Couchsurfing

Helyi emberhez, archoz és névhez köthető élmények, kalandok. Ezek biztos, hogy megmaradnak…

Szerintem az utazási élmények összekovácsolják az embereket, s maradandó élményeket eredményeznek.

A csillogás, a pénz csak kevés ideig elég, több kell. A karrier megfeneklik, plafonálódunk, fakóvá, monotonná válik a munka, de ezek az élmények egyediek, tartósak, bármikor elő lehet venni őket, s energiát meríteni belőlük. Így látom.

A CouchSurfinghez 2006 decemberében csatlakoztam, de az év eleje óta már tagja voltam a HospitalityClub szervezetnek.

A CouchSurfing segítségével bármely utazást színessé, érdekessé és emlékezetessé teszi a házigazda. Tapasztalatom szerint az emlékművek, műemlékek, katedrálisok tervezőjének a neve, építésének az éve idővel elhalványul, de a Kanapészörfölőkön (CouchSurfing) keresztül szerzett házigazda mondanivalója szinte mindig megmarad. Legalábbis sokkal hosszabb időre.

A CouchSurfing megtanít alkalmazkodni különböző helyzetkehez, képesnek kell lenned feladni a kényelmedet, a napi habitusokkal együtt. Megtanít toleránsak, elnézőnek, türelmesnek, megértőnek, s ha szükséges akár elnézőnek lenni. Alkalmad adódik gyakorlatba ültetni a másság elfogadását, a toleranciát, hatások érnek, amelyek lehet ellentétesek a te más vallási, politikai nézeteiddel, más értékrend, életvitel, életstílus és életfilozófia alapján élő emberekkel van lehetőséged megismekedni.

Ez mind gazdagít, tájékozottabbá, tapasztaltabbá, világot látottá tesz. Az ilyen embert nagyon nehéz félrevezetni, befolyásolni, hisz nagy az esélye annak, hogy álláspontja empirikus alapokon nyugszik:

tudom, voltam ott, láttam, érintkeztem a helybéliekkel, nekem nem adod be ezt a dumát. 🙂

Kíváncsi természet vagyok, könnyen ismerkedek. Emberként, újságíróként szükségem van nevekre, arcokra, történetekre. Foglalkoztat, hol, mi történik az emberekkel, hogyan élnek, mit gondolnak. A kíváncsisak alapvető fontosságú emberi tulajdonság.

Az együtt átélt élmények pedig maradandók. Barcelonáról most is Gustavo, Isztanbulról Cem Yildiz, Turkoról pedig Laasi jut eszembe. S a sok-sok közös élmény, amely egyrészt nagyon hosszú ideig elraktározódik, másrészt boldoggá tesz, mert ismételten ráébredek arra, hogy nem vagyok egyedül a világban. Ezek az emberek a fészküket osztották meg velem, ideadták lakásuk kulcsát.

Egyben beengedtek magánéletükbe. Ez mérce, ami kötelez, ami alkalmazkodásra késztet, s ami felelősséget jelent.

A ChouchSurfing szervezeten keresztül befogad a világ, s eljön a világ haza hozzád. Ráadásul sok érdes személyiséggel, háttérrel rendelkező külföldivel találkozhatsz akár itt Kolozsváron is. Tanulhatsz tőlük, gazdagítgatod élettapasztalatodat, tudáshalmazodat, átadhatsz nekik a te életélményedből valamit.

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s