Orbán Viktor, Tonk Márton, a tó és a békák


Kis hátizsákkal, diákosan (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Tetszik, mert ha a Sapientia kolozsvári dékánja, Tonk Márton van a prezídiumban, akkor nem száraz, hanem szellemes felvezetőre lehet számítani. Így volt ez ma is, amikor a magyar miniszterelnök előadása előtt beszélt.

A Sapientia kolozsvári karának Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes általi 2013-as átadása óta soha nem volt ekkora az egy négyzetméterre eső magyar kormányképviselők vagy RMDSZ-képviselők száma. Tiszta szerencse, hogy ezt nem érvényes a hallhatókra és az oktatókra, mert akkor a miniszterelnök azt kérdezné, tulajdonképpen mivel foglalkozunk egyetemünkön. Jelenleg a magyar politikai diskurzusban nagy karriert fut be az állatokkal való példálózás. Én a békát említeném, ugyanis amikor átadtuk a rektori hivatal kolozsvári épületét a miniszterelnök úr azt mondta, ha megvan a tó, akkor előbb-útóbb lesznek benne békák. Kérem, ossza meg gondolatait a jelenlevőkkel

– tréfálkozott a dékán.

A magyar miniszterelnök szerint

az erdélyi magyar felsőfokú oktatási intézmény létezése és működése

megcáfolhatatlan végső tudományos bizonyíték

az egyetem megalapítása mellett, s hogy az akkoriban előrelátott egyetemi fejlődés bekövetkezett.

A tréfa után

következhettek a mélyenszántó politikafilozófiai és geostratégiai gondolatok.

Orbán Viktor minden hájjal megkent politikus – volt ideje ide fejlődni, hisz több mint 30 éve csinálja. Rendszerellenes, lázadó fiatalként kezdte, Soros-ösztöndíjas is volt, ma pedig éppen arról beszélt, hogy Európában

előretörnek a rendszerellenes, a népi tiltakozások során létrejött pártok.

Akkoriban a népi tiltakozás ideológiai, rendszermegdöntési, generációs alapokról indult, de erős volt a gazdasági vonal is. A francia sárgamellényesek nem a kapitalista rendszert akarják megdönteni, bár igen erős a baloldali gazdasági rendszert idealizáló nézet.

Orbán Viktor mai beszédében volt bőven

migránsozás is, ám aránylag módjával, a sajtótájon elegánsan kitért a frappáns válaszadás elől, s érdekes módon, nem használta ki a románokon talált fogásokat.

Orbán eleve jóval magasabb szintű intellektuális eszmefuttatást produkált, rendszerbe épített gondolatsort közölt, mint Tusványoson. Alkalmazkodott a közeghez, a helyhez és a hallgatóság igényeihez.

Csak férfiak (Fotó: Facebook)

Érvrendszere csak látszólag kifogástalan. A kritikai szemlélet megköveteli a keresztényi elvek szó szerinti alkalmazását (szeresd felebarátodat, mint önmagadat), a Ferenc pápa által hirdetett befogadás gyakorlatba ültetését.

Igen ám, de Orbán Viktor személyében politikusról, s nem pedig egy keresztény vallási vezetőről beszélünk.

Jól strukturálta és magyarázta a magyarok

három örök dolgát,

kifejtette, részletezte az érveket, jó volt a vonalvezetés és az indoklás. Konkrét, mondhatni nyílvánvaló, mindenki számára érthető célt és utat vázolt fel. Igen ám, de betű szerint akarjuk követni azokat?

Miért nem ebédelt a Rhédeyben? Zavarta volna a KMDSZ Diáknapok csapatai által keltett zaj? Miért nem látogatta meg a Szent Mihály templomot?

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s