A románok háromnegyede jó véleménnyel van rólunk


roman-magyar
Milyenek a kilátások? (Fotó: http://www.foaiaromaneasca.blogspot.com)

Érdekes viszont megjegyezni, hogy az IRES közvélemény-kutatásának ugyanazon alanyai ellenségként tekintenek Magyarországra, bár több mint felük sohasem volt anyaországunkban…

Sok minden befolyásolhatja a többség percepcióját. 2009 decemberében arról írtam blogbejegyzést, mit gondolnak rólunk egyes román értelmiségiek. Most is fenntartom az ott leírtakat, szerintem érvényesek. Ilyen vonatkozásban a megítélésünk alig változott valamit. Most viszont, a „tömeget” kérdezték meg.

A románok leginkább Magyarországot tekintik Romániával szemben ellenséges országnak – derült ki a  szóban forgó, ma közreadott felmérésből, amely szerint ugyanakkor a megkérdezettek többsége jónak ítéli a két állam kapcsolatait. Paradoxon.

Érdekes, hogy a románok nagy többsége Olaszországot és Spanyolországot tekinti baráti államnak. Igen, mert oda lehet menni zsozsót keresni. A francia-román (politikai) barátságra fittyet hánynak, oda nemigen lehet menni dolgozni.

A megkérdezettek 73 százalékának jó vagy nagyon jó a véleménye a magyarokról, az erdélyiek körében a legpozitívabb a magyarságkép.

Etnikumközi viszonylatban jut eszembe a vicc, amellyel a nyugat-európai és amerikai újságíróknak illusztrálom  az erdélyi helyzetet:

János és Ion 37 éve szomszédok. Mit több, rokonok is, ugyanis János fia elvette Ion lányát feleségül. Egyszer csak Ion azt mondja Jánosnak:

–          Te, János, utállak!

–          Megbolondultál, komám, hát 37 éve szomszédok vagyunk, a fiam a lányodat vette feleségül, egy családhoz tartozunk. Mi ütött beléd?

–          Ti, magyarok, 1576-ben meggyilkoltatok egy román királyt!

–          De hát, komám, az nagyon régen volt!

–          Igen, de én ma tudtam meg!

Érdekes megjegyezni azt is, hogy a felmérés szerint a románok 51 százaléka soha nem volt Magyarországon, de mégis Magyarországot tekintik Romániával szemben ellenséges országnak…

Részletek itt.

A románok háromnegyede jó véleménnyel van rólunk” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Kezdem azt gondolni, hogy van egy embertípus (méghozzá többségben), amelynek az ellenségkép, és az ennek folyományaként kialakított “mieink – másikok” megkülönböztetés abszolut létszükséglet, egyenesen következik valamiféle belső agyi struktúrából. Olyannyira sarkallatos része gondolkodásuknak, hogy ezek az egyébként tisztességes és majdnem jó emberek úgy tekintenek a gyűlölködést és ellenségképeiket elutasítókra, mint akiknek hiányzik egy kereke.

    Kedvelés

  2. Székely

    A románok akkor szeretnek ha kussolunk. Ha jogokat akarunk akkor szélsőségesek vagyunk és gyűlölnek. Bármennyit adunk fel magunkból nekik nem elég, a végső céljuk, hogy eltűnjünk egyszer és mindenkorra Erdélyből, mert amíg egyetlen magyarul beszélő ember létezik itt addig veszélyeztetve érzik magukat és nagyromániájukat . Így hát őszintén szólva lesz…m, hogy hányan szeretnek vagy utálnak “papíron”, mert valójában mind egyforma, csak van aki a szemedbe mondja és van aki nem .

    Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s