FOTÓRIPORT, VIDEÓK – Királykő gerinc: 2000 m szint, 15 óra, 21 Km


Sokszor be kellett kapcsolni a “négyszernégyet”…

Ez volt a túraleírás, amelyet Zernest/Zărneşti előtt egy-két órával kaptunk meg. Pénteken, július 13-án a közel 16 órai indulásig bizonytalan volt, hova megyünk. Végül úgy döntöttünk, a Hám Péter által javasolt Királykő-túrára esik a választás. Akkor, különböző kommunikációs zavarok miatt, még nem tudtuk, hogy a Marosvásárhelyi EKE a főszervező… Ezért is mondtam néhány ekésnek, mi a Hám Péter kakukktojásai vagyunk… 🙂

A túraleírás így hangzott:

Július 14-én, szombaton reggel 7-kor indulás a sátraktól kis hátizsákokkal a Királykő északi gerincére.

Útvonal: Plaiul Foii turistaház – Spirlea védkunyhó – Deubel útja – Grind-nyereg – Pásztor-csúcs (2238 m) – Vârful Căldării Ocolite (2202 m) – Kis-Cimbalom (2231) – Nagy-Cimbalom (2177 m) – Hegyes-csúcs (2150 m) – Csoránga-őv – Reménység védkunyhó – Călineţ-szakadékvölgy alsó szakasza – Plaiul Foii turistaház – sátrak.

A túra hossza: 21 km.

Szintkülönbség: +1700 m / -1700 m.

Várható időtartam pihenőkkel együtt: 12 óra.

Minősítés: nehéz sziklatúra, nagy szintkülönbséggel, időnként kétkezi mászással, drótköteles, kitett szakaszokkal, kőfolyásokkal.

Látnivalók: látványos mészkőszikla falak, tornyok és gerincek, lélegzetelállító kilátás, sok védett virág Kötelező felszerelés: esőköpeny, szélkabát, 1,5 – 2 liter folyadék, kemény talpú túrabakancs.

Ajánlott felszerelés: jól összecsukható túrabot, napkrém, napellenzős sapka v. kalap, lábszárvédő.

Igen, volt minden. Bibi nehezebben bírta, így számunka végül a GPS szerint: 15 óra, 2000 méter szintkülönbség, 21 Km össztávolság. Hiszem és vallom: csak azt tudja, milyen, aki megtette Románia legnehezebbnek tartott túráját a Királykőn…

Köszönjük szépen segítőinknek (György Enikőnek, Kádár Gyulának és Német Leventének), az Marosvásárhelyi EKE valódi túrázóinak, akik senkit, semmilyen körülmények között nem hagynak hátra!

*********************

 

 

*********************

 

Hadd beszéljenek a fotók! Kérlek, kattints az elsőre, ne aggódj, nincs sok!

 

FOTÓRIPORT, VIDEÓK – Királykő gerinc: 2000 m szint, 15 óra, 21 Km” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. PZ

    Hm..1½ – 2 L folyadék… igencsak optimista javaslat. Irigylem ki 30 fokos melegben beéri ennyi vizzel ezen az szakaszon.
    Júliusban ez a mennyiség /túrázó az – északi gerinctúrázáshoz – NEM igazán elég! A Zerge-forrás csak időszakosan működik. Simán elfogy a javasolt vízmennyiség duplája is.

    Kedvelés

  2. Visszajelzés: FOTÓRIPORT, VIDEÓ – Új korszak előtt néhány erdélyi szász erődtemplom | Kiss Olivér blogja

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!