A Kolozsvári Magyar Opera társulati tagjainak közleménye


Próba közben (Forrás: www.magyaropera.ro)

Közlemény

Mi, a Kolozsvári Magyar Opera társulatának tagjai, ebben a közleményben szeretnénk pontosítani a tényeket, mivel intézményünket megalapozatlan, féligazságokat tartalmazó vádak érték a médiában.

1. A világjárvány tavaszi beállta óta kivétel nélkül mindannyian tudjuk, hogy minden előírt óvintézkedést betartva sem lehetünk biztosak abban, hogy nem fertőződünk meg. Senki nem tudhatja, mikor és legfőképp hol fertőződik, így bárki potenciális fertőzött lehet. Operánk bejáratánál március óta ki van függesztve a fertőtlenítő-kézmosó eszköz, azt mindenkinek használni kellett. A vírus útja teljeséggel lemérhetetlen és leigazolhatatlan. Nem lehet megfogni, bizonyítani, hogy az intézetből való távozásunk után a társulat tagjai hol tartózkodtak, kivel kerültek kapcsolatba és hogyan viselkedtek. Ugyanis ez (ezekben a nehéz időkben) egyéni magatartásformát, de mindenek fölött elsősorban személyes felelősségvállalást igényel.

2. Hogy társulatunkban mikor és kinél jelentkeztek tünetek és milyen tünetek, ez szintén egy lekövethetetlen és bizonyíthatatlan vonal. Ha jelentkeztek is bizonyos tünetek, és ezt egyénileg nem kommunikálták vagy nem tartották a vírushelyzetre nézve veszélyesnek, így nem riadóztatták a járványügyi eljárásoknak megfelelően a megfelelő orvosi hatóságokat és tovább is bejártak próbákra, ez esetben kizárólag őket terheli a felelősség. Sajnos a szenzációra éhes sajtó ezt a helyzetet használta ki, és rosszindulatú feltételezéseket, bizonyíthatatlan állításokat közölt – a megnyilatkozók névtelenségben hagyásával –, miszerint akik „rosszul érezték” magukat, „jelezték” az állapotukat, nem figyeltek rájuk stb. Felelősségteljes, szakmai öntudattal rendelkező művészek vagyunk, akik tudjuk, hogy egy bármilyen, illetve mindenkori influenza is kárt okozhat a légzőszervekben. Felháborodással vettük tudomásul azt a hamis állítást, miszerint a tünetekkel rendelkező kollégák kényszerítve lettek volna az éneklésre! Ismételten szeretnénk felhívni a figyelmet: egyénenként vagyunk felelősek elsősorban saját egészségünkért! Egy ilyen kijelentés az össztársulat művészi méltóságába gázol. Aki ilyet állít, annak a nevét elengedhetetlenül vállalnia kell!

3. A médiában való félretájékoztatást igen sajnálatos módon egy belső bomlasztásnak is köszönhetjük, ahol nevüket nem vállaló kollégák az intézmény hírnevének, erkölcsi tartásának lejáratásán munkálkodnak. Ezért ismételten hangsúlyozzuk: elképzelhetetlen nagy többségünk számára az, hogy bárkit személy szerint hibásnak tartanánk egy bármelyikünket ért esetleges fertőzés miatt. Igen sajnálatos módon, valóban vannak betegeink, akik az intézményben vagy bárhol máshol találkozhattak ezzel a vírussal. Szerencsére már minden kollégánk a gyógyulás útján halad! Itt vagyunk mi is, sokan, akik szeretnénk egy hajszálnyit bentről is megmutatni a tényállást.

4. Végül, de nem utolsósorban, szeretnénk emlékeztetni a várost, hogy Kolozsvári Magyar Operánk a művészet otthona! Bármi is történik most a világban, nem engedhetjük meg, hogy komoly sérülést szenvedjen!

Kelt: Erdély, Kolozsvárott, 2020. október 16-án

1. Bardon Tony
2. Pataki Adorján
3. Egyed Apollónia
4. Fodre Attila
5. Nagy Gergő
6. Peti Tamás Ottó
7. Covacinschi Yolanda
8. Szabó Adorján
9. Kondrát Bea
10. Szabó Melinda
11. Szabó József
12. Gáspárik Szilvia Klára
13. Horváth Zoltán
14. Sándor Árpád
15. Mányoki László
16. Horváth Erika
17. Pataki Júlia
18. Barabás Sándor
19. Varga János
20. Kostyák Júlia
21. Balla Sándor
22. Kele Brigitta
23. Jancsó Hajnal
24. Szabadi Péter
25. Antal Attila
26. Deák Miklós
27. Barabás Zsuzsa
28. Barabás Csaba
29. Szép Gyula Bálint
30. Pataki Enikő
31. Hauer Erik
32. Buksa Mária
33. Pálfi Kinga
34. Köri Kinga
35. Lőrincz Gyula
36. Szabó Krisztina
37. Tóthfalusi Hajnal

Forrás: https://foter.ro/cikk/intezmenyunket-megalapozatlan-vadak-ertek-megszolalnak-a-magyar-opera-tarsulatanak-tagjai/

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s