Apró örömök kulcscsont-törést követő műtét előtt és után…


Életre szóló élmény a kulcscsont-törés, de nem ismételném meg.

kulcscsont tores lemez
Ugyanilyen van nekem is, ugyanennyi csavarral…

Csak az tudja átérezni, milyen a baleset, a fájdalom, a „sima” és az ortopédiai sürgősségi osztály, majd a traumatológiai szakvizsgálatot követő, három napig tartó törött kulcscsont-rögzítés, aztán pedig a műtét, aki már átesett ezen.

Én meg valószínűleg a biciklin a Kolozsvárhoz közeli Tăuţi erdőben egy sebes ereszkedés után. Bár amikor felocsúdtam, a kormány előttem volt. Határozottan és pontosan emlékszem amikor túl magabiztosan elindultam a lejtőn, Elisei Miron országos bajnok nevét mondtam magamban, s azt is kristálytisztán látom magam előtt, amikor az erdei úton levő keréknyomot képtelen voltam kikerülni, s tudtam, hogy esni fogok. Mondtam is hangosan magamnak: JAJJ, ESEK! Aztán már csak az maradt meg, ahogy a bukósisakkal szántom a földet, s a fától egy-két méterre állok meg. Ha nem lett volna bukósisak rajtam… Köszönöm, Kovács Péter, hogy nekem ajándékoztad biciklis felszerelés eme kulcsfontosságú részét!

kulcscsont rogzito
Három napig ilyen orvosi kellékkel rögzítették a törött bal kulcscsontomat…

Azonnali bosszúság lett úrrá rajtam, hogyan tehettem ilyet magammal, miért ereszkedtem olyan sebesen, lám, milyen helyzetbe kerültem. Azonnal az út másik oldalára vittem a biciklimet, nehogy az utánam ereszkedők elakadjanak benne, s elessenek. Leültem, lenyugodtam, s igyekeztem felmérni a helyzetet: vajon mi sérült? Tudtam, az adrenalin miatt tompul a fájdalom. Visszamentem az esésnek a néhány méterre levő helyszínére, elemeztem, mi történhetett. Csak tompa fájdalmat éreztem. Amikor a többiek utolértek, egyikük mondta, a bal vállad le van ereszkedve. Ekkor is csak zúzódásra, komolyabb izomhúzódásra gondoltam.

A sürgősségen elvégzett Röntgen-felvétel után minden kiderült: kulcscsont-törés. Hab a tortán: egymásra tevődtek a csontok. Tűrhető volt a fájdalom.

Az ortopédia sürgősségén meglovagoltam a széket, s az ügyeletes orvos hátba térd módszerrel kétszer próbálta visszatenni. Sikertelenül. Sajnos nem fájt, mert ha igen, akkor a csontok állítólag a helyükre kerülnek.

Az ortopédiai-traumatológiai szakorvosi vizsgálat után kiderült: műteni kell. S lőn. A kórházi viszonyokról csak a lustaság akadályoz meg 159 oldalas tanulmányt, esetleg kötetet írni. Lemez(ek) és hét csavar került a kulcscsontomra (és –ba), ezeket az orvosi kellékeket Veres úrtól vásároltam meg, hozzá a 0744-283341-es mobilszámon lehet fordulni. A műtőorvos szerint a beavatkozás

nem jól, hanem nagyon jól sikerült,

magam is láttam az összeillesztett csontrészeket, s az őket szilárdan rögzítő hét csavart.

Lábadozom. Lassan lehet fél kézzel gépelni, egyelőre itt most abbahagyom…

Lesz még terepbiciklizés. Csak sokkal óvatosabban. Azt hiszem, minden más veszélyes sportot ezután óvatosabban űzök: lovaglás, sízés, terepbiciklizés, sziklamászás, barlangászás, veszélyes helyeken történő túrázás.

Ja igen, s az apró örömök: felébredsz a műtét után, átvészeled az első éjszakát (akiket már megműtöttek, tudják, miről beszélek…), kiengednek a kórházból, másfél hét múlva be tudod kötni a cipődet, az utcán ismeretlenek segítenek felhúzni a cipzárt kabátodon. S még sok-sok más ilyen apró öröm…

———————————————————————————————————————

Egy kis kronológia:

 1. április 6., vasárnap: kulcscsont-törés a Kolozsvár Teker által szervezett Bükk Maraton 30 kilométeres szakaszának nyomvonalán, terepfelmérés közben. Sürgősség, ortopédia sürgősség, gyűrűkkel rögzítés)
 2. április 7., hétfő: traumatológiai és ortopédiai szakvizsgálat
 3. április 9., szerda: beutalás a Kolozsvári Ortopédiára
 4. április 10., csütörtök: műtét
 5. április 14., hétfő: kiengednek a Kolozsvári Ortopédiáról. Kórházi napok száma: 5
 6. április 24., csütörtök: kiveszik a szálakat (műtét hossza: körülbelül 15 centiméter, egy cuki kis kanyarral… 🙂 )
 7. Vajon mikor műtenek ismét, s veszik ki a lemezeket és a csavarokat?
Reklámok

20 Replies to “Apró örömök kulcscsont-törést követő műtét előtt és után…”

 1. – Gyógyulást kívánok!
  – “…Tăuţi erdőben…” – naaa, dómnulé…, ez mi?

 2. @Bányai J.: Köszönöm! Ha minden jól megy, 2-3 hónap múlva már biciklizem. 🙂 Óvatosan, persze.

  Na, hogy mondják neki magyarul? 🙂

 3. Gyors gyógyulást! Kicsit borsozik a hátam mikor ilyent hallok – látok, mert nekem 2009 október 4. kiszakadt a kulcscsontom a helyéből, ín-ízület és trapéz izom szakadással. “Rockwood 5” szintű baleset volt (megjegyzem, hogy 1-6 skálán merik ezt). Jött tartó vasakkal a műtét ami nem sikerül jól és ezert 3 műtéten estem túl januárig.
  Tetszik az záró paragrafus! 🙂 Mert szép dolog a terepbringázás, és elárulom hogy jobb formában vagyok mint valaha, csak nagyon ott kell lenni észben és tudatosan csinálni.
  UI.Nálam annyira súlyos volt a dolog, hogy csak 4 év után tudtam fekvőtámaszt nyomni. Majd kell úszni járni minél hamarabb.

 4. A Fülig Jimmy sapkáján is írta, mindenkit érhet baleset. Igyunk ezért keveset.És gyakran, mert gyakorlat teszi a mestert.

 5. Nem hulyesegbol kerdeztem, hogy ko operalt. Sajnos nagyon jo “helyismeretem” van, ket eleg sulyos csaladbeli beutalt kapcsan. Esteleg tanacsokkal segiteni is tudok.

 6. Hello,nekem is volt balesetem,Szeretnem tudni,hogyan tortent az erzestelenites amikor kivettek a lemezt es a csavarokat,,csak helyi erzestelenites volt?

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s