STÚDIÓBESZÉLGETÉS – Mit ajánljunk a külföldi turistáknak Erdélyben?


6
Természetesen, hogy a sztánai lovaglást is ajánlottam a műsorban. A Kalotaszegi Turul Nomád Hagyományőrző Egyesület vezetőjéhez, DeMartin Lajoshoz és feleségéhez, Mihaelához rengeteg külföldi jár kikapcsolódni, autentikus élményben részesülni. Még Izraelből is… (Bezeriţă Emanuel fotója a sztánai farsang során megejtett lovas felvonulás előtt készült)

Lévén, hogy szerencsére jó a nyelvérzékem, s már 1990-ben tűrhetően beszéltem angolul, azonnal kapcsolatba kerültem az első amerikai látogatókkal: a hittérítőkkel. A velük töltött idő hozzásegített ahhoz, hogy még jobban elsajátítsam a nyelvet. Ennek köszönhetően az elmúlt 26 évben folyamatosan kapcsolatban voltam külföldiekkel, akár a CouchSurfing, az Erasmus diákcsere-program révén, vagy akár újságírói kapcsolataimnak köszönhetően.

Az évek során nyomon követtem mind az Erdélyről cikkeket író újságírók, mind pedig a régiónk különböző aspektusairól dolgozatot készítő egyetemi tanárok, valamint a stoppoló diákok érdeklődési körét.

Orbán Kati kolléganőm meghívására a fentiekről, valamint arról is beszéltem, az utóbbi időben mennyire célirányosan, tudatosan, felkészülve jönnek Erdélybe a külföldi turisták. Tagja vagyok a Cluj Greeters csapatnak, s azt tapasztaltam: van, aki csak geoládázni, más viszont architekturális egyediségek iránt érdeklődik. Egyeseket csak a természeti szépségek, másokat a különlegességek (tordai sóbánya, Sárkánykert, UFÓ-tisztás) érdeklik, előre tájékozódnak, s célirányosan érkeznek, ezeknek a fellelésére keresnek idegenvezetőt.

No, de hadd ne áruljak el mindent, amit a műsorban mondtam Szima Mártonnal, az EKE Kolozsvár oszlopos tagjával közösen…

A műsor beharangozója:

Első helyen szerepel Erdély azon térségek toplistáján, amelyeket a Lonley Planet szakfolyóirat turisztikai látogatásra érdemesnek tart. Amint azt több sajtóorgánum is megjegyzi, az értékelés bizonyára szubjektív alapokon fekszik, de a világ egyik legelismertebb útikönyvére sokan odafigyelnek. A 2016-ra összeállított utazási ajánló Térségek kategóriájának első 10 megnevezettje között, amely listát Erdély vezeti, nincs más kelet-európai hely.

 

Reklámok

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s