Radu Jude, a hazaáruló


Hazafiasság vagy hazaárulás? (Fotó: youtube.com)

Már csak ez hiányzott annak a férfinek a szájából, aki pénteken este a Radu Jude rendező Mindegy nekem, ha a történelembe barbárokként vonulunk be című filmjének vetítését követően Ion Antonescut magasztalta. Még azokra is haragudott, akik a Monostor lakónegyedben a Gheorghe Funar által a második világháborús marsallról elnevezett utcát ismét Tavaszra (Primăverii) keresztelték. Szerinte kár, hogy a román nép így bánik vezetőivel, főleg a Centenárium évében.

Bár körülbelül 2 óra 20 percet tartott a vetítés a Győzelem (Victoria) moziban, a filmet nem untam végignézni. Tabut döntő és polgárpukkasztó stílus, eredeti megközelítés. Ioana Iacob viszont gyengén alakított, alkalomadtán szöveget betanult és felolvasó félszeg kisiskolásként viselkedett a vásznon. Valamivel többet vártam volna el egy ilyen kaliberű színésznőtől.

A bukaresti Palota-téren (Piața Palatului) játszódott jelenet statisztákból és csőcselékből álló amorf tömeg reakciója volt a legértékesebb. Igaza van Bibinek, aki azt állítja, a film tulajdonképpen azáltal érte el a célját, ahogy az a tömeg reagált.

A hónap filmjét a Győzelem (Victoria) moziban vetítik.

A Radu Judével készített interjú itt tekinthető meg.

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!