Untold: akkor is zavarna, ha tetszene


untold2016
Addig terjedjen a szabadságuk, amíg nem sértik a másét. Az OK, hogy ők szórakoznak, de ne kelljen hallanom. Elvégre nem a szobájukban vagy lakónegyedükben szervezzük például a lövészeti versenyeket… Vagy a kölcsönösség elve alapján négy éjszakán keresztül szeretnék hallani a Kalasnyikov gépkarabély ropogását?! (Fotó: Untold/Facebook)

*********************************************************************************************

Summary in English:

Untold: bothering, even if I’d like it

It turns out that I don’t particularly like this musical style, but that’s not the issue here: even if I would, the organizers don’t respect the law – where can you make this loud music until 6-7 AM (!) in the center of a town anywhere in the world?! Someone’s liberty extends until it conflicts with somebody else’s. Why do they force me to listen to their music until dawn when – based on a principle of reciprocity – I don’t do the same? Do we organize geocaching events in their blocks of flats or appartments? Or rifle practice? No, we don’t. I’ve participated at such festivals (ex. Exit near Belgrade, Serbia) a few times, but they were all organized far from the city center!

Even if my favorite bands/artists (Dire Straits, The Cranberries/Dolores O’Riordan, Metallica, AD/DC) would play in a festival, I’d ask the organizers to start at 8-9 PM and close at midnight –latest. If not, start the concert at 6 PM and stop at midnight – the latest. I’d respect those who – it turns out – don’t like this musical style or just want to rest even in the weekend.

A privately held company is the organizer of the Untold. Indeed, the City Hall hasn’t poured money into the event like last year, but it provided many other services – for example night service of the trolley buses. In Germany, Deutsche Messe AG pays around 1 million Euros so that the participants of the CeBIT fair can use freely the public transportation for 5 days. Believe me, putting night trolley buses in service, paying the drivers for the night working hours is by far not compensated by the tickets some people punched on these vehicles. Why don’t the organizers pay 10% of what Deutsche Messe pays for 300,000 visitors to the CeBIT. Untold has exactly the same number of participants…

What about the people (children) in the hospitals? Does somebody think of them? Imagine yourself not being able to sleep when sick, injured or after surgery… It’s somehow acceptable that because of cautionary measures (what if a terrorist attack happens of fire breaks out and suddenly you have to give medical care for 5000-7000 people?) hospital beds were emptied, but not letting suffering people sleep is… way too much..

********************************************************************

Nem az általam kedvelt zenei műfajt játsszák, de nem is ezzel van a baj, hanem a törvények betartásával, ebben az esetben azok megszegésével: közparkot zárnak le annak érdekében, hogy valamely magáncég nyereséget halmozzon fel. Közpénzt használnak fel arra, hogy magánszemélyek zsebébe pénz kerüljön. Valóban, idén a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Kolozsvári Városi Tanács közvetlenül nem járult hozzá anyagilag az Untold kasszasikeréhez, közvetetten viszont, igen. Például azáltal, hogy a hatáskörébe tartozó Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP, volt RATUC) módosította több járat útvonalát, mi több, éjszaka is járnak bizonyos trolibuszok. Ildomos lesz megtudni, ez mennyivel terhelte a közpénzeken működő vállalat költségvetését. Németországban, a CeBIT számítástechnikai világkiállítás (amelyre 12 éve járok) szervezője, a Deutsche Meese AG, egy magáncég, minden alkalommal 1 millió eurót fizet annak érdekében, hogy a résztvevők öt napig ingyen használhassák a közszállítási eszközöket. Az Untold szervezői mennyit perkáltak le a CTP-nek, hogy éjszakai járatokat működtessen? Biztos forrásból tudom, hogy a vonaljegyek messze nem fedezik a költségeket…

untold
Filling the stadium, filling the hearts? (Photo: Untold Facebook page)

Addig terjed mindenki szabadsága, amíg a másét nem sérti. Valóban, a Mehedinţi utcában csukott ablakkal nem hallottam a dübörgést, a Pasteur utcában viszont ugyanígy, igen. El sem merem képzelni, mit kell átvészelniük a stadion közelében lakóknak… Vajon az előadók vagy a résztvevők hozzájárulnának ahhoz, hogy mi, akik nehezményezzük a zajt, hajnalok hajnalán mondjuk geoládát keressünk vagy lövészeti versenyt szervezzünk a tömbházukban, lakásukban/szobájukban?!

Gondolt valaki azokra (a gyermekekre), akik kórházban vannak?

Még mielőtt valaki köpködni vagy harákolni kezdene: akkor is zavarna az éjjeli és a dübörgés/zaj, ha első nap a Dire Straits, a második nap Dolores O’Riordan, harmadik nap a Metallica, negyedik nap pedig az AC/DC zenélne a Kolozsvár Arénában. Azt kérném, a szervezőktől, este – nyolc kilenckor kezdődjön a mulatság, s a törvény által előírt időpontban végződjön. Ha nem férnek bele az időbe, a show vegye délután hatkor kezdetét, s legkésőbb éjfélig legyen vége.

Kétségtelen, az Undold az ország legnagyobb rendezvénye. De végre pozitív értelemben végre felkerültünk a világtérképre. Negatív értelemben Kolozsvár Gheorghe Funar szélsőségesen nacionalista ex-polgármester 1992-2004 közötti regnálása miatt került a figyelem középpontjába. Aztán jött a CFR 1907 futballcsapat, s most itt az Untold.

Több hasonló rendezvényen jártam. Szerbiában például az Exit fesztivált messze a várostól a Duna partján szervezték. A buszok 10 perceként indultak a központból. Szerintem nálunk is a Gorbó-völgyében kellene szervezni az Untold fesztivált.

Advertisements

9 thoughts on “Untold: akkor is zavarna, ha tetszene

Add yours

 1. Egy annyival azért lássunk messzebbre az orrunktól, hogy csak a vonaljegyekből nem térül vissza, de azok a turisták akik külföldről jönnek is pénzt költenek el, sőt ne beszélve arról, hogy ezekben a napokban csak keress rá facebookon, instagramon, twitteren az untold-ra. Az, hogy Armin van Buuren megosztja, hogy milyen fasza buli volt, Kolozsvárnak nagyobb reklámot ad, mint az egész ratuc ahogy van.
  Példa: flappybird. 2 évig volt fent az áruházakban, az égvilágon senkinek fogalma nem volt róla, amíg egy Justin Bieber vagy egy hasonló alak meg nem osztotta, hogy milyen beteg játék. 50.000 dollárt hozott naponta.
  Nem beszélve, hogy amikor egy kliens eldönti, hogy Kolozsvárra jön, egy ilyen szociális esemény igazán nagyon nyom a latba, hogy kiléptünk a 90-es évek árnyékából.
  Persze, mind business, de hát ez kell ahhoz, hogy a város fejlődjön, és azonosulni kell ezzel a helyzettel.
  Szerinted Emil Boc ezt nem tudja? Eurómilliók jöhetnek a városba egy ilyen reklám után.
  Megjegyzem, nem veszek részt az Untoldon, hallom a zenét, de nem zavar. Tudok azonosulni, hogy 2016-ot írunk.
  Tudtad, hogy sok olyan beteget, aki be volt fektetve, de csak könnyű sérülésekkel kezelték kiengedték, hogy helyet csináljanak egy esetleges nagyobb probléma esetén? Hm?
  Idén messzemenőleg jobb a szervezők felkészültsége, mint tavaly. Stb.

 2. En egyszer pont a kozponti setater mellett levo korhazba voltam beutalva…elkepzelem, hogy a sok beteg mekkorat bulizhatott.Arrol ne is beszeljunk, hogy a paciensek nagyreszenek fajdalmaik vannak es pihenniuk kellene.En a kozponttol nagyon tavol lakom es megis egesz ejjel azt hallottam, elkepzelem milyen kellemes lehetett azoknak akik kozelebb laknak a feszthez.

 3. @Hunor: Hannoverbe is szó szoros értelemben a világ minden tájáról érkeznek vendégek, a Deutsche Messe AG mégis 1 millió euró körüli összeget fizet a helyi közszállítási vállalatnak, az Üstra cégnek annak érdekében, hogy ezek ingyen utazhassanak. Volt olyan év, amikor nem sikerült megállapodást kötniük (az Üstra állítólag sokat kért), s mindenkinek vonaljegyet kellett kiváltania és érvényesítenie. Ekkor a szervezők elindították a Red Dot mozgalmat – a helybéliek piros pöttyöt ragasztottak az autóikra jelezve ezáltal azt, hogy ingyen és bérmentve elviszik a vendégeket a számítástechnikai és távközlési világvásár helyszínére.

  Rendben, az Untold szervezői ne fizessenek a heti 300 ezer ember után (körülbelül ennyi ember látogatja a CeBIT-et naponta), 1 millió eurót, de a 10 százaléka minden bizonnyal nagyon jól fogna a közpénzből működő Kolozsvári Közszállítási Vállalatnak. A városházának majd ennyivel kevesebb pénzzel kell finanszíroznia a hatáskörébe tartozó, s a mi adófizető pénzünkből működő vállalatot. Azaz megmarad a zsozsó, s más, a várost éltető célokra fordíthatják.

  Teljes mértékben egyetértek veled ami a város hírnevének az öregbítését illeti, erről írok is a bejegyzésemben. Kérdés viszont, hogy milyen áron. Mert szerintem a mindenki számára világos, hogy négy éjszakán keresztül szinte az egész várost érintő csendháborítás történt. Ez pedig törvénytelen. A) igen B) nem. Helyes válasz? A) igen.
  Igen, tudtam, s írtam is a bejegyzésben a kórházak „kiürítéséről”. Szerintem ésszerű és célszerű intézkedés volt, éppen az általad leírt szempontból.

 4. Én megértem a csendháborítást, de azért ne hasonlítsuk már össze Kolozsvárt Németország városaival, ahol más az emberek beállítottságuk, hozzáállásuk.
  De ha ilyen nagyon kezdjük boncolgatni a szálakat, akkor semmilyen programot nem szabadna megtartani, lásd tavaly leesett egy darab vakolat a Szent Mihály templom faláról.
  És igen is tartom, hogy az elmúlt négy nap alatt a turisták (nevezzük így őket) hagytak némi pénzt az államkasszában forgalmi adó néven.
  Szerintem a korházak is fel tudnak készülni adott esetben, adhatnak több nyugtatót, altatót ha lehetséges a betegeknek, illetve bizonyos praktikákkal nem hiszem, hogy nem élnek a problémásabb pácienseknél. Aki meg otthon van, az kettőt tehet. Vagy elfogadja, hogy ez a 4 nap szükséges a városnak, és becsukja az ablakot, esetleg egyéb megoldásokat alkalmaz az alvása minőségének fokozására, vagy pattog, hisztizik és elmondja, hogy milyen kellemetlen az egész.
  Látván a polgármestert a feleségével a nyakában az Untold-on, azt hiszem hozzá kell szokjon, hogy évente lesz 4 nap (azaz az év 1,09%-a) amikor kellemetlenül fog aludni.
  Tavaly sem voltam, idén sem voltam Untoldon, nem jelentem ki, hogy jövőre sem megyek, de tartom, hogy egy ilyen esemény (összetéve az Electric Castle-el) a minimum a városnak. Sőt, sokkal nagyobb szeleteket kellene vágni a tortából, hogy a külföldi turistákat ide csalogassuk.
  Nem fogja az IT elvinni Kolozsvárt a hátán míg a világ.

 5. @Hunor: Szerintem adócsalás is történt, méghozzá ipari mennyiségben. Gondolod, hogy a lakásukat, szobájukat kiadók fizettek adót? 🙂 Ez nem törvénytelen? Baj, ha az? Ja, dehogy… 🙂

  A kórházban adjanak több nyugtatót?

  Ha a polgármester is jelen van, akkor minden rendben van. Sándor László kolozsvári tanár írja a FB-n, nagyon találóan: “Cu vreun secol in urma, I.L. Caragiale a scris o piesa de teatru. Doi batrini se sperie noaptea in pat, fiindca afara se trage cu pistolul, ceea ce nu-i normal. La sfirsit afla ca era politaiul beat, care trecea pe strada si tragea in aer de bucurie. Brusc batrinii se linistesc: daca trage politia noaptea cu pistolul, atunci e voie, asta e foarte normal. Asa si la noi. Legea este incalcata la initiativa Primariei, care inchide strazile precum si un imens parc public, cu o saptamina mai devreme, pentru ca nimic sa nu deranjeze, Doamne fereste, ilegalitatea. Aici, la noi, Politia pazeste festivalul privat, care incalca legea.”

  Jó a pöccintés az IT-vel kapcsolatban… 🙂

 6. Igazából a nyugtatós dologgal csak azt akartam mondani, hogy ha akarunk, akkor van megoldás.
  Amit említesz, hogy akik kiadták a lakásukat és nem fizettek adód ez nem újkeletű dolog, ha már szeretünk példálózni a németekkel, akkor München szeretné kiszorítani az airbnb-t, mert hát, mint az uber, egész kacifántosan oldja meg adózási kérdést. De a lakások bérbe adása Kolozsváron önmagában egy olyan dolog, ami felett szemet hunynak. Szerintem a bérlőket csak minimális százalékban jelentik be hivatalosan.
  De nem akarok ellenkezni, mert nem az a célom. A héten kezdődik a Sziget fesztivál Budapesten, 7 nap. Több nyarat töltöttem el ott nyári munkát végezve, 3 km-re laktunk és hallottuk a zenét éjszaka.
  Most biztosan fel lehetne még sorolni néhány ilyen fesztivált, vagy több kisebb/nagyobb koncertek nagy városok közepén (pl Hyde park, London), ahol ugyanez a felállás. Csak nálunk ez újkeletű, még nem tudjunk mit kezdjünk vele.

 7. Hunor, ha a Gorbó-völgyében rendeznék ezt a ˝cirkuszt˝ nem ugyanúgy a várost, azaz Kolozsvárt reklámozná? Tudtommal egyetlen civilizáltabb országban sem rendeznek a város kellős közepén hajnalig tartó rumlit. Igen, 2016-ot írunk, csak nem Emil Boc városában…

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: