A kolozsvári kétnyelvű táblaügy szappanoperája


szocs izabella es sandor
Civilek a kisebbségi jogvédelem porondján: Szőcs Izabella és édesajpa, Szőcs Sándor (Fotó: http://www.maszol.ro/Oborocea Mónika)

Az elvárásokkal ellentétben ma mégsem született ítélet a Szőcs Sándor ügyvéd vezette kolozsvári Minority Rights Egyesület által kezdeményezett, a kétnyelvű helységnévtáblákra vonatkozó per ügyében. A bíróság február 15-re halasztotta az ítélet kihirdetését. A legutóbbi tárgyalást hétfőn tartották, s a bíró kijelentette: ítélethozatal következik. Rendszerint erre aznap, vagy a döntést követő napon kerül sor.

Amint azt a Szabadság már többször megírta, Landman Gábor vezette hollandiai bejegyzésű Európai Magyar Emberjogi Alapítvány Közép-Európa (European Committee Human Right Hungarians Central Europe Foundation) néhány évvel ezelőtt pert indított a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal ellen a kétnyelvű helységnévtáblák miatt.

Első fokon kedvező ítélet született, ám Emil Boc – az RMDSZ-es alpolgármester és a városi tanácsi frakció energikus ellenvetése és tiltakozása ellenére – úgy döntött, megfellebbezi azt. Másodfokon a pert elvesztette az alapítvány, ugyanis a bíróság úgy ítélte meg, jogtalan, hogy egy németalföldi civil szervezet kérje a kolozsvári magyarok számára a városházától a kétnyelvű helységnévtáblákat.

Ekkor az üggyel amúgy is foglalkozó, s azt felvállaló Szőcs Sándor kolozsvári ügyvéd és lánya, Szőcs Izabella úgy döntött, helyi alapítványt jegyeztet be, s így folytatja a jogi harcot.

Dicséretes kezdeményezés, én is aláírtam, hogy „beszállok” a perbe. Szerintem viszont nincs esélye annak, hogy a helyhatósági választások előtt ítélet szülessen, nem feltétlenül azért, mert a helyi igazságszolgáltatás nem akarja kényelmetlen helyzetbe hoznia Emil Bocot, hanem az esetlegesen kedvezőtlen határozatot Erdély fővárosának elöljáróra minden bizonnyal ismét megfellebbezi, így a választások utáni időszakra marad kezelni a vélhetően kényes helyzetet.

Vajon az RMDSZ-nek sikerül meggátolnia őt abban, hogy ismét fellebbezzen? Szerintem, nem.

Advertisements

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: