KOLOZSVÁRON MÁR CSAK 16 SZÁZALÉK A MAGYAR!


Akkor még nem voltak ilyen gondok...

Világos, hogy nem elég a szex. Már rég nem elég. Gyermekek kellenek. Nem egy!

Tudom, erre mindenki veszi a kaszát, s nekem ront, de én inkább adót fizetek, hogy legyen másoknak gyermektartási segélyre. Így nem lesz jó? Elvárom viszont azoktól, akik családosan képzelik el az életüket, hogy ne csak egy gyermeket nemzenek (negatív szaporulat), hanem legalább kettőt (nullaszaldós szaporulat). Örvendetes a három. Dehát ki vállal ilyesmit?

Kicsike voltam, amikor édesapám magához hívott, s azt mondta: fiam, három dolgot nagyon jól jegyezzél meg.

Egy: katonaság után nősülj! (melléfogott, egyik sem valósult meg).

Kettő: ne vegyél el román nőt! (magyart se szándékozom)

Három: ha férfi nyúl hozzád, ordíts! (ezt egyszer meg is tettem, amikor a moziban a egy férfi véletlenül rám tette a kezét a karfán)

Nos, a másodikat mindenkinek meg kell komolyan fontolnia. Nekem nem, mert nem áll szándékomban nősülni, hanem azoknak, akik ilyesmire adják a fejüket. A vegyes házasságokkal is rengeteget veszítünk.

Gondolom, a Nyugat már nem akkora mágnes, a halált pedig nem lehet elkerülni. Esetleg hosszabbítani az életet megfelelő étkezéssel, illetve kiegyensúlyozott, nyugodt, változatos és problémamentes élettel, minél több mozgással.

A Kolozsváron tanuló székelyföldi, partiumi, szilágysági és más magyar egyetemistáknak teremtsük meg e lehetőséget, hogy Erdély fővárosában maradjanak. A helyhatóság építsen lakásokat számukra azzal a kötelezettséggel, hogy két év alatt két gyermeket nemzenek. Ha nem, borsós büntetés fizetnek, és kiköltöznek a lakásból.

Remélem, ezek az adatok ráébresztik a politikusokat arra, hogy a választásokkor FELTÉTLENÜL SZÜKSÉGES AZ EGYSÉG! No matter what! Do you copy?! Ha nem, kérem, nézzék meg ismét a népszámlálási adatokat.

*********************************************************************************************************

A népszámlálási adatokról szóló mai Szabadság-anyag ide kattintva olvasható el. Ugyanitt videonterjúm László Attilával, akit többek között a fentiekről kérdezek. Ennek, persze, még lesz folytatása.

*********************************************************************************************************

KOLOZSVÁRON MÁR CSAK 16 SZÁZALÉK A MAGYAR!” bejegyzéshez 61 hozzászólás

 1. székely

  És annak a 16 százaléknak a kétharmada nagyon furcsán beszélni magyar nyelv. Ép ezért el a kezekkel a székelyföldi diákoktól mert rájuk itt van szükség itthon, nálatok csak asszimilálódnak.

  Kedvelés

 2. Hunor

  Sajnos ezek az adatok igazolják, hogy Kolozsvár az erdélyi magyarság temetője. Ez elmúlt 10 éveben legalább 20 000 magyar költözött ide, az eredmény mégis 11 000 minusz. Ez azt jelenti, hogy a város 31 000 magyart ‘fogyasztott el’ tíz év alatt.
  Miért? Aki ide kerül vagy nem vállal gyereket, vagy román férje/felesége lesz, s román gyermekei, vagy megtapasztalván a kolozsvári ‘high life’ életstílust, rászokik a ‘jóra’ és az ehhez szükséges pénzt megszerezni megy tovább nyugat felé (Pest, London).
  Tehát a székelyek csak maradjanak otthon, és a kolozsvári magyar úgynevezett értelmiség meg gondolkozzon el, hogy hol van magyar jövő Erdélyben. Szomorú, de ez van.
  Ezért azt mondom felelőtlenség továbbra is a Kolozsvárra csábítani a magyarokat, ahelyett várjuk szeretettel a kolozsvári okosokat (operaénekesek, tudósok, tanárok stb.) Székelyföldön. Hozhatjátok a román feleségeiteket, meg a magyar nyelvet törő gyermekeiteket is, itt majd szépen megtanulnak magyarul 🙂

  Kedvelés

 3. @Hunor: Székelyföldön (sajnos) nincs olyan kulturális, tudományos, társadalmi közeg, intézményhálózat, amely megfelelne a “kolozsvári okosok” igényének. Nem tudnának elhelyezkedni, munkahelyet találni. Itt azért ilyen szempontból is sokkal több a lehetőség. Lényegesen kevesebb, mint Budapesten vagy Londonban, de lényegesen több, mint Székelyföldön.

  Kedvelés

 4. vélemény

  Minden magyartól el kéne várni, aki hetero, hogy több mint 1 gyereket vállaljanak! Nem csak azoktól akik családban képzelik el ! Minimum 3 gyerek családonként!

  Kedvelés

 5. Hunor

  @koliver: Szerintem amit Te ‘igénynek’ nevezel, az máshonnét nézve elpuhultság. Nem hiszem, hogy valós igény az, hogy idejön egy kolozsvári és felháborodottan közli: ‘itt nem lehet mohító koktélt kapni’, vagy ‘hogyhogy nincs ma este egyetlen jazz koncert sem ebben a városban?’ (mindezt kedd este)
  Azért Kolozsvárra küldeni iskolába a gyereket, hogy ilyen koktélivó hülyegyerek legyen belőle, tényleg kár. Azért meg, hogy román nőt vegyen el, még nagyobb kár. Én sokra becsülöm a kolozsvári okosok tudását, de azt tapasztalom valós életben igen sokan közülük alkoholista, gyermektelen, depressziós emberek, akik a budapestieket majmolják ész nélkül, és nem hiszem, hogy életmódjukban hasznos, követendő példát mutatnak.
  Ha nem akarnak ide jönni az ‘igénytelen’ Székelyföldre, nem tudom miért várják el, hogy mi a gyermekeinket oda küldjük hozzájuk román szóra, drága koktélokra szokni.
  Sajnos szerintem Kolozsvárt fel kell adni, mielőtt még újabb 30 000 magyar veszik oda ebben a városban. A székelyek azért kevesen vannak ahhoz, hogy minden 10 évben ennyi utánpótlást odadobjanak a kolozsvári okosok fennmaradása kedvéért.

  Kedvelés

 6. @Hunor: A mojito teljesen más, mint a kulturális jellegű rendezvények. Ezt, gondolom, belátod.

  A székelyeknek előnyére válik megtanulni románul ha itt akarnak érvényesülni.

  Kedvelés

 7. szekely Hunor

  Szekely legenyek, Hunorok, bikak es vadkanok, fenyofak es derekasok, bicsakanyitogato mesterek, megis mi frusztral Titeket? Ti igyatok nyugodtan a Hargita sort, nekunk eleg lesz egy laza Mojito is. Vagy netalan egy jo kis snapsz. Meg esetleg egy roman feleseg vagy ferj is, ha ertelmesebb mint a szekely-magyar mennyecske, vagy ferjemura aki esetenkent meg a kozepkorban kepzeli magat.

  Kedvelés

 8. Lépten nyomon azt hallani, hogy Székelyföldön, hogy nincs munkalehetőség, kevés a fizetés, nagyvárosba kell menni. Elnézést kérek Tőletek, nincs szándékomba “spamelni“ senkit de tudatni szeretném, hogy igenis Sepsiszentgyörgyön van minimum 10 meghirdetett állás, jól képzett, mérnök emberek számára.

  Miért itthon:
  – mert van egy Háromszék tánceggyüttesünk
  – van egy világhirü Heveder zenekarunk
  – van egy Tamási szinházunk
  – van egy rohamosan megszépülő városunk
  – van egy világhirü Székely Nemzeti Múzeumunk
  – stb. stb.

  szóval ….

  A betöltendő állások mindegyike európai standardokhoz illően felszerelt irodákban van, tisztességes, hivatalos, nagyvárosi szintet meghaladó bérezéssel.
  Aki érdekelt az álláslehetőségekben kérem olvassa át a Gnome Design Kft. honlapján található részletes kiirást ( http://www.gnd.ro/job ) vagy keressen meg a megadott elérhetőségen.

  Kedvelés

 9. Hunor

  @ szekely Hunor: Kedves ‘szekely Hunor’, Székelyföldön a Hargita sör mellett még azt is megmutathatjuk ám neked, hogyan lehet magyar ékezeteket varázsolni, ha ezt már a kincses városban nem sikerült megtanulnod. Egyébként például pont ez az kolozsváriasan igénytelen, ‘laza’ nyelvhasználatotok ‘frusztrál’ (vagy inkább bosszant), mert ez egyenesen oda vezet, amit ez a népszámlálási eredmény is mutat: a gyors asszimilációhoz.

  Kedvelés

 10. Olivér,má megint ez a szájkaraté. Nem kell semmiféle nőt elvenni feleségül, anélkül is lehet gyereket vállalni, má, ha ily mértékben gyötör téged ez szaporulat-deficit. Kettő: vagyunk egy páran, akik adót is fizetünk, de attól még gyermekeket is nevelünk, csak úgy passzióból, szal nem elég csak adót fizetni és kiabálni, hogy fogyunk. És, nem, nem elég a te adód (egy régebbi bejegyzésben volt szó arról, hogy nem nagy a fizetésed), azzal még egy gyereket se lehet eltartani egy hónapban.Egy gyerek után 42 lej pótlékot kapunk havonta, szal ennyi a te hozzájárulásod, de, ismétlem, a gyerekes szülők is dolgoznak és adót is fizetnek.

  Kedvelés

 11. @Adófizető szülő: a GYES-ről írtam. Jó, hogy emlékeztetsz, ehhez hozzáadódik a gyerek 18-ik életkoráig havonta fizetett pótlék.

  Gyereket már az alacsony fizetésem, családi helyzetem miatt sem vállalhatnék. Még akkor sem, ha akarnék. Inkább fizetem azt a kis adót. De azok, akik szeretik a gyerekeket, s áldásnak tartják, elvárom, hogy többet csináljanak nem csak “megint a szájkarate”!

  Kedvelés

 12. sk

  FELTÉTLENÜL SZÜKSÉGES AZ EGYSÉG ?
  10 év egységének az egyenlege = minusz 10.000 magyar.
  Kétséges eredménye az egységnek.
  10.000 lépésre lenne szükség a külvárosok irányába.
  10.000 lépés román osztályba iratkozott gyerekek anyanyelvi tanítására.
  10.000 lépésnél nem kerülne többe a helyi közösségek meghallgatására.
  10.000 szó, mint falrahányt borsó pereg le hivatalokba költözött képviselőinkről.

  Kedvelés

 13. sz

  A kolozsvári népszámlálás eredménye nem valós és senki sem veszi figyelembe hogy hányan költöztek el pl Bács községbe magyarok vagy Szászfenesre vagy Magyarfenesre az utóbbi 9 évben.Akkór fogom elhinni a népszámlálás eredményét amikór németek fogják a kolozsváriakat népszámlálni amig románok addig csakis a saját javukra történik a javitás.A városban 2002 es évhez képest 8296 személyel kevesebb élt a városban tehát csak a magyarok fogytak amikor a románok közül az utóbbi 9 évben rengetegen költöztek ki Olaszországba vagy Spanyolországba.Ha a városban 15 20 olyan számlálobiztos volt mint a monostori uton akkór biztos a csalás.

  Kedvelés

 14. vakegér

  Micsinálsz, Olivér: elvárod????? Már megbocsáss, de milyen alapon akarod te megszabni bárkinek is, hány gyereket vállaljon? És hogy függ ez össze az adózással? Te sem azért adózol, „hogy legyen másoknak gyermektartási segélyre”, hanem mert ez neked is kötelességed, ezzel nem kegyet gyakorolsz. Egyszerűen megáll az ész….

  Kedvelés

 15. gashicsavargo

  Ezt a cikket tényleg nem értettem….Olivér, ha nincs gyereked és nem is szándékozod, hogy legyen, akkor, hogy mondhatod másnak, hogy 2-3 gyermeket hozzon a világra? Az igények változnak, a gyerek csinálás is eltolódik pár évvel. Max. két gyermek elég, mert honnan annyi pénz (kell iskoláztatni, egyetem, nagyobb lakás, nagyobb kocsi). Lejártak az idők, amikor egy puliszkával meg kellett elégedjen 6 gyermek. A vegyes házasság pedig mindenki maga dolga. Ha nem képes a magyar szülő magyarra megtanítani a gyerekét, akkor nincs is szükség rá. Én külföldön élek, gyereket legalább még 6 évig nem akarok, a barátnőm görög (és el tudja mondani, hogy köszönöm és hogy vagy?). Ha valaki a saját kölykének nem képes átadni a nyelvét, akkor nincs is szükségünk rá. Mért kéne fájjon a fejem azért, hogy valaki, annyira bangó…Amúgy meg a fenti vita, hogy ki beszél szebben magyarul meg fölösleges. Éppolyan rondán beszél egy 15 éves kóóólozsvári kölyök, mint egy 15 évöööss székööly gyermöök….. Amúgy meg a románok a többség, Kolozsvár vonzza az embereket az ország minden feléből és ne feledjük, hogy sok magyar család kiköltözött Lónára, Fenesre, Bácsba…Ha 2O % lennénk, akkor sem tennék ki a magyar táblát, mert kitalálnának valamit..Szerintem az idéni kolozsvári napok rendkívül sikeresnek bizonyultak, hisz jó hazatérni és látni, amit Funár alatt nem láthattunk. Jó erős közösségnek bizonyult. Ki tudja, lehet 1O év múlva bukik a nyugat és több magyar hazajön majd, vagy mit tudom én milyen okból több gyereket fognak nevelni. Kisebbség vagyunk, természetes, hogy apadunk, asszimilálódunk. De az egyéni kérdés, hogy ki minek vallja magát. Ha valaki románnak érzi magát hát ez van, bezzeg ha egy román magyarnak vallja magát, akkor az egekig dicsérjük… Van magyar iskola, magyar színház. Ha a másiknak jobban esik a román szó, akkor menjen szépen beszéljen románul.
  A Nyugat is változik, Hollandia 2O% bevándorló, Dániának ismént. A franciákról ne beszéljünk. Az emberek jönnek, mennek, más identitást vállalnak stb. Mindenki maga dolga, hogy minek érzi magát. Én mindig romániai magyarnak vallottam magam bárhol is megfordultam és mindent megteszek azért, hogy anyanyelvem ápoljam.

  Kedvelés

 16. hamm

  A perifériák adatait lehet tudni? Szászfenes, Gyalu, Bács, Méra, Györgyfalva, Kajántó, esetleg Apahida az eltűnt sokezrek legalább egy részét nem rejti a maga adatai közt? Azért az elmúlt 10 évben elég masszív építkezés és kiköltözés folyt…

  Kedvelés

 17. hamm

  @Béla:
  Minden tiszteletem Sepsiszentgyörgyé, s azé, hogy az elmúlt pár évben látványosan kezd magára találni (gazdát kaptt a város), ennek jegyében most a hiányosságairól nem is írok. De engedje meg, hogy hozzászólásában a “világhírű Heveder zenekar” és a “világhírű Székely Nemzeti Múzeum” szókapcsolatokat erősnek tartsam, s ez a pátosz a konkrét tapasztalataim hiányában a teljes hozzászólást hiteltelenítené.

  Kedvelés

 18. sandorkavargat

  Ez a két év két gyerek lakásért cserébe jó :))). Kíváncsi vagyok hányan vállalnák be az első sor borsos büntetés után :))

  Amúgy ezek a népszámlálási adatok igazán szrt sem érnek.

  Kedvelés

 19. Sundiszno

  Oliver, komoly dilemmaba mejultel. Reszedrol a gyerekvallalas kizarolagos elvi,szellemi es anyagi megkozelitese, “ERZELMI hozzaallas” nelkul, pusztaba kialtott szo!!

  Kedvelés

 20. Bányai József

  Kedves Mindenki!

  – Érdekes módon, a buta, terméketlen, sehova sem vezető “vitát” megint 1 provokátornak tűnő egyén, alias “székely”, indította el…
  – Az adatok lehangolóak a mi szempontunkból s a megoldást csak nekünk kéne megtalálnunk. Annál is inkább, hogy Kolozsváron 60 évvel ezelőtt kb. annyi magyar ember élt, %-ban kifejezve, mint ma Sepsiszentgyörgyön.
  – A csak anyagiakra való hivatkozás nem meggyőző a tudatosan vállalt gyermektelenségre (gondoljunk csak utána, ha a legtöbbünk szülei így gondolkodtak volna, hányan lennénk ma???).
  – A felszínes általánosításoktól tartózkodni kéne (a Hunor-féle minősítést kikérem magamnak!), már csak azért is, mert, ha egyszer mindannyiunkat megszüntetnének (gyorsabban, mint illene…) valamilyen módszerrel, az nem politikai felfogásunk (baloldali liberális v. szélsőjobbos v. nemzeti-konzervatív v. semleges, R.M.D.SZ.-es v. M.P.P.-s v. E.M.N.P.-s), lakhelyünk-származásunk (szentgyörgyi v. kolozsvári v. csíki v. hétfalusi stb.), tömb-magyar v. szórvány-magyar, van-e piros sapkánk v. sem stb. stb. miatt lesz, hanem azért, mert magyarok vagyunk. Precedens van rá elég…

  Kedvelés

 21. NitRo

  @Hunor: Szóval inkább maradjon otthon, hallgasson bódi gusztit, járjon mulatós diszkóba és úgy menjen oda egy lányhoz, hogy “gyere, üljünk le tárgyalni”? Bocs, de én Kolozsvárt nem adnám semmiért! Büdös életben nem tudnék más romániai városban élni, csak Kolozsváron. Székelyföld kb. 10 éve elástam agát a szememben mikor az utolsó mozit is bezárták. Ennyit az ottani kultúráról. Ahány székelyföldi vagy máshonnan jött egyetemista kollégám volt, mindegyik azt mondta miután hazakerült, hogy itt sokkal jobb, otthon nincs mit csinálni, unalmas a város. Ezt nekem csíkiak és udvarhelyiek mondták. Ennyi!

  Kedvelés

 22. NitRo

  Jaj és ne felejtsük el, hogy az elmúlt 10 évben Szászfenes és Bács nagyon nagyot nőtt, sokan inkább kiköltöztek oda lakni. Ők most már oda tartoznak és nem kerültek be a kolozsvári adatok közé, de nap mint nap itt élnek velünk, ide járnak dolgozni, a gyerekeik is itt vannak. Az meg mese, hogy 20ezer magyar költözött fel Kolozsvárra. Ha ez a szám tényleg helyes, akkor azt jelenti, hogy nagy részüket otthon számolták be, a kampány ellenére is.

  Kedvelés

 23. @székely. A baj ott van, hogy ép(p) az vádol “furcsán beszélni magyar nyelv”-el, aki épp olyan furcsán írni magyar. Ami pedig a székely diákokat illeti nincs tudomásom, hogy erőszakos “verbuválással” rabolják őket kolozsvári egyetemekre. Aztán, ha nem mennek haza akkor azon saját helyi vezetőiteket hibáztassátok akik nem teremtenek vonzó körülményeket, igényt munkájukra. Különben sem tiszta nekem, milyen “okkult” célok és meggondolások állnak a-u.n. székely körökben- közelmúltban támadt és egyre elharapodzó székelyföld kontra Kolozsvár akcióknak.

  Kedvelés

 24. Bányai József

  “És annak a 16 százaléknak a kétharmada nagyon furcsán beszélni magyar nyelv. Ép ezért el a kezekkel a székelyföldi diákoktól mert rájuk itt van szükség itthon, nálatok csak asszimilálódnak”.
  Az ilyen szöveg miatt nevezhető valaki provokátornak, kedves “székely”.
  Továbbiakért “arnold” szövegét érdemes elolvasnod.

  Kedvelés

 25. székely

  Bármit is beszéltek Kolozsvár az erdélyi magyarság temetője. Aki oda megy rövid idő alatt ugyanolyan öntelt és kétkulacsos lesz mint ti, majd vagy elhúz nyugatra vagy beáll a zsebmagyarok népes táborába.

  Kedvelés

 26. Jakab Miklos

  A fogyas legfobb oka a muveletlen dinyilo magyarok miatt van Nem ertik meg hogy ha roman iskolaba adjak gyerekeiket azok elromanosodnak Magyar iskolaban megtanuljak mind a ket nyelvet Ha az elemit magyarul es a liceumot romanul tanulja akkor is elromanosodik Ezt kellett volna tudatositsak az RMDSZ vezetoi Ok inkabb BABminiszterkednekj

  Kedvelés

 27. Attila

  Nem lehetséges, hogy minél inkább magyarkodunk, és minél inkább arra törekszünk, hogy piros fehér zöldre fessük a világot, annál gyorsabb tempóban, fogyunk/asszimilálódunk/ritkulunk.

  Azt mondod, “A helyhatóság építsen lakásokat számukra azzal a kötelezettséggel, hogy két év alatt két gyermeket nemzenek. Ha nem, borsós büntetés fizetnek, és kiköltöznek a lakásból.”

  Jól értem, hogy azt javaslod, hogy mesterséges úton, egy kereskedelemben használt módszerrel népesítsük be úja Erdélyt? Bár valóban jellemzi társadalmunkat a birkaszellem, gondolod, hogy annyira birkák az erdélyi magyarok, hogy egy lakásszerződés aláírása után vezényszóra fognak magyarokat nemzeni? Kérlek, ne haragudjál a cinizmusomért!

  Csak azt szerettem volna mondani, hogy ha egy nemzet a sovinizmusával, nacionalizmusával az elkülönülést választja, halálra ítéli magát, nincs olyan marketing fogás, amely megóvja őt a kihalástól. Én kicsit úgy érzem, hogy már-már fontosabbá vált a magyarságunk mint emberségünk. Szerintem nem csoda, hogy ennyire meggyérültünk…

  Kedvelés

 28. Székelyfenyő

  Kedves Olivér!
  Már egy ideje olvasom a blogodat és sok esetben nagyon tetszik a véleményed!
  Ez előtt a bejegyzésed előtt, pedig egyenesen le a kalapokkal!
  A lényeg röviden és tömören benne van, amit pedig édesapád javasolt, talán sose késő beváltani.
  Gondolok itt a gyermekvállalásra;)
  Minden jót és egy sikeres évet!

  Kedvelés

 29. kbau

  En roman not vettem felesegul, aki attert a reformatus vallasra es most 2 magyar gyereket nevelunk.
  Ennyit a masodik szabalyrol!

  Kedvelés

 30. Miért hal ki magyar nemzetünk(Erdélyből is)?
  – Mert a gyermeket manapság nem csinálják, hanem valahogy ‘összehozzák’.
  Tudott dolog pedig, hogy összehozni valamit sokkal sokkal nehezebb, mint csinálni.
  Én meg azt üzenem székely honfitársaimnak Korondról: csináljatok gyermeket legkevesebb négyet (egyet az Istenért, egyet az apáért, egyet az anyáért, egyet pedig a hazáért) és a többi dolgot és még egyebeket az élet összehozza. Ámen

  Istennek legyen hála és Isten áldjon meg Olivér és áldjon meg Téged is kedves olvasó

  Kedvelés

 31. @székely. Mindennel lehet vitatkozni, csak a felfúvalkodott, emberi butasággal ötvözött rosszindulattal nem. Sajnos a te esetedbenez hatványozottan igaz. 😦

  Kedvelés

 32. Bányai József

  Nem “Kolozsvár az erdélyi magyarság temetője”, hanem az olyan agyak, amilyen a Tied is, kedves “székely”, valamint az a szándék, h. egymás torkának ugorjunk, a naaaaagy, bölcsködő általánosítások hatására stb.

  Kedvelés

 33. dando

  Ket gondolatot hozzafuznek: Az egyik az lenne, hogy hiszek Churchill orokzoldjeben miszerint csak abban a statisztikaban hiszek, amit jomagam hamisitottam meg. A masik pedig, hogy lehet nem a kolozsvari magyarsag fogyott meg ilyen dramain, hanem en az is lehet, hogy nagyon nagy mennyisegben koltoztek be a testverek. Ne felejtsuk el, hogy peldanak okaert a testverek is jonnek egyetemre, nemcsak a szekelyfoldiek, partiumiak es telepednek le… romanok is…

  Kedvelés

 34. mazs

  Érdekes lenne ismerni a kolozsvári magyarság korfáját. Tudjuk azt, hogy a fogyás egyik legnagyobb oka az idősek kiköltözése a házsongárdi temetőbe és az hogy a ’90-es években kiköltözöttek és azok gyerekei nem itt élnek.
  Viszont, azóta a román fiatalok költöznek tömegesen Olaszországba, Spanyolországba s azoknak a kölykeik már ott fognak felnőni. Az ő hiányukat 2021-ben fogják megmérni.
  Többen elmondták már -s szülőként én is tapasztalom – , hogy az utóbbi 4-5 évben Kolozsváron arányaiban több magyar gyerek születik, mint amennyi a városban a magyarok aránya. Beszédes adat, hogy míg 3 évvel ezelőtt 12 magyar első osztály indult, addig idén ősszel 24 fog. Szóval a mostani fogyást – hacsak valami el nem romlik közben – 10, 20 év kompenzálni fogjuk.
  Amúgy a térfoglalás nyitja valóban a több gyerek vállalásában áll, s engem is foglalkoztat, miként lehetne ebben úgy überelni a románokat, hogy a gyereknemzési kampány ne legyen ellenszenves és militarista.

  Kedvelés

 35. corkscrew

  Oliver, ha ad absurdum csaladot alapitanal es 2-3 vagy tobb gyereket vallanal, az nagyobb osztonzo lenne szamunkra mint ezer propagandairas. Amugy ugy gondolom, hogy sohasem keso felulvizsgalni es modositani azt az elhatarozast hogy colibatusban elj. Bevallom, hogy nehany pofaraeses utan en is hasonloan azon voltam hogy szingli maradok. A sors ugy hozta, hogy megnosultem (engedtem hogy sodorjon az ar), azota ket gyerek apja vagyok. Utolag elmondhatom, hogy a legjobb dolog ami velem tortent, minden atertekelodik benned a gyerek szuletese utan. Hirtelen nagyon gazdagnak erzed magad azert, mert a sajat gyerekedet tartod a legnagyobb kincsnek amit a fold a hatan hordoz. Emellett ott van az a felemelo es megnyugtato tudat, hogy nem maradsz ki az evolucionak nevezett tarsasjatekbol! Hidd el, hogy a gyerekvallalas nem a jomoduak privilegiuma! Megkockaztatom kijelenteni, hogy pont forditva van!
  Kedves Oliver, szamodra csak ket esetben van kibuvo: ha meleg vagy, vagy ha fabol vannak a golyoid. Ugyhogy kapd ossze magad az Isten aldjon meg es mutass utat a megmaradasra!

  Kedvelés

 36. Egy polgár

  Mióta a góbék kell megmentsék a Kincses Várost? Háttéroszága a városnak a református Kalotaszeg. Ja, hogy mióta igaz magyarok lettek egykéznek is? Kevesebb lószőr legyen a kelengyében. Mit csinálnak papjaik? Egykor megtanították a népet a születés szabályozásra, most tanítsák az ellenkezőjét!

  Kedvelés

 37. Jakab Miklos

  Az a kolozsvari magyar akinek jo egy laza Mojito koktel es egy mas nemzetisegu feleseg vagy ferj az mar elvesztette magyarsagtudatat

  Kedvelés

 38. Fekete Zsolt

  Na ide figyeljenek kedves kortársaim! Szerintem ha a tendencia megmarad 50 év múlva már majdnem senki nem lesz magyar Kolozsváron. Na ebben tessék mindenkinek gondolkozni… Egy nép harakirije.

  Kedvelés

 39. mj

  Kerdem en ! milyen kulturminiszter az aki egy torvenytelen idezetet sem tud eltavolittatni egy muemlekrol Ha ilyen vezetoink lesznek tovabbra is asszimilalodni fogunk Mind miniszterek akarnak lenni hogy a rokonaik lassak milyem okosak .

  Kedvelés

 40. sk

  @mazs:
  ,,az utóbbi 4-5 évben Kolozsváron arányaiban több magyar gyerek születik, mint amennyi a városban a magyarok aránya.
  Beszédes adat,
  hogy míg 3 évvel ezelőtt 12 magyar első osztály indult,
  addig idén ősszel 24 fog.”
  Honnan vannak ezek a derülátó előrejelzések,
  melyik politikus választási puttonyából bukkantak elő?
  A 24 osztály az igaz,
  csak tudomásom szerint ebben az előkészítő osztályok is benne vannak.
  Egyelőre csak terv szerint,
  hiszen elég homályos a miniszter úr elképzelése
  és a tanfelügyelőségek felkészültsége.
  3 éve 12-nél több magyar elsőosztály indult Kolozsváron,
  úgy tűnik nemcsak a jövő de a múlt évek adatai is bizonytalanok…

  @mj:
  Olyan vezetőink vannak, amilyeneket választottunk.
  Addig lesznek ilyen vezetőink, ameddig tűrjük,
  amíg hagyjuk, hogy így legyen…
  El ne hidd azt, bárki mondja, hogy ez jó így,
  El ne hidd, hogy minden rendben, bárki szédít,
  El ne hidd, hogy megváltoztunk vezényszóra,
  El ne hidd, hogy nyílik még a sárga rózsa.
  http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/1419/illes-egyuttes/miert-hagytuk-hogy-igy-legyen-zeneszoveg.html

  Kedvelés

 41. mj

  @sk Az egyseg a fontos Remelhetoleg a 25 -ik oraban raebrednek a valosagra es kiegyeznek a partjaink Ne csak szoban hanem a valosagban is Mert ha nem akkor tenyleg 50 ev mulva hirmondo sem marad belolunk Kell egy mas politika Eddig sok volt a duma es keves a lenyeg Meg nyilhat a sarga rozsa A fiatalokat fel kell vilagositani hogy milyen fontos az identitas megorzese

  Kedvelés

 42. sk

  @mj:
  …A fiatalokat fel kell vilagositani
  hogy milyen fontos az identitas megorzese…

  Tavalyi adatok szerint minden harmadik magyar gyerek
  román osztályba iratkozott.
  Idei adatok sajnos nincsenek. Titkosak.
  Az is, milyenképpen segítünk megőrzésükben.
  Ők is hozzánk tartoznak.
  Ők a mi szamosparti csángóink.
  Csak a templomban használják anyanyelvüket.
  Némán hagytuk, hogy így legyen…

  Nem tudom mi lesz ötven év múlva.
  Jelenleg nem az egység,
  inkább az egymásrafigyelés lenne a fontos.
  10 000 eltünt magyarra figyelés.
  Egyharmadnyi szülő véleményét kéne megkérdezni,
  miért iratták többségi osztályba gyerekeiket.
  Mire lenne szükségük ahhoz,
  hogy identitásukat megőrizzék?

  ,,Magamat láttam tíz év múlva itt,
  hallottam ezt, a mostani dal hangjait,
  és attól féltem, nehogy majd ez legyen,
  csak tíz év múlva ne ez a dal legyen!”
  http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/25965/cseh-tamas/ten-years-after-zeneszoveg.html

  Kedvelés

 43. TFL

  Mondja már meg nekem valaki, milyen agyament közeg az, ahol a szerelmet felülírhatja az, hogy a párod milyen nemzetiségű? Hogy lehet azt egyáltalán leírni, hogy román nőt ne vegyél el, egy olyan blogban, ahol esetleg az erkölcs is tényező számít?
  Mondja már meg nekem valaki, hogy milyen társadalom az, ahol a magyarság mércéje az lehet, hogy hány gyereket vállalsz, és ahol a gyermekvállalás legfőbb motivációja az, hogy ne csökkenjen a magyarok számaránya Kolozsváron?
  Nyilván, szép és hősies dolog ez a magyar ügy, meg a küzdelem a magyarság megtartásáért, és nincs is ezzel semmi baj, ha normális emberi és erkölcsi keretek között marad, de hát ennek, amit ti itt fentebb leírtok köze nincs se emberséghez, se erkölcshöz. Azért szeretnék mindenkit arra figyelmeztetni, hogy elsősorban emberek vagyunk, és ha már kibírtunk 40 év diktatúrát, és 20 éve végre elérhettük azt, hogy saját magunk dönthetünk a sorsunkról, akkor ezt a szabadságot ne írhassa már felül egy olyan mégannyira hősies ügy mis, mint a nemzetiségünk védelme. Ez a XXI. század, emberek, ÉBRESZTŐ, a közös Európa százada, ahol végre mi is európaiak lehetnénk. Nem ezzel kéne inkább foglalkozni????

  És mondja már meg nekem valaki, hogy az itt élő keresztény, európai és magyar embernek a mindennapi életében mitől lesz az jobb, ha a magyarok számaránya Kolozsváron nem 16, hanem 18 százalék????? Mitől lesz annyira jobb, hogy ez a törekvés felülírja az egyetemes emberi értékeket is?????

  Kedvelés

 44. @TFL. Ha viccelni akarnák akkor azt mondanám, hogy a szerelem elmúlik a nemzetiség megmarad, de a te hozzászólásod kimeríti a szolgálatos házsártos- felháborodó-dohogó gondolatok minden ismérvét. Mondjuk a társadalom, ha nem vállal gyermeket akkor egy idő után megszünik társadalomnak lenni….vagy nem. OK. elmondtad amit akartál, okosabbak nem lettünk tőle, épkézláb valamilyen megoldást, hozzáállást sugalló gondolat nem szüremlik le belőle. Szép álmokat, jó éjszakát.

  Kedvelés

 45. mj

  TFL A hhoz mit szolsz amikor roman az egyik szulo es a magyar szulo romanul beszel a gyermekevel Ez nem agyament kozeg Es a szerelembol elvett tars bunko modon egy szot sem akar szolni magyarul .

  Kedvelés

 46. mj

  TFL@Azt is kellett volna mondjad hogy egy vegyes hazassagban illik megtanulni a masik nyelvet es a gyermek olyan iskolaba jarjon amelyikbe mindket nyelvet elsajatitja Ha mar a 21-ik szazadi Europaban vagyunk A szerelem es a baratsag akkor igazi ha egyik megtanulja a masik nyelvet.

  Kedvelés

 47. TFL

  @arnold: azt nem mondtam, hogy ne vállalj gyereket, sőt, de a gyerekvállalás oka nem elsősorban az kell legyen, hogy ne csökkenjen Kolozsváron a magyarok aránya, hanem talán a családalapítás:), mintahogy egy egészségesen gondolkodók esetében lenni szokott….

  Kedvelés

 48. TFL

  @mj
  “a szerelembol elvett tars bunko modon egy szot sem akar szolni magyarul”

  akkor ez nem szerelem (mármint ha tud magyarul, és nem szólal meg).
  “A szerelem es a baratsag akkor igazi ha egyik megtanulja a masik nyelvet.”
  Ebben pedig igazad van.

  Kedvelés

 49. mj

  Oliver@Kevesebben vagyunk mint 10 eve De ennyivel?.Csalas van a hatterben
  A szamolast szerintem ugy kellett volna vegezni hogy az adatlapot mindenki sajat maga vagy a rokona toltse ki es adja le a hivatalba.
  A gyermekeiket romanul tanittato es a nyugatra tavozott penzehes magyarok miatt is apadtunk.(ezek nemzetaruloknak is nevezhetok)
  Raadasul a gyenge szaporulat.
  Ez van. . .

  Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s