Hialuronsavas injekció, hogy „olajozottan” működjön a gépezet…


Ha szükséges, akkor kell… 🙂

A tavaly májusi meniszkusz-műtétemet követő második hónapban adták be az első, hialuronsavat (C14H21NO11)n tartalmazó injekciót, eljött tehát az ideje az évi adagnak. Szüleim anyagi támogatásának köszönhetően az orvos által ajánlott forgalmazótól megvásároltam az injekciót, s október 22-én a kolozsvári ortopédián Horea Benea ortopéd szakorvos professzionális módon be is adta.

Bár kevés az idő, sok a páciens, mi több, nem a konzultációs, hanem a szolgálatos orvosi napján mentem többedmagammal, fogadott, beadta az injekciót, mondott egy jó szót, bátorított, tanácsokat adott. Igen, vannak még ilyen orvosok Romániában!

A tavalyi injekciót követő fájás és dagadás most szerencsére nem következett be, így nem volt szükség az orvos által felírt gyulladás- és fájdalomcsillapítókra, ám tegnap este jeget tettem rá, most a szerkesztőségben pedig hideg borogatás van rajta. Elismerem: tavaly huncutkodtam, megerőltettem, s azért dagadt be… 🙂

A medicalonline.hu szerint

A hialuronsav az a természetesen is előforduló molekula, mely „megkeni” az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket. Ha tehát hialuronsavas gélt injektálunk az ízületi résbe, az csökkenti az ízületi folyadék belső súrlódását, tehát elősegíti a csúszást. A beadott anyag egy átlátszó zselé, amely nagy koncentrációban tartalmaz hialuronsavat. Kifejezetten a térdízületbe fecskendezzük ezt a készítményt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását. Természetesen ennél az eljárásnál is előfordulhatnak mellékhatások, mint például duzzanat, merevség, folyadékgyülem a térd körül. Mindemellett a legtöbb páciens csupán a hialuronsav előnyeit tapasztalja, hiszen az injekciós kúra hatása fokozatosan adódik össze, így akár 6-8 nyolc hónapra rendkívüli mértékben megjavíthatja az ízület terhelhetőségét.

Érdekes megjegyeznem, hogy néhány héttel ezelőtt, a Vármezőn szervezett hőlégballon parádé idején a rossz idő miatt a Parajdon levő sós gyógyfürdőbe mentünk kikapcsolódni, s a kúrát követően a térdem jobban érezte magát…!

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s