Hét repülőgép a Wizz Air kolozsvári bázisán. Lesz végre budapesti járat?


Még Antal Géza (balról a harmadik) kezében is olló… (Fotó: Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér/Nicu Cherciu)

Valahány alkalommal Kolozsváron járnak a Wizz Air képviselői, a sajtótájékoztatón vagy magánúton megkérdezzük: mikor indul a budapesti járat?

A cég bársonyszékekben ülő vezetői mindig arra hivatkoznak, hogy Erdély fővárosa képtelen lenne „megtölteni” a 174 férőhelyes vadonatúj gépeket. Tulajdonképpen arról lehet szó, hogy a magyar állam és üzleti szféra által is annyira igényelt járatért támogatást igényelnének. Igen ám, de mindkettő EU-s ország, így ez a terület szabályozott, nem Kazahsztánról van szó – ebben az esetben köztudott és nyilvános, hogy Asztana (Nur-Szultan) folyósít összegeket a Wizz Airnek. De vannak más példák is.

Sajnos a mai sajtótájékoztatón nem volt alkalom kérdéseket feltenni, de a mától a kolozsvári bázison állomásozó hetedik gép érkezése előtt sikerült felvetnem az ügyet a Wizz egyik vezetőtanácsi tagjának. A válasz ugyanaz: elemzik az ügyet.

A budapesti járat Grezsa Csaba új magyar főkonzul szerdai sajtóreggelijén is felmerült.

Bár a táv rövid, kétségtelen, hogy Kolozsvár képes lenne egy ilyen járat „fenntartására”, pontosabban mindenképpen ellensúlyozni tudná Marosvásárhelyt, azaz gondmentesen pótolni tudná a székelyföldi utasok kiesését. Ha már Kolozsvárig autóztak, ők minden bizonnyal itt már nem ülnek repülőre, hogy eljussanak a magyar fővárosig. Mi pedig nem utazunk körülbelül két órát ahhoz, hogy Marosvásárhelyen gépre üljünk, s elrepüljünk Budapestre.

Vajon tényleg csak a magyar állami pénz a kulcsa a dolognak? S ha igen, milyen megoldás kínálkozik?

 

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s