Horváth Anna és a DNA: vékony jégen táncolnak az ügyészek


horvath-anna-nyilatkozik2
Aggódik és bizakodik (© Rohonyi D. Iván/Szabadság. Minden jog fenntartva. A fénykép a szerkesztőség beleegyezése nélkül semmilyen formában nem használható!)

Gondolom, mindenkit meglepett, mi több, sokkolt a hír, miszerint Erdély fővárosának RMDSZ-es alpolgármesterét korrupciós ügyekkel gyanúsítják. A Korrupcióellenes Ügyészség (a hírhedt DNA) október 10-én többek között házkutatást tartott az RMDSZ-es tisztségviselő, illetve két városházi munkatársa, nevezetesen Szabó Mónika és Antal Annamária magánlakásán, az RMDSZ Kolozs Megyei szervezetének székhelyén, majd eléggé szűkszavú sajtóközleményt bocsátott ki.

Ilyenkor, ugye, szinte mindenki a legrosszabbra gondol: csúszópénzt fogadott el és/vagy kért, megvesztegették, tetten érés történt, rajtaütésszerű ellenőrzést tartottak, lehallgatták a telefonját, s saját magára nézve inkrimináló dolgokat mondott, miegymás. Ráadásul valaki nevének asszociálása a korrupció, korrupciógyanús, korrupcióellenes ügyészek, Korrupcióellenes Ügyészség, a DNA szavakkal azonnal növeli a gyanút, már-már összeesküvés elméletek születnek.

S még valami.

Ilyenkor, ugye, a Péter Tünde, Sorin Apostu, Radu Bica stb. precedensek miatt (lassan Kolozsvár lesz a Korrupció Európai Fővárosa) szinte mindenki arra gondol:

te, ezek nem végeznek házkutatást csak úgy, să se afle în treabă. Valamit mégis csak csinált az a nő…

S a gyanú erősödik. A kárörvendők jubilálnak, a kárvallott pedig az ártatlanság vélelme.

Aztán október 11-én a DNA honlapján megjelent a második kommüniké: hatvan napra felfüggesztették tisztségéből Horváth Annát.

Akárcsak más hasonló esetekben, perdöntő lesz az esetleges lehallgatás. A hanganyag vagy ennek átirata minden valószínűség szerint kiszivárog majd a sajtóban vagy hozzáfér majd Horváth Anna védőügyvédje.

Több, a témában jártas és valamilyen szinten érintett személlyel beszéltem, s arra a következtetésre jutottam, hogy a DNA vékony jégen táncol. A befolyással való üzérkedés könnyen átértelmezhető jogi fogalom, fajsúlyos bizonyítékok hiányában is rásüthetik valakire. Úgy tudom, a hasonló korábbi esetekben a gyanúsítottat minimum 24 órás őrizetbe vették… Horváth Anna vonatkozásában ez nem történt meg. Vajon a vékony vagy alaptalan bizonyítékok miatt?

Bár feltétlenül szükség van a társadalom minden szintjét (lásd csupán a Bacalaureat és a De ce eu? című filmeket…) átitató korrupció rákfenéjének kiirtására, a vádakat alaposan alá kell támasztani, s az ügyészeknek feltétlenül igyekezniük kell arra, hogy a „harcok” minél kevesebb legyen az úgynevezett járulékos kár/veszteség, azaz collateral damage. Mert ebben a pillanatban úgy tűnik, Horváth Anna része lesz ennek a halmaznak. Ezt érzik azok a kolozsvári újságírók, közéleti személyiségek vagy a közügyek iránt érdeklődő magyar és román polgárok is, akik a Facebookon támogatásukról biztosították Horváth Annát, és kitartást kívántak neki.

Reklámok

Horváth Anna és a DNA: vékony jégen táncolnak az ügyészek” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Anna pere | Kiss Olivér blogja

  2. Visszajelzés: Lélekgyalulják Horváth Annát? Alapvető procedurális tévedést követett el a bírónő… | Kiss Olivér blogja

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s