Miért utazom Irakba hátizsákkal?


Külföldiek Bagdadban. A következő városi sétára április 6-án kerül sor (Fotó: Iraqi Travellers’ Cafe/Facebok)

Ez az első kérdés, amit mindenki feltesz nekem: miért Irak? Kérdéssel válaszolok: miért ne?

A következő interrogáció: jó-jó, de nem veszélyes? A feleletem: most nem. Tudod, hogy van: később, már késő. Sajnos mindig kirobban egy háború, kitör egy vulkán vagy árvíz, földrengés, esetleg cunami pusztít, becsapódik egy meteorit vagy egy üstökös, kitör egy világjárvány, esetleg megdrágul a kőolaj, terrortámadások történnek, merénylettől hangos a sajtó.

Paraméterek: saját szervezés, hátizsák, low-cost, CouchSurfing.

Utca Bagdadban (Fotó: Ivavi KrMn/Iraqi Travellers Cafe/Facebook)

Ahogy Moloko, az előadóművész énekli: The time is now. Később, túl késő lesz.

Természetesen Irak nem veszélymentes ország, ám minden jel szerint, jelenleg stabil. Iránnal ellentétben, ahol 1979 óta teokratikus diktatúra irányítja az államot, Irakban az intézmények gyengék, vagy nem léteznek. Igaz, bármikor, bármi, bárhol megtörténhet. De jelenleg kicsi ennek az esélye. Legalábbis az elemzők, geopolitikai szakemberek és azok szerint, akik most ott vannak, vagy nemrég ott jártak.

Moszul, néhány nappal ezelőtt (Fotó: Mohammed Talal Al-Meshhdany/Iraqi Travellers Cafe/Facebook)

Irakot 1980 óta folyamatosan fegyveres és vallási konfliktus emészti:

  1. 1980-1988 – Irak-Irán háború, milliós halott
  2. 1990 – Irak lerohanja Kuvaitot. A nemzetközi katonai szövetség 7 hónap után elűzi az iraki hadsereget az országból és retorziós intézkedéseket foganatosított Irakban. Az ENSZ határozata alapján Irakot 13 évig szankciókkal sújtották. Ez még jobban elszegényítette az országot.
  3. A 2001-es terrortámadásokat követően 2003-ben az Egyesült Államok és partnerei lerohanják Irakot, és eltávolítják Szaddám Huszeint a hatalomból.
  4. 2003-2013 között az országot a nemzetközi (főleg amerikai) csapatok és többnyire az amerikaiak által hatalomra juttatott kormány elleni lázadások, felkelések és katonai összecsapások jellemzik. Összecsapások a vallási ellentétet szított a síita és a szunnita iszlám tagjai között.
  5. 2013-2017 – harc az Iszlám Állam, az al-Káida és más terrorszervezetek ellen.

Plusz a kurdok és más kisebbségek ellen, vegyi fegyvereket is bevetve Szaddám által elkövetett borzalmas atrocitások.

Azaz közel 40 év (!!!) folyamatos konfliktus. Az élet valójában most indul be Irakban… Most kell menni, amíg nem árasztják el a turisták. A pápalátogatás után bevezették a VOA-t (visa-upon-arrival), igaz, 80 dollárba kerül, de lehet menni!

Hatra (Fotó: Mohammed Talal Al-Meshhdany/Facebook)

Miért Irak? Mert vonzanak a más, a sajátos, a különleges, az egyedi, a nemigen látogatott helyek, nem kedvelem a megszokott, mindennapi turisztikai célpontokat. Az arab/muszlim országokban különös és megfogalmazhatatlan vendégszeretettel fogadtak, erre számítok Irakban is.

Alaposan felkészültem: január végén foglaltam le a repülőjegyeket, azóta tájékozódom, olvasok úti- és élménybeszámolókat, kapcsolatba kerülök azokkal, akik jelenleg ott vannak, vagy nemrég ott jártak. Regisztráltam magyar konzuli védelemre, ellenőrzött Couchsurfing házigazdákhoz megyek.

Magyarországi család iraki idegenvezetővel (Fotó: https://sablonmentes.blog.hu)

Köszönöm Simo Teklának a tömegfinanszírozás (crowdfunding) ötletet és a tanácsokat! Köszönöm a támogatóimnak, akiknek köszönhetően jó néhány költséget (kuvaiti és iraki vízum, egészségügyi és utazási biztosítás, egyebek)!!!

Tervezett útvonalam:

Oda és ott: Kolozsvár – Budapest (Dacia Logan, 2006, ajándék Botitól) – Abu Dhabi – Kuwait City (Wizz Air), majd Bászra, Nasszíria, Nedzsef, Karbala, Bagdad, Moszul, Erbil, esetleg Szulejmánijja.

Vissza: Erbil – Abu Dhabi (Wizz Air) – Budapest – Kolozsvár.

Eddigi költségek: Wizz Air repülőjegy: 160 euró (Bibi, köszönöm a 20 eurós vócsert!)

Iraki vízum: 80 dollár (crowdfunding)

Kuvaiti vízum: 8 euró (crowdfunding)

Biztosítás: 36 euró (crowdfuding)

Amennyiben támogatnád az utamat (házigazdák vacsoráztatása, tömegközlekedés, Careem olcsó taxi szükség esetén, étkezés olcsó helyeken, esetleg szállás, ha nincs CouchSurfing, belépők) akkor:

BT Pay: 0745891527
Revolut: 0040745891527
PayPal: koliver_01@yahoo.com

További részletek a Facebook profilomon… 🙂

 

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!