladat. De haladunk, lesz bicikliút és biciklikölcsönzési lehetőség is a közeljövőben- összegzi a városatya. Időközben jelzi, temetésre kell mennie,, előtte azonban van még egy fontos feladata, így ülésre megyünk.

  Mivel László Attila az urbanisztikai, területrendezési és környezetvédelmi bizottság tagja, aholl a tagok a különböző urbanisztikai terveket vitatták meg, többször kényelmetlen kérdéseket tettek fel az előadóknak, legtöbbször azért, mert nem elég pontos a rajz. Itt megtudtam, hogy egy 3. kategóriás utca az legalább 7 méter széles kell legyen mindkét oldalán 1,5 m a gyalogosoknak, nem is beszélve a zöld övezetről. Ez általában mindig „vékonyabbra” sikerült a rajzon. Városrendezés szempontjából ez nagyon fontos, mert hát nem építkezhet mindenki úgy, ahogy akar.

  Kár viszont, hogy nem szerdára, vagy csütörtökre jelentkeztem, mert többet „elkaptam” volna a korrupciós botrányból. Minden esetre remélem azóta nem vették le a „Nem veszünk el kenőpénzt” feliratokat a polgármesteri hivatal irodáinak ajtajáról. Kár lenne, nagy kár…

  Kedvelés

 4. Nyiltan a nyiltnapról…

  Nyitott szemmel ébredtem erre a reggelre, amikoris belekostolhatok a polgármesteri hivatal levegőjébe.
  Kilenc orára gurultam be a hivatalba, ovatosan ajtót nyitok, majd szivélyes üdvözlet fogadott.
  Az aktacsomok, ahogy minden nap, most is toronynak készültek. Várták László Attilát, aki aztán ellátta a bajukat. Az alpolgármester érkezéséig nem kellett sokat várni, ugy érkezett mint aki tudja, hogy varjuk. Pár másodperc és már a kezében golyóstól volt ami csak úgy szinte magára dolgozott, aláírt a beszélgetésünk alatt, folyamatosan, rá se kellett nézni, tudta a maga dolgát.
  László Attila meg arra a kérdésre kezdett mesélni, hogy milyen út vezetett az alpolgármesteri székig.
  A kérdés meglepte őt, aztán a reakció engem lepett meg: nagy nevetés után jöttek a szavak, s azokat is keresni kellett. Ahogy köztudott szakmájából kifolyólag inkább receptet kellene kitöltsön az alpolgármester úr, aztán egy alkalommal, egy sorshúzás vezette a „pirmöria” fele. Ugyanis mint cégvezetők, barátok a kereskedelmi kamara elnökét akarták maguk közül kiválasztani. Pár évre rá meg az RMDSZ előrejutását magyar vállalkozók segítették előbbre, amiből rövidesen választások választoták ki a „kiválasztottat”.
  Közben persze jöttek mentek az emberkék, s azt tapasztalhattam meg, hogy a bürokratikus előirások fölött meg lehet kellő hozzáálással oldani sok ügyet pár perc alatt, két telefonálásal. Persze meg lehet ezt oldani két-három heti utánna járásal is (kérést kell tenni az igazolásra amivel igazolod hogy kérheted a jogodat igazoló adeverincát). Szoval az irodában is azt hallottam, hogy nem az akadékoskodó utat vállaszák ezek az ajtókon belül, hanem a gyors megoldást. A „főnök” azokat is fogadja akiket nem is kötelesége, és bár ez neki plusz munka, megoldást lehet találni minden problémára. Magam is tanuja voltam ehez hasonlóknak. Talán ezért is jönnek Attila alpolgármesterhez többen, és nagyobb a forgalom mindig ezen az irodán, (mint a másik alpolgármester irodájában) mert meghalgatásra találnak a gyereket elszálítani akaró iskola igazgató és a kilakoltatástól félő sociális lakást bérlő kérései.
  A program zsuffolt, pláne, hogy el kell látni a polgármesteri szék üressé válásával további feladatokat is. Licitálásra szaladtunk le gyorsan, hogy dőljön el, ki lesz az a cég aki az árván maradt régi gépjárműveket kilora megveszi. S közben átláthatóvá vált számomra, hogyan sétálnak egyes kolozsváriak a kiskapukon, a törvényes büntetés alól ki és be.
  Aztán délutánra a koreai nagykövetet várták teával s még azt sem tudták, hogy ki fogja fogadni, ki fogadnia kellett volna pár napja házon kivülre esett ugyanis.
  Mivel gyorsan lepergett az a kevés idő, ami alatt beszelgetni tudtunk, várom a következő ilyen lehetőséget, a kérdéseket már élesre töltöttem, várom…

  Kedvelés

 5. Timea

  Sziasztok, sajnos en egszsegugyi okok miatt nem tudtam ott lenni csutortokon.Errol ertesitettem is idobe e-mailbe Trombitas Enikot. Vegul is jol hozta a sors, hogy eppen a csutortokre kerult ket ember es nem maradt ki egy igen ertekes nap. Orommel olvastam a Tihamer beszamolojat es oszinten sajnalom, hogy errol lemaradtam, de remelem lesz meg ra alkalom bepotolnom.
  Udv mindenkinek,
  Timea

  Kedvelés

 6. Talmacs Andras

  Egy nap a városvezetővel

  2011. 11. 14.-én, hétfőn voltam a soros megfigyelő László Attila alpolgármesternél. Minden emberben van egy bizonyos szintű kíváncsiság, hogy hogyan is működik egy város vezetése, pláne egy ekkora fontosságú városé, ráadásul pont abban az időszakban, amikor a háromfejű óriásnak levágták a legnagyobbik fejét. Az alpolgármester vagy, ahogy a román anyanyelvű alkalmazottak hívják a „vicsé”, igyekezett aznap is minden látogatót és újságírót megnyugtatni, hogy a város vezetése ugyanúgy működik, csak éppen a megbeszélések száma és az aláírásra váró papírok oszlanak meg más arányban.

  Reggel 9 órára érkeztem meg a városházára és először a titkárnőkkel ismerkedtem meg, akik elmondták, hogy fog telni a napom. Nem sokkal később megérkezett László Attila is, a magyar ajkúak körében a Főnök. Bemutatkoztunk egymásnak és beléptünk az irodájába, ahol az asztalán már várták a fél méter magas paksaméták. Építkezési engedélyek; területrendezési papírok; iskolák számláinak kifizetése, egyéb elszámolnivalók mind, egyenként átfutnak valamelyik városvezető keze alatt is, akik ránézésre látják a több tucat féle ívből, hogy melyik papír mi, melyik alosztály foglalkozott vele és melyik nincs rendben. Furcsa volt látni, hogy az iktatóban beadott űrlapok idáig feljutnak, az átlagemberben van egy gondolat, hogy az ott leadott papírokkal úgy sem fognak foglalkozni megfelelően. De ezek több alosztályon mennek át, sok alkalmazottnak kell átnéznie, ezért tűnik egy örökkévalóságnak, míg kézhez kapja az engedélyeit az ember. Egy hasznos megoldás lenne, ha a lakosság az interneten követhetné, hogy az ügyintézése éppen melyik fázisban zajlik.
  Eközben beszélgettünk, kérdezett rólam, a tanulmányaimról, a városról kialakult képemről, az egyetemista létemről. Én pedig a városvezetés teendőiről, feladatköréről és kötelezettségeiről faggattam. Beszéltünk továbbá még a népszámlálásról, a város gondjairól és az elhagyott ipari zónák hasznosíthatóságáról. Utána elmondta, hogy aznap kikkel fog tárgyalni, hogy fog telni a napja, milyen gyűléseken vesz részt és hogy a hétvégéi sem szabadok, hiszen ő az egyetlen a városban, aki magyarul tart polgári esküvőket és ilyenkor egy nap több tucatnyi ceremóniát tart meg.

  A gyűlések és tárgyalások témáinak ennyire széles skálán való mozgása is meglepett. Ugyanolyan türelemmel és felkészültséggel hallgat meg egy idős nénit, akinek a házára egy korhadt diófa van veszéllyel, mint ahogy tanácskozik egy kórházigazgatóval vagy rendőrparancsnokkal, a város kicsivel komolyabb gondjairól. A bizalmasabb megbeszélések idején a titkárnőkkel beszéltem a városról, a városházáról és annak belső működéséről, és hogy lehet átlátni a külső szemnek sziszifuszinak tűnő rendszert. Örülök, hogy beleláthattam a városvezetésbe, és köszönöm a részvételi lehetőséget és türelmet, hogy elviseltek még egy idegent, aki sürög-forog körülöttük.

  Kedvelés

 7. Vadas Vanda

  Sziasztok 🙂

  Vegyészmérnök hallgató létemre, a nyílt nap érdekesnek ígérkezett. Így is lett. Én és a közigazgatás… 🙂

  A napom elég rohangálósnak ígérkezett, de nagy nehezen fél 10-kor sikerült megérkezzek a polgármesteri hivatalba. Azonban az iroda megtalálása nem is mert olyan könnyen, mivel még soha nem jártam itt, ezért a térképen szépen megnéztem a címet. Ennek ellnére nem a megfelelő bejáraton mentem be… Egy-két ember megkérdezése után nagy nehezen megtudtam, hogy a Petru Maior utca felől kell megközelítsen az irodát.

  Trombitás Enikőtől tájékoztatott az iroda számárűl, így már „sínen voltam”.

  Megérkezésemkor mindenki serényen dolgozott. Az alpolgármester úr éppen nem volt az irodában, mivel épp a városvezetőt helyettesítette. Ezért vártam, majd ahogy jutott valakinek egy kis ideje, végigvezettek az épületen (még a parkolóban is jártam :-P) Közbe kiderült, hogy az alpolgármester úr sajtótájékoztatót van, így gyorsan lementem, épp a végét elcsíptem.

  Az ismerkedésre az irodában került sor, ahol már tömérdek mennyiségű papír várt aláírásra. A dokumentumok kézjeggyel való ellátása közben egy-két szót váltottunk egymással. Többek között megtudtam, hogy éjszakai busz azért nincs mert nincs utas ( a jól emlékszem átlagban kb. 1,5 utas járt éjszakánként a buszokkal), hogy sok mindentől függ az, hogy ki kaphat fűtéstámogatást, valamit, hogy nagyon sok kézen átmennek azok az aktahegyek, amiket épp akkor írt alá…Nagy beszélgetésekre nem kerülhetett sor, mivel az alpolgármester úrnak sajnos temetésre kellett mennie. Az mondta, hogy míg visszajön segítsek amiben tudok. Így én segítettem Enikőnek a népszámlálásos papírok kijavításában.

  Miközben épp a papírokat javítottam, jöttek mentek az emberek, és lassan elindult a lavina…A polgármester irodájában van a DNA! Nem sokat értek a politikához, de azt tudtam, hogy a DNA korrupció ellenes dolgokkal foglalkozik, és hogy ez korántsem jelent jót…

  Akkor és ott senki nem gondolta volna, hogy a DNA pont a polgármester miatt jött, hogy Ő a célpont, mindenki csak találgatott, hogy ki lehet az…Közben megjelent Olivér is, aki tájékoztatott minket az éppen aktuális helyzetről, hogy mikor, mi történik.

  Mikor már a polgármester házában tartottak házkutatást, akkor már tudtuk, hogy tulajdonképpen a DNA Sorin Apostu kolozsvári polgármester után szimatol. A polgármestert a házkutatás után rögtön be is kisérték kihallgatásra a DNA-hoz, majd 24 órás előzetes letartóztatásba helyeztek. És nem csak őt, hanem a feleségét is.

  Így a polgármesteri hivatalban töltött napom további részét táblázatkészítéssel töltöttem, betekintést nyertem az ott dolgozók mindennapjaiba és megnézhettem, hogy az újságírók mennyire kitartóak is tudnak lenne egy-egy hír érdekében (ugyanis polgármester irodája előtt sőt még a lépcsőkön is újságírók ültek)…
  Eseménydús nap volt. Azt hiszem jövőre is jelentkezem, persze csak ha lesz rá lehetőség, hogy tényleg betekintést nyerhessek az alpolgármester úr mindennapjaiba. Őszintén nem gondoltam volna, hogy ilyen mozgalmas lesz, pláne hogy életemben először voltam a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalba…és a polgármestert lecsukják….Mi lesz legközelebb? :-p

  Kedvelés

 8. Visszajelzés: Nyílt nap a polgármesteri hivatalnál « Szabotamas's Blog

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s