Borítékolom: Horváth Anna lesz a kolozsvári városi tanácsosi lista vezetője. Az egyházak Gergely Balázst jelölik, ő lesz a második a szavazólapon


kicsi
Ki issza meg a levét? 🙂 (Fotó: http://www.foter.ro)

Horváth Anna keményen játszik, s ugyanígy dolgozik. Work hard, play harder – talán így összegezhető az, amit az RMDSZ kolozsvári szervezetének frissen megválasztott elnökeként javasolt: a történelmi magyar egyházak jelöljék ki az érdekvédelmi szervezet által állítandó kolozsvári városi tanácsosi lista vezetőjét.

Ő is tudja, érzi, látja, hogy az RMDSZ, akárcsak valamennyi más (politikai) alakulat hitelveszetté vált, az emberek bizalmatlanok. Innen viszont hosszú út vezet ahhoz, hogy egy laikus államban az egyházak nevesítsék a politikai porondon levő valamelyik alakulat jelöltjét. Való igaz, kisebbségi helyzetben mások a játékszabályok. Ráadásul Erdélyben az összefogás megvalósítására igen nagy a társadalmi és politikai nyomás – a helyzet ezért is kényes, így a szereplőknek körültekintőnek kell lenniük. Az összefogást viszont burkolt formában kell megvalósítani: mímeljük a tárgyalásokat, a közeledést, az egymásra borulást, de szubsztanciát nem viszünk a dologba. Amennyiben a Nagy Magyar Közös Lista nem valósul meg, akkor, ugye, ne minket okoljanak.

Horváth Anna ravasz, mondhatni politikusi áthidaló megoldást talált: az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnökeként (a Választmánytól kapott mandátum alapján) december elején tárgyalóasztalhoz ült a történelmi magyar egyházak képviselőivel, s felkérte őket, jelöljék ki a városi tanácsosi lista vezetőjét.

Paff!

Gondolom, ez nem csak számomra volt meglepő, mi több, mellbevágó. Tény, hogy az egyháznak jelentős népszerűsítési és mozgósítási ereje van, a politikából mélységesen kiábrándult emberek így valamelyest rávehetők arra, hogy elmenjenek szavazni, s rátegyék a pecsétet, lám-lám, az egyházak által is támogatott jelöltre. A vallásosabb, templomba járó idősebb szavazóknak ez döntő érv lehet.

gergely balazs horvath anna1
Háttérben a szavazópolgárok (Fotó: http://www.transindex.ro)

Szerintem az egyházak vannak annyira bölcsek, hogy megköszönik, s csak részben fogadják el Horváth Anna javaslatát: a második helyezett személyére tesznek majd javaslatot, a piedesztál csúcsára mégis a magyar polgármesterjelöltnek, Horváth Annának kell kerülnie. Ki döntötte el, hogy egyáltalán lesz? Bizonyára egyik a sok grémium közül: MET, KET, HET, MÁT, MÜT, MÖT… 🙂

Az első helyre, tehát, Horváth Anna kerül. Eddig megvagyunk.

Szerintem a második helyre az egyházak a pártpolitikai csatározásokból elegánsan a Kincses Kolozsvár Egyesületbe vonult Gergely Balázst jelölik. Ő ugye az MPP-ből indult, megfordult mind az EMNT-ben, mind az EMNP-ben, s az imént említett civil szervezetbe „vonult nyugdíjba”. Tette ezt a felkérést várva, mondhatná az, aki kicsit rosszmájú. Balázs viszont egységesítő, ráadásul ismert és elismert, személyét úgy az EMNP, mint az MPP és az RMDSZ is támogatni tudja, főleg, ha a történelmi magyar egyházak jelöltje az RMDSZ-es városi tanácsosi listán. Ebben az esetben a választási jegyzék egyféle gyűjtőgát szerepét játssza majd, amely több forrásból táplálkozik, tartós, s energiát ad. Több szempontból. S politikailag neki sem kell egyik fél oldalán elköteleznie magát, ő ugyanis „az egyházak jelöltje lesz”. Mágikus formula.

Nos, lássuk, igazam lesz? 🙂

BUÉK!

Advertisements

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: