FOTÓRIPORT – Izland – ÖTÖDIK RÉSZ: Útvonal, költségek, tanulságok, tanácsok


****************

Az első rész ide kattintva tekinthető meg. A második rész itt található.  A harmadik rész itt tekinthető meg. A negyedik rész itt olvasható.

****************

Még márciusban lefoglaltuk a júniusi WizzAir menettérti repülőjegyet, s így csupán alig több mint 700 lejbe (mintegy 160 euróba) került. A diszkont légitársaság heti két alkalommal repül Budapestről Reykjavikba, szerdánként és vasárnaponként. Ajánlatos minimum egy hétre menni, másfél hét optimális, két hét ideális… 🙂 Ha időben foglalsz, és szerencsés is vagy 500-600 lejért is foglalhatsz menettérti jegyet a WizzAirnél.

kicsi
Köszönjük a lehetőséget!

Mint az utólagos számításokból kiderült a kocsibérlés és a benzin (közel 2500 kilométert utaztunk hét nap alatt) fejenként 820 lejbe, azaz 185 euróba került. A helyszínen 667 lejt, azaz 150 eurót költöttem kenyérre, édességekre, üdítőre, egyebekre. Egy hét alatt Európa egyik legdrágább országában ez egyáltalán nem sok. Szerencsére a szállásra semmit sem kellett fizetnem, ugyanis sátoroztunk. A Kolozsvár-Budapest-Kolozsvár személygépkocsis utazás fejenként 70 lejbe, azaz 15 euróba került. Így az összköltségvetésem 510 euróra, azaz 2270 lejre rúgott.

Tanácsok:

 • ne válts pénzt. A legeldugottabb helyeken is lehet bankkártyával fizetni. Izlandi bankjegyet nem is láttam, fémpénzt is csupán távolról.
 • bérelj autót. Bár közszállításpárti vagyok, Izlandon nagyon körülményes és sok időbe telik buszokkal körbejárni a szigetet.
 • szerintem a legoptimálisabb időszak június közepe és vége. Bár júliusban és augusztusban sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a látványos hegyi utak nyitva legyenek, s eljuss mondjuk a Helka vulkánra, a csúcsidényben hatalmas a tumi, tömegnyomor van mindenhol.
 • feltétlenül terepjárót bérelj. Szigorúan követik és büntetik azt, ha a turista sima gépjárművel hajt be a kizárólag teperjárók számára alkalmas utakra.
 • SEMMIKÉPP SE hajts le gépkocsiddal az útról. A nihilből egyszer csak előbukkan egy erdőkerülő, ellenőr, felügyelő, s borsos bírásgot ró ki!

Az útvonal:

 1. nap (2016. június 12., vasárnap): Keflavik ->Bridge between two continents -> Rejkjanesviti lighthouse -> Gunnuhver hot spring->Kopavogur (sátorozás Reykjavikban)
 2. nap: Thingvellir National Park -> Geysir (Strokkur) -> Gullfoss -> Stong -> Haifoss vízesés-> Leirubakki meletti sátorozás
 3. nap: Leirubakki->Seljalandsfoss vízesés -> Reynisfjara (Black Beach) -> Laki félúton (sátorozás a kocsi mellett)
 4. nap: Laki -> Skaftafell (gleccser kilátó túra + Svartifoss vízesés) -> Jökulsarlon -> Höfn kikötő -> Seydisfjördur (sátorozás)
 5. nap: Seydisfjördur -> Skalanes (biológus) -> Hafnarholmi (Puffin kolónia) -> Husavik
 6. nap: Husavik (bálnales)  -> Myvatn (termálfürdő) -> Hvammstangi körül sátorozás az Atlanti-óceán partján
 7. nap: Hvammstangi->Reykjavik (Izland-Magyarország meccs)
 8. nap (2016. június 19., vasárnap): Vidoy sziget, Reykjavik -> Keflavik -> hazautazás

Az alábbi fotókat Rudics Júlia és Török Dalma készítette.

FOTÓRIPORT – Izland – ÖTÖDIK RÉSZ: Útvonal, költségek, tanulságok, tanácsok” bejegyzéshez egy hozzászólás

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s