VIDEÓ, FOTÓK – Jól átverték a kolozsvári magyarságot a Főtér átalakításával: újabb sörfesztivál a hétvégén! (Bemásztak a templomkertbe, odavizeltek, odahánytak, letaposták a füvet stb.)


Bár 2002-ben elfogadott városi tanácsi határozat tiltja a fesztiválok, ünnepségek, koncertek, sörfesztiválok megszervezését a Főtéren, a hétvégén újabb népünnepély helyszíne lesz a Mátyás-szoborcsoport előtti hely.

A Városnapok alkalmával voltak már sörsátrak a Főtéren, volt fagyifesztivál is, most ismét valami grandiózus népünnepély készül, pedig az alábbi városi tanácsi határozat kimondja: ezeknek a helye a sportcsarnok előtti tér.

Érvényben levő városi tanácsi határozat, amely tiltja a sörfesztiválok, koncertek szervezését a Főtéren.

László Attilát, Kolozsvár alpolgármesterét többek között arról kérdeztem, miért nem szereznek érvényt  az érvényes tanácsi határozatnak, a Bocskai/Avram Iancu téren miért nem szerveznek ilyen jellegű népünnepélyeket?

Valami bűzlik: alkohol és közvécé a Főtéren – ez lesz a Szabadság holnapi vezető anyagának az igen találó címe (bravó, Kovács Hont Imre!), amely a közterünk ellen elkövetett újabb „atrocitást” részletezi.

Sajnos, amikor tavaly előrevetítettem, hogy ez lesz a Főtér sorsa, sokan (beleértve László Attilát és Guttmann Szabolcs műépítészt) nem hittek nekem…

 

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

VIDEÓ, FOTÓK – Jól átverték a kolozsvári magyarságot a Főtér átalakításával: újabb sörfesztivál a hétvégén! (Bemásztak a templomkertbe, odavizeltek, odahánytak, letaposták a füvet stb.)” bejegyzéshez 53 hozzászólás

  1. NovRain

    1. Ez egy igen hatalmas öngól, kedves Olivér, mivel a szkennelt határozat második paragrafusa kimondja, hogy a városi tanács MEGENGEDHETI, hogy máshol rendezzenek meg egyes eseményeket.

    2. Már megint bajod van azzal, hogy buli van a főtéren? Én holnap este egy hatalmasat fogok bulizni a Zdob si Zdubra. És nem vagyok hajlandó valamiféle szent helynek tekinteni azt a teret, hanem használni akarom. Akkor is, ha ezért mindjárt lenemzetárulózol.

    Kedvelés

  2. @NovRain: Vagdalózol, s ráadásul ismét alaposan melléfogtál, ugyanis tudomásom szerint a városi tanács EGYETLEN ESETBEN SEM járult hozzá fesztiválok, ünnepségek, koncertek megszervezéséhez. Tehát törvénytelenségek sorozata történt. Ez téged nem zavar?

    Olvasd el a holnapi vezető anyagunkat a Szabadságban, s rájössz, hogy nagyon sokan másoknak is “bajuk” van azzal, amit a Főtérrel csináltak. Beleértve Marius Nicoară volt megyei tanácselnököt, jelenlegi Kolozs megyei szenátort is!

    Kedvelés

  3. Bányai József

    – Ne haragudj, kedves N.R., h. megkérdem: kolozsvári vagy? Ha igen, mióta?
    – ez nem jelent nemzárulást, hanem ízlés kérdése…
    – az sem zavar, h. a sok kultúrlény telehúgyolja a templomkertet?

    Kedvelés

  4. FlowerP

    Nekem nincs bajom azzal, hogy a Főtéren végre “élet” van, nem értem miért kell ezt ilyen tragikusan értelmezni. Én átverésnek sem érzem, hisz ahogy a tervek is kinéztek már lehetett tudni, hogy ez lesz, csak az nem vette észre, aki nem akarta…

    Kedvelés

  5. Pityu

    Tegnap en is arra jartam. Hat nagyon felkavaro.Akkora hangero van a teren hogy epp azon csodalkoztam hogy nem tortek be az ablakok. Velemenyem szerint akkora hangerot ekkora terre nem lenne szabad be vinni.Sajanos ez meg tortent es sajnos sikere lesz ennek a rendezvenynek. Sajnaloma a kozpontban lakokat. Amig kint a sport csarnoknal voltak ezek a rendezvenyek akkor is lehetett hallani a kozpontban hogy milyen koncert van a sport csarnok elott. Most meg tessek itt van a kozpontba.Nem kell majd fulelni mert olyan eross lesz a hangero hogy megfogunk suketul. Csak epp ne hogy ossze doljon valami. Mirt nem csinalnak magunak teret ezek a masfajtauak es bulizzanak ott. Tobszor is mefordult mar a fejembe hogy mi lenne ha Matyas eletre kelne es elindulna a teren.Futna a sok neveleletlen sorivo ****

    (Moderálva)

    Kedvelés

  6. Donoter

    Sajnos az úgynevezett nemzeti oldal előrelátásénak lett igaza. A szakma, a műépítészek Guttmann Szabolcs vezetésével valamint a liberális körökben mozgolódók nem vették észre, vagy nem akarták akarják észrevenni, hogy ez esetben egy történelmi, kulturális örökség lenullázásáról van szó, de „legjobb” esetben is annak teljes átírása a cél. Ez esetben európai példákra való hivatkozás egyszerűen nevetséges, nem érv mert itt sem a cél, sem az átalakító elgondolás, sem a kivitelezés mikéntje nem a jobbítást szolgálta. Először is nem minden ami Európa felől jön jó, még az építészetben sem. Városunknak egy Főtere van, mi nem vagyunk nyugati világváros hol számos tér mellett egyet – kettőt használnak tömegrendezvények lebonyolítására is.

    Kedvelés

  7. NovRain

    @koliver: elolvastam. Számomra nem derül ki, hogy ne adtak volna engedélyt – éppen az ellenkezője. Nincs semmiről se konkrét tudomásom, csak következtetek: mégis hogy állíthatták volna fel a színpadot és a sátrakat a városi tanács engedélye nélkül?! ezt ugye te se gondolod komolyan?

    Az pedig, hogy kinek mi baja van a főtéri rendezvényekkel, a legkevésbé sem érdekel. Azt hiszed, amiért egy szenátorra hivatkozol, hátast fogok dobni? Egészségére, morogjon csak magában, és hagyja a kolozsvári román ÉS magyar fiatalokat szórakozni.

    Csak ülök és pislogok amúgy, hogy ilyeneket mond: “nem szabad olyan rendezvényeket tartani, ahol sört fogyasztanak” (nem pontos idézet). Ebből számomra az következik, hogy bor- vagy pálinkafesztivált nyugodtan lehetne tartani. Tudom, hogy nem így értette, de akkor kifejezhetné magát értelmesebben is…

    UI: mindig tudtam, hogy Gutmann Szabolcs egy értelmes ember. Vele száz százalékig egyetértek.

    Kedvelés

  8. Humus

    Kezdem azt eszrevenni hogy talan a Funari korszak kevesbe tett a magyarsag ellen annyit amennyit boc-apostu…Dehat sokan a “konzervalt velemenyezok”-et hulyeknek betokosodott szemelyeknek tudtak be a Foterunk “fejlesztese”,”europaiasodasa” kapcsan,ugy tunik igazunk,igazam volt!

    Kedvelés

  9. Humus

    Hiaba neveznek ki egy Szinhaz elere egy parasztot mert az nem ismeri a mufajt legfeljebb disznokat kezd nevelni benne a sajat kepmasara (Akar a Boncidai kastelyban)A Foter KOlozsvar Szinhaza amit kello tisztelettel es alazattal kene kezelne nem disznopasztorok disznojainak rofogeset,buzet,urulekenek buzet szagolni!!!!

    Kedvelés

  10. bega

    Kolozsváron a magyar diákok többnyire
    a magyar gimnáziumokban működő általános iskolai osztályokban tanulnak, ezenkívül csak a Nicolae Titulescu
    és a Ion Agârbiceanu Általános iskolában vannak magyar osztályok.
    László Attila alpolgármester lapunk kérdésére elmondta,
    mivel a magyar diákok ezekben az intézményekben kisebbségben vannak,
    a szülők nem kezdeményezték az iskolák névváltását.
    (http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=48403)
    Kolozsváron a Ghibu Líceumban, a Goga Általános Iskolában,
    a Toduta Zenelíceumban is működik életképes, tevékeny magyar tagozat, illetve magyar osztálya van a gazdasági, a szállítástechnikai,
    és a Traian Vuia szakiskoláknak is.
    A hóstáti Ion Agârbiceanu Általános iskolában
    sajnos megszűnt a magyar tagozat.
    Megmenteni nem tudtuk, most már kezdem érteni, miért.
    Aki a megmaradásáért kellett volna küzdjön,
    nem ért rá és nem is érdekelte, most sem érdekli.
    Alpolgármesterünk sajnos párhuzamos a valósággal nagyon sok témában.
    Ő kellene védje főterünket. Képes rá?
    Érdekli egyáltalán a téma?

    Kedvelés

  11. semmihazi

    novrain
    nem vagy te rossz fiú. csak zdob és zdub vagy. vagyis varza
    na,jó zdobzdubozást. majd együtt kiabálhatod a tömeggel basarabia pamant romanesc.

    Kedvelés

  12. semmihazi

    ha lehet szóld el magad, és juttasd eszükbe,hogy ott fekszik Moldva zászlója
    hátha az ittas tömeg nekimegy a szobroknak

    Kedvelés

  13. Tihi

    Kedves Olivér,

    Meddig folytatod még ezt az élő-tér ellenes kampányt? Mégis mi a baj a sörfesztivállal? Nerm szereted a sört? Nem jártál még októberfeszten? Nem láttál máshol koncerteket a főtereken?
    Olivér a Főtér az egy élő tér, Kolozsvár egy élő város, nem egy múzeum. Azt meg végképp nem lehet elvárni, hogy 100-150 templombajáró kedvéért több tízezer ember ne bulizzon.
    Egy élő Főtér ilyen bárhol Európában. Ehhez hozzá kell szokni. Van akinek könnyebb, sőt örömmel teszi, van akinek nehezebb, és képtelen túllépni a múlton. De előbb utóbb mindenki meg fogja szokni.

    Amúgy meg teljesen egyetértek azzal amit Guttmann mondott a mai vezércikkben. Az autóknak kell menni a főtérről, nem az embereknek, koncerteknek, sörnek, színpadnak.

    Kedvelés

  14. Géza

    Siralmas ami a főtéren történik. Tegnap (szombaton, jún. 25.én) az eső elől a Mátyás szobor alá bújt a “tisztelt társaság” és az már csak hab a tortán, hogy a rendőrök nézték és nem csináltak semmit..

    Kedvelés

  15. arnold

    Igen párhuzamos világban élünk
    http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPhotoReportScreen.vm/id/59829

    http://www.citynews.ro/cluj/eveniment-29/foto-oficialitati-clujene-in-numar-mare-la-ziua-drapelului-123910/galerie-foto/

    kinek a pap és kinek a sör.
    Éljen Zdop si Zdup, lehet vizelni a söröspohárba, kutyát macskát az ágyba, mi a disznóólba, fő hogy használni tudjuk a teret….minden a nevelésen, kulturán és a szocializáción múlik. Láttam már aki a könyvet is használni tudta, csak az volt a furcsa, hogy a könyv egyre vékonyabb lett a kerti budiban való látogatások után.
    Éljen az új tipusú, globalizált, nagynemzeti “UNIRII piáca”

    Kedvelés

  16. Kedves NovRain senki sem irigyeli tőled ha bulizni akarsz.Tedd azt de ne mások rovására.Nem tudom miért nem csinálod mindezt az Avram Iancu téren.
    Ja ott nem lehet!!! Nem csak a magyarságnak árt az ilyesmi a jó ízlést nem rólad mintázták.Én is szeretem a Zdob és Zdub-ot. De nem azért ,hogy közbudi legyen a FŐTÉR.A györgyfalvi negyedig hallatszik a fülhártyát repesztő zaj.Gondolom aki hétfőn dolgozni akar ha van még hol az nem örvend ennek.

    Kedvelés

  17. Kis Mis

    Ez minden értelmes ember elött világos volt már az első napon.
    Köszi udmr, köszi László Ati, köszi Guttman Szabi.

    Kedvelés

  18. @Tihi: Tudom, hogy zavar: igazam lett annak kapcsán, hogy a tér elvesztette fenséges, magasztos jellegét és zsibvásári, a sörtől böfögők bűzétől teli hellyé vált.

    Ez korántsem kampány, semmit sem kívánok elérni. Konkrét céllal rendelkező kampányról akkor lehetne beszélni, ha valamilyen célt követnék, például a tér eredeti kinézetének a visszaállítását. Ez lehetetlen. Ez tehát nem kampány.

    Tihi, eddig 23 országban jártam, sehol sem láttam még ilyesmit. Pedig sok népünnepélyen, koncerten voltam. Belgrádban például az ilyen jellegű rendezvényeket 6-7 kilométerre a főtértől szervezik, a Duna mellett… De még mondhatnék más példákat is.

    Szomorú, hogy semmibe veszed a magyarság egy igen fontos rétegének (a templomba járók) az igényét, elvárását. Megjegyzem, hogy nem csak őket zavarja a hangerő. Igen kedves hölgyismerősöm a Györgyfalvi (Brâncuşi) utca közepén, bezárt hőszigetelő ablak mögül is hallotta a koncertet. Ilyesmire nincs szükség!

    Kedvelés

  19. ” ha a Feri csendben van
    akkor minden rendben van ”
    -régen is az volt, most is az, és a jövőben is az lesz( már ha lesz kibe belekötni ?)
    Szóval megint ************ a kolozsvári magyarokkal
    MERT ÉN EZT ELŐRE MEGMONDTAM :
    VvIiGgyÁáZzZz MMAAGGYYAARR !
    Hová lett a székely bolcsességed ?
    A csavaros észjárást megtanulta a************ fajzatja .

    (Moderálva)

    Kedvelés

  20. dando

    Több, mint egy évvel, mikor többen beírtak bloggodba és jelezték, hogy ez lesz a vége… akkor lenézted őket a szabadelvűekkel. Nem történhet ez meg mondtad/mondtátok. Sajnos ez lett a vége. Naivság volt elhinni, hogy a teret azért rendezik, hogy szép legyen. Most pedig a parkolót seperc alatt sörsátorvárossá alakítják és toifor teleppé avantják a templomkertet. Ez lett belőle. Nem mintha ez ellen valaki, valamit tehetne. Ez a szükséglet. A hely amúgy ilyen rendezvényekre kevés, ezért egymás hegyén-hátán őrjöngenek. A múltkor azon mosolyogtam, hogy tavaly mikor az István a királyt vetetítették, akkor nem lehetett lezárni teljesen a főteret… a kolozsvári napok idejére viszont meg lehetett ez lépni. A nagy multikulturális városban vannak egyenlőbbek az egyenlők között..

    Kedvelés

  21. NovRain

    @Bányai József: kilencedik éve lakom Kolozsváron. Ebből mi következik, hogy “menjek haza Budapestre?”
    @semmiházi: köszönöm a kedves szavakat, amúgy lány vagyok.
    @Ferenc Májai: buliznék én a Iancu-szobor előtt is, ha lenne hely ott koncertnek. Ha azt a teret is át akarják alakítani, bizisten támogatom.
    @mindenki: a hugyozókat meg randalírozókat én is pont úgy elítélem, de nem tudom, miért kell egyenlőségjelet tenni minden sörfesztiválozó között. A csendőrség végezze a dolgát ilyenkor azokkal szemben, akik a dolgukat végzik nem megfelelő helyen.

    Több, a származásomat firtató és “pamant romanesc”-et emlegető kommentre nem vagyok hajlandó válaszolni.

    Kedvelés

  22. Donoter

    Kedves kisfiú ez a NovRain csak még kéne egy két osztályt kijárjon nem baj ha többször is, hátha ragad rá kultúra is bár egy kiskanálnyi.

    Kedvelés

  23. Esz Lajos

    Minden mondas es ellenmondas elott, azt kerdeznem meg, a Sorfesztival rendezesevel ki mennyit es kinek fizetett, ki mennyit es kitol vetelezett be, ki mennyit fizetett be az allamkasszaba. Ez sokmindent tisztazna.

    Kedvelés

  24. Olivér. Tihamértől csak egy komment van. Amelyben azt sérelmezi, hogy a másikat törölted.

    S válaszoltál egy kommentre, ami nem jelenik meg.
    Te tévedsz

    Kedvelés

  25. @Péter Hunor: igen, igazad/igazatok van! Elnézést, tévedtem. Hajnalban (03:47), amikor válaszoltam neki véletlenül más gombot nyomtam meg.

    Kedvelés

  26. Bányai József

    Nem, kedves N.R., nem kell sehova menned.
    Annyit viszont el tudtam volna képzelni, h. egypár év alatt észreveszed: az ú.n. “régi” kolozsváriaknak a “régi” (azaz a funarióta szemétedés előtti) Főtér jobban tettszik, valamilyen szubjektív oknál fogva, és ezt egy minimális szinten tiszteletben is tartod.
    A többséghez és janicsárjainkhoz hasonlóan, sajnos, te sem tetted meg.

    Kedvelés

  27. Itt csak egyesek irnak , a blogg nem minden Kolozsvar polgaranak elerheto, vagy nem tudnak rola. Hogy mit gondolnak mas Kolozsvari lakosok , legyenek azok magyarok, romanok vagy akarki, az latszik a http://www.domnuleprimar.ro/Vezi-sesizarile-din-Cluj-Napoca-60.html megjelent bejegyzesekbol. Akik ezt a temat erintettek mind a foteren renedezett “kulturalis” esemenyek ellen szollalnak fel. Talan Oliver onnan is kene idezzen akar roman akar magyar honfitarsaink bejegyzeseibol!

    Kedvelés

  28. bega

    @ tihi:
    “Azt meg végképp nem lehet elvárni,
    hogy 100-150 templombajáró kedvéért több tízezer ember ne bulizzon.”

    Hol láttál több tízezer embert?
    Szerintem el lehet várni,
    hogy 100-150 templombajáró kedvéért több tízezer ember ne bulizzon.
    Alpolgármesterünk terve,
    hogy ezentúl suliidőben is sörfesztiválozzanak iskoláink közelében.
    Bár Tihi nem oktatás-politikus, elvárható lenne,
    hogy tiszteletben tartsa iskoláinkat, egyházainkat.
    Nem csak ő, de ő IS.
    Nem akarok kötekedni Tihi,
    de ezt a kommentedet meg sem kellett volna írnod.
    Szeretem a sört, csak nem a Júnifeszten,
    főleg nem feszt- állandóan sört inni.
    Utána Toiforra van szükségem.
    Bár zöld színűek a Toiforok,
    én más zöldre vágyok.

    Kedvelés

  29. Pityu

    Jart ma valaki kint a foteren? Lattatok milyen szemet van? Kell ez egy varos kozpontnak? Tihi vered a szadat hogy october fest meg ehez hasonlok de ott mar oda vannak nove ezekhez a dolgokhoz. Ott le jar egy ilyen fesztival es nem marad utanuk ekkora smet mint ami itt maradt. Igaz van Arnoldnak fel kell noni az ilyendolgokhoz.

    Kedvelés

  30. NovRain

    Még egy kérdésem lenne itt a magyarság elleni atrocitásokat vizionálókhoz: ha bárhol máshol hányják tele a környéket a sörfesztiválozók, az oké? Vagy megint előjött a “not in my backyard”-effektus? Mert szerintem pont ugyanakkora probléma, ha a Szamos-partot vagy bármelyik blokknegyedet mocskolják, mint az, hogy a templomkertet. A vandál és idióta mindenütt az. Nem a hellyel, az emberekkel van baj, akik ha egyszer nem tudnak viselkedni, akkor sehol sem tudnak. Ez mitől magyarellenesség? Vagy esetleg piros-sárga-kéket hánytak azok a bizonyos részegek a hétvégén?

    Kedvelés

  31. arnold

    @NovRain. Állitsd le magad amig még több ostobaság folyik ki a fejedből. Nem a magyarság, hanem a város történelmi belvárosa elleni atrocitásról van szó. Ki tehet róla, hogy ez a tér hozzánk nagyon közel áll? Tudod ki? A történelem és a hagyomány (szándékosan nem írtam történelmünket, hagyományainkat mert nagyon sok jóérzésű kolozsvári román is felháborodott a történtek után) az amelyik arra tanított,hogy mindent értéke után becsüljünk. Ha valaki felméri, hogy egy ilyen Zdop si Zdup, meg sörimádó partit nagy hányadában milyen fokban szocializálódott közönség látogatja, milyen várható “kultur-moslék és -ürülék” marad a nyomukban akkor elgondolkoztató, hogy nem kéne -bár azért is kár- a Szamos partján rendezni. A magyarellenesség az máshol jőn be a képbe, de attól tartok hiába magyaráznám mert nem értenéd meg. 😦

    Kedvelés

  32. Zsombor

    fb-bejegyzés:

    Ma részt vettem életem első “mise-koncertjén”. A Szt. Mihály templomban próbáltam volna a du. 6 órás misén néhány szót váltani Istenkével. Aztán elkezdett recsegni-ropogni a főtéri sörfesztivál valamelyik (kit érdekel melyik…) koncertje, tönkretéve az egész szertartást. Ritmusra mozogtak az üvegablakok, bulizott az összes szentünk. Tippelni próbáltunk, hogy miről is beszélhet a pap. Katolikusként, magyarként és Kolozsváron élőként is megalázva éreztem magam. Ott, a templomi miliőben ennél találóbb szó nem volt: megalázás.

    Most mégis: a székesegyházunk volt hamarabb, vagy a sátoros Ursus-plebsz?

    Városi tanácsi határozat tiltja ezeket az irritáló rendezvényeket, de a bevándorló polgármester magasról tesz rá. Újabban minden héten tömeg rombolja Mátyás királyunk szobrát és környékét (lásd a felmászókat a “városnapokon”, a fagyifesztiválon, stb.), vakolat hullik a bömbölő hangszóróktól, folyik a sör és bűzlik a közvécé. Mindez olyan rendezvényecskéken, ahol a város magyar jellegét tudatosan mellőzik és tagadják. Szubkulturális főváros 2020.

    Beérni látszik a Főtér elrondításának és a monarchiabéli gyönyörű park kipusztításának a terve. Üzenem az átépítés mellett, a leendő rendezvényeknek örvendő károgóknak, a “haladó szellemiségűeknek”: ennyivel is könnyebb lett, hogy a 80% a saját csupasz Főterén a 20% fejére tojjon. Szép álmokat, magyar város”vezetés”!

    Kedvelés

  33. József

    Igazad van, Arnold! NovRain nem értené meg. Mit várhatunk attól, aki lány létére sörrel koccint a templom tövében, szemetel azon társaival együtt, akik “használni akarják “, így akarják elhasználni :-((((((((( a teret. Ha néha szétnéznének azok között, akik féltve őrizgették nekünk, ha beállnának néha azon Tihi által emlegetett 100 – 150 ember közé, akik velük ellentétben nem zavarják szertartásukkal őket a sörivásban, talán toleránsabbakká, megértőbbekké válnának. Talán! Veszélyes utakon jársz, Tihi, amikor azt állítod, hogy ehhez hozzá kell szokni. Így jártunk mindennel, ami megfertőzi mindennapjainkat. Valamikor még zavart, aztán szép lassan megszoktuk. És ez a legnagyobb gond. “Mindenki meg fogja szokni.” Mennyire leszel büszke erre az állításodra, Tihi, ha előbb-utóbb azt kell megszoknod, hogy az eső elől nem a szobor, hanem a templom boltívei alá menekültök majd be koccintani? Hiszem, hogy nem kell szégyenkezned emiatt sosem, mert tudom, hogy többen vannak azok, akik azt állítják veletek ellentétben: “Én túllépek e mai kocsmán,// az értelemig és tovább!”

    om, hogy többen vannak azok, akik veled ellentétben azt állítják:

    Kedvelés

  34. Donoter

    Miért nincs igaza Guttmann Szabolcsnak az autók kizárásáról? Kolozsvár utca szerkezetében, a város fejlődése során kialakult egy nyugat- keleti irányú igen hangsúlyos hosszanti tengely amely kezdődik Szászfenesen és végződik Szamosfalván. Létezik egy ezzel kvázi párhuzamos tengely is a Mikó utca kezdetétől a volt Csehszlovákia utcáig mely talppontjaiban támaszkodik az előbb említett főtengelyre, miközben mindkettő a Főteret határolja északról és délről. Az említett második tengely áteresztőképességében a szűk Mikó utca és az ott lévő korházak, valamint az ugyancsak szűk Jókai utca miatt nem tölt be valós tengely szerepet, a központ tekintetében de ki tudja váltani a Petőfi utcával együtt az Unió utca egyirányúsutását. Ezzel viszont ezen útvonal a forgalom szempontjából telítődött is, pont úgy mint ahogy telitett a Bem- Fürdő- Malom- Postakert utcai útvonal.
    Dél-észak viszonylatában nem beszélhetünk tengelyről, mert a Felek- vasúti állomás majd Kisbács útvonal vonalvezetésében nem tengely a nyugat-keletihez viszonyítva. De az ezen irányokba –ból érkező közlekedés legyezőszerűen jobban szétoszlik a város déli ás északi részén. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy egy esetleges Bocskai tér, Kossuth utca, Főtér, Unió utca, Béke tér, Jókai utca, Deák Ferenc utca egyirányúsutása kitudná váltani a Főtér keleti és nyugati oldaláról az autók kitiltását. De az semmi esetre sem elképzelhető, hogy a Főtér déli és északi oldaláról az autós forgalmat ki lehetne tiltani mert a városi közlekedés egyszerűen leállna, a központ megközelíthetetlenné válna. Csak új kerülő utcák kialakításával lehetne lehetséges ami fölöttébb problematikus szakmai, gazdasági, és nem utolsó sorban terület jogi szempontból is.

    Kedvelés

  35. Egy polgár

    “Donoter: Sajnos az úgynevezett nemzeti oldal előrelátásénak lett igaza.”

    úgy látszik muszály nyomban valami “nemzeti oldal” propaganda dezinformaciót bedobni. Nem élhet ez a réteg e nélkül! De csak emlékeztetőűl:

    ugyanbiza nem azért tiltakozott a Gergely-Molnos csoport, hogy nem hívták meg őket is csárdást vagy rap-et ropni nagybőgő-hangszórókkal az új Főtér felavatásakor? Hol voltak “előrelátásukkal”, amikor még állt a régi Főtér, de kitudódott az átalakítási szándék? Sunyíltak, vagy akkor másfajta záptojásokat költöttek az udmr fészkébe? Hogy mennyire “nemzetiek”….

    Kedvelés

  36. V.T.

    A cikk irojanak: kolozsvari lakos vagyok. Itt szulettem, itt nottem fel, es valoszinu, hogy egy ideig meg itt is maradok… DE ezzel az egesz “hurrogjunk le mindent” stilussal nem ertek egyet… Ha peldat akarsz mutatni valakinek is, akkor szerintem nem egy olyan bejegyzessel kell ezt csinalni, ami hemzseg a maga soran a nacionalizmustol… IGENIS VANNAK foteri rendezvenyek… Menj el pl BERLINBE, DREZDABA, vagy akar LONDONBA… Mindharom helyen reszt vettem szabadteri fesztivalon, a varos kellos kozepeben… Nem azzal van a baj itt, h foter vagy iancu-ter, hanem azzal, h MIERT NEM VOLTAK WC-K FELALLITVA… Mert minden fesztivalon kotelezo tudtommal… En ott voltam, jot buliztam… Hja, amugy a sportcsarnoknal egesz nyarra le van foglalva valamivel a ter, szoval ott nem lehet semmit sem rendezni sajnos…

    Kedvelés

  37. @V.T.: Sohasem lesz elég közvécé. Hogyan is lehetne 5-11 ezer ember számára? Főleg, amikor ömlik a sör. Persze, hogy a Szent Mihály templom tövébe végzik a kis és nagy dolgukat a fesztiválozók. a sportcsarnok esetében legalább a Kis-Szamos partján törént mindez. Egy templomot és egy folyóvíz partját azért mégsem lehet egy napon emlegetni…

    Kedvelés

  38. LAI

    Jaj teeeee, NovRain, hát nem szégyelled magad? LÁNY létedre és ráadásul SÖRREL koccintani?!!!! És mindezt a templom tövébe? Blaszfémia!

    Kedvelés

  39. Akakij

    Igaz is NovRain, lányom, micsoda züllés ez a fenyvesárnyban, hogy már a lányok is söröznek? Szerinted megbírja ezt a szittya erkölcs?
    Egyébként a misét is odébb lehet tenni, vagy nem? Nem lehet korábban beszélgetni Istennel? Isten csak este hatkor ér rá? mégiscsak a többségnek több a joga ott koncertezni. Az meg teljesen lényegtelen, hogy a templom hamarabb ott volt. Mi is hamarabb voltunk Erdélyben oszt’ szabhatjuk.
    S könyörgöm, egy jó buliban mért kell támadást látni magyar múltunk, kultúránk, izénk ellen? 5-10000 fiatal jól érezte magát, ennyi. A pisi elpárolog, a szemetet összeszedik, Mátyás meg áll tovább. Az utcakő kopott néhány millimétert, ennyi.

    Kedvelés

  40. Visszajelzés: Oldal nem található « Kiss Olivér próbálkozós blogja

  41. RedShade

    Pfff… Amit mos végigolvastam, az az eddig is megszokott kemény, egymás elleni harc, amit általában tapasztalhatunk, ha valakinek Véleménye van.

    #1: Nem ártana, ha a szervezők megtanulnák, hogyan rendezzenek jó bulit úgy, hogy közben ne károsuljon semmilyen, a kulturális örökséghez tartozó objektum (NovRain, egyetértek, a kedves “csendőröknek” csúfolt ingyenbohócok hasznossá tehetnék magukat azzal, hogy a munkájukat végzik, pl. nem engedik be a civileket a templomkertbe, mondjuk ezt tehetnék az év többi 364 napján is, hogy ha a civilek nem, akkor a hajléktalanok se juthassanak oda, bocs a hosszú zárójelért). Ha körültekintőbbek lennének a szervezők, nem lenne ok vitára. Na jó, tudom, akkor is vitáznánk, mert valahogy csak nem bírjuk ki, hogy a fene megette.

    #2: A legtöbb hasonló konfliktust pont az szüli, hogy van egy “kulturális elit”-nek elkönyvelt csoport, akik tulajdonképpen csak egy aprób részét képezik a valódi kolozsvári kulturális közegnek és akik szélsőségesen állnak hozzá minden ötlethez, ami nem múzeumi relikviaként forgja fel a “hagyomány” és “örökség” foglamakat. Ők természetesen rögtön radikálisan reagálnak mindenre, amí haladásnek, modernnek tekinthető, mert nem képesek felfogni, hogy a hagyomány és az örökség csak akkor marad életben, ha mi is vele élünk, nem pedig ha felöntjük formalinnal és mindent a szemnek, semmit a kéznek módon kezeljük. Ezek miatt a vaskalaposok miatt, akik a koncertet a zülléssel azonosítják, természeseten már nagyon rég óta frusztrált a légkör, ne csodálkozzunk, hogy senki sem úszhatja meg, ha máshogy gondolja.

    #3: Tudom, hogy a Zdob si Zdub moldvai zenekar és azt is tudom, hogy románul énekelnek, román földről, de akinek van egy kis minimális humorérzéke és felismeri a szarkazmust, az nem fogja lepocskondiázni őket. Aki meg nem érti, az inkább hallgasson, de ne mondjon olyat, aminek nincs alapja, mert csak saját magából csinál hülyét.

    #4: Az, hogy egyesek (igen, Olivér, ezt neked szánom) képesek mindent személyesen felfogni és túllihegni, sajnos, a magyar vérmérsékletre vall. És ezzel leszólom a saját népemet, inkább arra szeretném buzdítani, hogy ha már a Kultúra szent és sérthetetlek zászlaja alatt vitázunk, tegyük azt kulturáltan. Ha nem tűnt volna fel, már rég nem lóháton és íjjal a kezünkben élünk, városokba szerveződtünk, szóval nem ártana egy ehhez tartozó magatartást is tanulni. Ha Mátyás élne, fogná a fejét.

    Ha valamit elgépeltem volna, utólag is bocsánatot kérek.

    Merem remélni, hogy erre nem egy hatalmas kommentárlavina lesz a válasz, ha mégis, akkor szomorúbb a helyzet, mint gondoltam.

    Kedvelés

  42. Géza

    Ha jól tudom holnap, július 14.-én csütörtökön lesz a Főtéren az U focicsapatnak a bemutatója… csak nagyon remélnem hogy a sörfesztiválos gyalázás nem fog megismétlődni….

    Kedvelés

  43. arnold

    Ha már ugyis mindent rá lehet szervezni a Főtérre, csak arra lennék kiváncsi, hogy a tegnap esti (jul. 14) U bemutatót ki(k) és milyen pénzből szervezték mert ahogy elnéztem a monstre rendezvényt, a focicsapatnak nem hiszem, hogy erre lett volna pénze …. annál is inkább, hogy úgymond saját ultramodern stadiont építenek. Azt fel sem merem tételezni, hogy mind a rendezvény mind a stadion közpénzekből épül mert akkor a DNA nem csak Borbély 20.000 eurós korrumpálása mián kéne kutakodjon.

    Kedvelés

  44. A helyzet fokozódik, mondaná Virág elvtárs:
    “Cluj-Napoca a luat modelul pietelor volante de la capitalele europene si vor testa acest tip de comert in acest weekend, intr-o locatie centrala. Producatorii clujeni vor avea la dispozitie parcarea din Piata Unirii pentru a vinde fructe si legume. Primaria va asigura doar locatia, dar nu va percepe nicio taxa producatorilor…..
    http://www.citynews.ro/cluj/eveniment-29/prima-piata-volanta-din-cluj-napoca-in-piata-unirii-128000/
    Igy akár a szentmisébe az árúsok gajdolása is behalatszana, de utána akár a heti bevásárlást is meg lehetne ejteni. Újabb “nyugati mintájú” sokoldalú, élő térfelhasználás…. 😦

    Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!