VIDEÓK – Astra Filmfesztivál: viaţa bate filmul (Mit láttam, melyek a kedvencek)


Tudom, plasztikus és közhelyes a cím. De igaz. A dokumentumfilm valójában nem film, hanem a valóság szinte teljesen hű tükrözése. Igaz, filmes produkció formájában. A fikciókban van ugyan képzelőerő, sőt, nem tagadom, ám szememben hiteltelenné válnak, mert nem a valóságot ábrázolják. Nem veszem komolyan őket, mert úgysem igaz. Nem villanyozódom fel, mert kitaláció. Nem lelkesít annyira, mert csupán valaki képzelőerejének szüleménye. (A filmfesztiválról szóló cikkem a pénteki Szabadságban jelenik meg)

Csupán pénteken estétől estig sikerült beülni a filmekre. A következőket láttam:

  1. Unsettling/Teritoriu instabil

Újabb szemszög az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán. Alig néhány hónappal ezelőtt jártunk Palesztinában, különösképpen érdekelt a téma. A produkció megtekintését követően ismét megerősödött bennem: a két nép csak akkor békél meg egymással, ha kolonizáltuk a Holdat vagy a Marsot. Remélhetőleg a térfoglalók közül egyik sem lesz zsidó vagy muzulmán, mert akkor ott is kezdődik minden elölről… 🙂

  1. Nunta anului/Wedding of the year

Bán József produkciója megnevettet, de ugyanakkor elszomorít. A hagyományok felfrissítése tulajdonképpen a pénz, befolyás és az anyagiak felhalmozásával járó tekintély áldozata.

  1. Meuthen’s Party/Partidul lui Meuten

Az idei filmfesztivál fókuszában a Európa-szerte ismét előretörő szélsőséges és radikális eszmék álltak. A diákok által tető alá hozott produkció külön figyelmet érdemel. Theresa Bacza, a producer a kulisszák mögötti aspektusokra hívta fel a figyelmet: a tanárból pártelnökké lett férfit karrierje elejétől nyomon követték.

  1. Putin’s witnesses/Martorii lui Putin

Hátborzongató mennyi minden függ egy ember döntésétől, hány ember életét befolyásolja Putin. Ugyanakkor rávilágít az orosz elnök személyiségére, múltjára, szokásaira, dötéseinek alapjára. A produkció ikertestvére a God save Russia. Meg kell néznem.

  1. STYX

A legnagyobb, szívszorító kiábrándulást a STYX című film jelentette. Úgy ültem be a produkcióra, hogy na, migránsokról szóló filmet nézünk meg. Már az első perekben világossá vált: nem dokumentumfilm. Sebaj, a történet minden bizonnyal valóságon alapszik. Nagyon beleéltem magam, könnyeztem is. Utólag mondta Kató Csilla, a rendezvénysorozat programigazgatója, hogy tulajdonképpen az Európai Parlament filmművészeti díját nyert produkcióról van szó, azaz nem dokumentumfilm. Sokkolt a hír.

  1. Marie

Rövidfilm. Három generáció egy födél alatt, elhanyagolt gyermekek. Ilyenkor döbben rá az ember, hogy alig ismerjük országunkat…

  1. Ink of Yam/Poveşti tatuate

Tetkószalon Jeruzsálemben?! Tom Fröhlich rendező szerint igen. S még milyen…

 

  1. Srbenka/Sârboaica

A látottak közül ez tetszett a legjobban. Sokat sírtam. 2009-ben Balkán-körúton voltam, elsősorban azokat a helyeket látogattuk meg, amelyek a délszláv válsághoz kapcsolódnak: Vukovár, Eszék, Tuzla, Srebrenica, Mostar, Dubrovnik, Kosovska Mitrovica, Pristina, Belgrád stb. Felfrissültek bennem azok az emlékek, feltörtek bennem az érzések. Kegyetlen és katartikus volt.

  1. I am another you/Sunt un alt tu

Megrázó és váratlan elemekkel tűzdelt, kiváló dokumentumfilm. Mégis, ilyen körülmények között nem előrevetíthető a fiú/férfi sorsa? A második kedvenc.

Reklámok

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s