VIDEÓ- és FOTÓRIPORT – Gondolatok érzések egy segélyezési akció kapcsán…


Hátha javít valamit helyzetükön (Saját felvételek)

Sokszor azt érzem, csupán sok-sok alkohollal lehet kibírni, azonnal megemészteni, helyben feldolgozni a szituációt. Talán éppen ezért vállalom a vezetést, mert józanon akarok szembesülni azon rendkívül nehéz sorsa jutott aranyosszéki emberek szociális helyzetével, akiken évente többször segít a Gondviselés Segélyszervezet. S akiknek, lehet, már csak ez a kéznyújtás maradt. A szimbolikus gesztus, amely adott esetben sokat jelenthet.

TEHETETLENSÉG, s eltörpülő saját gondok

Többször vettem már részt humanitárius tevékenységeken belföldön és külföldön egyaránt, akár az Erdély Mentőcsoporttal.  Tudatában vagyok, hogy amit a Gondviselés tesz, az csepp a tengerben. Bár elszomorító látni, hogy a magukra maradt, sokszor tehetetlen idősek mélyszegénységben élnek, valamelyest elégtételt jelent: gondol valaki rájuk, rajta vannak egy jegyzéken, amelynek köszönhetően segítségben részesülnek. Ugyanakkor saját helyzetünk nagyon gyorsan perspektívába kerül. S úgynevezett gondjaink, problémáink. Pontosabban ezek mind-mind eltörpülnek, megsemmisülnek, amikor látjuk, másoknak milyen szélsőséges helyzetekkel kell megküzdeniük: súlyos betegség, elhagyatottság, számkivetettség. Rendben, néhányan elhagyják magukat, pedig valamelyest javíthatnának sorsukon. Látszik, érzik, hogy az állam, a helyi közigazgatás lemondott róluk, az egyháztól és a civil szférától reménykedhetnek még segítségben.

A legnehezebb a tehetetlenséget elviselnem. Hogyan javíthatnék én, kolozsvári magyar polgár ezeknek az embereknek a helyzetén? Anyagi lehetőségeim igen korlátozottak, így más eszközökkel (a segélyszervezetek és azok tevékenységének, valamint adománygyűjtésének a népszerűsítése, fizikai és szellemi munka stb.) igyekszem hozzájárulni a közös erőfeszítéshez.

Új önkéntesek

Vasárnap két olyan barát kísért el segélyezési utunkon, aki még nem volt ilyen akción. A megdöbbenés mellett megfogalmazódott: lelki nyugalmat biztosít a kéznyújtás, s most végre konkrét, kézzel foghatóvá válik az, hogy ilyen esetekben hova, kinek a helyzetén javít egy esetleges adomány.

Tiszteltet mindazoknak, akik ilyen, hasonló vagy más segélyakciókat hajtanak végre a román, magyar és roma közösségben egyaránt!

****

Van némi különbség Szabó Laci és Vagyas Attila segélyezési stílusa között (tényleg csak másságok vannak), s ez így is van rendjén, de mindkettőjüket ugyanaz vezérli: tartós élelmiszerekben, édességekben, ruházati cikkekben és tisztálkodási szerekben kifejezett odafigyelés, gondoskodás. Mindkettőjükben intenzíven dolgozik a szociális érzék, igazi lelkipásztorok. Bizonyos értelemben és szinten számomra is, bár nem vagyok vallásos…

****

A videóriport ide kattintva tekinthető meg.

A WebSzabadságra feltöltött, Márton Edit fotóit is tartalmazó fotóriport itt található.

A tavalyi cselekvésről itt van videóriport. Napra pontosan ugyanakkor voltunk, mint idén…

****

Reklámok

VIDEÓ- és FOTÓRIPORT – Gondolatok érzések egy segélyezési akció kapcsán…” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Meglepetés – Kiss Olivér blogja

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s