Apró örömök kulcscsont-törést követő műtét előtt és után…


Életre szóló élmény a kulcscsont-törés, de nem ismételném meg.

kulcscsont tores lemez
Ugyanilyen van nekem is, ugyanennyi csavarral…

Csak az tudja átérezni, milyen a baleset, a fájdalom, a „sima” és az ortopédiai sürgősségi osztály, majd a traumatológiai szakvizsgálatot követő, három napig tartó törött kulcscsont-rögzítés, aztán pedig a műtét, aki már átesett ezen.

Én meg valószínűleg a biciklin a Kolozsvárhoz közeli Tăuţi erdőben egy sebes ereszkedés után. Bár amikor felocsúdtam, a kormány előttem volt. Határozottan és pontosan emlékszem amikor túl magabiztosan elindultam a lejtőn, Elisei Miron országos bajnok nevét mondtam magamban, s azt is kristálytisztán látom magam előtt, amikor az erdei úton levő keréknyomot képtelen voltam kikerülni, s tudtam, hogy esni fogok. Mondtam is hangosan magamnak: JAJJ, ESEK! Aztán már csak az maradt meg, ahogy a bukósisakkal szántom a földet, s a fától egy-két méterre állok meg. Ha nem lett volna bukósisak rajtam… Köszönöm, Kovács Péter, hogy nekem ajándékoztad biciklis felszerelés eme kulcsfontosságú részét!

kulcscsont rogzito
Három napig ilyen orvosi kellékkel rögzítették a törött bal kulcscsontomat…

Azonnali bosszúság lett úrrá rajtam, hogyan tehettem ilyet magammal, miért ereszkedtem olyan sebesen, lám, milyen helyzetbe kerültem. Azonnal az út másik oldalára vittem a biciklimet, nehogy az utánam ereszkedők elakadjanak benne, s elessenek. Leültem, lenyugodtam, s igyekeztem felmérni a helyzetet: vajon mi sérült? Tudtam, az adrenalin miatt tompul a fájdalom. Visszamentem az esésnek a néhány méterre levő helyszínére, elemeztem, mi történhetett. Csak tompa fájdalmat éreztem. Amikor a többiek utolértek, egyikük mondta, a bal vállad le van ereszkedve. Ekkor is csak zúzódásra, komolyabb izomhúzódásra gondoltam.

A sürgősségen elvégzett Röntgen-felvétel után minden kiderült: kulcscsont-törés. Hab a tortán: egymásra tevődtek a csontok. Tűrhető volt a fájdalom.

Az ortopédia sürgősségén meglovagoltam a széket, s az ügyeletes orvos hátba térd módszerrel kétszer próbálta visszatenni. Sikertelenül. Sajnos nem fájt, mert ha igen, akkor a csontok állítólag a helyükre kerülnek.

Az ortopédiai-traumatológiai szakorvosi vizsgálat után kiderült: műteni kell. S lőn. A kórházi viszonyokról csak a lustaság akadályoz meg 159 oldalas tanulmányt, esetleg kötetet írni. Lemez(ek) és hét csavar került a kulcscsontomra (és –ba), ezeket az orvosi kellékeket Veres úrtól vásároltam meg, hozzá a 0744-283341-es mobilszámon lehet fordulni. A műtőorvos szerint a beavatkozás

nem jól, hanem nagyon jól sikerült,

magam is láttam az összeillesztett csontrészeket, s az őket szilárdan rögzítő hét csavart.

Lábadozom. Lassan lehet fél kézzel gépelni, egyelőre itt most abbahagyom…

Lesz még terepbiciklizés. Csak sokkal óvatosabban. Azt hiszem, minden más veszélyes sportot ezután óvatosabban űzök: lovaglás, sízés, terepbiciklizés, sziklamászás, barlangászás, veszélyes helyeken történő túrázás.

Ja igen, s az apró örömök: felébredsz a műtét után, átvészeled az első éjszakát (akiket már megműtöttek, tudják, miről beszélek…), kiengednek a kórházból, másfél hét múlva be tudod kötni a cipődet, az utcán ismeretlenek segítenek felhúzni a cipzárt kabátodon. S még sok-sok más ilyen apró öröm…

———————————————————————————————————————

Egy kis kronológia:

 1. április 6., vasárnap: kulcscsont-törés a Kolozsvár Teker által szervezett Bükk Maraton 30 kilométeres szakaszának nyomvonalán, terepfelmérés közben. Sürgősség, ortopédia sürgősség, gyűrűkkel rögzítés)
 2. április 7., hétfő: traumatológiai és ortopédiai szakvizsgálat
 3. április 9., szerda: beutalás a Kolozsvári Ortopédiára
 4. április 10., csütörtök: műtét
 5. április 14., hétfő: kiengednek a Kolozsvári Ortopédiáról. Kórházi napok száma: 5
 6. április 24., csütörtök: kiveszik a szálakat (műtét hossza: körülbelül 15 centiméter, egy cuki kis kanyarral… 🙂 )
 7. Vajon mikor műtenek ismét, s veszik ki a lemezeket és a csavarokat?

Apró örömök kulcscsont-törést követő műtét előtt és után…” bejegyzéshez 20 hozzászólás

 1. @Bányai J.: Köszönöm! Ha minden jól megy, 2-3 hónap múlva már biciklizem. 🙂 Óvatosan, persze.

  Na, hogy mondják neki magyarul? 🙂

  Kedvelés

 2. Gyors gyógyulást! Kicsit borsozik a hátam mikor ilyent hallok – látok, mert nekem 2009 október 4. kiszakadt a kulcscsontom a helyéből, ín-ízület és trapéz izom szakadással. “Rockwood 5” szintű baleset volt (megjegyzem, hogy 1-6 skálán merik ezt). Jött tartó vasakkal a műtét ami nem sikerül jól és ezert 3 műtéten estem túl januárig.
  Tetszik az záró paragrafus! 🙂 Mert szép dolog a terepbringázás, és elárulom hogy jobb formában vagyok mint valaha, csak nagyon ott kell lenni észben és tudatosan csinálni.
  UI.Nálam annyira súlyos volt a dolog, hogy csak 4 év után tudtam fekvőtámaszt nyomni. Majd kell úszni járni minél hamarabb.

  Kedvelés

 3. döblec

  A Fülig Jimmy sapkáján is írta, mindenkit érhet baleset. Igyunk ezért keveset.És gyakran, mert gyakorlat teszi a mestert.

  Kedvelés

 4. Visszajelzés: Néhány gondolat a kulcscsont-törést követő műtét után | Kiss Olivér blogja

 5. arnika

  Nem hulyesegbol kerdeztem, hogy ko operalt. Sajnos nagyon jo “helyismeretem” van, ket eleg sulyos csaladbeli beutalt kapcsan. Esteleg tanacsokkal segiteni is tudok.

  Kedvelés

 6. Visszajelzés: FOTÓK – Megtartottuk. Megnyerték. Igen, a KAPSZ Trophy tavaszi kiadását | Kolozsvári Amatőr Póker Szövetség (KAPSZ)

 7. Visszajelzés: FOTÓRIPORT, VIDEÓ – Így többet nem veszek részt a Jókai Emlék- és Teljesítménytúrán! | Kiss Olivér blogja

 8. Visszajelzés: FOTÓ- és VIDEÓRIPORT- Zsenáns „eredmény” a TETÚ-nak az Erőss Zsolt (és Kiss Péter) Teljesítménytúrán! | Kiss Olivér blogja

 9. Visszajelzés: Városnézés két keréken… | Kiss Olivér blogja

 10. Visszajelzés: VIDEÓ – Kipróbáltam a kolozsvári Adrenalin Park magaslati akadálypályáit! | Kiss Olivér blogja

 11. Visszajelzés: ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ – Kós Károly emlékére: bringával a Kakasos templomtól a Varjúvárig („Úristen! Látom a gyalogtúrásokat, utolérnek!”) | Kiss Olivér blogja

 12. mery

  Hello,nekem is volt balesetem,Szeretnem tudni,hogyan tortent az erzestelenites amikor kivettek a lemezt es a csavarokat,,csak helyi erzestelenites volt?

  Kedvelik 1 személy

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s