Töltsél egy munkanapot Horváth Annával, Kolozsvár alpolgármesterével (LEZÁRULT A JELENTKEZÉS)


horvath anna szakiskola pulpitus
A kolozsvári magyar szakiskola október eleji avató ünnepségén (Kiss Gábor felvétele)

Azt a mindenit, hogy eltelt az idő: 2013 februárjában volt a projekt utolsó mozzanata. Az alpolgármester asszony ismét azonnal kötélnek állt, s munkatársa, Mónika segítségével nyélbe ütöttük az időpontot.

Másfél év alatt rengeteg minden történt. Amennyiben a WebSzabadság keresőjébe beütöd Horváth Anna nevét, meglátod, mennyit találatot ad ki…

Töltsél egy munkanapot az alpolgármesterrel, nyerj betekintést napi városházi tevékenységébe, ismerd meg őt, tapasztald meg, hogyan végzi munkáját, melyek a városháza magas rangú magyar tisztségviselőjének a prioritásai. Miből áll a napi tevékenysége? Hány órakor kezdi, s hány órakor végzi a munkanapot? Kikkel találkozik? Mit mond nekik? Milyen szakterületekkel foglalkozik? Hogyan sikerül képviselnie a magyar ügyeket a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalban? Milyen eszközökkel próbál eredményeket elérni?

Elmész vele tárgyalásokra, esetleg szakbizottsági vagy városi tanácsülésen veszel részt. Olyan leszel, mint a segédje. Ez szélesíti a látókörödet, kapcsolatokat építhetsz ki, s lehet, a gyakornokoskodás munkalehetőségekre is rávilágít… Vagy kötetlen beszélgetést alakul ki köztetek. Tőled (is) függ!

Remélhetőleg december elején kiértékelőt tartunk, mondjuk a Bulgakovban azokkal, aki részt vettek a projektben…

******************************************************************************************

A projekt időtartama: 2014. november 17-21.

Jelentkezés: 2014. november 6-13.

Jelentkezni itt a blogon komment segítségével.

Név, email cím és mobilszám szükséges. A mobilszámot és az email címet nem közlöm a blogon, de elküldöm Horváth Anna munkatársának, aki majd felveszi a kapcsolatot a jelentkezőkkel.

Jelöld meg, melyik napot választod! Amennyiben ketten jelentkeznek egy napra, akkor a jelentkezési sorrend a mérvadó.

Minden nap (hétfő-péntek) egy személy a tisztségviselő társaságában töltheti a munkanapot. A részletekről Horváth Anna munkatársa egyeztet a jelentkezőkkel.

Kérdéseket kommentben lehet feltenni.

Egy feltétel van csupán: utólag az élményeket kommentben várom a résztvevőktől.

Jelentkezés indul!

*********************************************************************************************************

2014. november 17., hétfő: Kovács Bálint

2014. november 18., kedd: Bajkó Csaba-László

2014. november 19., szerda: Albert Emese

2014. november 20., csütörtök: Kun Tímea

2014. november 21., péntek: Demeter Laura

*********************************************************************************************************

A Töltsél egy munkanapot… projekt 2009 novemberében indult. Célja elsősorban a Kolozsváron tanuló egyetemi hallgatóknak, de a megyeszékhelyen élő, érdekelt magyar polgároknak egyaránt megteremteni a lehetőséget arra, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljenek választottjaikkal, megismerjék tevékenységüket; a politikusok pedig a választási kampányon, hivatalos találkozókon kívül is közvetlen kapcsolatba kerülnek az itt élőkkel, ismertetik munkájukat, illetve valamilyen szinten betekintést nyújtanak magánéletükbe is.

Eddig a projektben (több ízben) László Attila volt kolozsvári alpolgármester, Magyari Tivadar, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) volt rektor-helyettese, Fekete Emőke, a Kolozs megyei tanács volt alelnöke, Máté András RMDSZ-es parlamenti képviselő, frakcióvezető, illetve Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács jelenlegi (al)elnöke vett részt.

Javaslatokat várok más magyar tisztségviselőkre!

**********************************************************

FEJLEMÉNY – 2014. november 11.: Lezárult a jelentkezés, megteltek a helyek. Köszönöm az érdeklődést!

**********************************************************

Reklámok

Töltsél egy munkanapot Horváth Annával, Kolozsvár alpolgármesterével (LEZÁRULT A JELENTKEZÉS)” bejegyzéshez 18 hozzászólás

 1. @Mihálydeák Orsolya: Előbb adjuk meg a lehetőséget Albert Emesének, hogy péntek helyett válassza ki a szerdát, ha akarja, előbb jelentkezett. Igaz ugyan, hogy péntekre, de azt néhány órával előtte lefoglalta valaki, csakhogy ő még nem tudott róla.

  Kedvelés

 2. @Ambrus Kata: Minden jel arra mutat, hogy a helyek megteltek. Amennyiben Albert Emese számára nem felel meg a szerda (péntekre jelentkezett, de az a nap már foglalt volt, így felajánlottam neki a szerdát), akkor helyét Mihálydeák Orsolya foglalja el, aki éppen szerdára jelentkezett, de később mint Emese péntekre… 🙂

  Kedvelés

 3. Bajkó Csaba László

  Élménybeszámoló!

  Addig igyekzem eleget tenni az élménybeszámoló résznek, míg még frissek bennem a nap történései.

  Előszőr is gondolom mindenki szokott izgulni, amikor új emberek között egy teljesen új szituációban találja magát, bár számomra a gyakornokoskodás nem újkeletű, mégis azt tudom mondani, hogy ilyen pörgös és változatos körülémnyek között még sosem voltam megfigyelő. A nap az épület megismerésével, a bemútatkozással és a napi programterv ismertetésével indult. Ezután következtek a megbeszélések: szó volt a magyar túristákról, iskolafelújításról, aktuálpolitikáról, pályázatírásról, és még legalább három olyan támakörröl, amelyek nagyon kis mértékben vagy egyáltalán nem fedik egymást. Azt viszont, hogy az ember, minden témából felkészült legyen és még tartani is tudja magát az órarendjéhez, már teljesítmény 🙂 Maga a hivatal és az ott dolgozok, mindenféle városi problámával szembesülnek nap mint nap és sokszor tényleg csak a leleményesség kérdése az, hogy mennyire tudnak megfelelni (szó szerint mindenféle ügyes-bajos dolog eljút oda).

  Összességében számomra egy élmény volt, részt venni ezen a programon és öszintén meg tudnám szokni a körülményeket. Minden helyzet mást kíván, hol türelmesnek kell lenni, hol, határozottnak kell lenni, és bizony néha oda is kell mondani a másiknak ha arra van szükség, hogy a dolgok gördülékenyen működjenek. Belülről nézve sokkal temésztesebb és hétköznapibb az ott folyó múnka, mint azt ahogyan az kivülről el van képzelve. Tehát mégegszer köszönöm a lehetőséget. További eredményes munkát kívánok Horváth Annának és teljes stábjának.

  Üdvözlettel,

  Kedvelés

 4. Kovács Bálint

  Beszámoló.

  Hétfő, November 17.

  Besétáltam reggel a polgármesteri hivatalba. Ameddig Anna-Mária körbesétáltatott az épületben megérkezett az Alpolgármester asszony is.

  Jól elbeszélgettünk a választások eredményéről és az ehhez kapcsolódó jövőképről.

  Aznap két gyűlés is volt a SHARE-el és egyes diák-szervezetekkel a 2015-ös kulturális főváros kapcsán. Érdekes volt a beszélgetés színtje és a tárgyalások pragmatikussága. Végülis vezetői színten úgy kell tárgyalni és remélhetőleg jó eredményei is lesznek.

  A két gyűlés között volt a szociális lakások bizottságának gyűlése amelyen az alpolgármester asszony és négy városi tanácsos átnéztek több tíz kérvényt és különböző eseteket megtárgyaltak.

  A munkanap nagyjából ennyiről szólt.

  Az alpolgármester asszony, a nagyon tömött programja mellett, igenis szakít időt arra, hogy kislányát megvígasztalja az iskolában kapott “elégtelenért”, vagy rendezzen más otthoni problémákat is.

  Hasznos látni, hogy képviselőink hogyan végzik munkájukat és milyen helyzetekkel állnak szembe egy átlag munkanapon. Ezután fel fogom hívni mindenki figyelmét, hogy ne olyan könnyen rázza le és ignorálja ezeknek az embereknek a munkáját.

  Köszönöm a lehetőséget!

  Kedvelés

 5. November 19 – szerda

  Pörgős volt a reggel és ugyanez a tempó jellemezte az egész napot. Kedvesen fogadott a csapat és miután Anna Mária körbevezett az épületben, megismertem Annát is.

  Energikusan, jókedvűen osztotta meg velünk az ötletét, amivel majd a jövő évi Cluj Never Sleeps éjszakát gazdagítaná. Persze, hogy nem árulom el, legyen meglepetés! Félóra múlva, már a megvalósítás lépései is meg voltak határozva. Ezek mellett napirenden volt a Kolozsvár 2015 Ifjúsági Főváros népszerűsítése, reklámanyagok, honlap, a sűrgősségi alapra pályázó projektek és még miegymás megbeszélése. Meghívók, napirend átszervezése. Megbeszélő.

  Később az audienciák következtek – bonyolult ügyekkel: ingatlanok, tömbházszigetelés, sírhely kérelem, és segélykérési esetek – közben pedig egy gyűlés a Tükörteremben.
  Mi az, ami tetszett? Anna minden esetben felelősségre vonta azt, aki az adott ügyben tévedett vagy mulasztott, teljesen közvetlenül – de ezen felül mindig a megoldás megkeresésére összpontosított és senkit sem engedett legalább tanács nélkül elmenni. Pártatlanul bírált, a tényekhez ragaszkodva, “asztalra csapva” amikor a helyzet úgy kívánta. Eltűnődtem, hogy hogyan is lehet érzelmileg elhatárolódni ezektől a kényes és szomorú esetektől, amire a válasz az volt, hogy egyáltalán nem könnyű.

  Megfigyelőként olyan volt, mintha ott sem volnék vagy mintha mindigis ott lettem volna – és ez nagyon jó. Egy pillanatig sem éreztem azt, hogy a polgármester asszony zavartatná magát a jelenlétem miatt. Valósághű képet kaptam arról, hogy hogyan kezeli az ügyeket és hogyan viselkedik a körülötte levőkkel. Menedzsmentet végeztem és ezért mindig különösen érdekel a vezető – beosztottak kapcsolata. Elégedetten pontoztam, hogy Anna semmiféle “én vagyok a főnök és mindenki más kussol” attitüddel nem rendelkezik, a kinevezés csupán a hatásköröket jelöli; az irodájában dolgozókkal egyenlő félként kezelik egymást és csapatként működnek.

  Csak így tovább! Nagyon jó élmény volt velük lenni, köszönöm a lehetőséget!

  Kedvelés

 6. Kun Timea

  November 20- Csütörtök

  Kicsit izgatottan indultam el reggel a lakásból, hogy vajon milyen lesz a napom, kiket fogok megismerni, milyen programban veszek részt. A reggel nagyon jól kezdödött, barátságos környezet és személyek fogadtak. Ezután következett az épület megismerése (Tükörterem, polgármester irodája stb.).

  Ahogy már arra számitottam, 11 órakkor a Paprika rádióhoz mentünk ahol Anna egy egy órás müsőrban vesz részt ahol a város lakói bármilyen kérdéssel fordulhatnak hozzá. Ami meglepett az az volt, hogy mennyire változatos témakörökben kell helyt állni a válasz adással (parkolóhelyek, bicikli sávok, körforgalmak, segélyek stb).

  Ezután két óvodát látogattunk meg, az egyiknél az igazgatóság bőviteni szeretné az óvodát, mivel nagyon sok kérés érkezik hozzájuk és már nem tudnak több gyereket befogani, a másik óvodánál pedig a játszótér volt a fő téma. Anna bevallotta, hogy nagyon szeret óvodákat látogatni, mert nagyon szereti a gyerekeket, ez látszott is, ahogy betoppantunk az óviba rögtön megtalálta a közös hangot a kisgyerekekkel. Ezen kivül pedig a Kálvária templomnál is voltunk ahol a kerités, világitás és szemét volt a téma.

  Röviden és velősen erről szolt a nap egyik fele. Nagyon közvetlen és barátságos embert ismertem meg Anna személyében aki még akkor is meglátja a problémakat és hogyan lehet azt orvosolni mikor 2 helyszin között az autoba ül. Köszönőm szépen a lehetőséget.

  Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s