A legújabb riadalom: a sertésinfluneza. Te félsz? [FRISSÍTVE]


Pedig milyen édesek...
Pedig milyen édesek...

Emlékszem, a madárinfluenza mekkora pánikot keltett nálunk és a világban. Szaladgáltunk, mint a mérgezett egerek.

A tó mellett kimúlt csóka láttán visítozni kezdtek az emberek, hívták a sürgősségi számot, pánikhangulat volt mindenütt. Csoda, hogy nem lőtték ki az összes galambot, csókát, verebet.

Pánik a javából.

Bevallom, egy ideig én sem ettem csirkehúst (amúgysem szeretem), de aztán nekem is elmúlt a pánikhangulatom.

Most viszont fájt: sertéspestis. Imádom a disznóhúst.

Jó, tudom, ez a betegség más úton terjed (ha valaki a pofámba prüszköl), de azért mégis: sertéspestis. Tehát valahogy mindenki a sertéshússal hozza összefüggésbe.

A hírügynökségek szerint

az európai uniós illetékesek hétfőn a pánik elkerülésének fontosságára intettek. A tagországok külügyminisztereinek luxemburgi tanácskozására érkezve a svéd Carl Bildt azt mondta, hogy meg kell várni, pontosan milyen következtetésre jutnak az egészségügyi hatóságok. Amíg nem tudni, pontosan mi történik, nincs értelme pánikszerűen aggodalmaskodni – tette hozzá.

Mexikóban már így utaznak a metrón.
Mexikóban már így utaznak a metrón.

Jó-jó, ez nem elég. Főleg ha

A mexikói hatóságok legfrissebb adatai szerint százháromra emelkedett a gyaníthatóan az új típusú sertésinfluenza következtében elhunyt emberek száma Mexikóban. José Angel Córdoba mexikói egészségügyi miniszter vasárnap a mexikói közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy 1.614 embert kezelnek influenzaszerű tünetekkel, közülük négyszázat kórházakban.

Mi több, Európában is felütötte már fejét a sertéspestis.

A spanyol egészségügyi minisztérium hétfőn megerősítette az ország első sertésinfluenzás megbetegedését.

A globalizált világban csupán órák kérdése, hogy a sertésinfluenza megérkezzen Romániába, Erdélybe, Kolozsvárra. Az elsődleges landolási helyszín a reptér. Nálunk is, máshol is.

Valós a veszélye a sertésinfluenza elterjedésének Lengyelországban – figyelmeztetett hétfőn Adam Rapacki helyettes belügyminiszter. Elmondta: Lengyelországban már készen állnak azok a helyek, ahol vesztegzár alá helyeznék azokat az embereket, akik gyaníthatóan megfertőződtek a kórral. A hatóságok szigorítják az ellenőrzést a repülőtereken, főleg az olyan országokból érkező járatokat, amelyekben felbukkant a kór.

Namármost. Interenetes portálok szerint

Egy atombomba hatását is felülmúlhatja szakértők szerint a sertésinfluenza terjedése, ugyanis ha mutálódik, egy halálos típus is kialakulhat. A vírus ellen úgy védekezhetünk, ha gyakran mosunk kezet, sokat tüsszentünk és lehetőleg nem utazunk tömegközlekedéssel.

S még nincs vége…

Annyi már bizonyos, hogy a sertésinfluenza-vírus az embereknél előforduló influenza állatoknál jelentkező változata. A sertések genetikailag közelebb állnak az emberhez, mint a madarak, tőlük kaphatjuk el a legkönnyebben a kórt – állítják brit orvosok az Independent című brit lapban. Az utóbbi évtized egyik legnagyobb aggodalma az volt, hogy a madárinfluenza néven ismertté vált H5N1 vírus a sertésekre is átterjed és az emberre halálos változat kialakulásához vezethet. Szerencsére a világ néhány elzárt vidékét leszámítva ez nem történt meg. (…)

Mossunk kezet és tüsszentsünk!

A megelőzés érdekében tanácsos reggel és este szappanos vízzel kimosni az orrot, minél többször tüsszenteni, és kerülni a tömegközlekedést – írja orvosi véleményekre hivatkozva az Independent, hozzátéve, hogy a sertéshús fogyasztása nem káros, a főzéssel ugyanis elpusztulnak az esetleges vírusok.

Szappanos vízzel kimosni az orrot? Picikét bizarr, de ha ezen múlik…

Mintha látnám: én, az anyagi és környezetvédelmi okokból tömegközlekedés-párti előveszem szépen a Daciámat, s durr neki az útnak. Nem, még azért sem! Nem engedünk a tömegpszichózisnak!

Te félsz?

UPDATE (április 29., 21:08) Állítólag nyugodtak lehetünk, nincs ok pánikra. Ezt az Egészségügyi Világszervezet állítja. Addig lesz nyugalom, ameddig Romániában megjelenik az első sertésinfluenzás eset…

Nem kell, hogy pánikot keltsen az, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 5-ös fokozatú riadót rendel, ami azt jelenti: a világjárvány kitörése küszöbön áll – nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek Sylvie Briand, a genfi székhelyű szervezet influenza járványügyi programjának megbízott igazgatója, a sertésinfluenza-járvány terjedésével kapcsolatos aggodalmakra válaszul. Arra a kérdésre, hogy a sertésinfluenza vírusa miért aggasztja a világ egészségügyi szerveit, a szakember utalt arra, hogy a vírus Mexikóban bukkant fel egy váratlan szezonális influenza második tetőzése után március közepén. A laboratóriumi vizsgálatok arra mutattak, hogy ez a vírustípus teljesen új, ami meglepte a mexikói szakembereket. A mexikóiak a nemzetközi egészségügyi rendelkezéseknek megfelelően értesítették a WHO-t. Ugyanebben az időben az Egyesült Államokban is erre a következtetésre jutottak, és az amerikaiak is jelezték ezt a WHO-nak. Ami aggasztó ebben a vírusban az az, hogy újdonsága feltételezi, hogy a világ népessége nem immunis ellene. Ráadásul a vírus továbbfejlődhet, és ennek mértéke előre nem látható.

A legújabb riadalom: a sertésinfluneza. Te félsz? [FRISSÍTVE]” bejegyzéshez 17 hozzászólás

 1. Lehet picikét bővebben, Teki? Gyakran jársz a reptérre, esetleg kerülsz kapcsolatba külföldiekkel? Főleg közép-amerikaiakkal?

  Kedvelés

 2. csé

  “A sertések genetikailag közelebb állnak az emberhez, mint a madarak”
  Testvérem, te disznó…!!!

  Kedvelés

 3. Zsuzsa

  Mindazokhoz szolok akik viccelodnek egy szerintem igen fontos uggyel kapcsolatban. De az ember csak akkor ijed meg valojaban amikor kozel all a veszhez. En Texasban tartozkodom es mi tobb, diszno farmon dolgozom mint allatorvos es mi tobb, a munkasok nagy resze mexikoi. Tehat, felek.

  Kedvelés

 4. szzol

  A halak mikor fognak terjeszteni valami apokaliptikus vírust ? Hogy aztán féljünk enni bármilyen repülő, négylábon járó, úszó lényeket. 😀 Szerencsére a banán nem tud influenzát terjeszteni, vagy ki tudja….

  Kedvelés

 5. De, Szzol, te is biztosan hallottál a banánpestisről. Vagy a banán száj- és körömfájásról. Ezek egyelőre csak banánról banánra terjednek. De egyszer majd, ki tudja…

  Kedvelés

 6. huppi

  Azért kicsit gyanús, hogy egyre másra ütik fel a fejüket az új vírusok által okozott betegségek. Eddig miért nem volt se madár se sertés influenza. Olyat is említettek az egyik híradóban, hogy valahol kitenyésztették, már nem tudom milyen megfontolással. Lehet, hogy ez a 21. század természetes szelekciója?

  Kedvelés

 7. Bár én nem csüngök folyamatosan a tv-n, és lehet, hogy elkerülnek dolgok, de az a fura érzésem van, hogy a nagy információ bőségben mégsem tudok meg semmi lényegeset a dologról… ködösítést érzek.

  Kedvelés

 8. Én nem félek, mert attól nem lesz semmi sem jobb. Bizonyos dolgokat persze nem tudunk elkerülni, mint például a tömegközlekedés és a közterek, boltok, de szerintem az alapvető higiéniai szabályok betartásával és megfelelő egészségügyi állapottal az esetlges fertőzés esélye csökkenthető.
  szappan= moss kezet

  Kedvelés

 9. pilis

  Huppi!

  Sztem igazad van!
  A természet valahogyan el kezd védekezni, és legelőször a vírusokkal kezdi! nem hiszem, hogy ezek régi vírusok lennének.
  Bár a vírusoknak is van történelmük, és sajnos ezek csak most születnek, a spanyolnátha, meg a lepra is lefutott, mikor megtalálták az ellenszerét….
  CSak ne fújná fel ennyire a média….

  Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s