FOTÓ, VIDEÓ – Occupy UBB. Elfoglalták a BBTE főépületének egyik termét


IMGL0262
Mi a cél? Mi lesz az eredmény? (© Rohonyi D. Iván/Szabadság. Minden jog fenntartva. A fénykép a szerkesztőség beleegyezése nélkül semmilyen formában nem használható!)

Az ötlet jó, a kivitelezés (tegnap 16 óra 15 perckor elfoglatlák a BBTE főépületében levő Nicolae Iorga termet, mintegy húszan bent aludtak) okés, de szerintem szervezetlenek, következetlenek, nincs egy vezető, akivel a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetősége tárgyalni tudjon. Ennek hátránya akkor mutatkozott meg, amikor ma délután Soós Anna, a felsőfokú oktatási intézmény rektorhelyettese okirattal állított be hozzájuk: külön termet bocsátanak rendelkezésükre annak érdekében, hogy folytathassák a sit-in akciót.

A saját maguk által összeállított, hogyan viszonyuljuk az újságírókhoz című szabályzatban azt írja, hogy a csoport nevében senki sem nyilatkozik, mindenki szigorúan a saját véleményét fejezi ki. Amikor viszont azt kértem, magyarul beszélhessek valakivel videóinterjú készítése érdekében, akkor a csoport közös álláspontot írt össze.

********************************************************************

A videóriport itt található.

********************************************************************

Rendkívül visszatetsző, hogy bizonyos megbeszélésekről kizárják a sajtót. Ma este sem akarják beengedni az újságírókat, amikor döntenek különböző kérdésekben, s az egyetem vezetőségének a képviselőivel tárgyalnak. Miért nem vállalják a teljes nyilvánosságot. Állítólag a Realitatea hírtelevízió egyik újságírója még a helyszínre menés előtt valami előítéletes FB bejegyzést írt, aztán a helyszínen is összeszólalkozott  az okkjupájosokkal, s emiatt sajnos általánosítva nem kedvelik az újságírókat.

Sajnos Vincze Enikőt, a BBTE oktatóját, aki együttérzését fejezte ki az occupy mozgalom fiákjaival, nem sikerült elérni, pedig telefonon hívtam, hangüzenetet hagytam, mi több, SMS üzeneet is küldtem. Kíváncsi lettem volna (s ez az olvasók, a hírportál felhasználóinak is releváns lett volna) mi az álláspontja az ügyben.

Feltűnt viszont, hogy az a néhány egyetemista, akivel a BBTE főépületében, s azon kívül beszéltem, nem tudták pontosan mi zajlik, mi a diáktársaik célja, s pontosan mit akarnak elérni.

A fentiek egyelőre látleletet jelentenek, a dolgok elemzésére most sajnos nincs időm.

Mi történik tulajdonképpen?

************************************************************

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg.

************************************************************

FOTÓ, VIDEÓ – Occupy UBB. Elfoglalták a BBTE főépületének egyik termét” bejegyzéshez 15 hozzászólás

 1. B. E.

  Miért kérnénk egy olyan újságíró véleményéből, aki a durva elfogultságát a BBTE-vel szemben már sokszor kimutatta? Miért nyilatkoznának neked, aki csak a saját nézettséged és olvasottságod miatt vagy érdekelt a nyilatkozataikban? Miért lenne köteles minden BBTE-s oktató a rendelkezésedre állni és azonnal felvennie a telefonját, ha te hívod? Összecsapott, felületes anyag, gyenge mondatokkal. Pont olyan, amilyent megszoktunk tőled, akinek csak a repülős kiruccanásaira van ideje és az önfényezésre. Már rég csak azért vagy újságíró, mert az írja a jelvényeden, a munkád nem tükrözi ezt.

  Kedvelés

 2. @B. E.: Nem hiszem, hogy a BBTE-vel kapcsolatban elfogult lennék. A videóriportban tényszerűen tálaltam a kérdést, mindkét fél (occupy-diák és a magyar rektorhelyettes) meghallgatva. A blogomban a kérdés hátterét, illetve saját véleményemet próbáltam tálalni.

  A nézettség semmilyen anyagi vagy erkölcsi előnnyel nem jár számomra, ezért vagdalózásod szerintem alaptalan.

  A BBTE oktatója számára semmi sem kötelező. Senki nem kötelezi semmire. Semmire! S főleg nem azonnal. De ha már aláírta a diákok petícióját, gondoltam, releváns véleményt fogalmazhat meg, ami fontos lenne az olvasók számára tiszta képet alkotni arról, mi történik. Szerintem ez helytálló. Az állítólagos elfogultságom nem magyarázat az oktató struccpolitikájára. Jó lett volna ha ő is megszólal, ennyi az egész. Láttam a nevét a petíciót támogatók listáján. Nincs ebben semmilyen huno-judeo-szabadkőműves összeesküvés! 🙂 S ki beszélt itt ‘minden’ BBTE-s oktatóról?!

  Sajnos kevés időm volt a blogbejegyzésre, ezért tűnhet összecsapottnak. Ez nem szakdolgozat, disszertáció, tudományos értekezés, s nem is hermeneutikai kutatás kivonata. Néhány gondolat csupán. Nem kell ezért az égig szökni.

  Az utazásokról előadásokat is tartottam az egyetemen. A valenciai bejegyzésem nagy sikernek örvendett, 2899 egyéni felhasználó volt kíváncsi rá, ezzel 5 éves abszolút rekordot értem el a blogomon. Ezt ezért jegyezem meg, hogy illusztráljam, óriási az ilyesmi iránti érdeklődés. Ugyanakkor a bejegyzés 6 „nagyon tetszik” értékelést kapott a felhasználóktól, akiket érdekel az utazás, a kis erdélyi mizérián kívüli világ megtapasztalása. Vállalják a kényelem hiányát, mert túl akarnak lépni saját határaikon, azt gondolják, hogy minél többet látsz a világból, annál inkább megvan az esély arra, hogy többet megértesz belőle. A világot látott, tájékozott embert nehezebb manipulálni, befolyásolni, félrevezetni. Így gondolom. S nem egyedül. Az utazásokról szóló, és az egyetemi előadásokon, rádiós beszélgetéseken ezt az üzenetet próbálom továbbítani. Szerintem sikerrel.

  Kedvelés

 3. Krumpli

  B.E., nevetséges vagy. Az évek során Olivér sok cikket írt a BBTE-ről, s mindenik rendben volt. Ha jól tudom, rendszeresen tartotta, s tartja a kapcsolatot az ottani oktatókkal.

  Ahogy ő is írta: ki a fene írt arról, hogy valaki valamire köteles lenne irányába?!

  Olivér nagyon sokoldalú, csak sajnos neked szemellenződ van. Egyébként kiváló újságíró, nekem tetszenek a tárgyilagos, kiegyensúlyozott írásai, az önéletrajzában sok-sok ösztöndíj van. Az amerikai kormány ösztöndíjasa is volt. Te?

  Kedvelés

 4. Silye Lóránd a Facebookon kommentálta a bejegyzésemet:

  a megállapításaiddal tökéletesen egyetértek, sőt hozzátenném, hogy egyelőre nem mutattak semmi kompromisszum készséget. Azt hiszem nem volt elég érthető a cinizmusom és szarkazmusom. Pedig a diákok, azaz az a két maroknyi szájhős, mind azt mondják, mit kellene az egyetem, de nem azt, hogy ők mit adnának bele. Ráadásul a teremfoglalás módja pont olyan volt, amilyentől ők maguk kiakadnának, ha velük történt volna meg.

  Amúgy meg egyértelmű, hogy van(nak) vezető(k): (néhány) oktató a háttérből, akik amúgy ott is vannak a gyűléseken.

  A válaszom: Dehát: hogyan lehetnének előre megfogalmazott követelmények, ha ők valójában egy dialógust akartak annak érdekében, hogy ezek kikristályosodjanak?! Ebben is van valami, számunka nehezen érthető ráció. A nagyedik napon aztán, az esti plenáris gyűlések után előjöttek a követelményekkel…

  Mihai “kollégám”, aki furcsa módon valamilyen szinten részese volt a folyamatnak, így érvel. (lásd itt: http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/ce-as-face-daca-as-fi-rectorul-ubb-iar-studentii-ar-ocupa-universitatea-ocuparea-ubb-cluj-s-a-extins-91975.html)

  Kedvelés

 5. Silye Lóránd

  Olivér: a diákok dialógust akarnak. Rendben. Ahhoz, hogy dialógus legyen, kell minimális elképzelésük legyen, hogy milyen problémák vannak, ellenben nincs miről beszélni, nemde? Illetve, ha nem voltak ilyen problémák, akkor az egész amolyan lar pour lart akció, mert ők fiatalok, vagányak és milyen alternatívak.
  Sőt, ha voltak problémák, akkor miért nem használták azokat a csatornákat amelyek léteznek, azaz diákképviselők, évfolyam, tagozat, intézetvezetők, vagy éppen kérhettek volna kihallgatást a rektortól is. Próbálkoztak ezeken a csatornákon? Ha igen, meddig jutottak, miért akadtak el?
  Nekem az a személyes benyomásom, hogy a társaság jó része, a demokrácia, jelen esetben az egyetem írt vagy éppen íratlan szabályait sem fogadja el, nem akar azon keretek között vitázni, gondolkodni, szervezkedni amelyek léteznek, mer milyen jó kicsit eljátszani az anarchizmust,
  Továbbá: ha ekkora problémák vannak, lennének, a többi diák nem csatlakozna hozzájuk?

  B.E. – nem biztos, hogy annyira sarkosan, mint ahogyan te fogalmaztál, de mindenképpen van nem kevés igazság abban, amit a BBTE-ről való Kiss Olivér-féle tájékoztatást illeti.

  Kedvelés

 6. @Silye Lóránd: A problémákat, vázlatosan, felvetették. Ezekről vitáztak a plenáris üléseken, ahol kikristályosodtak az álláspontok.

  Elmondásuk szerint azért nem használták a trandicionális csatornákat (lásd diákszervezetek, s az általad felsoroltak), mert hiányzik a bizalom, megvesztegethetőnek tartják őket – így értettem, ez volt talán az általános hangulat közöttük.

  Valóban “gond”, hogy a mozgalom kifulladni látszik, nincs meg a kritikus tömeg. Sajnos elindult az „ellenforradalom”, ezért a helyzet változhat. Szerintem a BBTE vezetősége jól játszott ebben az ügyben: volt egy rendőrségi fellépés, de aztán alábbhagytak. Kifullad az magától.

  Lóránt, ne kezd te is a csacsiságokat. Attól, amiért ti ott dolgoztok, s valaki esetleg bírálja az intézményt, nem azt jelenti, hogy elfogult. Hol van a kritikai szemlélet, a nyitottság? Szerintem alaptalanul vagdalóztok (lásd korábbi kommentemet). Ja, s most veszem észre, hogy itt írom fentebb: a BBTE vezetősége jól játszott… 🙂

  Egyébként konkrét példát kérek tőletek, ha már erről van szó. Vagy csak jár a lepcses?!

  Kedvelés

 7. Magyar89

  Ahogy nézem ugyanaz történik, mint Pesten: pár ingyenélő kamuszakos megunta a mindennapi kocsmázást, és nekiáll hőbörögni, közben azt sem tudják, mi a bajuk…

  Kedvelés

 8. Silye Lóránd

  Olivér, elég érdekes megfogalmazás és sokat elárul talán egy embertársad iránti tiszteletről, talán éppen a BBTE egyik oktatója iránti tanúsított tiszteletedről, hogy így fogalmazol “Vagy csak jár a lepcses?!”

  Annál is inkább szóvá teszem ezt, mert ellentétben veled, mi elmentünk arra az előadásra amelyet nemrég az EME keretében szerveztek és Tonk Márton, mint meghívott előadó arról beszélt, hogyan látja ő az erdélyi magyar felsőoktatás helyzetét, jövőjét. Sőt, ami remek reflexióképességről tett tanúbizonyságot: Tonk Márton kifejtette, hogy mit ért ő a “Bolyai Egyetem”, mint fogalom alatt, milyen értelembe használja. Ott, magam is kifejtettem, hogy miért nem érthetek egyet azzal a kifejezésmód használattal és rámutathattam arra, miért helytelen. Ellentétben veled, ő reflexív volt, figyelt és megérteni vélte az érvelést.

  Arról már fölösleges is talán írnom, hogy nem kell különösebb példákat említeni, hiszen ami az egyik legutóbbi blogbejegyzésed kapcsán kiderült: fogalmad sincs arról, hogyan működik a döntéshozatal a a BBTE keretén belül, mennyi önállósága és mozgástere van a magyar tagozatnak. Az eddigi példák, írásaid azt bizonyítják, nem is vagy hajlandó ennek utána járni, objektíven írni, kritizálni. A kritikára magunk igen fogékonyak lennénk, hiszen legtöbbünk azt hiszem azon dolgozik, hogy az oktatás és kutatás színvonala a BBTE magyar tagozatán egyre jobb legyen. Ellenben, az olyan kritikusokra, akik csak némi felszínt megpiszkálnak, megírják ami nekik tetszik, nem hiszem, hogy sok szükség van. Ahogy az olyan kritikusok is nyilván egyoldalúak, akik a BBTE magyar tagozata sikereit és rendezvényeit elhallgatják, más, a magyar nyelvű egyetemi képzésben érdekelt intézmények hibáival együtt.

  A magam részéről az értelmetlen vitának vége. Végzem a dolgom és remélem ezt teszik a kollégáim is. Ha majd lesz aki beszámoljon róla jó, ha nem akkor is ott lesznek az eredmények, a sikertelenségek, a küzdelmek stb.

  Ott lesznek ezek, amelyekről nem olvastam tőled egy sort sem, bár egy oknyomozó riport képében, pedig azt hiszem hűen leképezik a generációmhoz tartozó BBTE oktatók pályaképét, lehetőségeit és nem csak.

  Kedvelés

 9. @Silye Lóránd: igaz, többes számot használtam, de itt a lepcsest rád értettem. Mások sajnos kerülő utakon támadtak, másoknak küldött emailokban. Gondoltam, vagyunk olyan laza viszonyban, hogy ez blogon, a virtuális térben mehet. Nem kell funkciókkal előhozakodnod. Fölösleges.

  Sejtettem, hogy ez fáj, de célt tévesztettél. A Szabadságban megjelent cikkemben, s itt a blogomban egyaránt arról írtam, hogy „átvitt értelemben az működik majd – s ezáltal, valamilyen szinten, valóra válik az erdélyi magyarság egyik álma.”

  Tehát, elemezzük. Mit állítunk? Működik. Mi működik? Az. Hogyan működik? Átvitt értelemben. Mit állítunk? Valóra válik. Miként válik valóra? Valamilyen szinten. Mi válik valóra? Az erdélyi magyarság egyik álma.

  A címet csak figyelemfelkeltésképpen írtam. Tehát senki sem állította, hogy az. Hanem azt az érzést kelti. Már az érzésekhez is empirikus, tudományos tételekkel alátámasztott cikkelyek kellenek? Nevetséges.

  Hidd el, nem csak neked van fogalmad arról, hogyan működik a döntéshozatal a BBTE-n. Belülről nézed, lehet csőlátásod van, s bizonyos dolgok kintről másképp látszanak. Amikor döntésről van szó, akkor egyértelmű, hogy az anyagi javak fölött nem a magyar oktatóké az utolsó szó, hanem a román alkalmazottaké. A magyar tagozatnak nincs önálló jogi személyisége, a pénzekről csak részben rendelkezünk.

  Milyen oknyomozó riport? Miről? Észnél vagy?

  Egyébként a BBTE-n zajló occupy mozgalom azért elég sokat elmond a felsőfokú oktatási intézménynél zajló állapotokról… Sok, és átvitt értelemben is… 🙂 Uuuupsz.

  Kedvelés

 10. Visszajelzés: Elvérzik vagy lángra lobban az Occupy UBB mozgalom? | Kiss Olivér próbálkozós blogja

 11. arnold

  “Egyébként a BBTE-n zajló occupy mozgalom azért elég sokat elmond a felsőfokú oktatási intézménynél zajló állapotokról… Sok, és átvitt értelemben is… Uuuupsz.” pl. milyen állapotokról, mert ezt én ezeddig még sehonnan, egyértelműen nem tudtam kideríteni. Aztán nem biztos, hogy bármikor érdemes egy árnyékra vetődni, csak azért mert az most olyan cikis meg trendi.

  Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s