Futball vagy pitbull?


Ez meccs?
Ez meccs?

Bevallom: eddig egyetlenegy meccsen voltam. Akkor is a Vodafone-tól kapott protokoll jeggyel mentem be a Girondins de Bordeaux – CFR 1907 meccsre. Tudtam, hogy ott, ahova szól a jegyem, biztonságban vagyok. Igen, biztonságban. Lévén, hogy a televízióban számtalan, a standionokban bekövetkezett totál-fatál-generál verekedést láttam, számomra akkor az volt a legfontosabb. Mi több, néhány héttel az imént említett mérkőzés előtt randalíroztak az U FC szurkolói Kolozsvár belvárosában. Kulcsszavak: erőszak, vér, könnygáz, gumibot, verés, verekedés, üvöltözés, csendőrség, rendőrség, magyarellenesség, stb.

Erről szóló blogbejegyzésem (képekkel, videóval) itt található.

Ugyanakkor néhány héttel a Girondins de Bordeaux – CFR 1907 meccs előtt néztem meg a Discovery csatornán az európai futball huliganizmusról szóló sorozatot. Hirtelen nem találok szót arra, hogyan is írjam le, mit éreztem a sorozat utolsó része után. Igen, megvan: undort. Legszívesebben ráhánytam volna a képernyőre. Pontosabban azokra, akik ezeket az erőszakos cselekedeteket véghez viszik.

Allergiás vagyok az erőszakra. Ezek a pitbull szurkolók kikészítenek!

Kell neki kakaó? Adjanak neki!
Kell neki kakaó? Adjanak neki!

Szombaton este Glytz barátomnál néztük meg a Kolozsvári CFR 1907-Temesvári FC közti kupadöntőt. Ugyanazt éreztem, mint a futball huliganizmusról szóló sorozat után. UNDORT.

Miért nem lehet kordában tartani az erőszakos szurkolókat? Miért nem lehet megérteni végre, hogy egyesek CSAK azért mennek a meccsre, hogy erőszakoskodhassanak, verekedhessenek? Miért nem lehet ugyanazokat az eszközöket alkalmazni, mint az angolok a huligánokkal? Ott miért lehetett megoldani ezt a kérdést, s nálunk még a miniszterelnök jelenlétében is erőszakra, verekedésre, rendbontásra kerül sor?

Rendben, ha egyesek verekedni akarnak a csendőrökkel, akkor adjuk meg nekik a lehetőséget. Előre tartsunk fent 50-100 helyet a sürgősségi osztályon és adjuk meg a lehetőséget a csendőröknek, hogy jól megverjék őket. Igen, panaszt is lehet emelni a csendőri brutalitás ellen. Valamennyi panaszt demokratikusan, a törvényes előírások szerint szépen visszautasítanak. Marad még az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsa.

Ilyen incidensek után van még valakinek kedve meccsre menni?

Egyébként a kupadöntőn történtekről írnak a Szabadság sportblogjának a munkatársai is…

Futball vagy pitbull?” bejegyzéshez 10 hozzászólás

  1. NitRo

    Egy kis kitérő: az aki nem ismeri azt a csapatot és annak szurkolóit akinek a meccsére készül, ne is menjen el. A CFR-nél tudni lehet, hogy soha nincsen balhé a stadionban vagy azon kívül. Tehát nem értem miért féltél egy BL meccsen, ahova amúgy is rengeteg olyan ember megy akinek semmi köze nincs a focihoz, de mivel divat és mindenki erről beszél, ezért ott van.
    A másik meg: Anglia az Anglia, ott még a legalsó ligákban is teltház van egy meccsen. Az egy jól szervezett ország. Románia egy paródia, itt semmi sem működik, pont a fociban fognak rendet teremteni? Egyetlen egy valamire való stadion van az országban, az meg itt található Kolozsváron. Míg az angolok alapvetően civilizált népnek számítanak, addig ugyanez nem mondható el a románokról (értsd ez alatt az állampolgárságot). Ha szabad lenne sört inni meccseken, mint ahogy van Németországban, akkor mindenki részeg lenne. Az egész attól függ, hogy mennyire tud egy csoport kulturáltan viselkedni. Ha az egyén már alapból bunkó, akkor csoportban már csak romlik a helyzet.

    Kedvelés

  2. NitRo:A Tg. Jiuban zajlott incidensek miatt négy CFR szurkolót 6 hónapra kitiltottak a stadionokból, ugyanis átmásztak a biztonsági kerítés – így a hírügynökségek. Igaz, a csendőrök 233 kihágási jegyzőkönyvet állítottak ki, a büntetések összértéke 68 510 lej, ezért a “csak” négy CFR szurkoló elég jó arány.

    Egyre inkább az az érzésem, hogy nem akarnak rendet teremteni a stadionokban. Ha mégis, akkor a képlet egyszerű: 2 ezer szurkoló, 5 ezer csendőr. Ha 5 ezer szurkoló, akkor 15 ezer csendőr. Ahogy az egyik megmozdul, öt csendőr gumibottal elintézi az ügyet. Legalább az alacsony fizetéssel rendelkező csendőrök is ingyen nézhetik majd a meccseket.

    Miért ne menjen el meccsre az, aki esetleg nem ismeri olyan behatóan a csapatot vagy annak szurkolóit? Kizárjuk az embereket a stadionból csak azért, mert esetleg nem eléggé jártasak a foci terén? Azért féltem, mert korábban állandóan csak erőszakot és vért láttam amikor meccsekről és stadionról volt szó.

    Vajon miért indult éppen Nagy-Britanniából a futball huliganizmus ha annyira civilizáltak?

    Kedvelés

  3. Kinga

    Oliver, most provokalni foglak, megertem a felelmedet is az undorodat is, mert te a fociert nem rajongsz, ugyhogy ebben az esetben lekotik figyelmedet az ilyen remiszto hirek. Stadionban annyira kell csak felni, mint a repulon fel az ember attol a lehetosegtol, hogy lezuhanhat.
    A szomoru csak az, hogy a media mindig, de mindig csak ezt az oldalat mutatja az eremnek, az nem hir ha bekesen kezetfognak az ellenfel szurkoloi. De elarulom neked, ez is megtortent most is utban a kupadontore a Zsil volgyeben. Megvoltunk allva egy pihenon sok CFR-es busz es mellettunk mentek el a temesvari szurkolok kisautokkal, egyszer az egyik megallt, kiszallt belole egy alak, Polis sallal a kezeben es nyujtotta a kezet a CFR-es szurkolok iranyaba es jo szurkolast kivant, a kovetkezmenye az lett, hogy mindenki fenykepezodni akart veluk, osszeolelkezesek es kozos enekles lett belole. De ez senkinek nem lenne hir, erre nem vevok az emberek. A szamodra remiszto meccsrol nekem olyan emlekem maradt, hogy miutan a temesvari szurkolok joideje melyen hallgattak, a CFR-es galeri cukkolni kezdte oket, hogy tul csendben vannak, ennek eredmenyekent elkezdtek ujra buzditani a csapatukat, nem az volt a valasz, hogy minket szidtak, hanem elkezdtek enekelni, a CFR-es reakcio meg taps volt felejuk. De kivulallo ezt sem vette eszre, csak annak az emlekezeteben marad meg, aki reszese volt es akinek a lelke tiszta, gyuloletmentes es kepes ilyesmire. Es hadd mondjam el meg azt is, hogy az incidenssel vegzodott merkozes utan akadtak olyan temesvari szurkolok is akik kifelemenet a stadionbol mikor a mi hatunk mogott vonultak el megtapsoltak. Persze, lehet addig latom en is csak ezt az oldalat az eremnek, mig egyszer fejbe nem talal egy eltevedt ko, sorosuveg vagy baseball uto. A megoldas bennunk rejlik, meg kell tanitani gyerekeinket masok elfogadasara es tiszteletere, mert a gyulolet gyuloletet szit, sajnos a fiatalokat nezve, nagyon keveseknek mondtak el ezt otthon.

    Kedvelés

  4. Kinga: Messze nem zuhan le annyi repülő, ahányszor belföldön vagy külföldön verekednek a stadionokba!

    A média valószínüleg nem volt ott, amikor az összeölelkezés, közös éneklés történt. Ezért nem számolhatott be róla. A stadionban viszont ott volt.

    Kedvelés

  5. Péter: Elolvastam a blogbejegyzésedet. Jó, hogy megúsztátok!

    Nos, többek között ezért nem járok meccsekre. Pontosabban életemben csak egyetlenegyen voltam eddig, s ezután is nagyon megválogatom, melyikre megyek el. Nem vagyok drukker, a foci sem forralja fel bennem a vért, de a nagy mérkősések engem is érdekelnek. Szabad? Ezek után inkább: érdemes?

    Kedvelés

  6. Nitro: Anglia az Anglia, de ettol fuggetlenul meg mindig ok viszik a primet huligansagban, akarmennyire is civilizaltak….a romanok akarhogy is de sokat tanulhatnanak toluk…itt meg valoszinuleg kemenyebben a verolegenyek is …. az angol biztonsagiak meg ezektol tanulhatnanak

    Kedvelés

  7. yoda a kvsc-s

    gyerekek nem kell ennyire feketeben latni mindent.sajnos(!!!) jelen pillanatban a vilag barmelyik reszen egy sorsdöntö merközes szomoru ,de ugy latszik elengedhetetlen velejaroja az effajta senkihazis magatartas.ha azok,akik tehetunk valamit e fenomen kiszoritasanak erdekeben hatat forditunk es undort erzunk,azzal semmit az eg vilagan nem fogunk sem megoldani,sem megvaltoztatni. a baj nem a szurkolokkal van,hanem az öket hergelö,cseszetö vezetökkel.ha az a mocsadek Iancu befogta volna a szajat es nem hazudozott volna össze-vissza mar ket hettel a meccs elött “igy a biro,ugy a CFR”, nem hinnem , hogy ide jutottak volna a temesvariak.nem vedem öket,de elsösorban azt kellene peldasan megbüntetni,aki bujtogat.ha jol tudom,mashol a gyilkosagra valo felbujtast ugyanugy büntetik mint az elköcetest…… mindenesetre ujra bebizonyosodott,mekkora szakadek tatong a kolozsvari CFR es mas csapatok szurkoloi közt.amit a temesvariak kaptak,csöstül megerdemeltek,szemely szerint börtönnel is sulytanam a visszaesöket.
    a görögtüz hasznalata ellen nincs kifogasom,a palyara dobalauk ellen viszont felemelem hangom.
    szombaton este duplan voltam buszke-megnyertuk a csatat a palyan es , ami talan a sajta szempontombol meg fontosabb-a lelaton is.

    Kedvelés

  8. ikudor

    Szerintem a baj ott kezdodik,hogy a foci mar nem a sportoloke,a csapatoke,a nezoke.Egy iparag lett,amit egyre inkabb a profit iranti vagy iranyit.Ami a meccsen tortent az elitelendo,de azt mar kevesen kutatjak ,hogy mi az egesznek az oka.
    Miert kell egyfolytaban olyan embereket a tv-ben megjeleniteni,akik mast nem csinalnak csak mocskolodnak,egymast heccelik,sot a szurkolokat is bujtogatjak.A sportujsagiras szerintem nem arrol szol,hogy vezetoket egymasnak ugrasszanak,es minazt csupan azert,hogy nojjon a nezettseg.A vilagon rengeteg sportesemeny zajlik,nemcsak a focinak kene uralni a kepernyot.

    Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!